nb-header
Foto: Fru Amundsen ©

Beste gast, relatie, belangstellende,

Na onze vorige nieuwsbrief met het bericht dat we gaan stoppen met onze werkzaamheden voor onze reisorganisatie Fru Amundsen zijn we werkelijk overspoeld door lieve en persoonlijke reacties. De gedeelde herinneringen, de bedankjes en het hart onder de riem waren erg welkom na dit moeilijke besluit, tusen hjertelig takk daarvoor!

Inmiddels is duidelijk dat Fru Amundsen na 10,5 jaar daadwerkelijk ophoudt te bestaan. Ondanks enkele gesprekken met belangstellenden is er geen partij gevonden die onze reisorganisatie over wil en kan nemen. Wel zijn we nog in gesprek over een warme overdracht van onze pelgrimswandelingen langs het Olavspad. Er bestaat dus nog een kans dat een andere organisatie de wandelingen langs het Olavspad gaat aanbieden. Mocht dit zo zijn, sturen we u hier te zijner tijd nog een laatste nieuwsbrief over.

Rest ons afscheid van u te nemen. Dat doen we hieronder met ieder onze eigen woorden.
Wij wensen u fijne feestdagen met de mensen die u lief zijn en alle goeds voor een mooi 2023!

Desiree Joustra & Marjan Spijkers
Fru Amundsen

Copyright foto's: Henriëtte van der Noord, Anette de Leeuw, Arnold Slotboom, Coen Wouters & Fru Amundsen
IMG_20220615_134011

Door Desiree

IMG_3389 (2)
Eind mei 2015 stond Marjan onverwacht alleen voor de begeleiding van de reis Proef de Lente. Ik was in Noorwegen en was in de gelegenheid om langer te blijven dan gepland dus ik stapte dat prachtige huis in Stalheim binnen en vroeg: “Marjan wat kan ik voor jou doen?" En zo was mijn entree bij Fru Amundsen een feit.

De samenwerking beviel van beide kanten zo goed dat Marjan en Carla vroegen of ik per januari 2018 mede eigenaar van Fru Amundsen wilde worden. Wat een fantastische tijd heb ik beleefd! Fru Amundsen is op heel veel verschillende manieren een verrijking van mijn leven geweest en ik ben dankbaar voor de kans die Marjan en Carla mij hebben gegeven.
Het koken voor onze gasten was een belangrijk onderdeel van het concept en dan werd mij wel eens gevraagd of ik altijd al zoveel plezier had in koken. Ik mocht dan graag de anekdote vertellen over één van de eerste maaltijden die ik voor mijn man bereidde. In het recept werd gesproken over gebakken rijst en ik heb toen uit het pak de rijst in de koekenpan gestrooid. De rijst sprong alle kanten op en aan tafel vroeg Jos of ik het erg zou vinden wanneer hij zijn bord niet leeg zou eten. Maar door schade en schande wordt men wijs en ik denk dat de meeste gasten onze maaltijden wel konden waarderen.
bijgesneden 275289235_5080342405344970_6482925229644288175_n
IMG-20220623-WA0016 (002)
Ook voor 2015 kwam ik al regelmatig in Noorwegen maar ik heb het land zoveel beter mogen leren kennen. De prachtige natuur, de cultuur en geschiedenis; ik mocht mijn enthousiasme met u delen en ik hoop dat dat is gelukt.

De beslissing om te stoppen met Fru Amundsen was moeilijk, maar de beslissing over - wat nu? – was snel genomen. Ik zet een punt achter mijn werkzame leven en ga met vervroegd pensioen. Ik hoop regelmatig met onze camper op pad te kunnen gaan, zeker om onze kinderen en kleinkinderen te bezoeken maar natuurlijk ook om Noorwegen nog verder te ontdekken. Dan kan ik al die mooie plekken die ik met u als onze gast heb mogen beleven ook aan mijn echtgenoot laten zien. En dan hoop ik natuurlijk dat ook hij dat magische noorderlicht eens mag zien dansen.

Tot slot wil ik u bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen, voor de gesprekken die we voerden, het plezier dat we samen hadden. En Marjan en Carla dank ik voor dit geweldige avontuur! Soms was het hard werken maar wat hebben we genoten en gelachen.

Tusen hjertelig takk!
Desiree
Copyright Marjan Spijkers DSC_0992

Door Marjan

Iets meer dan 11 jaar geleden zag ik voor het eerst het noorderlicht, samen met Carla, onze vriendin Feikje en mijn partner John. Een adembenemende en overweldigende ervaring die me niet meer losliet en die ik graag wilde delen.

Het was een van de vele puzzelstukjes in mijn leven die op dat moment op z’n plek vielen en ook de directe aanleiding voor de oprichting van Fru Amundsen. Nooit hadden Carla en ik kunnen bedenken dat ons bedrijf zo’n succes zou worden dat we het met z’n tweeën niet meer aan zouden kunnen. Ik hoor ons het eerste jaar nog tegen elkaar zeggen: ‘Wat zou het leuk zijn als er 1 reis doorgaat …’.

Met de komst van Desiree bij Fru Amundsen schroefden we het aantal groepsreizen op naar 24 per jaar en daarnaast verzorgden we voor enkele tientallen personen nog een individuele reis. Zo’n 3 à 4 maanden per jaar waren we in Noorwegen om onze eigen reizen te begeleiden en nieuwe reizen te ontwikkelen. Noorderlichtreizen in de herfst en winter, fotografiereizen, wandelreizen langs het Olavspad, speciale reizen met als thema Peer Gynt of de cultuur van de Samen. Een unieke verzameling reizen waarbij we Noorse maaltijden bereidden voor onze gasten.

Het was het leukste werk ter wereld maar het vroeg ook veel van ons persoonlijk. Je kunt onze manier van werken dan ook alleen maar vol passie blijven doen als de balans goed blijft. Als er meer dingen zijn waar je energie van krijgt dan andersom. De afgelopen drie jaar was die balans er helaas niet meer.
Door Coen Wouters IMG_7339
Fru Amundsen IMG_8831
88194236_2820131561413521_1417055185787682816_n
De keuze om te stoppen is voor mij persoonlijk dan ook een goede, die naast verdriet ook opluchting brengt. Terugkijkend heeft ruim 10 jaar Fru Amundsen me veel gebracht. Trots en zelfvertrouwen omdat we op eigen kracht dit mooie bedrijf met al haar trouwe klanten hebben neergezet. Nog meer enthousiasme voor het veelzijdige Noorwegen: er zijn nog zo veel plekken die ik graag verder wil ontdekken of in een ander seizoen wil terugzien. Maar bovenal de vele bijzondere ontmoetingen met u en jou als gast, bezoeker van een lezing of beurs of als belangstellende. Gesprekken die ik mijn leven lang niet zal vergeten, vriendschappen die zijn ontstaan. Het feit dat een reis met Fru Amundsen voor velen veel meer was dan een vakantie maakt me echt heel dankbaar en was meer dan ik ooit had durven dromen.

Als Desiree en ik binnenkort de opheffing van Fru Amundsen netjes hebben afgerond, ga ik me richten op de toekomst. Met in mijn rugzak de kennis en ervaring van de afgelopen, bijzondere jaren. Mijn passie voor Noorwegen en het noorderlicht is er nog volop, dus wie weet wat daar nog uit voortkomt. Voor wie daar benieuwd naar is, kan mij volgen via Instagram: @marjan_spijkers. Als je iemand zoekt die een interessante noorderlichtpresentatie kan geven of als noorderlichtgids kan fungeren, dan kun je contact met me opnemen.
Fru Amundsen waren we met z’n drieën. Vandaar nog dit: Lieve Carla en Desiree, de afgelopen jaren hebben we heel erg nauw samengewerkt. We zagen en spraken elkaar bijna dagelijks en deelden lief en leed, zowel zakelijk als privé. Het was niet altijd makkelijk maar we hebben ook veel lol gehad en samen kunnen genieten van de mooie momenten. Van jullie allebei heb ik veel geleerd, we vulden elkaar aan en waren in mijn beleving samen dan ook meer dan de som der delen. We nemen geen afscheid, maar dank je wel voor dit mooie avontuur!

‘Soms lijkt het alsof alles tegenzit. Geen zon in december, geen noorderlicht aan de hemel, zelfs geen ster te zien. Maar weet dat je niet alleen staat en dat het weer licht wordt.’ (vrij naar Kari Bremnes – E du Nord).

Tusen hjertelig takk for meg!
Marjan
marjan.spijkers@gmail.com
Fru Amundsen
Holmvik Brygge Desiree Marjan Carla
2022 Kerstkaart
Fru Amundsen
Zomerdijkstraat 23
8043 HW Zwolle

Tel: +31 6 53 46 91 80
of +31 6 20 81 96 80
Web: www.fruamundsen.nl
Volg ons via
facebook instagram linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet