Foto: Fru Amundsen ©

Individuele pelgrimswandeling 

  • Wandelen langs het Olavspad: van Oppdal naar Trondheim – 150 km aaneengesloten (gemiddelde afstand per dag: 20 km)
  • Naar keuze met of zonder bagavervoer
  • Trondheim en de Nidarosdom, het dal van de Orkla, de kerken in Voll, Meldal en Skaun

Datum en prijs

 

 

In het voetspoor van pelgrims

Wandelen langs het Olavspad

Fru Amundsen is gestopt maar het doet ons heel erg goed dat ons pionierswerk op het gebied van pelgrimeren in Noorwegen wordt voortgezet door Nordic Pilgrim.

Tijdens deze 10-daagse wandelreis loopt u van Oppdal door een prachtig cultuurlandschap langs de rivier de Orkla, door bossen en veenmoeras naar de stad Trondheim waar de imposante Nidarosdom staat. Ooit stond in deze kerk de schrijn van Olav de Heilige.

Orkladal

Nidaros als bedevaartsoord

Tijdens de middeleeuwen was het graf van Olav Haraldsson – sinds zijn heiligverklaring in 1031 – het belangrijkste bedevaartsoord in Scandinavië. Vanuit alle windrichtingen maakten pelgrims een voettocht naar Nidaros – de vroegere naam van Trondheim – om te bidden, te danken en boete te doen, maar na de reformatie kwam er een eind aan de pelgrimstochten. In de loop der eeuwen verdwenen de zichtbare sporen van de pelgrims. De huizen waar ze overnachtten vervielen en begroeiing overwoekerde de paden.

Nidarosdom

Herstel pelgrimroutes

Begin jaren 1990 werd in Noorwegen een aarzelend begin gemaakt met het herstel van deze oude routes en tegenwoordig wandelen moderne pelgrims om talloze redenen langs deze wegen: om te ontsnappen aan de hectiek van alledag, om stil te staan bij het eigen bestaan, op zoek naar fysieke en mentale uitdagingen of gewoon om te genieten van de natuur. Wat het motief ook is, uiteindelijk is de tocht zoveel meer dan een gewone bergwandeling of een toeristische reis. Het is vooral een heel persoonlijke ervaring.

Gemiddeld bedraagt de afstand 20 kilometer en dat vereist een redelijke wandelervaring. De route voert over bospaden, grindwegen, asfalt of graspaden. Hoewel de route stijgt en daalt, hoeft u nergens te klimmen of langs steile afgronden te lopen. U hebt elke dag ruimschoots tijd en mogelijkheid om te genieten van het prachtige landschap.

Overnachten als pelgrims

Langs de pelgrimsroute zijn de afgelopen decennia steeds meer overnachtingsmogelijkheden gerealiseerd voor pelgrims, variërend van uitermate eenvoudig tot comfortabel en luxueus.

Tijdens deze 10-daagse wandelreis overnacht u in direct aan de route gelegen pelgrimsherbergen; in hotels, op boerderijen en in een pelgrimscentrum. U maakt kennis met een bijzonder, niet alledaags deel van Noorwegen.

pelgrim, Sundet Gard
Foto: Ria Warmerdam ©

Dag tot Dag

Overzicht wandelingen

Op het programma staan de volgende wandeletappes:

Dag 1: Aankomst in Oppdal
Dag 2: Oppdal – Langklopp             21,7 km
Dag 3: Langklopp – Stamnan           20 km
Dag 4: Stamnan – Hol                      22,3 km
Dag 5: Hol – Løkken Verk                 19 km
Dag 6: Løkken Verk – Gumdalen       9 km
Dag 7: Gumdalen – Skaun                21 km
Dag 8: Skaun – Øysanden                18 km
Dag 9: Øysanden – Trondheim         20,9 km
Dag 10: Bezoek aan Trondheim en terugreis

Amsterdam – Trondheim – Oppdal

Na de rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Trondheim arriveert u aan het eind van de ochtend op de luchthaven Værnes. Vanaf de luchthaven reist per trein naar Trondheim, waar u overstapt op de trein naar Oppdal.

In Oppdal verblijft u in het Oppdal Gjestetun in een kamer met eigen douche en toilet, op basis van logies met ontbijt. Voor het avondeten kun u in Oppdal Gjestetun terecht, of in een van de overige horecagelegenheden in het dorp.

Oppdal – Langklopp Fjellgård (21,7 km)

Nadat u de apartementencomplexen rond Oppdal achter u hebt gelaten, wandelt u verder door cultuurlandschap en bossen, omgeven door een mooi berggebied. Het is geen moeilijke wandeling; over typisch Noorse grusveier, afgewisseld met graspaden, wandelt u naar het volgende overnachtingsadres, Langklopp Fjellgård. Onderweg hebt u regelmatig mooie uitzichten over het dal aan uw rechterkant.

pelgrim, graspad
Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, grusvei
Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, Langklopp
Foto: Ria Warmerdam ©

 

Langklopp Fjellgård – Stamnan (20 km)

pelgrim, Orkladal
Orkladal – Foto: Ria Warmerdam ©

De tocht van vandaag voert door het mooie Orkladal – de rivier slingert door een cultuurlandschap met op de berghellingen uitgestrekte naaldbossen. Tot aan Skjepphaugen, waar u de rivier oversteekt, daalt u voornamelijk af. Na de brug kunt u kiezen tussen een steile beklimming met mooie uitzichten over het dal of een vlakke wandeling langs de oever van de Orkla.

De laatste 2 kilometer wandelt u parallel aan rijksweg 700 naar de boerderij en pelgrimsherberg Meslo Gård, waar u de nacht doorbrengt en hartelijk wordt ontvangen door uw gastvrouw Ingrid.

pelgrim, gapahuk
Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, meslo gard
Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, meslo gard
Meslo Gård

 

Stamnan-Hol (22,3 km)

Door het bos bereikt u Rennebu. Voor een bezoek aan de kerk moet u daar even de route verlaten. De Rennebu-kerk uit 1669 is de oudste van de vijf Y-vormige kerken in Noorwegen. In de museumwinkel Gammelbua på Voll is ook een informatiecentrum voor pelgrims ondergebracht. Het winkeltje, dat tot van 1871 tot 1970 dienst heeft gedaan, is nostalgisch ingericht met koopwaar van weleer.

pelgrim, Gammelbua Rennebu
Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, gammelbua Rennebu
Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, gammelbua Rennebu
Foto: Ria Warmerdam ©

 

 

 

 

 

Na Rennebu volgt u een kilometer rijksweg 700 en dan klimt u weer langs de berghelling omhoog. Onderweg passeert u enkele oude boerderijen – zogeheten trønderlån – de typische stijl van grote en middelgrote boerderijen in Trøndelag. De woonhuizen zijn nooit meer dan 5 tot 6 meter diep, maar kunnen wel 40 meter breed zijn. Nieuwe generaties en moderne eisen aan woonstandaard leidden tot steeds verdere uitbouw in de breedte. Als u terug bent op de doorgaande weg, is het nog een paar kilometer naar het overnachtingsadres, Segard Hoel.

pelgrim, Segard Hoel
Segard Hoel – Foto: Ria Warmerdam ©

Hol – Løkken Verk (19 km)

pelgrim, meldal bygdemuseum
Meldal Bygdemuseum – Foto: Ria Warmerdam ©

Ook vandaag een mooie etappe langs de Orkla, door Meldal naar het mijndorp Løkken Verk, veelal over vlakke grusveier, asfalt en graspaden, maar na Meldal en Malmplassen wachten er ook een paar steile klimmetjes.

U wandelt onder andere door het Meldal Bygdemuseum; een openluchtmuseum met zo’n 20 oude gebouwen; u krijgt hier een mooi beeld van de traditionele bouwstijl in dit deel van Noorwegen. Verderop bereikt u Olskastet. De hoef van het paard van Olav de Heilige zou hier een afdruk in de rotsen hebben achtergelaten, maar enkele decennia geleden verdwenen deze sporen met de aanleg van de weg. Tegenwoordig getuigt alleen nog de naam Olskastet van dit mirakel. Langs fv 700 is een Olavsbron waar u uw waterfles kunt vullen.

Ongeveer 6 kilometer verder bereikt u Løkken Verk. Hier werd in 1652 kopererts gevonden. Twee jaar later werd de eerste mijn geopend en de volgende 333 jaar werd hier erts gedolven. Lag eerst het zwaartepunt bij het delven van kopererts, later kwam daar ook zwavel, zink, zilver en goud bij. In 1908 werd ten behoeve van het ertstransport de spoorlijn Thamshavnbanen in gebruik genomen. In 1987 werden de mijnen gesloten. U overnacht in het motel Sans Bergmannskroa.

pelgrim, Løkken Verk
Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, Løkken Verk
Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, Løkken Verk
Foto: Ria Warmerdam ©

 

Løkken Verk – Gumdalen (8 km)

pelgrim, mijlpaal, Svorkmo
Foto: Fru Amundsen ©

Een korte etappe vandaag, dus eigenlijk een halve rustdag. Bij Malmplassen wordt u nog eens aan de mijnindustrie herinnerd en ziet u enkele overblijfselen van de oude smeltoven staan. Hier staat ook een mijlpaal die aangeeft dat het nog 61 kilometer is naar Nidaros.

U overnacht in de stabbur – een voormalig voorraadhuis – op de boerderij Gumdal. U hebt hier de beschikking over een keuken, maar er worden geen maaltijden geserveerd. In Løkken Verk kunt u alvast boodschappen doen en deze meenemen.

Gumdalen – Skaun (21 km)

pelgrim, veenmoeras
veenmoeras – Foto: Fru Amundsen ©

Nadat u het meer Solsjøen en de boerderij Korslia bent gepasseerd bereikt u een als ‘huiskamer’ ingerichte schuilhut. Een prima plek voor een pauze. Daarna begint een tocht door een prachtig en verlaten veengebied. Dit was de route die in de zomer door de pelgrims werd gebruikt, ’s winters liepen ze hoger langs de helling door de sneeuw. Hier groeit veel multe , bij ons berg- of kruipbraam genoemd – maar let op: rode vruchten zijn niet rijp, pas in augustus kleuren ze oranje-geel en zijn ze eetbaar.

Na een paar kilometer verlaat u het drassige gebied weer en wandelt u over bospaden en grusveier naar Skaun. In de beroemde historische roman van Sigrid Undset begon Kristin Lavransdochter bij de romaanse kerk van Skaun aan haar pelgrimstocht naar Nidaros.

U overnacht in het parochiehuis in Skaun. In een van de zalen zijn speciaal voor pelgrims veldbedden neergezet. U kunt er ook gebruik maken van de keuken. In Skaun is een supermarkt.

Wanneer u de reis inclusief beddengoed hebt gereserveerd, overnacht u niet in Skaun maar wordt u opgehaald door de eigenaar van Sundet Gård. Daar brengt u de nacht door en de volgende ochtend brengt hij u terug naar Skaun. In tegenstelling tot Skaun zijn in Sundet Gård alle maaltijden inclusief.

pelgrim, gapahuk
gapahuk
pelgrim, multe
multe
pelgrim, Skaun kerk
kerk in Skaun

Skaun – Øysanden (18 km)

Vanochtend wordt u teruggebracht naar Skaun. De mijlpaal daar vermeldt dat het nog 38 kilometer is naar de Nidarosdom in Trondheim.

U wandelt eerst naar de historische plek Husaby, vooral bekend geworden door het boek over Kristin Lavransdochter. Na haar huwelijk met Erlend woonde Kristin hier op de boerderij van haar echtgenoot.

Tussen akkers en weilanden wandelt u in de richting van de rivier de Gaula. Bij de camping belt u de eigenaar van Sundet Gård, John Wanvik, en tegen de tijd dat u aan de oever van de Gaula staat, is hij naar de overkant geroeid om u op te halen. U overnacht in de schitterend gerestaureerde stabbur op zijn boerderij.

pelgrim, Skaun
Skaun Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, Sundet Gard, John Wanvik
John Wanvik Foto: Ria Warmerdam ©
pelgrim, Sundet Gard
Sundet Gård Foto: Fru Amundsen ©

Øysanden – Trondheim (20,9 km)

In de eerste kilometers van de laatste etappe naar Trondheim wacht u nog een korte, maar pittige beklimming. Later loopt u door een bosgebied en uiteindelijk door de straten van Trondheim naar de Nidarosdom, het doel van deze pelgrimswandeling.

Een jaar na zijn dood werd Olav Haraldsson in Nidaros begraven. Eerst werd boven zijn graf een houten kapel gemaakt maar in 1070 liet koning Olav Kyrre deze kapel vervangen door een stenen kerk – het begin van de huidige kathedraal.

 

De Nidarosdom in Trondheim, Noorwegen
Nidarosdom
Nidarosdomen in Trondheim
Olav de Heilige
Mijlpaal Nidarosdom, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen, pelgrim
Laatste mijlpaal

 

 

 

 

pelgrim, Trondheim, Baklandet Skydsstation
Baklandet Skydsstation – Foto: Bob de Vries ©

Achter de domkerk staat de Nidaros Pilegrimsgård. Hier brengt u de nacht door. ’s Avonds geniet u bijvoorbeeld van een heerlijk pelgrimsmenu in het gezellige restaurant Skydsstation in de oude wijk Bakklandet (niet inclusief).

Nidaroskathedraal in Trondheim pelgrim
Foto: Fru Amundsen ©

Trondheim – Amsterdam

Na het ontbijt in de Pilegrimsgård is er nog gelegenheid om de stad te bezoeken. In de loop van de middag vertrekt u naar de luchthaven voor de terugreis naar Nederland.

Hopelijk kijkt u met een voldaan gevoel en veel plezier terug op deze prachtige wandeling!

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©