Van Dovre naar Nidaros – 16 daagse individuele wandelreis

Wandelen langs het Olavspad

pelgrim, dovrefjell

Foto: Fru Amundsen

Wandel 250 kilometer van Dovre naar de Nidaroskathedraal in Trondheim – op eigen gelegenheid, wanneer het u het beste uitkomt, in uw eigen tempo. Met de zekerheid dat er ’s avonds een plek is gereserveerd om te overnachten en er op een groot aantal locaties een warme maaltijd voor u klaarstaat.

De pelgrimsroute tussen Oslo en Trondheim heeft een totale lengte van 643 kilometer. De laatste 250 kilometer van deze route voeren over de kale en ongenaakbare hoogvlakte Dovrefjell, door een prachtig cultuurlandschap langs de rivier de Orkla, door bossen en veenmoeras naar de stad Trondheim waar de imposante Nidarosdom staat. Ooit stond in deze kerk de schrijn van Olav de Heilige.

Nidaros als bedevaartsoord
Tijdens de middeleeuwen was het graf van Olav Haraldsson in Nidaros - sinds zijn heiligverklaring in 1031 - het belangrijkste bedevaartsoord in Scandinavië. Vanuit alle windrichtingen maakten pelgrims een voettocht naar deze heilige plaats om te bidden, te danken en boete te doen, maar na de reformatie kwam er een eind aan de pelgrimstochten. In de loop der eeuwen verdwenen de zichtbare sporen van de pelgrims. De huizen waar ze overnachtten vervielen en begroeiing overwoekerde de paden.

Afbeelding1Afbeelding3

Nidarosdomen in Trondheim

Herstel pelgrimsroutes
Begin jaren 1990 werd in Noorwegen een aarzelend begin gemaakt met het herstel van deze oude routes en tegenwoordig wandelen moderne pelgrims om talloze redenen langs deze wegen: om te ontsnappen aan de hectiek van alledag, om stil te staan bij het eigen bestaan, op zoek naar fysieke en mentale uitdagingen of gewoon om te genieten van de natuur. Wat het motief ook is, uiteindelijk is de tocht zoveel meer dan een gewone bergwandeling of een toeristische reis. Het is vooral een heel persoonlijke ervaring.

Overnachten als pelgrim
Langs de pelgrimsroute zijn de afgelopen decennia steeds meer overnachtingsmogelijkheden gerealiseerd voor pelgrims, variërend van uitermate eenvoudig tot comfortabel en luxueus.

Tijdens deze 16-daagse wandeling overnacht u in direct aan de route gelegen pelgrimsherbergen: in een hut op een camping, in traditionele fjellstuer, in authentieke boerderijen of oude voorraadhuizen, op een veldbed in een parochiehuis, in een meer dan eenvoudige hut in de bergen of een luxe hotel. U maakt kennis met een bijzonder, niet alledaags deel van Noorwegen.

De slaapplaatsen variëren op deze reis enorm. Van de vorstelijke fjellstue Kongsvold met een diner in een schitterende entourage naar de matrassen in de hut Ryphusan – en alles daartussenin. Soms een opgemaakt bed en een verwarmde badkamer, dan weer in uw eigen slaapzak op een veldbed of in een bedstee. Op Ryphusan na heeft elke accommodatie (meestal gemeenschappelijke) badkamers/douches – waar u natuurlijk wel privé gebruik van maakt.

pelgrim, maaltijd

Foto: Ria Warmerdam ©

Overnachting Meslo Gard, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Koffie onderweg

Foto: Fru Amundsen ©

 

 

 

 

 

 


Een stevige maaltijd
Deze reis is voor een groot deel gebaseerd op volpension. Na aankomst op uw overnachtingsadres wacht u een gezonde maaltijd, ’s morgens begint u met een stevig ontbijt en voor onderweg maakt u zelf uw lunchpakket. Ook uw thermosfles wordt gevuld met koffie, thee of heet water. Bij een aantal accommodaties zijn de maaltijden niet inbegrepen, maar in dat geval bent u altijd in de gelegenheid een restaurant te bezoeken of zelf te koken.


13 wandeletappes

Foto: Bob de Vries ©

Foto: Bob de Vries ©

1 Dovre – Fokstugu 13,2 km
2 Fokstugu – Hageseter 19,6 km
3 Hageseter – Kongsvold 16,4 km
4 Kongsvold – Ryphusan 21 km
5 Ryphusan – Oppdal 27 km
6 Oppdal – Langklopp 21,7 km
7 Langklopp – Stamnan 20 km
8 Stamnan – Hol 22,3 km
9 Hol – Løkken Verk 19 km
10 Løkken Verk – Gumdalen 9 km
11 Gumdalen – Skaun 21 km
12 Skaun – Øysanden 18 km
13 Øysanden – Trondheim 20,9 km

 

Gemiddeld loopt u per dag 20 kilometer over bospaden, zandwegen, grindpaden, asfalt of bergpaadjes. Hoewel de route stijgt en daalt, hoeft u nergens te klimmen of langs steile afgronden te lopen. En elke dag hebt u ruimschoots tijd en mogelijkheid om te genieten van het prachtige landschap. In Oppdal is een rustdag.

Op zondagmiddag 13 mei 2018 organiseert Fru Amundsen voor haar gasten een introductiemiddag over het Olavspad in Hoogland, in de omgeving van Amersfoort.

Dag 1

pelgrims mijlpaal Dovre, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen

Dag 1: Amsterdam - Trondheim - Dovre

Na de rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Oslo reist u verder per trein naar Dovre. Vanaf het station wandelt u naar uw eerste overnachtingsadres (3,7 km), de historische boerderij Budsjord. Deze middeleeuwse boerderij bestaat uit 17 mooi bewaard gebleven gebouwen. Budsjord betekent “het land van de bisschop” en was ooit eigendom van de bisschop van Nidaros.

Bij de kerk van Dovre – de enige houten kerk in Noorwegen die met leisteen is bekleed – staat een mijlpaal die vertelt dat het hier nog precies 250 kilometer is naar Nidaros. In Dovre hebt u nog de gelegenheid om levensmiddelen in te slaan. Hoewel bij een aantal accommodaties de maaltijden zijn inbegrepen en er ook een en ander wordt verkocht, zult u tot Oppdal geen winkels tegenkomen.

Dag 2

Dag 2: Budsjord- Fokstugu (13,2 km)

Vandaag begint u aan de beklimming van Dovrefjell. Tijdens de Middeleeuwen was de reis over Dovrefjell waarschijnlijk het meest gevreesde traject van een pelgrimstocht. Op de kale hoogvlakte hebben weer en wind vrij spel en het gebied stond berucht om de vele overvallen door rovers. U volgt de oude koningsweg tot aan het hoogste punt van vandaag: Allmannrøysa (1210 meter boven zeeniveau). Eeuwenlang hebben mensen een steen op deze stapel gelegd als ze dit punt passeerden, maar nu heeft de oude weg de status van monument gekregen en is het leggen van stenen hier niet meer toegestaan. Vanaf Allmanrøysa rest nog een afdaling van ruim 6 kilometer naar de fjellstue Fokstugu.

Al in de 12e eeuw gaf koning Eystein Magnusson (1088-1123) de opdracht fjellstuer (berghutten) te bouwen op Dovrefjell opdat pelgrims onderweg naar Nidaros daar onderdak konden vinden. De huidige Fokstugu fjellstue stamt uit de jaren 1880. Dagelijks wordt in de huiskapel Guds Huset de mogelijkheid geboden deel te nemen aan het voor pelgrims traditionele getijdengebed.

de kerk van Dovre, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

pelgrim, allmannroysa

Foto: Fru Amundsen ©

pelgrim, fokstugu

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3

Dag 3: Fokstugu - Hageseter (19,6 km)

dovrefjell, pelgrim

Foto: Fru Amundsen ©

U loopt weer terug naar de andere kant van de E6 en volgt het pad langs de rivier Foksåa omhoog door het Foksådal. Het eerste stuk brengt u weer boven de boomgrens, maar later wandelt u vooral tussen berkenboompjes. Onderweg geniet u van het grandioze uitzicht over Dovrefjell en het natuurreservaat Fokstumyra, het bekendste vogelreservaat van Noorwegen. Na de aanleg van de spoorlijn Dovrebanen trokken veel vogels hier weg, maar de beschermde status en maatregelen wisten het tij te keren. In 2005 werden 168 vogelsoorten geregistreerd. De blauwborst, kemphaan, watersnip, tureluur, bosruiter, groenpootruiter en grauwe franjepoot zijn veel voorkomende soorten.

Uiteindelijk bereikt u het meer Avsjøen, dat u aan de oostkant passeert. Het gebied wordt hier steeds drassiger, dus loopplanken zijn hier meer dan welkom. Door een mooi en gevarieerd terrein bereikt u Hageseter, waar u vannacht verblijft.

Dag 4

Dag 4: Hageseter - Kongsvold (16,4 km)

Eysteinskirka, Hjerkin, Noorwegen

Eysteinskyrkja

Al na anderhalve kilometer bereikt u Veslehjerkinn; dit gebied was al tijdens de Vikingtijd bewoond. Hier stond het eerste sælehus – een veilig onderkomen voor pelgrims en reizigers – eveneens gebouwd in opdracht van koning Eystein Magnusson.

Bij Hjerkinn, op een hoogte van 965 meter, staat de Eysteinkyrkja. De kerk uit 1969 is vormgegeven naar de nationale berg van Noorwegen, Snøhetta. U volgt de oude koningsweg over Hjerkinnhø en passeert na enkele kilometers het hoogste punt (1288 m) met een mooi uitzicht op Snøhetta en Rondane. De drie Knutshøene (Søndre, Midtre en Nordre), vlak bij Kongsvold, zijn beroemd om hun rijke bergflora. Meer dan 420 planten zijn in deze omgeving geregistreerd en het merendeel is terug te vinden in de botanische tuin bij Kongsvold Fjellstue.

Kongsvold
In het 1670 kreeg Kongsvold Fjeldstue een officiële status als fjellstue. Destijds heette de fjellstue Holet en stonden de gebouwen 2 kilometer verder naar het noorden in Drivdalen. Na een lawine werd in 1701 besloten de gebouwen te verplaatsen naar hun huidige plek en in 1704 besloot koning Fredrik IV dat de fjellstue de naam Kongsvold zou krijgen.

U verblijft vannacht in dit ‘vorstelijke’ onderkomen en geniet van een speciaal pelgrimsdiner in de historische eetzaal.

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Kongsvold, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen

Kongsvold

Dag 5

Dag 5: Kongsvold - Ryphusan (21 km)

uitzicht bij Tingsvaet, pelgrim

Foto: Ria Warmerdam ©

De laatste dag op Dovrefjell begint met een wandeling parallel aan de E6 over een wat moeilijker begaanbaar pad naar het begin van de zogeheten Vårstigen. Vårstigen betekent letterlijk ‘voorjaarspad’’. Het beruchte pad werd gebruikt als de route door het dal na de winter door het vele smeltwater niet gebruikt kon worden.

De beklimming naar het uitkijkpunt bij Tingsvaet – het hoogste punt van de Vårstigen – is steil, maar het uitzicht is de moeite waard. Met een beetje geluk kunt u aan de andere kant van de E6 muskusossen ontdekken. Hierna wordt het terrein vlakker en wandelt u door het bos naar de Drivstusætra. Dan gaat het weer omhoog en na de brug over de rivier Vårstigåa verlaat de pelgrimsroute de Vårstigen. Boven de boomgrens wordt het weer wat minder steil en wandelt u relatief gemakkelijk nog ongeveer 10 kilometer door het Vinstradal naar Ryphusan. De pelgrimsherberg is ondergebracht in een voormalige stal waar u op matrassen overnacht. Waarschijnlijk deelt u het onderkomen met andere pelgrims. Er zijn wat levensmiddelen te koop in Ryphusan, maar voor de gelegenheid kunt u ook uw toevlucht nemen tot een gevriesdroogde buitensportmaaltijd.

Ryphusan, pelgrim

Ryphusan
Foto: Ria Warmerdam ©

Ryphusan

Ryphusan
Foto: Ria Warmerdam ©

Ryphusan, pelgrim

Ryphusan
Foto: Ria Warmerdam ©

Dag 6

Dag 6: Ryphusan - Oppdal (27 km)

pelgrim, vinstradalen

Foto: Ria Warmerdam ©

Vanaf Ryphusan daalt u verder af door het Vinstradal – een rivierdal met aan weerszijden steile bergwanden. U loopt grotendeels parallel aan de rivier de Vinstra en na ongeveer 12 kilometer passeert u de pelgrimskapel St. Mikael. Deze kapel is hier in 2012 gerealiseerd, opdat pelgrims de mogelijkheid hebben tijdens hun tocht een moment van stilte in te bouwen en ruimte hebben om te mediteren. De kapel heeft zijn naam te danken aan een bronzen figuurtje van de aartsengel Michael dat ongeveer 500 meter van de kapel is gevonden in het grafveld Rise. In de kapel is een replica van de ‘Rise-engel’ te zien.

Langs akkers en boerderijen loopt u in de richting van Oppdal. Langs het Vang grafveld met meer dan 750 grafheuvels uit de Vikingtijd bereikt u de kerk van Oppdal en dan is het nog een klein stukje naar het centrum van Oppdal. U verblijft 2 nachten in het Skiferhotell Oppdal op basis van logies/ontbijt. Op de dag van vertrek is ook een lunchpakket inbegrepen. In Oppdal zijn diverse winkels en horecagelegenheden.

Dag 7

Dag 7: Rustdag in Oppdal

Vandaag kunt u uitrusten van de inspanningen van de afgelopen dagen. Wellicht een mooie gelegenheid om nog eens naar het grafveld Vang te gaan voor de rondwandeling die daar is uitgezet.

Oppdal kerk pelgrim

Foto: Ria Warmerdam ©

Dag 8

Dag 8: Oppdal - Langklopp Fjellgård (21,7 km)

Nadat u de huttencomplexen rond Oppdal achter u hebt gelaten, wandelt u verder door cultuurlandschap en bossen, omgeven door een mooi berggebied. Het is geen moeilijke wandeling; over typisch Noorse grusveier, afgewisseld met graspaden, wandelt u naar het volgende overnachtingsadres, Langklopp Fjellgård.

pelgrim, graspad

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, grusvei

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Langklopp

Foto: Ria Warmerdam ©

Dag 9

Dag 9: Langklopp Fjellgård - Stamnan (20 km)

pelgrim, Orkladal

Orkladal - Foto: Ria Warmerdam ©

De tocht van vandaag voert door het mooie Orkladal – de rivier slingert door een cultuurlandschap met op de berghellingen uitgestrekte naaldbossen. Tot aan Skjepphaugen, waar u de rivier oversteekt, daalt u voornamelijk af. Na de brug kunt u kiezen tussen een steile beklimming met mooie uitzichten over het dal of een vlakke wandeling langs de oever van de Orkla.

De laatste 2 kilometer wandelt u parallel aan rijksweg 700 naar de boerderij en pelgrimsherberg Meslo Gård, waar u de nacht doorbrengt en hartelijk wordt ontvangen door uw gastvrouw Ingrid.

pelgrim, gapahuk

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, meslo gard

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, meslo gard

Meslo Gård

Dag 10

Dag 10: Stamnan - Hol (22,3 km)

Door het bos bereikt u Rennebu. Voor een bezoek aan de kerk moet u daar even de route verlaten. De Rennebu-kerk uit 1669 is de oudste van de vijf Y-vormige kerken in Noorwegen. In de museumwinkel Gammelbua på Voll is ook een informatiecentrum voor pelgrims ondergebracht. Het winkeltje, dat tot van 1871 tot 1970 dienst heeft gedaan, is nostalgisch ingericht met koopwaar van weleer.

pelgrim, Gammelbua Rennebu

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, gammelbua Rennebu

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, gammelbua Rennebu

Foto: Ria Warmerdam ©

Na Rennebu volgt u een kilometer rijksweg 700 en dan klimt u weer langs de berghelling omhoog. Onderweg passeert u enkele oude boerderijen – zogeheten trønderlån – de typische stijl van grote en middelgrote boerderijen in Trøndelag. De woonhuizen zijn nooit meer dan 5 tot 6 meter diep, maar kunnen wel 40 meter breed zijn. Nieuwe generaties en moderne eisen aan woonstandaard leidden tot steeds verdere uitbouw in de breedte. Als u terug bent op de doorgaande weg, is het nog een paar kilometer naar het overnachtingsadres, Segard Hoel.

pelgrim, Segard Hoel

Segard Hoel - Foto: Ria Warmerdam ©

Dag 11

Dag 11: Hol - Løkken Verk (19 km)

pelgrim, meldal bygdemuseum

Meldal Bygdemuseum - Foto: Ria Warmerdam ©

Ook vandaag een mooie etappe langs de Orkla, door Meldal naar het mijndorp Løkken Verk, veelal over vlakke grusveier, asfalt en graspaden, maar na Meldal en Malmplassen wachten er ook een paar steile klimmetjes.

U wandelt onder andere door het Meldal Bygdemuseum; een openluchtmuseum met zo’n 20 oude gebouwen; u krijgt hier een mooi beeld van de traditionele bouwstijl in dit deel van Noorwegen. Verderop bereikt u Olskastet. De hoef van het paard van Olav de Heilige zou hier een afdruk in de rotsen hebben achtergelaten, maar enkele decennia geleden verdwenen deze sporen met de aanleg van de weg. Tegenwoordig getuigt alleen nog de naam Olskastet van dit mirakel. Langs fv 700 is een Olavsbron waar u uw waterfles kunt vullen.

Ongeveer 6 kilometer verder bereikt u Løkken Verk. Hier werd in 1652 kopererts gevonden. Twee jaar later werd de eerste mijn geopend en de volgende 333 jaar werd hier erts gedolven. Lag eerst het zwaartepunt bij het delven van kopererts, later kwam daar ook zwavel, zink, zilver en goud bij. In 1908 werd ten behoeve van het ertstransport de spoorlijn Thamshavnbanen in gebruik genomen. In 1987 werden de mijnen gesloten. U overnacht in het motel Sans Bergmannskroa.

pelgrim, Løkken Verk

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Løkken Verk

Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Løkken Verk

Foto: Ria Warmerdam ©

Dag 12

Dag 12: Løkken Verk - Gumdalen (9 km)

pelgrim, mijlpaal, Svorkmo

Foto: Fru Amundsen ©

Een korte etappe vandaag, in feite een halve rustdag. Bij Malmplassen wordt u nog eens aan de mijnindustrie herinnerd en ziet u enkele overblijfselen van de oude smeltoven staan. Hier staat ook een mijlpaal die aangeeft dat het nog 61 kilometer is naar Nidaros.

U overnacht in de stabbur – een voormalig voorraadhuis – op de boerderij Gumdal. U hebt hier de beschikking over een keuken, maar er worden geen maaltijden geserveerd. In Løkken Verk kunt u alvast boodschappen doen en deze meenemen.

Dag 13

Dag 13: Gumdalen - Skaun (21 km)

pelgrim, veenmoeras

veenmoeras - Foto: Fru Amundsen ©

Nadat u het meer Solsjøen en de boerderij Korslia bent gepasseerd bereikt u een als ‘huiskamer’ ingerichte schuilhut. Een prima plek voor een pauze. Daarna begint een tocht door een prachtig en verlaten veengebied. Dit was de route die in de zomer door de pelgrims werd gebruikt, ’s winters liepen ze hoger langs de helling door de sneeuw. Hier groeit veel multe , bij ons berg- of kruipbraam genoemd – maar let op: rode vruchten zijn niet rijp, pas in augustus kleuren ze oranje-geel en zijn ze eetbaar.

Na een paar kilometer verlaat u het drassige gebied weer en wandelt u over bospaden en grusveier naar Skaun. In de beroemde historische roman van Sigrid Undset begon Kristin Lavransdochter bij de romaanse kerk van Skaun aan haar pelgrimstocht naar Nidaros.

U overnacht in het parochiehuis in Skaun. In een van de zalen zijn speciaal voor pelgrims veldbedden neergezet. U kunt er ook gebruik maken van de keuken.

pelgrim, gapahuk

gapahuk

pelgrim, multe

multe

pelgrim, Skaun kerk

kerk in Skaun

Dag 14

Dag 14: Skaun - Øysanden (18 km)

Vanuit Skaun is het nog 38 kilometer naar de Nidarosdom in Trondheim. U wandelt eerst naar de historische plek Husaby, vooral bekend geworden door het boek over Kristin Lavransdochter. Na haar huwelijk met Erlend woonde Kristin hier op de boerderij van haar echtgenoot.

Tussen akkers en weilanden wandelt u in de richting van de rivier de Gaula. Bij de camping belt u de eigenaar van Sundet Gård, John Wanvik, en tegen de tijd dat u aan de oever van de Gaula staat, is hij naar de overkant geroeid om u op te halen. U overnacht in de schitterend gerestaureerde stabbur op zijn boerderij.

pelgrim, Skaun

Skaun Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Sundet Gard, John Wanvik

John Wanvik Foto: Ria Warmerdam ©

pelgrim, Sundet Gard

Sundet Gård Foto: Fru Amundsen ©

Dag 15

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 15: Øysanden - Trondheim (20,9 km)

In de eerste kilometers van de laatste etappe naar Trondheim wacht u nog een korte, maar pittige beklimming. Later loopt u door een bosgebied en uiteindelijk door de straten van Trondheim naar de Nidarosdom, het doel van deze pelgrimswandeling.

Een jaar na zijn dood werd Olav Haraldsson in Nidaros begraven. Eerst werd boven zijn graf een houten kapel gemaakt maar in 1070 liet koning Olav Kyrre deze kapel vervangen door een stenen kerk - het begin van de huidige kathedraal.

Achter de domkerk staat de Nidaros Pilegrimsgård. Hier brengt u de nacht door. ’s Avonds geniet u bijvoorbeeld van een heerlijk pelgrimsmenu in het gezellige restaurant Skydsstation in de oude wijk Bakklandet (niet inclusief).

pelgrim, Trondheim, Baklandet Skydsstation

Baklandet Skydsstation - Foto: Bob de Vries ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Dag 16

Dag 16: Trondheim – Amsterdam

Na het ontbijt in de Pilegrimsgård is er nog gelegenheid om de stad te bezoeken. In de loop van de middag vertrekt u naar de luchthaven voor de terugreis naar Nederland.

KLM

De Reis

Vertrek: Op aanvraag dagelijks, tussen 15 juni en 15 september 2018
Duur: 16 dagen
Soort: individuele wandelreis

Hoogtepunten

• Wandelen langs de pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim: de laatste 250 km aaneengesloten. Gemiddelde afstand per dag: 20 km
• Dovrefjell
• Diner en overnachting op Kongsvold Fjellstue
• Extra (rust)dag in Oppdal
• Trondheim en de Nidarosdom


U wandelt deze reis op eigen gelegenheid. Uw reisinformatie bevat een beschrijving van de route en enkele wetenswaardigheden over de geschiedenis rondom het Olavspad en de omgeving waar u doorheen wandelt.

Vergeet niet op het boekingsformulier bij 'overige bijzonderheden' de door u gewenste vertrekdatum te vermelden.

Prijsinformatie

1 persoon: vanaf € 1899,- 2 personen: vanaf € 1759,- per persoon

Exclusief €20 boekingskosten
Boekingsformulier >>

Inbegrepen

• Vliegtickets Amsterdam – Oslo en Trondheim - Amsterdam inclusief 12 kg handbagage en 23 kg ruimbagage in de goedkoopste prijsklasse
• Treinticket Gardermoen-Dovre
• Buskaart Trondheim-vliegveld Værnes
• 15 overnachtingen in karakteristieke accommodaties aan de pelgrimsroute
• 12 x ontbijt, 10 x lunchpakket, 9 x diner. Daar waar de maaltijden zijn inbegrepen, wordt meestal traditioneel Noors voor u gekookt.
• Pelgrimspas
• Introductie op 13 mei 2018
• STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

• Reis- en annuleringsverzekering
• Boekingskosten à 20 euro

Indien geen vliegtickets in de genoemde klasse meer beschikbaar zijn, nemen wij eerst contact met u op over de meerprijs. Vliegtickets worden over het algemeen duurder naar mate de vertrekdatum dichterbij komt.


Print Friendly, PDF & Email