• Vrijdag 7 september 2018
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Evenes v.v.
 • Noorderlicht, herfstkleuren, visserdorpjes en prachtige zand- en kiezelstranden
 • Volgeboekt
 • Vanaf € 2.099,-

8-daagse noorderlichtreis naar de Lofoten in herfstpracht

‘Het best bewaarde geheim van de Lofoten’. Zo omschrijft de lokale bevolking de periode in de herfst als de dagen korter worden en de nachten kouder. Het op zich al fantastische landschap tooit zich met vlammende herfstkleuren. Het blad aan de bomen kleurt okergeel, bessen worden knaloranje en mossen scharlakenrood. In heldere nachten danst het noorderlicht – in verschillende tinten groen, maar ook rood, wit, blauw of paars te midden van duizenden sterren.

Boottocht langs de kust, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Boottocht langs de kust, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Van 7 tot en met 14 september 2018 organiseert Fru Amundsen een prachtige 8-daagse herfstreis naar de Lofoten, een eilandengroep ten noorden van de poolcirkel. Een reis met overdag schitterende herfstkleuren en ’s avonds is het alweer donker genoeg om, als het er is, poollicht te kunnen zien. Het herfstlandschap van de Lofoten biedt volop mogelijkheden om de eilanden wandelend te verkennen. Daarnaast gaan we op zoek naar zeearenden en maakt u kennis met de geschiedenis van de Lofotenvisserij en de Vikingen.

Lofoten

De eilandengroep Lofoten bestaat uit circa tachtig bewoonde eilanden, is ongeveer even groot als de provincie Utrecht en vormt een reisdoel dat zijn gelijke niet kent. De hoog oprijzende bergwanden met de spitse toppen, de rode houten huisjes op palen in de zee (‘rorbuer’), de schilderachtig gelegen vissersdorpjes als Reine, Henningsvær en Nusfjord, de verrassende stranden: je raakt hier niet uitgekeken! Al eeuwenlang worden kunstenaars en natuurliefhebbers geïnspireerd door deze sprookjesachtige omgeving.

Noorderlicht

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is op bepaalde breedtegraden vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het daadwerkelijk te zien zal zijn. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel echter aanzienlijk vergroot. Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt ’s avonds boven de Lofoten. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Desondanks blijft poollicht een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren. Meer over noorderlicht en de Lofoten in de herfst leest u hier.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan en extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Kleurrijke Noorse herfst

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Begin september begint de natuur langzaam te verkleuren, van zomergroen naar scharlakenrood, okergeel en warm oranje. Kortere dagen en koudere nachten zijn voor veel struiken en bomen een signaal om van kleur te veranderen, waardoor ook de eilandengroep Lofoten zich in prachtig goudgeel en oranje tooit. Meer over het ontstaan van herfstkleuren leest u op deze site in het menu ‘Ontdek‘.

De Lofoten profiteren van de Warme Golfstroom en over het algemeen wordt het hier niet extreem koud. Om de kans om noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken, zullen we bij helder weer enkele keren ’s avonds op pad gaan. De temperatuur kan in de avonduren aanzienlijk dalen zodat we u adviseren om warme kleding mee te nemen en die in laagjes te dragen. Overdag kan in dit jaargetijde de temperatuur nog heel aangenaam zijn, hoewel een vroege stevige herfststorm ook tot de mogelijkheden behoort.

De activiteiten

Hamnøy, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Deze reis hebben we alle tijd om de ruige natuur en interessante cultuur van de Lofoten te ontdekken. We verlaten regelmatig de doorgaande weg om een wandeling te maken, iets te bekijken en/of te fotograferen als u dat leuk vindt. Zo bezoeken we verrassende zand- en kiezelstranden, maar ook authentieke vissersdorpjes als Reine, Hamnøy, Nusfjord en Henningsvær. We bezoeken het Lofotr Vikingmuseum en het visserijmuseum in Å. De bijzondere kustlijn van de Lofoten bekijken we ook vanaf het water. In deze omgeving hebben veel zeearenden hun nest en we hopen deze enorme vogels van dichtbij te kunnen waarnemen. De wandelingen tijdens deze reis zijn niet zwaar en voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Zodra het donker wordt, wordt het tijd voor het noorderlicht. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we ’s avonds op pad om de kans om dit bijzondere natuurverschijnsel te kunnen zien, zo groot mogelijk te maken.

De accommodatie

Lofoten Rorbuer in Svolvær stamt uit ca. 1850 en is een traditioneel sjøhus waar vroeger de vis aan werd land gebracht en verwerkt. Ook overnachtten hier de vissers. Sinds het gebouw niet meer voor de visserij wordt gebruikt, is het geschikt gemaakt als onderkomen voor toeristen en zeer recent verder aangepast aan de moderne tijd. In het huis, waar we drie nachten verblijven, hebben we de beschikking over 2-persoonskamers en douches en toiletten voor gemeenschappelijk gebruik.

In Flakstad verblijven we drie nachten in de schitterende voormalige pastorie. Het mooi gerenoveerde gebouw beschikt over zeven slaapkamers en twee badkamers voor gemeenschappelijk gebruik. Vanuit het huis hebben we uitzicht op zee en op de bergen. De laatste nacht verblijven we dichter in de buurt van het vliegveld, in een lokaal populair hotel in Bjerkvik met 2-persoonskamers met een eigen badkamer. Dit hotel ligt aan de oever van Ofotfjord met uitzicht op Narvik. Beide groepsaccommodaties beschikken over een gezamenlijke ruimte of een eetkeuken waar we kunnen genieten van heerlijke, Noorse maaltijden. De badkamers kunt u privé gebruiken, het zijn geen open douches zoals bijvoorbeeld in een zwembad of sportaccommodatie. Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord.

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, tijdens deze reis mogelijk tegen betaling van een toeslag en op basis van beschikbaarheid. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtexcursies
 • Schitterende herfstkleuren
 • Boottocht langs de kust van de Lofoten
 • Wandelen op de Lofoten
 • Lofotr Vikingmuseum
 • Visserijmuseum in Å
 • Karakteristieke vissersdorpjes als Henningsvær, Nusfjord en Reine
 • Prachtige zand- en kiezelstranden, bijvoorbeeld bij Unstad en Utakleiv
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Traditioneel Noorse maaltijden

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.
Let op! Deze reis is te boeken tot circa 4 weken voor vertrek tenzij het minimum aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

€ 2.099,- per persoon, inclusief excursies ter waarde van circa € 270,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket en diner): vanaf een lichte avondmaaltijd op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee (ook onderweg) en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies en entrees zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Dag 1 – ca. 165 km

Herfstkleuren op de Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Van Schiphol vliegt u met SAS via Oslo Gardermoen naar het vliegveld Evenes waar u wordt opgewacht door Fru Amundsen. Met een 9-persoons busje rijden we naar een restaurant dat vlakbij de Tjeldsundbrug ligt voor een lichte avondmaaltijd en maken we kennis met elkaar.. Na de maaltijd steken we de ruim een kilometer lange Tjeldsundbrug over van het vasteland naar het eiland Hinnøya en rijden we via de Kong Olavsveien naar Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten. De populaire volkskoning Olav schonk zijn naam aan deze weg toen hij in 1963 het eerste stuk van de weg opende. De komende drie nachten overnachten we in Svolvær in het aan het water gelegen Lofoten Rorbuer. We verwachten rond 22 uur aan te komen bij onze accommodatie. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Foto: Lofoten Rorbuer ©
Foto: Lofoten Rorbuer ©
Foto: Lofoten Rorbuer ©
Foto: Lofoten Rorbuer ©
Noorderlicht, Noord-Noorwegen Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 2 – ca. 60 km

Zeearend Lofoten Noorwegen Fru Amundsen Marjan Spijkers
Foto: Fru Amundsen ©

Uw omgeving is een verrassing, want bij aankomst was het al donker. We verkennen de omgeving vanochtend vanaf het water: er staat een mooie boottocht gepland. We starten met een fotopresentatie over de natuur en het dierenleven in dit subarctische gebied. Vervolgens gaan we aan boord van een gerenoveerde, traditionele vissersboot en varen we langs de indrukwekkende fjordenkust van de Lofoten. De kans op het zien van zeearenden is hier groot! Met name aan de staart kunt u zien of het een jonge vogel is: bij jonge vogels is deze bruin in plaats van wit. Er is een ruimte benedendeks waar u zelf een kop koffie of thee kunt nemen. Tevens wordt een vissoep geserveerd.

’s Middags nemen we de tijd om Svolvær en de omgeving van onze accommodatie te verkennen. In en rond Svolvær zijn diverse wandelmogelijkheden. U kunt het centrum verkennen of een eindje de ruige kust volgen op het eiland Svinøya. Graag nemen wij u mee op pad in het door de berkenbladeren okergeel gekleurde landschap, waarbij we ook onze thermoskannen niet vergeten. Bij de keuze voor de route kijken we naar de actuele weersomstandigheden en wensen en mogelijkheden vanuit de groep. ’s Avonds bereidt Fru Amundsen voor u een traditioneel Noorse maaltijd. En als er kans is op een heldere hemel, gaan we ’s avonds op pad om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.

Meeuw Lofoten Noorwegen Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Meeuw op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3 – ca. 100 km

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag verkennen we een stukje van de Lofoten. We nemen u bijvoorbeeld mee naar het vissersdorp Henningsvær. Natuurlijk bekijken we de plaats zelf, maar de route er naartoe is een van de mooiste weggetjes op de Lofoten! Pas in 1981 werd dit plaatsje rechtstreeks bereikbaar via bruggen in plaats van veerboten. Het uitzicht vanaf de waterkering over de haven is een van de meest gefotografeerde locaties in dit deel van Noorwegen. Ook is er tijd om het eiland Gimsøy te ontdekken. We maken zeker even een stop bij de uitzonderlijk mooi gelegen kerk van Gimsøy. In de geschiedenisboeken is terug te vinden dat er al vanaf 1432 sprake is van een kerk in dit gebied. Centraal op Gimsøy ligt een berg met een unieke vorm die omringd is door een beschermd natuurgebied en we laten ons verrassen door de hagelwitte zandstrandjes die we her en der zullen zien. Zeker in combinatie met de voornamelijk okergele herfstkleuren is dit eiland een bezoek meer dan waard.

Ook vanavond houden we de noorderlichtmeters en de weersvoorspellingen in de gaten en proberen we het noorderlicht te zien. Overnachting in Svolvær.

Buitenkust Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Herfstkleuren op de Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4 – ca. 130 km

Lofotenvisserij, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

We nemen afscheid van de eigenaren van Lofoten Rorbuer en volgen in eerste instantie de E10 richting de meest zuidwestelijk gelegen eilanden van de Lofoten voor een nadere verkenning. In Borg bezoeken we het Lofotr Vikingmuseum. In de Vikingtijd moeten er verschillende grote hoofdmannenhuizen, zogeheten ‘langhuizen’, op de Lofoten hebben gestaan. In Borg werd ongeveer 500 jaar na Chr. het grootste langhuis gebouwd dat ooit in Scandinavië is ontdekt. Het deed generaties lang dienst als hoofdzetel van Vikinghoofdmannen, tot de laatste hoofdman rond het jaar 900 de Lofoten verliet en naar IJsland vertrok. In dit interessante museum bekijken we onder andere een film over hoofdman Olav Tvennumbrunni en de totstandkoming van het koninkrijk Noorwegen. De film laat ons iets meer ervaren van het leven in de Vikingtijd en in de reconstructie van het langhuis krijgen we daar een nog betere indruk van.

Natuurlijk stoppen we onderweg op mooie locaties en is er gelegenheid voor het maken van foto’s of een wandeling als u dat wilt. Onze eindbestemming van vandaag ligt in het gehucht Flakstad waar we onze intrek nemen in de voormalige pastorie, vlak bij het bijzondere kerkje. Deze locatie is bijzonder geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht omdat er vrij zicht is op het noorden. Het nabijgelegen zandstrand biedt hiervoor talloze mogelijkheden.

de pastorie in Flakstad, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Lofotr Vikingmuseum, Lofoten, Noorwegen
Foto: Lofotr Vikingmuseum
Herfstkleuren Lofoten Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 5 – ca. 100 km

Het strand bij Flakstad, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Het strand bij Flakstad Foto: Fru Amundsen ©

De omgeving van onze accommodatie is zeker een wandeling waard. De rode houten kerk van Flakstad staat op een locatie die te maken heeft met heftige weersomstandigheden. Al eeuwen beukt de wind vanaf de Noorse zee op de muren van de kerk en dit natuurgeweld wordt nog eens versterkt door valwinden die door de steile bergwanden worden veroorzaakt. In 1874 vernielde een orkaan de kerktoren welke later is hersteld. De steile bergwanden zorgen voor een imponerend uitzicht.

Vandaag richten we ons ook verder op het zuidelijk deel van de Lofoten. We volgen de E10 langs de authentieke vissersdorpjes Hamnøy, Reine en Å. Op de Lofoten spreekt men van de binnenkust en de buitenkust. De buitenkust is de noordwestkust langs de Noorse Zee – een kust die vaak is blootgesteld aan hevige stormen, regen en mist. Op Moskenesøy liggen de vissersdorpjes allemaal aan de oostkust waar de weersomstandigheden het gunstigst zijn, in de beschutting van hoog oprijzende kale bergen. Het uitzicht op het dorp Reine werd door Time Magazine ooit uitgeroepen tot het mooiste ter wereld. De E10 eindigt in Å en in de omgeving van Å maken we een korte wandeling en bezoeken we het visserijmuseum. Hier ziet u hoe het drogen van arctische kabeljauw tot stokvis en het koken van de lever van de kabeljauw tot levertraan in zijn werk ging. Na dit interessante bezoek rijden we terug naar onze accommodatie in Flakstad. De reisleiding bereidt weer een traditioneel Noorse maaltijd en hopelijk worden we vanavond (nogmaals?) getrakteerd op noorderlicht.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht, Flakstad, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Reine, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6 – ca. 100 km

Noorderlicht op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

De Lofoten zijn naast de visserij beroemd vanwege het landschap en tijdens onze dagtocht over de eilanden zullen we begrijpen waarom. Het hagelwitte strand van Ramberg en het vissersdorpje Nusfjord mogen niet op ons lijstje ontbreken. De prachtige ligging, de goed bewaarde rorbuer en de authentieke Landhandel (een soort kruidenier) maken van Nusfjord een van de bijzondere plekjes op deze toch al imposante eilanden. Ook de ongerepte stranden aan de buitenkust zijn zeker een bezoekje waard, bijvoorbeeld bij Unstad en Utakleiv. We onderbreken onze rit regelmatig om rond te kijken en een wandeling te maken.

We overnachten weer in Flakstad en als ’s avonds onverhoopt het noorderlicht zich niet vertoont dan maken we het koselig binnenshuis met een knisperend houtblok in de kachel.

Nusfjord Lofoten Noorwegen Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
De buitenkust op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Kust bij Eggum, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 7 – ca. 295 km

bij Svolvær, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

We pakken onze koffers in en rijden over de Kong Olavsvei naar Bjerkvik. Hopelijk hebt u voldoende geheugenkaartjes voor uw fotocamera mee, want ook vandaag komen we langs geweldige, fotogenieke plekjes, voorzien van prachtige herfstkleuren. Natuurlijk is er ook zonder fotocamera genoeg om van te genieten. Misschien bezoeken we nog een strandje of maken we een mooie wandeling. En wellicht komen we onderweg nog een eland tegen!

Aan het eind van de middag komen we aan bij ons hotel in Bjerkvik, gelegen aan de Ofotfjord. Voor wie wil is er, na het diner, op enkele minuten rijden een prima locatie om een laatste keer het noorderlicht proberen te spotten.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Herfstkleuren, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Herfstkleuren, Vesterålen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8 – ca. 45 km

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Na het ontbijt brengen wij u naar het vliegveld Evenes waarna u met SAS eerst naar Oslo en vervolgens naar Amsterdam vliegt.

Boekingsformulier