In het voetspoor van pelgrims (wandelreis, 16 dagen)

Van Dovre naar Nidaros - 16 dagen wandelen langs het Olavspad

pelgrim, dovrefjell

Foto: Fru Amundsen

Fru Amundsen biedt van 25 juni tot en met 10 juli 2017 de mogelijkheid om de laatste 250 kilometer van het Olavspad te lopen – een 643 kilometer lange pelgrimsroute tussen Oslo en Trondheim.

Tijdens deze groepsreis met maximaal 7 gasten wandelen we door een afwisselend landschap: van de kale en ongenaakbare hoogvlakte Dovrefjell, door een prachtig cultuurlandschap langs de rivier de Orkla, door bossen en veenmoeras naar de stad Trondheim waar de imposante Nidarosdom staat. Ooit stond in deze kerk de schrijn van Olav de Heilige.

Nidaros als bedevaartsoord
Tijdens de middeleeuwen was het graf van Olav Haraldsson in Nidaros - sinds zijn heiligverklaring in 1031 - het belangrijkste bedevaartsoord in Scandinavië. Vanuit alle windrichtingen maakten pelgrims een voettocht naar deze heilige plaats om te bidden, te danken en boete te doen, maar na de reformatie kwam er een eind aan de pelgrimstochten. In de loop der eeuwen verdwenen de zichtbare sporen van de pelgrims. De huizen waar ze overnachtten vervielen en begroeiing overwoekerde de paden.

Afbeelding1Afbeelding3

Nidarosdomen in Trondheim

 

 

 

 

 

Herstel pelgrimsroutes
Begin jaren 1990 werd in Noorwegen een aarzelend begin gemaakt met het herstel van deze oude routes en tegenwoordig wandelen moderne pelgrims om talloze redenen langs deze wegen: om te ontsnappen aan de hectiek van alledag, om stil te staan bij het eigen bestaan, op zoek naar fysieke en mentale uitdagingen of gewoon om te genieten van de natuur. Wat het motief ook is, uiteindelijk is de tocht zoveel meer dan een gewone bergwandeling of een toeristische reis. Het is vooral een heel persoonlijke ervaring.

Overnachten als pelgrims
Langs de pelgrimsroute zijn de afgelopen decennia steeds meer overnachtingsmogelijkheden gerealiseerd voor pelgrims, variërend van uitermate eenvoudig tot comfortabel en luxueus.

We overnachten tijdens deze wandeling in pelgrimsherbergen. Dit zijn overnachtingsmogelijkheden die speciaal voor wandelaars langs de route zijn gecreëerd; te herkennen aan het speciale pelgrimsteken.  In een hut op een camping, in traditionele fjellstuer, op authentieke boerderijen of oude voorraadhuizen, in een meer dan eenvoudige hut in de bergen of een luxe vakantiewoning, in een motel of op een veldbed in een parochiehuis. Zeker is dat we kennismaken met een bijzonder, niet alledaags deel van Noorwegen.

De slaapplaatsen variëren op deze reis dan ook enorm. Van de vorstelijke fjellstue Kongsvold met een diner in een schitterende entourage naar de matrassen in de hut Ryphusan – en alles daartussenin. Soms een opgemaakt bed en een verwarmde badkamer, dan weer in je eigen slaapzak op een veldbed of in een bedstee. Iedereen neemt op deze reis dan ook een eigen slaapzak mee. Op Ryphusan na heeft elke accommodatie toiletten en badkamers/douches - meestal voor gezamenlijk gebruik, maar waar u natuurlijk wel privé over beschikken kunt.

pelgrim, maaltijd

Foto: Ria Warmerdam ©

Overnachting Meslo Gard, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Koffie onderweg

Foto: Fru Amundsen ©

 

 

 

 

 

 

Een stevige maaltijd
Natuurlijk serveren we onze gasten tijdens de pelgrimswandeling echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van verse, Noorse ingrediënten. In enkele accommodaties zijn de maaltijden inbegrepen, maar ook dan zal er altijd een degelijke maaltijd op tafel verschijnen. Alleen in de hut Ryphusan nemen we onze toevlucht tot een gevriesdroogde maaltijd.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s morgens voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. U maakt dan zelf uw lunchpakket klaar. Koffie en thee gaan mee in een thermos. Tijdens de wandelingen loopt u alleen met uw dagrugzak. De overige bagage wordt voor u vervoerd.

13 wandeletappes

Foto: Bob de Vries ©

Foto: Bob de Vries ©

1 Dovre – Fokstugu 16,9 km
2 Fokstugu – Hageseter 19,6 km
3 Hageseter – Kongsvold 16,4 km
4 Kongsvold – Ryphusan 21 km
5 Ryphusan – Oppdal 25,5 km
6 Oppdal – Langklopp 23,7 km
7 Langklopp – Stamnan 20 km
8 Stamnan – Hol 22,3 km
9 Hol – Løkken Verk 19 km
10 Løkken Verk – Gumdalen 9 km
11 Gumdalen – Skaun 21 km
12 Skaun – Øysanden 18 km
13 Øysanden – Trondheim 20,9 km

 

Gemiddeld lopen we dus per dag 20 kilometer en dat vereist een degelijke wandelervaring. We lopen over bospaden, verharde wegen, asfalt of stappen over keien. Hoewel de route stijgt en daalt, hoeven we nergens klimmen of langs steile afgronden te lopen. We hebben elke dag ruimschoots tijd en mogelijkheid om te genieten van het prachtige landschap.

Voorafgaand aan de reis houden wordt op zondagmiddag 21 mei 2017 een introductie- en kennismakingsmiddag georganiseerd in de omgeving van Amersfoort.

Dag 1

Dag 1: Amsterdam - Trondheim - Dovre

Na de rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Trondheim arriveert u aan het eind van de ochtend op de luchthaven Værnes, waar u door Fru Amundsen wordt opgewacht. Met een 9-persoons busje rijden we naar Dovre (ca. 250 kilometer) waar we onze intrek nemen in het Toftemo Turiststasjon. In de annex behorende bij het hotel beschikken we over 2-persoonskamers en een aantal badkamers voor gezamenlijk gebruik. ’s Middags is er tijd om ontspannen nader met elkaar kennis te maken en misschien wel een duik te nemen in het buitenzwembad. In de keuken op de benedenverdieping genieten we van het eerste door Fru Amundsen bereide diner en nemen we de reis die voor ons ligt door zodat u goed voorbereid aan de tocht kunt beginnen.

Toftemo Turiststasjon, Dovrefjell, Noorwegen

Toftemo Turiststasjon

 

Dag 2

pelgrims mijlpaal Dovre, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen

Dag 2: Dovre - Fokstugu (16,9 km)

De mijlpaal voor de kerk van Dovre – de enige houten kerk in Noorwegen die met leisteen is bekleed – vertelt dat het nog precies 250 kilometer is naar Nidaros.  Hier begint onze tocht.

Over asfalt wandelen we de eerste paar kilometer naar Budsjord, een middeleeuwse boerderij met 17 mooi bewaard gebleven gebouwen. Budsjord betekent “het land van de bisschop” en was ooit eigendom van de bisschop van Nidaros.

Even later beginnen we aan de beklimming van Dovrefjell. Tijdens de Middeleeuwen was de reis over Dovrefjell waarschijnlijk het meest gevreesde traject van een pelgrimstocht. Op de kale hoogvlakte hebben weer en wind vrij spel en het gebied stond berucht om de vele overvallen door rovers. We volgen de oude koningsweg tot aan het hoogste punt van vandaag: Allmannrøysa (1210 meter boven zeeniveau). Eeuwenlang hebben mensen een steen op deze stapel gelegd als ze dit punt passeerden, maar nu heeft de oude weg de status van monument gekregen en is het leggen van stenen hier niet meer toegestaan. Vanaf Allmanrøysa rest ons nog een afdaling van ruim 6 kilometer naar de fjellstue Fokstugu.

Al in de 12e eeuw gaf koning Eystein Magnusson (1088-1123) de opdracht fjellstuer (berghutten) te bouwen op Dovrefjell opdat pelgrims onderweg naar Nidaros daar onderdak konden vinden. De huidige Fokstugu fjellstue stamt uit de jaren 1880. Dagelijks wordt in de huiskapel Guds Huset de mogelijkheid geboden deel te nemen aan het voor pelgrims traditionele getijdengebed.

de kerk van Dovre, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

pelgrim, allmannroysa

Foto: Fru Amundsen ©

pelgrim, fokstugu

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3

Dag 3: Fokstugu - Hageseter (19,6 km)

dovrefjell, pelgrim

Foto: Fru Amundsen ©

We lopen weer terug naar de andere kant van de E6 en volgen het pad langs de rivier Foksåa omhoog door het Foksådal. Het eerste stuk brengt ons weer boven de boomgrens, maar later wandelen we vooral tussen berkenboompjes. Onderweg genieten we van het grandioze uitzicht over Dovrefjell en het natuurreservaat Fokstumyra, het bekendste vogelreservaat van Noorwegen. Na de aanleg van de spoorlijn Dovrebanen trokken veel vogels hier weg, maar de beschermde status en maatregelen wisten het tij te keren. In 2005 werden 168 vogelsoorten geregistreerd. De blauwborst, kemphaan, watersnip, tureluur, bosruiter, groenpootruiter en grauwe franjepoot zijn veel voorkomende soorten.

Uiteindelijk bereiken we het meer Avsjøen, dat we aan de oostkant passeren. Het gebied wordt hier steeds drassiger, dus loopplanken zijn hier meer dan welkom. Door een mooi en gevarieerd terrein bereiken we Hageseter, waar we vannacht verblijven.

Dag 4

Dag 4: Hageseter - Kongsvold (16,4 km)

Eysteinskirka, Hjerkin, Noorwegen

Eysteinskyrkja

Al na anderhalve kilometer bereiken we Veslehjerkinn; dit gebied was al tijdens de Vikingtijd bewoond. Hier stond het eerste sælehus – een veilig onderkomen voor pelgrims en reizigers - gebouwd in opdracht van koning Øystein Magnusson.

Bij Hjerkinn, op een hoogte van 965 meter, staat de Eysteinkyrkja. De kerk uit 1969 is vormgegeven naar de nationale berg van Noorwegen, Snøhetta. We volgen de oude koningsweg over Hjerkinnhø en passeren na enkele kilometers het hoogste punt (1288 m) met een mooi uitzicht op Snøhetta en Rondane. De drie Knutshøene (Søndre, Midtre en Nordre), vlak bij Kongsvold, zijn beroemd om hun rijke bergflora. Meer dan 420 planten zijn in deze omgeving geregistreerd en het merendeel is terug te vinden in de botanische tuin bij Kongsvold Fjellstue.

Kongsvold, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen

Kongsvold

In het 1670 kreeg Kongsvold Fjeldstue een officiële status als fjellstue. Destijds heette de fjellstue Holet en stonden de gebouwen 2 kilometer verder naar het noorden in Drivdalen. Na een lawine werd in 1701 besloten de gebouwen te verplaatsen naar hun huidige plek en in 1704 besloot koning Fredrik IV dat de fjellstue de naam Kongsvold zou krijgen.

In dit ‘vorstelijke’ onderkomen zullen we overnachten en genieten van een speciaal pelgrimsdiner in de historische eetzaal.

Alvast genieten van een voorproefje? Kijk dan via deze link naar de uitzending die de Noorse omroep NRK over deze prachtige accommodatie maakte.

Dag 5

Dag 5: Kongsvold - Ryphusan (21 km)

uitzicht bij Tingsvaet, pelgrim

Foto: Ria Warmerdam ©

Onze laatste dag op Dovrefjell begint met een wandeling parallel aan de E6 over een wat moeilijker begaanbaar pad naar het begin van de zogeheten Vårstigen. Vårstigen betekent letterlijk ‘voorjaarspad’’. Het beruchte pad werd gebruikt als de route door het dal na de winter door het vele smeltwater niet gebruikt kon worden.

De beklimming naar het uitkijkpunt bij Tingsvaet – het hoogste punt van de Vårstigen – is steil, maar het uitzicht is de moeite waard. Met een beetje geluk kunnen we aan de andere kant van de E6 muskusossen ontdekken. Hierna word het terrein vlakker en wandelen we door het bos naar de Drivstusætra. Dan gaat het weer omhoog en na de brug over de rivier Vårstigåa verlaat de pelgrimsroute de Vårstigen. Boven de boomgrens wordt het weer wat minder steil en wandelen we relatief gemakkelijk nog ongeveer 10 kilometer door het  Vinstradal naar Ryphusan. De pelgrimsherberg is ondergebracht in een voormalige stal waar we op matrassen overnachten en we voor de gelegenheid onze toevlucht nemen tot een echte ‘buitensportmaaltijd’.

Ryphusan, pelgrim

Ryphusan
Foto: Ria Warmerdam ©

Ryphusan

Ryphusan
Foto: Ria Warmerdam ©

Ryphusan, pelgrim

Ryphusan
Foto: Ria Warmerdam ©

Dag 6

Dag 6: Ryphusan - Oppdal (25,5 km)

pelgrim, vinstradalen

Foto: Ria Warmerdam ©

Vanaf Ryphusan dalen we verder af door het Vinstradal – een rivierdal met aan weerszijden steile bergwanden. We lopen grotendeels parallel aan de rivier de Vinstra en na ongeveer 12 kilometer passeren we de pelgrimskapel St. Mikael. Deze kapel is hier in 2012 gerealiseerd, opdat pelgrims de mogelijkheid hebben tijdens hun tocht een moment van stilte in te bouwen en ruimte hebben om te mediteren. De kapel heeft zijn naam te danken aan een bronzen figuurtje van de aartsengel Michael dat ongeveer 500 meter van de kapel is gevonden in het grafveld Rise. In de kapel is een replica van de ‘Rise-engel’ te zien.

Tussen en akkers en langs boerderijen lopen we in de richting van Oppdal. Langs het Vang grafveld met meer dan 750 grafheuvels uit de Vikingtijd bereiken we de kerk van Oppdal. Hier verlaten we de pelgrimsroute een klein stukje voor ons overnachtingsadres bij het skicentrum Vangslia. In de hut Kanutten zullen we 2 nachten blijven.

Dag 7

Dag 7: Rustdag in Oppdal

Vandaag rusten we uit van alle inspanningen van de afgelopen dagen. Wellicht een mooie gelegenheid om nog eens naar het grafveld Vang te gaan voor de rondwandeling die daar is uitgezet. Een bezoek aan het centrum van Oppdal is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar wie liever een dagje in en rond het huis wil genieten, kan dat natuurlijk ook doen.

Oppdal kerk pelgrim

Foto: Ria Warmerdam ©

Kanutten, pelgrim

Kanutten

Kanutten, Oppdal, pelgrim

Kanutten

Dag 8

Dag 8: Oppdal - Langklopp Fjellgård (23,7 km)

Nadat we de huttencomplexen rond Oppdal achter ons hebben gelaten, wandelen we verder door cultuurlandschap en bossen, omgeven door een mooi berggebied. Het is geen moeilijke wandeling; we wandelen over typisch Noorse grusveier, afgewisseld met graspaden, naar ons volgende overnachtingsadres, Langklopp Fjellgård.

pelgrim, graspad

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, grusvei

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Langklopp

Foto: Ria Warmerdam ©

Dag 9

Dag 9: Langklopp Fjellgård - Stamnan (20 km)

pelgrim, Orkladal

Orkladal - Foto: Ria Warmerdam ©

De tocht van vandaag voert door het mooie Orkladal – de rivier slingert door een cultuurlandschap met op de berghellingen uitgestrekte naaldbossen. Tot aan Skjepphaugen, waar we de rivier oversteken, dalen we voornamelijk af. Na de brug kunnen we kiezen tussen een steile beklimming met mooie uitzichten over het dal of een vlakke  wandeling langs de oever van de Orkla.

De laatste 2 kilometer voeren over het asfalt van rijksweg 700 naar de boerderij en pelgrimsherberg Meslo Gård, waar we de nacht zullen doorbrengen en hartelijk zullen worden ontvangen door onze gastvrouw Ingrid.

pelgrim, gapahuk

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, meslo gard

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, meslo gard

Meslo Gård

Dag 10

Dag 10: Stamnan - Hol (22,3 km)

Door het bos bereiken we Rennebu, maar voor een bezoek aan de kerk moeten we even de route verlaten. De Rennebu-kerk uit 1669 is de oudste van de vijf Y-vormige kerken in Noorwegen. In de museumwinkel Gammelbua på Voll is ook een informatiecentrum voor pelgrims ondergebracht. Het winkeltje, dat tot van 1871 tot 1970 dienst heeft gedaan, is nostalgisch ingericht met koopwaar van weleer.

pelgrim, Gammelbua Rennebu

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, gammelbua Rennebu

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, gammelbua Rennebu

Foto: Ria Warmerdam ©

 

 

 

 

 

 

 

Na Rennebu volgen we een kilometer rijksweg 700 en dan klimmen we weer langs de berghelling omhoog. Onderweg passeren we enkele oude boerderijen – zogeheten trønderlån – de typische stijl van grote en middelgrote boerderijen in Trøndelag. De woonhuizen zijn nooit meer dan 5 tot 6 meter diep, maar kunnen wel 40 meter lang zijn. Nieuwe generaties en moderne eisen aan woonstandaard leidden tot steeds verdere uitbouw in de lengte. Als we terug zijn op de doorgaande weg, is het nog een paar kilometer naar ons overnachtingsadres, Segard Hoel.

pelgrim, Segard Hoel

Segard Hoel - Foto: Ria Warmerdam ©

Dag 11

Dag 11: Hol - Løkken Verk (19 km)

pelgrim, meldal bygdemuseum

Meldal Bygdemuseum - Foto: Ria Warmerdam ©

Ook vandaag een mooie etappe langs de Orkla, door Meldal naar het mijndorp Løkken Verk, veelal over vlakke grusveier, asfalt en graspaden, maar na Meldal en Malmplassen wachten er ook een paar steile klimmetjes.

We wandelen onder andere door het Meldal Bygdemuseum; een openluchtmuseum met zo’n 20 oude gebouwen;  je krijgt hier een mooi beeld van de traditionele bouwstijl in dit deel van Noorwegen. Verderop bereiken we Olskastet. De hoef van het paard van Olav de Heilige zou hier een afdruk in de rotsen hebben achtergelaten, maar enkele decennia geleden verdwenen deze sporen met de aanleg van de weg. Tegenwoordig getuigt alleen nog de naam Olskastet van dit mirakel. Langs fv 700 is een Olavsbron waar we onze waterflessen kunnen vullen.

Ongeveer 6 kilometer verder bereiken we Løkken Verk. Hier werd in 1652 kopererts gevonden. Twee jaar later werd de eerste mijn geopend en de volgende 333 jaar werd hier erts gedolven. Lag eerst het zwaartepunt bij het delven van kopererts, later kwam daar ook zwavel, zink, zilver en goud bij. In 1908 werd ten behoeve van het ertstransport de spoorlijn Thamshavnbanen in gebruik genomen. In 1987 werden de mijnen gesloten. We overnachten in Sans Bergmannskroa.

pelgrim, Løkken Verk

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Løkken Verk

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Løkken Verk

Foto: Ria Warmerdam ©

Dag 12

Dag 12: Løkken Verk - Gumdalen (9 km)

pelgrim, mijlpaal, Svorkmo

Foto: Fru Amundsen ©

Een korte etappe vandaag, in feite een halve rustdag. Bij Malmplassen worden we nog eens aan de mijnindustrie herinnerd en zien we enkele overblijfselen van de oude smeltoven staan. Hier staat ook een mijlpaal die aangeeft dat het nog 61 kilometer is naar Nidaros.

We overnachten in de stabbur – een voormalig voorraadhuis – op de boerderij Gumdal.

Dag 13

Dag 13: Gumdalen - Skaun (21 km)

pelgrim, veenmoeras

veenmoeras - Foto: Fru Amundsen ©

Nadat we het meer Solsjøen en de boerderij Korslia zijn gepasseerd bereiken we een als ‘huiskamer’ ingerichte schuilhut. Een prima plek voor pauze – en koffie. Daarna begint een tocht door een prachtig en verlaten veengebied. Dit was de route die in de zomer door de pelgrims werd gebruikt, ’s winters liepen ze hoger langs de helling door de sneeuw. Hier groeit veel multe , bij ons berg- of kruipbraam genoemd – maar let op: rode vruchten zijn niet rijp, pas in augustus kleuren ze oranje-geel en zijn ze eetbaar.

Na een paar kilometer verlaten we het drassige gebied weer en wandelen we over bospaden en grusveier naar Skaun. In de beroemde historische roman van Sigrid Undset begon Kristin Lavransdochter bij de romaanse kerk van Skaun aan haar pelgrimstocht naar Nidaros.

pelgrim, gapahuk

gapahuk

pelgrim, multe

multe

pelgrim, Skaun kerk

kerk in Skaun

Dag 14

Dag 14: Skaun - Øysanden (18 km)

Vanuit Skaun is het nog 38 kilometer naar de Nidarosdom in Trondheim. We wandelen eerst naar de historische plek Husaby, vooral bekend geworden door het boek over Kristin Lavransdochter. Na haar huwelijk met Erlend woonde Kristin hier op de boerderij van haar echtgenoot.

Tussen akkers en weilanden wandelen we in de richting van de rivier de Gaula. Daar worden we opgewacht door John Wanvik, de eigenaar van Sundet Gård. Hij zal ons in zijn boot naar de overkant roeien. We overnachten in de schitterend gerestaureerde stabbur op zijn boerderij.

pelgrim, Skaun

Skaun Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Sundet Gard, John Wanvik

John Wanvik Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Sundet Gard

Sundet Gård Foto: Fru Amundsen ©

Dag 15

Dag 15: Øysanden - Trondheim (20,9 km)

In de eerste kilometers van de laatste etappe naar Trondheim wacht ons nog een korte, maar pittige beklimming. Later lopen we door een bosgebied en het laatste deel voert ons door de straten van Trondheim naar de Nidarosdom, het uiteindelijke doel van deze pelgrimswandeling.

Een jaar na zijn dood werd Olav Haraldsson in Nidaros begraven. Eerst werd boven zijn graf een houten kapel gemaakt maar in 1070 liet koning Olav Kyrre deze kapel vervangen door een stenen kerk - het begin van de huidige kathedraal.

De Nidarosdom in Trondheim, Noorwegen

Nidarosdom

Nidarosdomen in Trondheim

Olav de Heilige

Mijlpaal Nidarosdom, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen

Laatste mijlpaal

 

 

 

 

 

 

 

Achter de domkerk staat de Nidaros Pilegrimsgård. Hier zullen we de nacht doorbrengen. ´s Avonds dineren we met elkaar in het gezellige restaurant Skydsstation in de oude wijk Bakklandet. Daar wordt ons een heerlijk pelgrimsmenu geserveerd.

pelgrim, Trondheim, Baklandet Skydsstation

Baklandet Skydsstation - Foto: Bob de Vries ©

Dag 16

Dag 16: Trondheim – Amsterdam

Na het ontbijt in de Pilegrimsgård is er nog gelegenheid om de stad te bezoeken. In de loop van de middag vertrekken we naar de luchthaven voor de terugreis naar Nederland.

KLM

 

 

 

De Reis

Vertrek: zondag 25 juni 2017, nog 2 plaatsen beschikbaar. Vertrekgarantie!
Duur: 16 dagen
Soort: Wandelreis, groepsreis met maximaal 7 deelnemers

Hoogtepunten

• Wandelen langs de pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim: de laatste 250 km aaneengesloten. Gemiddelde afstand per dag: 20 km
• Dovrefjell
• Eysteinskerk
• Diner en overnachting op Kongsvold Fjellstue
• Extra (rust)dag in Oppdal
• Informatie over de Noorse geschiedenis met vooral aandacht voor de achtergrond van pelgrimeren in Noorwegen
• Informatie over Noorse cultuur, landschap en natuur
• Proeven van de traditioneel Noorse keuken
• Trondheim en de Nidarosdom


Prijsinformatie

vanaf € 2.389,-

Exclusief €20 boekingskosten
Boekingsformulier >>

Inbegrepen

• Vliegtickets Amsterdam – Trondheim v.v. in de goedkoopste categorie
• Vervoer per 9-persoons minibus
• Parkeer- en tolgelden
• 15 overnachtingen in karakteristieke accommodaties aan de pelgrimsroute
• Alle maaltijden vanaf het diner op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 16. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
• Pelgrimspas
• Introductie- en kennismaking op 21 mei 2017
• Ervaren reisleiding
• STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

• Reis- en annuleringsverzekering
• Boekingskosten à 20 euro

Indien geen vliegtickets in de genoemde klasse meer beschikbaar zijn, nemen wij eerst contact met u op over de meerprijs. Vliegtickets worden over het algemeen duurder naar mate de vertrekdatum dichterbij komt.

Vliegen met KLM
Bij KLM kunt u uitsluitend uw handbagage zonder toeslag meenemen. Uw ruimbagage mag maximaal 23 kg wegen. Let op! Als u vooraf via internet aangeeft dat u een tas of koffer als ruimbagage meeneemt, betaalt u € 35,-. Flying Blue Ivory-deelnemers ontvangen € 10 korting op dit standaardtarief. Via www.klm.nl kunt u zich gratis aanmelden voor het frequent flyer programma Flying Blue van KLM. Als u al over Flying Blue Miles beschikt, kunt u 1 stuk ruimbagage tot maximaal 23 kg ook meenemen voor 3000 Miles. Als u ter plaatse op Schiphol aangeeft dat u ruimbagage bij u hebt, betaalt u ook € 35,-. De genoemde tarieven gelden per enkele reis.


Print Friendly, PDF & Email

Meld u aan voor onze nieuwsbrief