Ontdek Noorwegen te voet!

Wandelen door Noorwegen is een geweldige manier om dit veelzijdige land te ontdekken. Het rustige tempo geeft je de mogelijkheid de imposante omgeving in je op te nemen, de geuren op te snuiven en indrukken te verwerken. Als je er dan ook nog voor kiest om te wandelen langs een van de Noorse pelgrimspaden, bijvoorbeeld het Olavspad, krijg je er ook nog een dosis geschiedenis en cultuur bij.
Trondheim als bedevaartsoort
Nidaros, de oude naam van de Noorse stad Trondheim, is vanaf het begin van de jaren 1030 tot aan de reformatie in 1537 een in heel Europa bekende bestemming voor pelgrims geweest. Na de dood van de Vikingkoning Olav Haraldsson tijdens de slag bij Stiklestad in 1030 gebeurden er wonderen. Zo kon een blinde weer zien nadat hij in aanraking kwam met het water waarmee Olavs lichaam was gewassen. Een jaar later werd Olav spontaan heilig verklaard; deze heiligverklaring is door de katholieke kerk nooit in twijfel getrokken. Bij zijn graf, aan de oever van de rivier de Nidar, ontsprong een bron. Later is op deze plaats de huidige Nidaroskathedraal gebouwd – de eindbestemming voor vele pelgrims.
Pelgrimeren toen en nu

In de Middeleeuwen ging je op pelgrimstocht omdat je genezing zocht, voor jezelf of je naaste. Het water uit de Olavsbron zou genezende krachten hebben gehad. Daarnaast kon je op pelgrimstocht gaan of worden gestuurd als boetedoening. Ook bezinning of jezelf zoeken, is eeuwenlang een reden geweest om op pelgrimstocht te gaan. Dit motief is, naast de fysieke uitdaging, voor veel huidige wandelaars een belangrijke drijfveer voor een pelgrimswandeling; maar wat je motivatie ook is, wandelen langs een pelgrimsroute is meer dan een gewone wandeling – nog los van het feit dat de pelgrimsroutes in Noorwegen fantastische, afwisselende langeafstandswandelingen zijn waar je ook losse etappes of kleinere stukken van kunt lopen.
Oslo – Trondheim: 643 kilometer afwisseling
De route van het Olavspad start in het oude deel van Oslo, bij de mijlpaal waarop vermeld staat dat het nog 643 kilometer naar Nidaros is. Al snel wandel je de stad uit en bevind je je in de vrije natuur. Asfalt, zandwegen en bospaden wisselen elkaar af. Ook loop je soms via planken over een veenachtige ondergrond. Onderweg passeer je bruggen van steen of hout en soms steek je via stapstenen een riviertje over. Je wandelt voorbij idyllisch gelegen boerderijen, kleine dorpjes en soms door een grotere plaats. De staafkerk van Ringebu is naast de Nidaroskathedraal de bekendste kerk op de route maar er zijn volop andere interessante middeleeuwse en moderne kerken te bezoeken.

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is de oversteek van de hoogvlakte Dovrefjell. Vroeger was dit gebied door de vaak onvoorspelbare weersomstandigheden, maar ook door de aanwezigheid van rovers, het gevaarlijkste stuk van de route. Zelfs vandaag de dag is het belangrijk dat je je laat informeren over de (weers)omstandigheden voordat je aan dit afgelegen traject boven de boomgrens begint. En daarna is het vooral genieten van het imposante uitzicht!
Wist je dat:
- er zo’n 500 jaar geen pelgrims zijn geweest in Noorwegen en dat de huidige routes pas sinds kort weer in ere zijn hersteld?
- voor de moderne pelgrim Nidaros in het noorden, Santiago in het westen, Rome in het zuiden en Jerusalem in het oosten de pelgrimsbestemmingen zijn?
- de route gemarkeerd wordt met een teken waarbij het Olavskruis gecombineerd is met het teken dat in Noorwegen wordt gebruikt om een bezienswaardigheid aan te geven?
- je onderweg stempels kunt verzamelen in een pelgrimspas? De stempels hebben vaak een eigen verhaal en vormen een leuk aandenken aan de wandeling.
- je een Olavsbrief ontvangt als je minimaal de laatste 100 kilometer hebt gelopen?

Wandel je mee langs het Olavspad met Fru Amundsen?
Wij reizen in kleine groepen met maximaal zeven deelnemers naar diverse bestemmingen in Noorwegen. De twee begeleiders van Fru Amundsen vertellen uitgebreid over het land en de cultuur, maar bereiden ook traditioneel Noorse gerechten, husmannskost. Tijdens de wandelreizen langs het Olavspad overnachten we zoveel als mogelijk in de traditionele pelgrimsherbergen. Je wandelt met een dagrugzak, je overige bagage wordt vervoerd. Over het algemeen zijn de reiskosten, overnachtingen, maaltijden en excursies inbegrepen in de prijs. ‘Fru’ is Noors voor ‘mevrouw’, Amundsen verwijst naar de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Ontdek Noorwegen!
Wist je dat wandelen langs het Olavspad door Noorwegen betekent dat je nog van rust en ruimte kunt genieten? Loop je met ons mee?
Ontdek Noorwegen te voet!
Onze groepswandelreizen langs het Olavspad
Hoogtepunten van het Olavspad
Pelgrimsroute van Dovre naar Nidaros
Onze individuele
10-dagen langs het Olavspad
14 dagen langs het Olavspad
16 dagen langs het Olavspad