Op 17 mei 1814 werd in Eidsvoll de Noorse grondwet geproclameerd maar het duurde nog tot 1905 tot Noorwegen een onafhankelijke natie werd. Op deze nationale feestdag wordt op veel plaatsen in het land de dag gestart met het hijsen van de Noorse vlag terwijl het volkslied wordt gezongen. De eerste regel luidt: ‘Ja, vi elsker dette landet …’ – ‘Ja, we houden van dit land …’

Winkels en musea zijn over het algemeen gesloten op deze feestdag want er zijn andere activiteiten waar vrijwel iedereen aan deelneemt. Bij de kerk of een ander centraal punt in het dorp of de stad wordt gestart met een optocht. Schoolkinderen voorop, afgewisseld met muziekkorpsen en sportclubs. De toeschouwers sluiten achteraan aan; al zwaaiend met de Noorse vlag of de vlag van de vereniging of school.
Taartenbuffet
De afgelopen jaren waren wij een paar keer met onze groepen op de Vesterålen tijdens deze feestdag. Ook wij liepen mee in de optocht, die eindigde bij de sporthal. Daar stond een uitgebreid taartenbuffet klaar met koffie en limonade. De hele hal was versierd en er stonden lange rijen tafels en stoelen. De schoolkinderen traden op en er werden liedjes gezongen terwijl jong en oud smulde van meerdere soorten gebak. Het was een vrolijke, kleurrijke belevenis. Door de vele vlaggen maar ook door de prachtige klederdracht die de meesten dragen op deze feestelijke dag. Iedereen draagt de klederdracht uit de regio waar hij of zij oorspronkelijk vandaan komt en men feliciteert elkaar: ‘Hurra for Norge, gratulerer med dagen!’
Een taart die echt nergens zal ontbreken is de traditionele ‘kransekake’, een glutenvrije taart opgebouwd uit ringen van amandelmeel en poedersuiker, versierd met wit glazuur en kleine Noorse vlaggetjes. Daarom volgt hieronder het recept.
Maak in 10 stappen een heerlijke kransekake!
Traditioneel Noors feestgebak
Ingrediënten
- 500 g amandelen
- eiwit van 4 eieren
- 500 g poedersuiker
- Glazuur
75 gram poedersuiker - eiwit van een half ei
- 0,5 theelepel rum essence of citroensap
Bereidingswijze
- Ontdoe de helft van de amandelen van hun bruine velletje door ze 3 tot 4 minuten in kokend water te leggen. Daarna kun je het velletje er gemakkelijk afhalen. Laat de amandelen goed drogen, bijvoorbeeld gedurende de nacht. Of leg ze 1 uur in de oven met de temperatuur op 50 °C.
- Maal alle amandelen (met en zonder schil) fijn in een blender
- Zeef de poedersuiker en vermeng met het amandelmeel
- Voeg het eiwit toe en kijk met het laatste eiwit wanneer je genoeg hebt zodat je een stevig deeg hebt. Kneed het deeg zodat alle ingrediënten goed zijn vermengd en zodat je er makkelijk mee kunt werken. Als het deeg te droog is, voeg je meer eiwit toe. Is het te vochtig dan kun je meer poedersuiker toevoegen.
- Zet het deeg op een koele plaats, bij voorkeur tot de dag erna.
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Rol het deeg in worstjes van ongeveer een vinger dik. Als je ringvormige bakvormen voor het maken van de kransekake gebruikt, vet je ze in met olie of strooi je er wat bloem in (dan niet meer glutenvrij!). Of teken cirkels op bakpapier, steeds een maatje groter. Begin met het vormen van de kleinste cirkel. De ideale kransekake bestaat uit 18 op elkaar gestapelde ringen maar 12 of 15 ziet er ook indrukwekkend uit!
- Bak de ringen van amandelmeel 10 minuten in de oven.
- Laat ze eerst afkoelen voordat je ze uit de vormen haalt en voorzichtig opstapelt.
- Voor het glazuur vermeng je de poedersuiker met het eiwit en voeg je naar smaak de rum essence of het citroensap toe. Het glazuur moet zo dik (of dun) zijn dat je er de kransekake mee kunt versieren. Doe het daarvoor in een spuitzak met een ronde punt en versier de kransekake met een zig-zag patroon op elke ring. Je kunt het glazuur ook gebruiken om de ringen wat aan elkaar te plakken.
Mocht je tijdens deze feestdag niet alles meteen opeten: Een kransekake kun je prima invriezen. Of bewaar de ringen in een afgesloten doos. Een kransekake wordt traditioneel versierd met Noorse vlaggetjes. Eet smakelijk! Gratulerer med dagen!
Smaakt dit naar meer? Tijdens onze kleinschalige groepsreizen wordt er traditioneel Noors voor u gekookt. En boekt u een Fru Amundsen-reis die u met uw eigen reisgezelschap maakt? Dan ontvangt u een echt Fru Amundsen-kookboek mee ter inspiratie.