Senja noorderlicht

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • De stad Tromsø: Parijs van het Noorden
 • Musea in Tromsø: Polarmuseum, Universiteitsmuseum
 • Nationaal toeristische route Senja
 • Senja: Noorwegen in het klein
 • Tocht met een hondenslee
 • Wandeling op sneeuwschoenen

Datum en prijs

 • Dinsdag 8 maart 2022
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Tromsø en Evenes – Amsterdam (niet rechtstreeks)
 • Geannuleerd

Aurora avontuur Senja & Tromsø

Op aurora avontuur!

Senja noorderlichtreis Mefjordvaer
Foto: Fru Amundsen ©

Grillig gevormde bergen, indrukwekkende fjorden en hier en daar hagelwitte zandstranden zijn op zich al voldoende redenen om het sprookjesachtige Senja te willen ontdekken. De combinatie met een avontuurlijke trip met een hondenslede en een bezoek aan de interessante stad Tromsø maken dit een afwisselende noorderlichtreis die een veelzijdige kant van Noorwegen laat zien!

Senja ontdekken

Al enkele jaren staat bij Fru Amundsen op het verlanglijstje dit bijzondere eiland met haar gasten te bezoeken en de eerste 8-daagse winterreis naar dit gebied staat gepland vanaf dinsdag 8 maart 2022. Dit sprookjesachtig mooie eiland ligt ten noorden van de poolcirkel in Noord-Noorwegen, tussen de wereldberoemde Lofoten en de stad Tromsø. Senja is het op één na grootste eiland van het land. De oceaankant, de zogeheten buitenkust, bestaat uit een woest vormgegeven fjordenlandschap met pittoresk gelegen vissersdorpjes en witte zandstranden. Het achterland van Senja bestaat grotendeels uit glooiende dalen en bosgebied. Doordat dit eiland zo ongeveer alle soorten landschappen te bieden heeft waar Noorwegen zijn populariteit aan heeft te danken, heeft het eiland de bijnaam ‘Noorwegen in het klein’ gekregen.

De trollen van Senja

Senja nationaal toeristische route Tungeneset
Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©

De Nationaal Toeristische route Senja voert langs de fabelachtige kust van dit eiland en loopt van het kleine eiland Husøy naar het vissersdorp Gryllefjord aan de gelijknamige fjord. De vormen van de bergen spreken hier zeer tot de verbeelding. Daarom is het niet raar dat een lokaal kinderliedje verhaalt van een trol die zo groot is dat hij voor de kust van Senja walvissen vangt alsof hij als een visser achteloos de vissen binnen hengelt.

Van Tromsø via Senja naar Gratangen

Onze reis start in het gezellige Tromsø, al sinds jaar en dag een bekende uitvalsbasis voor poolavonturiers. We maken een wandeling door de stad en bezoeken een tweetal interessante musea: het Polarmuseum en Norges arktiskte universitetsmuseum. Na de verkenning van dit ‘Parijs van het Noorden’ rijden we door het prachtig besneeuwde Noord-Noorse landschap naar het eiland Senja waar we 3 nachten zullen verblijven. Natuurlijk rijden we onder meer langs de Nationaal Toeristische Route en laten we ons verwonderen door het adembenemende landschap. Op sneeuwschoenen ervaren we Senja vervolgens weer op een heel andere manier. Na 4 nachten verlaten we Senja en rijden richting Gratangen. Onderweg bezoeken we de huskyfarm waar we een tocht met een hondenslee zullen maken.

Noorderlicht in Tromsø, Noorwegen, © foto Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Senja ligt op 69 graden noorderbreedte, dat maakt het ideaal voor het zien van poollicht. Het eiland, maar ook de andere twee bestemmingen van deze reis, liggen precies onder de poollichtovaal dus ’s avonds houden we natuurlijk de noorderlichtactiviteit in de gaten. Als het nodig is om onze kansen te vergroten het poollicht ook daadwerkelijk te kunnen zien, gaan we er op uit.

In de groepsaccommodatie op Senja wordt traditioneel Noors voor u gekookt, kijk ook bij het tabblad Maaltijden. Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier En nadere informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.239,- per persoon

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden en route pas kort voor vertrek bekend.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Elke accommodatie heeft altijd twee of meer badkamers/douches voor gezamenlijk gebruik, waar u natuurlijk wel privé over beschikken kunt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Tromsø en Harstad/Narvik (Evenes)-Amsterdam (niet rechtstreeks), inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie en thee in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Smart Hotel, Tromsø

Dit hotel beschikt over 1- en 2-persoonskamers met 2-persoonsbedden met eigen badkamer. Wanneer u alleen reist heeft u deze kamer voor u zelf. Het Smart Hotel ligt in het centrum van Tromsø.

Foto: Smart Hotell Tromsø
Foto: Smart Hotell Tromsø ©

Senja Arctic Lodge, Stonglandseidet

Op Senja nemen we onze intrek in een tweetal prachtig gelegen houten huizen. Elk huis beschikt over 7 slaapplaatsen verdeeld over 5 slaapkamers. Elk huis beschikt over een badkamer met douche en toilet en een ruimte met toilet en wastafel. Er is een sauna waarvan tegen betaling gebruik gemaakt kan worden. In een van beide huizen gebruiken we de gezamenlijke maaltijden. Op de veranda van de huizen hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving en wanneer het zich aandient ook het noorderlicht.

 

Senja noorderlichtreis
Foto: Senja Arctic Lodge ©

Bjerkvik Hotel, Bjerkvik

De laatste nacht verblijven we dicht in de buurt van het vliegveld, in een lokaal populair hotel in Bjerkvik met 2-persoonskamers met een eigen badkamer. Dit hotel ligt aan de oever van Ofotfjord met uitzicht op Narvik.

Bjerkvik Hotell, Bjerkvik, Noorwegen
Foto: Bjerkvik Hotell ©

Noorderlicht

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen, Tromsø en Alta. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Deze periode duurt tot eind maart, begin april. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen leest u hier

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

drinkkop mok Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

 

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

 

Noorse gerechten, kookboek, smullen, lekker eten, Noorse keuken
Smullen met Fru Amundsen – Foto: Fru Amundsen ©

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Dag tot Dag

Tromso Senja noorderlichtreis
Konrad Konieczny www.nordnorge.com ©

Tromsø

Uw reis begint vandaag op Schiphol en na een tussenstop landt u op de luchthaven van Tromsø. De reisleiding van Fru Amundsen staat hier klaar om u mee te nemen voor een bijzondere vakantie.

In het hotel hebben we de tijd om bij een kop koffie of thee nader met elkaar kennis te maken waarna we de avondmaaltijd gezamenlijk gebruiken. Afhankelijk van de noorderlichtverwachting en weersomstandigheden rijden we naar een plek waar de kans op het zien van het noorderlicht groter is dan in de stad.

We verblijven in het Smart Hotell dat in het centrum van de stad ligt.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Scandinavian Airlines (SAS)
Noorderlicht Tromso, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Roald Amundsen Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Poolreiziger Roald Amundsen Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Amundsen, Nansen en de Samen

De hele dag hebben we de tijd om deze gezellige universiteitsstad te verkennen. Natuurlijk laten we u het standbeeld van Roald Amundsen zien, de beroemde Noorse ontdekkingsreiziger van wie wij de achternaam hebben geleend. Een bezoek aan het Polarmuseum dat veel informatie geeft over Amundsen en zijn idool Fridtjof Nansen is dan ook een must. Daarnaast nemen we de tijd voor het Tromsø Museum. Hier zijn onder meer tentoonstellingen te vinden over het noorderlicht en de cultuur van de Samen en tijdens de rondleiding lichten we graag een en ander toe.

Na het diner laten we ons leiden door de omstandigheden. Zo kunnen we bijvoorbeeld via de Tromsøbrua naar de IJszeekathedraal wandelen. Deze bijzonder gevormde kerk zorgt voor een markant en herkenbaar beeld van de stad.

© Foto Fru Amundsen Prestvannet
Samische cultuur, Tromsø Museum
Samische cultuur Universiteitsmuseum
Foto: Baard Loeken www.nordnorge.com Tromso
Foto: Baard Loeken www.nordnorge.com

Senja, noorderlichtreis
Senja Foto: Fru Amundsen ©

Op weg naar Senja

We verlaten Tromsø na het ontbijt en rijden via het schiereiland Kvaløya naar Brensholmen voor de veerboot naar Botnhamn op Senja. Maar natuurlijk niet voordat we een kijkje hebben genomen op Sommarøy, bekend vanwege de prachtig gelegen zandstrandjes. De overtocht met de veerboot duurt ongeveer een half uur. Aangekomen op het eiland Senja nemen we al snel de afslag naar het bijzonder gelegen Husøy. De route over de bergpas brengt ons boven de boomgrens die hier in het Hoge Noorden een stuk lager ligt dan bijvoorbeeld in de Alpen. De route is spectaculair en aan de andere kant gekomen ziet u het dorpje Husøy liggen op een klein eiland voor de steile rotskust. Nadat we over de pas zijn teruggereden naar de doorgaande wegvervolgen we onze rit langs de landzijde (‘binnenkust’) van het eiland.

Aan het eind van de middag arriveren we bij onze prachtig gelegen accommodatie in Stonglandseidet waar we hartelijk worden ontvangen door Kathrin en Vera. In dit verblijf bereidt de reisleiding voor u de traditioneel Noorse maaltijd. De 2 huizen liggen uiterst geschikt om het noorderlicht te zien, misschien wel vanaf het terras!

Senja noorderlichtreis
Foto: Senja Arctic Lodge ©
Senja Arctic Lodge, Stonglandseidet
Foto: Senja Arctic Lodge ©

op avontuur, Senja, sneeuwschoenwandelen
Foto: Terje Rakke Nordic Life www.nordnorge.com ©

Wandelen op sneeuwschoenen

Vandaag is het tijd voor avontuur en binden we de sneeuwschoenen onder. Hiervoor is het noodzakelijk dat u stevige, warme wandelschoenen of winterlaarzen draagt. Tijdens de sneeuwschoenwandeling is er natuurlijk tijd voor een pauze op de Noorse manier, met een kampvuur en koffie. Sneeuwschoenwandelen is snel op te pakken als u het nog nooit hebt gedaan – in deze blog leest u meer over een sneeuwschoenwandeling op een van onze andere bestemmingen.

Het natuurreservaat Ånderdalen ligt vlakbij onze accommodatie en de omgeving spreekt hier erg tot de verbeelding. Lokaal bekend is het verhaal over Kvaenan, een berg met een aantal spitse toppen: volgens de overlevering een stel oude trollen die Senja weg wilden roeien van het vasteland.

De aartsluie trollen konden dan in alle beschutting vissen en hoefden niet de ruige, open zee op. De zon kwam echter op voordat ze ver genoeg weg waren en ze veranderden direct in steen …

Vanavond kookt de reisleiding weer voor u waarna het hopelijk weer tijd is om ons op het noorderlicht te richten. Misschien wel vanaf de vuurplaats bij onze accommodatie?

Foto Fru Amundsen ©
Senja Arctic Lodge stonglandseidet noorderlichtreis
Ligging Senja Arctic Lodge ©
Noorderlicht, Fru Amundsen, Noord-Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

Senja in de winter, noorderlichtreis
Foto: Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©

Hoogtepunten van Senja

De Noorse overheid is in 2004 een project gestart om toerisme te stimuleren. Daarvoor zijn 18 routes, her en der verspreid over Noorwegen, aangewezen als bijzonder mooi en fotogeniek. Deze wegen zijn ondertussen voorzien van onder architectuur gebouwde spectaculaire uitzichtpunten, toiletten en parkeerplaatsen, ontworpen door veelal jonge Noorse designers. De nationale toeristische route Senja loopt langs de kust van Gryllefjord naar Botnhamn, met korte omwegen naar Mefjordvær en Husøy. Het totale traject is 102 km lang.

Vandaag rijden we deze route waarbij we onderweg het strand Ersfjordstranda, het vissersplaatsje Mefjordvær, het hooggelegen uitzichtspunt Bergsbotn en de parkeerplaats Tungeneset passeren. Deze laatstgenoemde locatie is waarschijnlijk het meest bekende punt van Senja met bergtoppen die doen denken aan de tanden van een boosaardige troll.

We verblijven in Stonglandseidet.

Senja nationaal toeristische route
Foto: Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©
Senja nationaal toeristische route Tungeneset
Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©

Ånderdalen Nationaal Park

Op het eiland Senja vinden we ook het Nationaal Park Ånderdalen. Het is opgericht in 1970 en is sindsdien steeds verder uitgebreid. Het gebied bestaat uit oer dennenbos, berkenbos en grondmoerassen. Doel van het nationaal park is het behouden van een groot en vrijwel ongerept natuurgebied met oorspronkelijk dennenbos, berkenbos en een berg- en fjordenlandschap dat kenmerkend is voor het buitengebied van Troms. Het gebied moet kunnen worden gebruikt voor rendierhouderij van de Samische bevolking.

Het park wordt niet druk bezocht en dat is eigenlijk best gek want Ånderdalen is een van de mooiste nationale parken ter wereld.

Anderdalen Nasjonalpark

Wij bezoeken vandaag dit park en de weersomstandigheden bepalen hoever onze ontdekkingstocht ons zal brengen. Als afsluiting van de dag kunnen we gebruik maken van de grilhut bij onze accommodatie.

Huskytocht
Foto: Jevningen Gård ©

Op pad met de sledehonden

We verlaten vandaag Senja en gaan op weg richting Gratangen. Onderweg worden we gastvrij onthaald door de mensen van Jevningen gård. Op deze boerderij houdt men een oud Noors schapenras – gammelnorsk spelsau. In de volksmond worden ze ook wel vikingschapen genoemd vanwege hun ruige, langharige en veelkleurige vacht – vaak een combinatie van wit, grijs, zwart en bruin. Daarnaast werken Monica en Richard van Jevningen gård met Alaskan husky’s en met deze enthousiaste, ijzersterke honden gaan we op pad.

Eerst krijgen we een uitgebreide uitleg en vervolgens nemen we twee aan twee plaats op een slee met een  span van 4 tot 6 honden. Tijdens de tocht van ongeveer een uur wordt halverwege van menner gewisseld. We spreken uitgebreid met de eigenaren over hoe het is om hier te wonen en zij verzorgen een warme lunch.

Na deze mooie ervaring rijden we door naar ons hotel in Bjerkvik. Misschien zien we onderweg wel bevroren watervallen in dit in de winter koude gebied! In Bjerkvik Hotel wordt de avondmaaltijd opgediend en wie weet is er nog een laatste keer noorderlicht?

Jevningen gard huskys
Foto: Jevningen Gård ©
Husky's hondenslede Senja
Foto: Jevningen Gård ©

Terug naar Nederland

Scandinavian Airlines (SAS)
Scandinavian Airlines (SAS)

Na het ontbijt is het tijd om de koffer weer te pakken. We rijden vervolgens naar de luchthaven Evenes, een rit van ruim een halfuur.

Met een tussenstop vliegt u terug naar Schiphol. Hopelijk kijkt u nog lang tevreden terug op een mooie ervaring!

Boekingsformulier