Auroragroen & Okergeel (herfst/noorderlichtreis – 11 dagen)

11 dagen op zoek naar herfstkleuren & noorderlicht

Herfstkleuren bij Laukvik, Lofoten, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

In deze reis draait alles om kleur. Als de dagen korter worden en de nachten kouder tooit het Noorse landschap zich met vlammende herfstkleuren. Het blad aan de bomen kleurt okergeel, bessen worden knaloranje en mossen scharlakenrood. In heldere nachten danst het noorderlicht – in verschillende tinten groen, maar ook rood, wit, blauw of paars te midden van duizenden sterren. In een strakke baan langs de hemel of in bizarre figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Bent u ook zo benieuwd?

In de tweede helft van september 2018 organiseert Fru Amundsen voor het zesde jaar achtereen bijzondere 11-daagse herfstreizen naar de Lofoten en Vesterålen, twee eilandengroepen ten noorden van de poolcirkel. In deze periode is de natuur getooid in herfsttinten en ’s avonds is het alweer donker genoeg om het poollicht te kunnen zien. Auroragroen & Okergeel wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en met deskundige reisleiding. Het programma van de reis is er op gericht om het poollicht te kunnen bewonderen, maar overdag genieten we van het landschap en de herfstkleuren en hopelijk van zeearenden, rendieren en walvissen!

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Lofoten & Vesterålen
De eilandengroep Lofoten bestaat uit circa tachtig bewoonde eilanden en is ongeveer even groot als de provincie Utrecht. De hoog oprijzende bergwanden met de spitse toppen, de rode houten huisjes op palen in de zee (‘rorbuer’), schilderachtig gelegen vissersdorpjes als Henningsvær en Svolvær, de verrassende stranden: je raakt hier niet uitgekeken! Al eeuwenlang worden kunstenaars en natuurliefhebbers geïnspireerd door deze betoverende omgeving.

De Vesterålen worden van de Lofoten gescheiden door de nauwe zeestraat Raftsundet. De archipel bestaat uit vijf grote en een aantal kleinere eilanden. De bergen op de Vesterålen zijn minder hoog en spits dan die op de Lofoten, maar zeker niet minder indrukwekkend. Net als op de Lofoten leeft men hier van de zee en visvangst en scheepsbouw hebben hun stempel op deze eilanden gedrukt. De Samen hebben altijd deel uitgemaakt van de bevolking hier. Deze Zee-Samen leefden net als de Noren van de visvangst. Aan het begin van de 19e eeuw vestigden zich hier ook Rendier-Samen.

Noorderlicht
Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlichtfotografie
Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Kleurrijke Noorse herfst
In de herfst zijn in de Noorse natuur uitgesproken kleuren te bewonderen: Scharlakenrood, okergeel en oranje. Kortere dagen en koudere nachten zijn voor veel struiken en bomen een signaal om van kleur te veranderen, waardoor ook de Lofoten en Vesterålen prachtig goudgeel en warm oranje kleuren. De beide eilandengroepen profiteren van de Warme Golfstroom en over het algemeen wordt het hier niet extreem koud. Om de kans om noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken, zullen we bij helder weer enkele keren ’s avonds op pad gaan. De temperatuur kan dan tot rond het vriespunt dalen zodat we u adviseren om warme kleding mee te nemen en die in laagjes te dragen. Overdag kan in dit jaargetijde de temperatuur nog best aangenaam zijn. Een vroege stevige herfststorm behoort echter ook tot de mogelijkheden.

Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

De accommodatie
Voor deze reis hebben we enkele zeer gevarieerde accommodaties gekozen, waar we overal kunnen beschikken over 2-persoonskamers. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een eigen kamer, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Op de Vesterålen verblijven we in Kvalnesbrygga op het eiland Andøya, vlak aan de oever van de fjord met een prachtig zicht op de kustlijn van het vaste land en het eiland Senja. Deze mooi gelegen groepsaccommodatie beschikt over 6 slaapkamers, 2 badkamers en een gezellige gezamenlijke ruimte. In het bijzondere vissersdorp Nyksund overnachten we in een sfeervol verbouwd pakhuis dat direct aan het water ligt. De aanwezige douches en toiletten worden gedeeld. In Svolvær verblijven we in twee ‘rorbuer’: rode houten vissershuisjes die op palen boven of vlak aan het water staan. Deze rorbuer staan op loopafstand van het centrum van Svolvær en de ligging is geschikt om het noorderlicht te zien, zelfs vanuit het raam. Hier heeft elke slaapkamer een eigen badkamer. De maaltijden gebruiken we gezamenlijk in het grootste huis. Deze drie accommodaties hebben allen een rijke geschiedenis waar we u graag over vertellen. De laatste nacht verblijven we dichter in de buurt van het vliegveld, in een lokaal populair hotel in Bjerkvik met 2-persoonskamers met een eigen badkamer. Dit hotel ligt aan de oever van Ofotfjord met uitzicht op Narvik. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

 

Dag 1

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 1 –  ca. 195 km

U vliegt vandaag van Schiphol naar het vliegveld Harstad/Evenes waar u wordt opgewacht door Fru Amundsen. Met een 9-persoons busje rijden we via de brug over de Tjeldsund naar Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen dat voor een groot deel tot de Vesterålen behoort. De hele archipel bestaat uit vijf grotere en een aantal kleinere eilanden en men leeft hier vooral van de mogelijkheden die de zee biedt zoals visserij. Bij Risøyhamn bereiken we Andøya, het eiland waarop we de eerste dagen van deze reis verblijven.

De komende drie nachten overnachten we hier in het aan de fjord gelegen Kvalnesbrygga. Deze locatie heeft een goed, vrij zicht op het noorden, dus misschien kunt u vanavond het noorderlicht al zien.

Tjeldsundbrug, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht bij Kvalsnesbrygga, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 2

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 2 - ca. 110 km

Uw omgeving is vanochtend een verrassing, want bij aankomst was het donker. We ontdekken vandaag een deel van het eiland Andøya. Langs de kust loopt een van de nationale toeristische routes van Noorwegen en dit traject is niet zonder reden hiervoor uitgekozen. Grillige rotsformaties, lange zandstranden en beschutte baaien kenmerken deze kustlijn. Als het weer het maar enigszins toelaat gaan we ook te voet het landschap verkennen; langs het strand van Bleik of bergopwaarts om te genieten van eindeloze vergezichten. En wie weet, misschien komen we wel een eland tegen! Elanden zijn herkenbaar aan hun opmerkelijke snuit en niet te verwarren met de veel kleinere rendieren die we later deze reis ontmoeten. Daar waar bij de rendieren zowel de mannetjes als vrouwtjes een gewei dragen, weet u 100% zeker dat het een mannetjeseland is als het grijsbruine dier een gewei heeft.

Het traditioneel Noorse diner wordt vanavond en de volgende avonden door Fru Amundsen voor u bereid. Natuurlijk volgen we de mogelijkheden om noorderlicht te zien en als het nodig is, gaan we daarvoor ’s avonds nog op pad.

Herfstkleuren Lofoten Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Okergeel in Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3

Potvis bij Andenes, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3 - ca. 50 km

Het is vanochtend maar een korte rit naar naar Andenes voor de walvissafari. Voor de kust van de eilanden van de Vesterålen verzamelen zich diverse walvissoorten vanwege de grote hoeveelheden vis in dit gebied. Potvissen verblijven hier het hele jaar door, vooral oudere en jongere mannetjes. Maar soms passeren in dit jaargetijde ook wel eens groepen orka's of grienden. Deze excursie maken we gebruik van een zogenaamde RIB-boot, een gemotoriseerde boot van rubber en kunststof. Voor vertrek krijgt u een wind- en waterdichtpak voor over uw kleding en er is een korte presentatie over de dieren die in deze omgeving leven.

Ook vanavond houden we de noorderlichtmeters en de weersvoorspellingen in de gaten om de kans op het zien van noorderlicht zo groot mogelijk te maken.

Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4

Rendier, Inga Sami Siida, Fru Amundsen, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4 - ca. 130 km

Vandaag nemen we afscheid van Kvalnesbrygga en maakt u kennis met de mensen en dieren van een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga zijn een van de weinige rendierhouders op de Vesterålen en Lofoten. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ook veel laten zien. In deze tijd van het jaar dragen de rendieren een prachtig groot gewei. U kunt de dieren van dichtbij bekijken en als u wilt, kunt u helpen met voeren. Er wordt een maaltijd met rendiervlees voor ons bereid en natuurlijk is een vegetarisch alternatief mogelijk.

Na ons avontuur bij de Samen rijden we via Sortland naar onze verrassende accommodatie Holmvik Brygge in Nyksund en natuurlijk zorgt Fru Amundsen weer voor een heerlijke Noorse maaltijd.

Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht Noord-Noorwegen, Fru Amundsen

Foto Fru Amundsen ©

Dag 5

Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 5 - ca. 80 km

Het voormalige vissersdorpje Nyksund was enkele tientallen jaren geleden volledig verlaten, maar u zult merken dat de mensen die er nu wonen dit doen uit liefde voor deze bijzondere locatie. Nog in het begin van de 20e eeuw was Nyksund het op een na grootste vissersdorp van de Vesterålen vanwege de nabijgelegen visgronden. De komst van motorboten maakte die nabijheid minder noodzakelijk en de haven van Nyksund was niet geschikt voor grotere schepen en de vissers trokken weg. Inmiddels is het dorp weer in opbouw en vestigen mensen zich hier weer permanent, ongetwijfeld aangetrokken door de schitterende, afgelegen ligging.

In de omgeving van Nyksund kunt u een stukje wandelen en misschien spot u de otters wel die hier leven. ‘Hier eindigt de wereld niet, maar begint hij juist’, volgens de eigenaren. Natuurlijk bekijken we vandaag wat het grillig gevormde eiland Langøya verder aan natuurschoon te bieden heeft. Onze accommodatie Holmvik Brygge ligt bijzonder gunstig om het noorderlicht te kunnen zien.

Noorderlicht in Nyksund met volle maan - Vesterålen Noorwegen

Noorderlicht met volle maan - Noorwegen ©

Foto: Hans Seuters ©

Foto: Hans Seuters ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6

Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6 - ca. 50 km

Vanochtend maken we een kort ritje naar het vissersdorp Stø waarbij we de oudste kerk van de Vesterålen passeren. Men neemt aan dat het oorspronkelijke gebouw uit de 16de eeuw stamt en dat de huidige witte houten kruiskerk vanuit het iets zuidelijker gelegen Gisløya naar Langenes is verplaatst. Vandaag behoort het tot de mogelijkheden om een deel van de beroemde Dronningruta te lopen – een wandelroute langs de kust tussen Nyksund en Stø, vernoemd naar het feit dat koningin Sonja de route enkele jaren geleden liep en haar enthousiasme over het gebied niet onder stoelen of banken stak. Dronning is Noors voor ‘koningin’. Deze wandeling voert u over rotsen en keien en is in lengte aan te passen. Er zijn ook enkele andere prachtige kortere en langere wandelmogelijkheden in de omgeving. De weersomstandigheden zullen mede bepalend zijn voor de keuze van de wandelroute(s).

Ook vanavond wordt er voor u gekookt en houden we het noorderlicht in de gaten.

Wandelen in de herfst op Langøya, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Wandelen in de herfst op Langøya, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Wandelen in de herfst op Langøya, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 7

Foto: Polarlightcenter ©

Foto: Polarlightcenter ©

Dag 7 - ca. 145 km

Na het afscheid van de mensen van Holmvik Brygge verruilen we de Vesterålen voor de Lofoten. We rijden via een prachtige route langs een fjord met steile berghellingen naar Melbu waar we de veerboot nemen naar Fiskebøl. Ook aan de overzijde rijden we langs de prachtige kustlijn en natuurlijk stoppen we onderweg om even rond te kijken. Om 15 uur worden we in Straumnes bij Laukvik verwacht voor een bezoek aan het Polarlightcenter van de Nederlanders Rob Stammes en Thérèse van Nieuwenhoven. Rob en Threes zijn speciaal voor het noorderlicht in Noorwegen gaan wonen en zij delen hun kennis en enthousiasme graag met ons. U zult onder de indruk zijn van de door Rob gebouwde apparaten om alle activiteiten die met noorderlicht te maken hebben, te kunnen registreren.

Met de opgedane kennis rijden we verder naar onze ‘rorbuer’ op het eilandje Svinøya in Svolvær. Hopelijk is het vanavond helder want ook deze accommodatie ligt gunstig om noorderlicht te zien als het zich toont. Onze gezellige rorbuer liggen aan en bij het water.

Herstkleuren op de Lofoten & Vesterålen, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

herfstkleuren, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8

De buitenkust op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8 - ca. 180 km

De Lofoten zijn beroemd vanwege het landschap en de visserij en tijdens onze dagtocht over de eilanden zullen we begrijpen waarom. Op de Lofoten spreekt men van de binnenkust en de buitenkust. De buitenkust is de noordwestkust langs de Noorse Zee - een kust die vaak is blootgesteld aan hevige stormen, regen en mist. Vandaag gaan wij een kijkje nemen bij enkele prachtige stranden langs deze kust zoals het strand bij het dorpje Unstad, omsloten door hoge bergen en het strand bij Utakleiv. We onderbreken onze rit regelmatig om rond te kijken en een wandeling te maken.

Vanavond na het diner gaan we, als de weersomstandigheden gunstig zijn, weer op pad om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.

Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Herfstkleuren in Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 9

Natuursafari Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 9 - ca. 60 km

Vanochtend verkennen we de omgeving vanaf het water: er staat een boottocht in de omgeving van Svolvær gepland. We starten met een fotopresentatie over de natuur en het dierenleven in dit arctische gebied. Vervolgens gaan we aan boord van een gerenoveerde, traditionele vissersboot en varen we langs de prachtige fjordenkust van de Lofoten. Onder het genot van een kop koffie of thee kunt u dit beroemde landschap eens vanaf een andere kant bekijken. De kans op het zien van zeearenden is in deze omgeving groot. Deze enorme vogels hebben een spanwijdte van wel 2,5 meter. Aan de staart kunt u zien of het een jonge vogel is: bij jonge vogels is deze bruin in plaats van wit. Tijdens de tocht wordt een lichte vissoep geserveerd.

Na deze geweldige excursie rijden we in de middag naar Henningsvær, een van de meest bekende vissersplaatsjes vanwege de magnifieke ligging. Henningsvær is gebouwd op diverse kleine eilandjes en wordt aan alle kanten omgeven door de zee. Om de inwoners tegen de invloeden van de zee te beschermen is onder meer in 1934 een waterkering gebouwd die de 2 grootste eilanden verbindt. Sinds 1983 is Henningsvær door een brug verbonden met de rest van de Lofoten. Ook vanavond doen we ons best om het noorderlicht te zien te krijgen.

Meeuw op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Henningsvær, Lofoten, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Zeearend-Lofoten-Noorwegen-Fru-Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 10

Noorderlicht, Noord-Noorwegen Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 10 - ca. 240 km

Via een prachtige route verlaten we vandaag de Lofoten. Via de Kong Olavsvei rijden we naar Bjerkvik aan de Ofotfjord. Zeker met herfstkleuren biedt de omgeving prachtige vergezichten. Als de weersomstandigheden meewerken, trekken we dan ook zeker de wandelschoenen weer aan, want langs de route zijn er diverse mogelijkheden voor een leuke wandeling. En wie weet, vinden we nog wat bosbessen en vossenbessen!

We verblijven in het Bjervik Hotel en na het heerlijke, typisch Noorse diner - dit keer door de kok van het hotel bereid - staat ook vanavond het zoeken naar het noorderlicht in de planning. We houden het weer en de overige relevante omstandigheden goed in de gaten om het noorderlicht niet te missen als het zich vertoont. In de omgeving van Bjerkvik zijn op enkele minuten rijden verschillende mogelijkheden voor een hopelijk laatste blik op dit onvergetelijke natuurverschijnsel.

Herfst op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Herfst op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Herfst op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 11

Dag 11 - 41 km

Scandinavian Airlines (SAS)

Scandinavian Airlines (SAS)

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Na het ontbijt brengt Fru Amundsen u terug naar het vliegveld Harstad/Evenes, waarna u met SAS terug naar Oslo vliegt. Op het vliegveld Gardermoen bij Oslo hebt u tijd voor uw laatste inkopen voordat u verder vliegt naar Amsterdam. De deelnemers aan de reis met vertrek op 19 september vliegen via een korte tussenstop in Oslo en Kopenhagen naar Amsterdam.

De Reis

Vertrek: Zondag 16 september 2018 (Deze reis is vol!) en woensdag 19 september 2018 (Ook deze vertrekdatum is volgeboekt! Stuur ons een mail op info@fruamundsen.nl als u bericht wilt ontvangen over de vertrekdata van deze reis in 2019!)
Duur: 11 dagen
Soort: groepsreis noorderlicht & herfstkleuren

Hoogtepunten

 • Op zoek naar het noorderlicht, avondexcursies
 • De Noorse natuur in herfsttooi
 • Samische rendierhouderij
 • Walvissafari met RIB-boot
 • Boottocht langs de spectaculaire kust van de Lofoten
 • Karakteristieke plaatsen als Nyksund en Henningsvær
 • Veerboot van de Vesterålen naar de Lofoten
 • Polarlightcenter in Laukvik
 • Wandelen op de Vesterålen en de Lofoten
 • De kiezel- en zandstranden langs de kust

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op!
 Deze reis is te boeken tot 4 weken voor vertrek tenzij het minimum aantal deelnemers is bereikt.


Prijsinformatie

vanaf € 2.399,- per persoon, incl. excursies ter waarde van ca. € 400,-

Exclusief €20 boekingskosten
Boekingsformulier >>

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de goedkoopste klasse. Voor andere klassen geldt een toeslag. Op 29 september (reis met vertrek op 19 september 2018) vliegt u via Oslo en Kopenhagen naar Amsterdam.
 • 10 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket en diner): vanaf een lichte avondmaaltijd op dag 1 t/m het ontbijt op dag 11. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Print Friendly, PDF & Email