Langs de voet van Børgefjell (wandelen in Helgeland, 8 dagen)

Ontdek de fascinerende natuur van de regio Helgeland!

Van 3 tot en met 10 september 2017 organiseert Fru Amundsen in samenwerking met Naturlige Helgeland een bijzondere reis naar een nog niet zo bekend deel van Noorwegen: het Nationaal Park Børgefjell. Merethe Kvandal en Anita Sommerset van Naturlige Helgeland kennen het gebied rond Børgefjell uit-en-ter-na en nemen ons mee op een bijzondere en verrassende wandelreis door de natuur en cultuur van dit mooie nationale park in het midden van Noorwegen. De datum en prijs voor deze reis in 2018 volgen binnenkort! Stuur ons een bericht op info@fruamundsen.nl als u belangstelling hebt voor deze reis.

Foto: Furuheim Gard, www.visithelgeland.com ©

Foto: Furuheim Gard, www.visithelgeland.com ©

Nationaal Park Børgefjell en omgeving
Hoge bergtoppen, brede, vruchtbare dalen, talloze heldere bergmeertjes, klaterende watervallen en een rijk vogelleven. Dit alles biedt het Nationaal Park Børgefjell, gelegen tussen 270 en 1699 meter hoogte. De Kvigtind is de hoogste berg. Wandelen is hier nog een echt avontuur want kaart en kompas zijn noodzaak. Of een goede, lokaal bekende gids.

De regio Helgeland, waar dit nationale park zich bevindt, is een omgeving waar van oudsher Zuid-Samen woonden en tot halverwege de 19e eeuw zelfs in de meerderheid waren. Lokaal cultureel erfgoed, plaatsnamen en een rijke mondelinge traditie getuigen van een eeuwenlange aanwezigheid. De nabijheid van de Zweedse grens leidde bovendien tot een uitwisseling op cultureel en handelsgebied tussen Noren, Zweden en Samen – oftewel het Fjellfolket, het bergvolk, zoals de lokale bevolking wordt genoemd. Deze reis vindt begin september plaats, de periode waarin de nazomerdagen de herfst aankondigen. Het landschap begint langzaam te verkleuren en de natuur maakt zich klaar voor de winter.

Bijzonder over deze reis
Deze reis van Fru Amundsen wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Naturlige Helgeland. De reis wordt begeleid door 2 reisleiders: Carla of Marjan namens Fru Amundsen en de Noorse Merethe of Anita namens Naturlige Helgeland. Tijdens deze reis spreken we Nederlands en Engels. En Noors voor wie kan en wil, waarbij vertaalhulp altijd dichtbij is. Voor deze reis geldt een minimum van 4 (!) en een maximum van 7 deelnemers.

Foto: Anita en Merethe, Naturlige Helgeland ©

Foto: Anita en Merethe, Naturlige Helgeland, Merete N. Kvitnes ©

Naturlige Helgeland
Merethe Kvandal en Anita Sommerset zijn twee veelzijdige, sportieve vrouwen die hun passie volgen door toeristen Helgeland te laten ontdekken – de streek waaraan zij hun hart hebben verloren. Dit doen zij te voet, per fiets, met een kajak of met een klimuitrusting. Gedurende de winter, zomer, lente of herfst, aan de prachtige kust van Helgeland of in het verrassende, bergachtige binnenland.

Merethe is al meer dan 20 jaar werkzaam in de reisbranche, waarbij haar werkzaamheden variëren van gidswerkzaamheden tot marketing- en verkoopactiviteiten voor een touroperator. Een deel van deze activiteiten heeft zij op Svalbard verricht. Anita werkt al vele jaren als buitensport- en sportpedagoog met kinderen en is gecertificeerd cultuur- en natuurgids. Anita en Merethe hebben elkaar tijdens hun opleiding ontmoet en hebben enkele jaren geleden de reisorganisatie Naturlige Helgeland opgericht.

Fru Amundsen en Naturlige Helgeland vinden elkaar in hun enthousiasme en passie waarmee ze hun gasten laten kennismaken met hun vertrouwde en geliefde Noorwegen. Ook Merethe en Anita kiezen voor typisch Noorse activiteiten als te voet van de omgeving genieten, onderweg koffie koken op een houtvuur, vertellen over het culturele erfgoed en de geschiedenis, maar ook kennismaken met de Noorse keuken door bijvoorbeeld zelf bessen te plukken of brood te bakken. Naturlige Helgeland, belevenissen die je niet zult vergeten!

Accommodaties
In Trondheim overnachten we in de Nidaros Pilegrimsgård, een eenvoudig hotel waar – zoals de naam al aangeeft – ook pelgrims overnachten. De Pilegrimsgård beschikt over 2-persoonskamers met een eigen badkamer. Deze accommodatie bevindt zich op een fantastische locatie, namelijk midden in het stadscentrum, naast de Nidaroskathedraal. De avondmaaltijd gebruiken we in een van de restaurants in de omgeving. De rest van deze reis verblijven we op een drietal boerderijen die het boerenbedrijf combineren met toeristische diensten. Op deze boerderijen beschikken we over gezellige 2-persoonskamers en delen we de aanwezige badkamers. Deze kunt u privé gebruiken. De maaltijden tijdens deze reis zijn gebaseerd op de traditionele Noorse husmannskost waarbij we zoveel als mogelijk lokaal geproduceerde of door ons zelf verzamelde of gevangen producten gebruiken.

Fiplingdal Foto: Are Halse, Helgeland Museum ©

Fiplingdal
Foto: Are Halse, Helgeland Museum ©

Activiteiten
De wandelingen die op het programma staan, zijn over het algemeen niet te zwaar en we nemen er altijd ruim de tijd voor. Mocht het weer of andere omstandigheden daartoe aanleiding geven, kunnen ze eenvoudig worden aangepast en zijn er alternatieven voorhanden. Een dagrugzak, wandelstokken, stevige wandelschoenen, wind- en waterdichte kleding en een eigen thermoskan zijn zeer aan te bevelen. Tijdens de wandelingen is er tijd om te vissen of om bessen te plukken die we later zullen gebruiken tijdens onze avondmaaltijd.

De wandeldagen worden afgewisseld met meer cultureel gerichte activiteiten: een bezoek aan een Samisch cultureel centrum, een wandeling door Trondheim en Mosjøen of een rondleiding op de boerderij. Ook leren we het in deze omgeving traditionele mjukbrød bakken. Omdat het vooraf verzamelen, vangen of bereiden van ons voedsel deel is van deze reis, bent u van harte welkom om samen met de reisleiding de maaltijden te bereiden. Dit is echter geen verplichting.

De beschreven overnachtingen, entrees, activiteiten en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Kaart

Dag1

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

DAG 1 - zondag 3 september 2017 - 40 km

Uw rechtstreekse vlucht naar Trondheim vertrekt om 9.20 uur vanaf Schiphol zodat u aan het eind van de ochtend op het vliegveld Værnes arriveert, even buiten Trondheim. Met het 9-persoonsbusje rijden we naar ons overnachtingsadres in het centrum van de stad.

In de middaguren maken we een stadswandeling en we nemen zeker even een kijkje bij de beroemde Nidaroskathedraal, de prachtige oude stadsbrug en de pakhuizen aan de rivier de Nidar.

Het diner (inclusief!) gebruiken we met elkaar in een gezellig restaurant op loopafstand van ons overnachtingsadres in het centrum van Trondheim.

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Nidaros Pilegrimsgard
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 2

Foto: Strandli gard ©

Foto: Strandli gard ©

DAG 2 - maandag 4 september 2017 - 330 km

We hebben een mooie rit voor de boeg en natuurlijk stoppen we onderweg regelmatig om de benen even te strekken en van de omgeving te genieten.

We rijden van Trondheim via Steinkjer en Namsskogen door het heuvelachtige landschap noordwaarts naar Trofors. Daar bevindt zich de boerderij Strandli Gård. Hier ontmoeten we ook Merethe of Anita, de tweede gids van deze reis en een van de dames achter de Noorse reisorganisatie Naturlige Helgeland.

Strandli Gård ligt in de mooie natuur van het Fiplingdal, aan de voet van Børgefjell. Veel boerderijen in Noorwegen combineren diverse activiteiten om het hoofd boven water te houden. Op de Strandli Gård houdt men koeien en varkens en produceren ze heerlijke kaas en andere zuivel. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om te overnachten, waar wij de komende twee nachten graag gebruik van maken. Als het even kan wandelen we ’s avonds naar de rivier Fiplingdalselva en wellicht weten we nog een vis aan de haak te slaan.

Foto: Strandli gard ©

Foto: Strandli gard ©

Foto: Strandli gard ©

Foto: Strandli gard ©

Foto: Strandli gard ©

Foto: Strandli gard ©

Dag 3

Simskaret Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©

Simskaret
Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©

DAG 3 - dinsdag 5 september 2017

Vanochtend is het tijd voor de wandelschoenen, dagrugzak en thermosfles! De gids van Naturlige Helgeland kent deze omgeving op haar duimpje en afhankelijk van de weersomstandigheden kiest zij de meest geschikte route voor vandaag.

In principe wandelen we het Nationaal park Børgefjell in via Simskaret vanwaar we een prachtig zicht hebben op de hoogste berg van het park Kvigtinden.

Onderweg hopen we op de mogelijkheid om bessen te plukken zoals bosbessen en vossenbessen. En natuurlijk hebben we tijd voor een typisch Noorse pauze, waarbij we koffie koken op een kampvuurtje. Grandioos genieten in en van de natuur!

Bessen plukken, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4

Susendal

Susendal

DAG 4 - woensdag 6 september 2017

Na het ontbijt staat ons een prachtige wandeling naar Susendalen te wachten. Deze dagtocht voert ons door Storvegsskaret naar het Susendal - de route brengt ons via de oude weg door het Fiplingdal, door naaldwouden en berkenbossen naar het hooggebergte. De totale wandeling bedraagt zo’n 15 kilometer, waar we de hele dag de tijd voor zullen nemen.

In Susendal overnachten we op de boerderij Furuheim Gård, idyllisch gelegen aan de rivier Susna. Ook de mensen van deze boerderij combineren de rundveehouderij met toeristische activiteiten.

Foto: Furuheim gård ©

Foto: Furuheim gård ©

Foto: Furuheim gård ©

Foto: Furuheim gård ©

Fiplingdalen Foto: Are Halsen,Helgeland Museum ©

Fiplingdalen
Foto: Are Halse, Helgeland Museum ©

Dag 5

Bij de Susendalen-rivier

Bij de Susendalen-rivier

DAG 5 - donderdag 7 september 2017

Vandaag bekijken we de boerderij Furuheim Gård wat uitgebreider en brengen we de dag door in Susendal en nabije omgeving. In dit mooie bergdorp met een Samische geschiedenis is de kerk gebouwd door de lokale bevolking. Het altaarstuk is door de in Noorwegen bekende kunstenaar Karl Erik Harr geschilderd. Zijn werk is onder meer te bekijken op het Hurtigruteschip Nordkapp.

Op 6 februari 1917 vond in Trondheim de eerste belangrijke bijeenkomst plaats tussen Samen uit heel Scandinavië en Rusland. De in Susendal geboren Elsa Laula Renberg vervulde hierbij een cruciale rol, ook later was zij belangrijk in de strijd voor de rechten van de Samen. We gaan vandaag uitgebreid in op deze geschiedenis.

Vanmiddag gaan we de keuken in. Onze gastvrouw Trine leert ons het lokale mjukbrød bakken, ons avondmaal zal zeker dit traditionele, door onszelf gebakken brood bevatten.

Helgeland Reiseliv, www.visithelgeland.com ©

Helgeland Reiseliv, www.visithelgeland.com ©

Foto: Furuheim gård ©

Foto: Furuheim gård ©

Foto: Furuheim gård ©

Foto: Furuheim gård ©

Dag 6

Johan Berge - Visitnorway.com ©

Johan Berge - Visitnorway.com ©

DAG 6 - vrijdag 8 september 2017

Het meer Legdvatnet in het Nationale park Børgefjell is vandaag onze wandelbestemming. Het meer ligt op een aangename 2 uur wandelen door de ruige natuur en de bergforel bijt hier over het algemeen heel goed.

Onderweg gaan we op zoek naar bessen en paddenstoelen en ander lekkers uit de natuur waarmee we onze avondmaaltijd zullen bereiden. Vandaag dus een emmertje mee!

Overnachting op Furuheim Gård.

 

Foto: Furuheim Gard, www.visithelgeland.com ©

Foto: Furuheim Gard, www.visithelgeland.com ©

Een van de vele bergmeertjes Foto: Furuheim Gard, www.visithelgeland.com ©

Een van de vele bergmeertjes
Foto: Furuheim Gard, www.visithelgeland.com ©

Foto: Terje Rakke / Nordic Life, www.visitnorway.com ©

Foto: Terje Rakke / Nordic Life, www.visitnorway.com ©

Dag 7

Foto: Are Halse, Helgeland Museum ©

Foto: Are Halse, Helgeland Museum ©

DAG 7 - zaterdag 9 september 2017 - ca. 140 km

We nemen afscheid van Furuheim Gård en rijden naar het dorp Hattfjelldal. In deze plaats is de Samische geschiedenis bijna tastbaar aanwezig en vandaag de dag wordt hier op de basisschool in het Zuidsamisch les gegeven. In Hattfjelldal bezoeken we het Samisch cultuurcentrum.

Op onze route noordwaarts is Mosjøen de volgende stop, waar we zeker nog even door de bekende Sjøgata met de mooi gerestaureerde huizen uit de tweede helft van de 19e eeuw wandelen. Mosjøen is het handelscentrum en verkeersknooppunt van de regio en de oudste stad in de provincie Helgeland. Aan het eind van de middag rijden we nog ca. 30 kilometer naar de 19e eeuwse boerderij Kråkstad waar we zullen overnachten en voor het laatst gezamenlijk onze avondmaaltijd bereiden.

Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©

Kerk in Hattfjelldal Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©

Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©

Samisch cultuurcentrum Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©

Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©

Sjøgata in Mosjøen Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©

Dag 8

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

DAG 8 - zondag 10 september 2017 - ca. 75 km

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee.

Na het ontbijt brengt Fru Amundsen u via een mooie rit langs Korgfjellet naar het vliegveld bij Mo i Rana, waarna u met Widerøe terug naar Oslo vliegt.

Op het vliegveld Gardermoen bij Oslo hebt u tijd voor uw laatste inkopen voordat u met KLM verder vliegt naar Amsterdam waar u om 19.05 landt.

 

 

Foto: Fru Amundsen ©

Widerøe Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

De Reis

Vertrek: Deze reis is niet meer te boeken. Via onze nieuwsbrief ontvangt u als eerste de vertrekdata van onze reizen voor 2018.
Duur: 8 dagen
Soort: Wandelreis, groepsreis met minimaal 4, maximaal 7 deelnemers

Hoogtepunten

• Op een typische Noorse manier kennismaken met de regio Helgeland
• Wandeling door het centrum van Trondheim
• Diverse wandelingen door Nationaal Park Børgefjell
• Zelf vissen, bessen en paddenstoelen plukken
• Mjukbrød bakken
• Samische geschiedenis en cultuur in Hattfjelldal
• Wandeling door Mosjøen, Sjøgata
• Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken

Deze reis vindt plaats met een minimum van 4 (!) en een maximum van 7 deelnemers.


Prijsinformatie

De datum en prijs voor deze reis in 2018 volgen binnenkort!

Exclusief €20 boekingskosten
Boekingsformulier >>

Inbegrepen

• Vluchten Amsterdam -
Trondheim en Mo i Rana - Oslo - Amsterdam met KLM en Widerøe, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
• 7 overnachtingen
• Vervoer in Noorwegen
• Maaltijden: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8
• Excursies zoals beschreven in het programma en onder 'Hoogtepunten'
• Begeleiding door ervaren reisleiding
• STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

• Drankjes en persoonlijke uitgaven
• Reis- en annuleringsverzekering
• € 20,- boekingskosten
Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.


Print Friendly, PDF & Email

Meld u aan voor onze nieuwsbrief