nb-header
lente in Noorwegen

Fru Amundsen en Corona

Half mei 2020. Het is volop lente in Nederland. Vanuit Noorwegen krijgen we foto's en filmpjes binnen van de sneeuw die onlangs nog is gevallen en van wegen en bergpassen die sneeuwvrij worden gemaakt. Onder normale omstandigheden was komend weekend onze jaarlijkse informatiemiddag geweest voor alle pelgrims die via Fru Amundsen een pelgrimswandeling in Noorwegen zouden maken. En over een week of 3 waren we met onze gasten de lente gaan proeven in het gebied rond de Nærøyfjord. Maar de wereld is op dit moment niet 'normaal'. Ieders gezondheid is het belangrijkst en dat brengt momenteel veel aanpassingen met zich mee. Op 16 maart jl. sloot de Noorse regering haar grenzen voor niet-Noren en werd een verplichte 14-daagse quarantaine ingesteld voor iedereen die vanaf 27 februari het land was binnengekomen. Wij waren juist midden in ons noorderlichtseizoen, maar de groep die onderweg was, heeft de reis met wat aanpassingen gelukkig kunnen afmaken. Deze gasten konden precies op tijd naar huis reizen - een echte opluchting.

De deelnemers aan de reizen in maart moesten we helaas laten weten dat het niet mogelijk was om naar Noorwegen te reizen en ook de komende maanden zal dat nog niet kunnen. De Noorse grenzen zijn vooralsnog niet open voor toeristen maar ook een groot evenement als het Peer Gynt-festival is al gecanceld. Wij volgen zowel in Noorwegen als Nederland de ontwikkelingen op de voet en hebben nog een sprankje hoop voor onze reizen in september. De tijd zal het leren.

Ondertussen ontvangen we spontaan kaartjes, telefoontjes, app-berichtjes en mail van mensen die ons een hart onder de riem willen steken. Die vragen hoe het met ons is. En of Fru Amundsen wel blijft bestaan. Hartverwarmend en ontroerend. Superlief vinden we dat en het geeft ons een goed gevoel. Dank je wel daarvoor! Ja, met ons gaat het goed en we zijn gezond. We hebben elkaar al een tijd niet in levende lijve gezien en hebben onderling contact via Skype – net als de rest van Nederland werken we ieder vanuit ons eigen huis. En als het aan ons ligt is Fru Amundsen er ook nog als er weer gereisd kan worden na de coronacrisis.
IMG_7571
Momenteel werken we aan ons programma voor 2021. Veel deelnemers van de reizen die in 2020 niet door kunnen of konden gaan, laten ons weten dat ze dezelfde reis graag in 2021 maken. Hoe alles er volgend jaar uit zal komen te zien, weten we nog niet. Maar onder andere via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte.

Dat we deze maanden niet op reis zijn, geeft ons tijd om eindelijk te doen wat we al heel lang van plan waren. Namelijk het ontwikkelen en aanbieden van reizen die u op eigen gelegenheid kunt maken en met vertrek op een datum naar keuze. Naar dezelfde gebieden als waar onze groepsreizen worden uitgevoerd en natuurlijk met een Fru Amundsen-sausje. Hoe dat er precies uit komt te zien, houdt u nog even te goed.

Tot slot zijn we op Facebook actief door foto's, filmpjes en berichtjes te delen onder het motto Dream Now, Visit Later. We hebben nu zelfs ook een eigen YouTube-kanaal gelanceerd waar we filmpjes plaatsen die een indruk geven van onze reizen. Of voor u om herinneringen bij op te halen. Wij vinden het leuk als u met ons meedoet en ook uw foto's, filmpjes en/of herinneringen via de sociale media met ons deelt. Want behalve dat wij Noorwegen best wel missen, missen we vooral het contact met u als onze gast of belangstellende. Om toch een beetje van ons enthousiasme over Noorwegen en de Noorse cultuur met u te kunnen delen, leest u in deze nieuwsbrief ook nog over de Noorse nationale feestdag die op 17 mei plaatsvindt.

Pas goed op uzelf en uw naasten! En tot horens of ziens!

Med vennlig hilsen,
Desiree, Carla & Marjan
Fru Amundsen
Nordlandsbunad, klederdracht Noorwegen

17 mei - de Noorse nationale feestdag

Hurra for Norge!

Op 17 mei 1814 werd in Eidsvoll de Noorse grondwet geproclameerd maar het duurde nog tot 1905 tot Noorwegen een onafhankelijke natie werd. Op deze nationale feestdag wordt op veel plaatsen in het land de dag gestart met het hijsen van de Noorse vlag terwijl het volkslied wordt gezongen. De eerste regel luidt: 'Ja, vi elsker dette landet ...' - 'Ja, we houden van dit land ...'

Winkels en musea zijn over het algemeen gesloten op deze dag want er zijn andere activiteiten waar vrijwel iedereen aan deelneemt. Bij de kerk of een ander centraal punt in het dorp of de stad wordt gestart met een optocht. Schoolkinderen voorop, afgewisseld met muziekkorpsen en sportclubs. De toeschouwers sluiten achteraan aan; al zwaaiend met de Noorse vlag of de vlag van de vereniging of school. De afgelopen jaren waren wij een paar keer met onze groepen op de Vesterålen. Ook wij liepen mee in de optocht, die eindigde bij de sporthal. Daar stond een uitgebreid taartenbuffet klaar met koffie en limonade. De hele hal was versierd en er stonden lange rijen tafels en stoelen. De schoolkinderen traden op en er werden liedjes gezongen terwijl jong en oud smulde van meerdere soorten gebak. Het was een vrolijke, kleurrijke belevenis. Door de vele vlaggen maar ook door de prachtige klederdracht die de meesten dragen op deze dag. Iedereen draagt de klederdracht uit de regio waar hij of zij oorspronkelijk vandaan komt en men feliciteert elkaar: 'Hurra for Norge, gratulerer med dagen!'

Een taart die echt nergens zal ontbreken is de traditionele 'kransekake', een glutenvrije taart opgebouwd uit ringen van amandelmeel en poedersuiker, versierd met wit glazuur en kleine Noorse vlaggetjes. Daarom volgt hieronder het recept.
Kransekake 17 mei Nationale feestdag Noorwegen

Maak in 10 stappen een heerlijke kransekake!

Traditioneel Noors feestgebak

Ingrediënten
500 g amandelen
eiwit van 4 eieren
500 g poedersuiker
Glazuur
75 gram poedersuiker
eiwit van een half ei
0,5 theelepel rum essence of citroensap

1. Ontdoe de helft van de amandelen van hun bruine velletje door ze 3 tot 4 minuten in kokend water te leggen. Daarna kun je het velletje er gemakkelijk afhalen. Laat de amandelen goed drogen, bijvoorbeeld gedurende de nacht. Of leg ze 1 uur in de oven met de temperatuur op 50 °C.
2. Maal alle amandelen (met en zonder schil) fijn in een blender
3. Zeef de poedersuiker en vermeng met het amandelmeel
4. Voeg het eiwit toe en kijk met het laatste eiwit wanneer je genoeg hebt zodat je een stevig deeg hebt. Kneed het deeg zodat alle ingrediënten goed zijn vermengd en zodat je er makkelijk mee kunt werken. Als het deeg te droog is, voeg je meer eiwit toe. Is het te vochtig dan kun je meer poedersuiker toevoegen.
5. Zet het deeg op een koele plaats, bij voorkeur tot de dag erna.
6. Verwarm de oven voor op 200 graden
7. Rol het deeg in worstjes van ongeveer een vinger dik. Als je ringvormige bakvormen voor het maken van de kransekake gebruikt, vet je ze in met olie of strooi je er wat bloem in (dan niet meer glutenvrij!). Of teken cirkels op bakpapier, steeds een maatje groter. Begin met het vormen van de kleinste cirkel. De ideale kransekake bestaat uit 18 op elkaar gestapelde ringen maar 12 of 15 ziet er ook indrukwekkend uit!
8. Bak de ringen van amandelmeel 10 minuten in de oven.
9. Laat ze eerst afkoelen voordat je ze uit de vormen haalt en voorzichtig opstapelt.
10. Voor het glazuur vermeng je de poedersuiker met het eiwit en voeg je naar smaak de rum essence of het citroensap toe. Het glazuur moet zo dik (of dun) zijn dat je er de kransekake mee kunt versieren. Doe het daarvoor in een spuitzak met een ronde punt en versier de kransekake met een zig-zag patroon op elke ring. Je kunt het glazuur ook gebruiken om de ringen wat aan elkaar te plakken.

Mocht je niet alles meteen opeten: Een kransekake kun je prima invriezen. Of bewaar de ringen in een afgesloten doos. Een kransekake wordt traditioneel versierd met Noorse vlaggetjes. Eet smakelijk! Gratulerer med dagen!
Optocht 17 mei, Noorwegen

Agenda

Wilt u Fru Amundsen ontmoeten?

Grote evenementen zijn tot 1 september a.s. afgelast. We hopen u later dit jaar alsnog te ontmoeten tijdens Scandinavië-XL in Hoevelaken (24 en 25-10-2020) of in 2021 tijdens de vakantiebeurzen in Groningen (9 en 10-1-2021) en Utrecht (14 tot 17-1-2021). Om inspiratie op te doen voor uw vakantie, om kennis te maken met de vrouwen achter Fru Amundsen of gewoon om ons weer eens te zien nadat u al eens met ons op reis bent geweest. Wij kijken ernaar uit!
Kijk op onze website voor het actuele overzicht van lezingen en beurzen.
Foto: Fru Amundsen ©
Fru Amundsen
Zomerdijkstraat 23
8043 HW Zwolle

Tel. +31 50 527 98 50
Web. www.fruamundsen.nl
Volg ons via
facebook
twitter
instagram