Het coronavirus – update 22 juni 2021

Hoewel het er op dit moment op lijkt dat er in de loop van de komende weken weer vanuit Nederland naar Noorwegen gereisd kan worden, is er toch nog veel onduidelijk over de ontwikkelingen met betrekking tot de deltavariant en het effect van het vakantieverkeer deze zomer op het aantal besmettingen. De Noorse regering heeft, onder meer in de persconferentie van vrijdag 18 juni jongstleden, al laten weten niet te aarzelen om de versoepelingen terug te draaien wanneer de besmettingsgraad daartoe aanleiding geeft. Ook heeft ze laten weten dat er op heel korte termijn lokale lockdowns kunnen worden ingesteld als in een bepaalde gemeente het aantal besmettingen toeneemt.

Grote onzekerheid
Deze onduidelijkheden en onzekerheden zijn de reden dat wij er toch niet op vertrouwen dat wij dit jaar nog groepsreizen naar Noorwegen kunnen uitvoeren. Deze beslissing hebben we na lang wikken en wegen en met pijn in ons hart genomen. Wanneer wij als gevolg van toenemende besmettingscijfers in de loop van augustus of september genoodzaakt zijn de herfstreizen te annuleren, zijn de financiële consequenties voor een kleinschalige reisorganisatie als Fru Amundsen groot. Ook als we bijvoorbeeld met een groep in quarantaine moeten omdat een of meerdere personen klachten hebben die Covid-19 gerelateerd zouden kunnen zijn, heeft dit voor ons forse financiële consequenties. Een mogelijk gevolg is dan bovendien dat we ook een of meerdere volgende reizen op heel korte termijn moeten annuleren.

Voucher
Een aantal personen heeft destijds een voucher geaccepteerd voor de aanbetaling van de reis in 2020. Alle betrokkenen zijn inmiddels door ons geïnformeerd dat wij STO Garant de opdracht hebben gegeven alle vouchers volledig uit te betalen.

Toekomst
Ondanks dit moeilijke besluit blijven we ons vol goede moed op de toekomst richten. Binnenkort zullen we de eerste groepsreizen voor 2022 online zetten die dan ook daadwerkelijk te boeken zullen zijn. We houden u via onze nieuwsbrief op de hoogte – of via een persoonlijk bericht als u ons hebt laten weten dat u specifieke belangstelling hebt voor een van die reizen. Ook hopen we nog op een mogelijkheid voor een ontmoeting op 30 en/of 31 oktober 2021, tijdens het evenement Scandinavië-XL in Hoevelaken of tijdens een ander evenement. Houd daarvoor ook onze agenda onderaan de homepage in de gaten.

Hopelijk blijft u geïnteresseerd in ons aanbod – laat u ons weten of wij u voor een specifieke reis persoonlijk mogen blijven informeren? Rest ons u een mooie zomer te wensen in goede gezondheid. En hopelijk tot snel ziens.

Carla, Desiree & Marjan
Fru Amundsen

– update 11 mei 2021

Op dit moment houdt Noorwegen de grenzen nog gesloten voor iedereen die niet in het land woonachtig is. De Noorse regering hanteert een stappenplan om de maatschappij op termijn weer te openen. Deze stappen beschrijven hoe de maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, kunnen worden teruggebracht. Het stappenplan bestaat uit 4 stappen, de resultaten van elke stap zijn doorslaggevend voor het opstarten van de volgende fase. Het openstellen van de grenzen komt pas aan de orde in stap 4 en men hoopt in augustus de grenzen te kunnen openen voor buitenlandse toeristen.

Woensdag 5 mei was er een persconferentie over hoe Noorwegen zal omgaan met het coronacertificaat. Om de grenzen te kunnen openen wil de Noorse overheid onder andere dit coronacertificaat gebruiken. De gezondheidsautoriteiten werken aan een verifieerbare versie van het coronacertificaat die in overeenstemming zou moeten zijn met alle EU-vereisten.

Al met al duurt de onzekerheid over het wel of niet door kunnen gaan van onze reizen dus nog even voort. Het is niet alleen de vraag wanneer we weer naar Noorwegen mogen reizen maar ook welke eisen er dan worden gesteld. Dit is zowel voor u als ons erg lastig en onzeker. Hoewel wij achter de schermen dus reizen voorbereiden zetten wij deze vooralsnog nog niet als te boeken op onze website. Zodra wij besluiten dit wel te doen, ontvangt u persoonlijk bericht als u uw interesse voor een bepaalde reis bij ons heeft gemeld.

– update 9 april 2021

In Noorwegen vond woensdag 7 april een persconferentie plaats waarin het stappenplan van de Noorse regering werd gepresenteerd. Deze stappen beschrijven hoe de maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, kunnen worden teruggebracht. Er is een stappenplan met 4 stappen waarbij men verwacht dat elke stap ongeveer 3 weken in beslag zal nemen. De resultaten van elke stap zijn doorslaggevend voor het opstarten van de volgende fase. Om een lang verhaal iets korter te maken komt het er op neer dat Noorwegen verwacht niet voor augustus de grenzen te kunnen openen voor buitenlandse toeristen.

Al met al duurt de onzekerheid over het wel of niet door kunnen gaan van onze reizen dus nog even voort. Dat is zowel voor u als ons erg lastig en onzeker. Hoewel wij achter de schermen dus reizen voorbereiden zetten wij deze voorlopig nog niet als te boeken op onze website. Uw en onze eigen gezondheid is nog steeds leidend bij onze planning.

Hebt u vragen aarzel dan niet om contact met ons op te nemen: info@fruamundsen.nl.

– update 12 maart 2021

De huidige omstandigheden met betrekking tot Covid-19 maken vakantiereizen naar Noorwegen onmogelijk. De Noorse regering heeft besloten, in elk geval tot 15 april, de grenzen gesloten te houden voor niet noodzakelijke reizen. Daarom bieden wij op dit moment geen reizen aan die u ook daadwerkelijk kunt boeken, de reizen op onze website staan er ter inspiratie. Zodra er uitzicht is dat het weer mogelijk wordt om naar Noorwegen te gaan, publiceren wij reizen die ook te boeken zijn. Zie ons jaaroverzicht voor de reizen die in onze planning staan. Daarbij richten we ons vooral op de tweede helft van 2021.

Via onze website, de Fru Amundsen nieuwsbrief, Facebook en Instagram stellen wij alle belangstellenden op de hoogte als er nieuws te melden is, ook als er weer beurzen en lezingen zijn waar u ons daadwerkelijk kunt ontmoeten. We hopen dat positieve veranderingen niet lang op zich laten wachten.

– update 20 januari 2021

Beste lezer,

Hoewel het vaccineren van start gegaan is kan Nederland de maatregelen nog niet versoepelen maar is het zelfs nodig deze aan te scherpen. Reizen naar Noorwegen wordt dus in de nabije toekomst nog niet mogelijk. De Nederlandse regering adviseert om niet te reizen en in Noorwegen moet men na binnenkomst in het land 10 dagen in quarantaine in een hotel dat door de regering wordt aangewezen. De beschreven reizen op onze website staan er dus nog steeds enkel ter inspiratie en zijn tot er andere berichten komen helaas niet te boeken.

Med vennlig hilsen,

Carla, Marjan & Desiree

– update 21 december 2020 

Beste lezer,
De huidige omstandigheden met betrekking tot Covid-19 maken vakantiereizen naar Noorwegen onmogelijk. Bovendien adviseert de regering niet onnodig op reis te gaan. Daarom bieden wij op dit moment geen reizen aan die u ook daadwerkelijk kunt boeken, de reizen op onze website staan er ter inspiratie. Zodra er uitzicht is dat het weer mogelijk wordt om naar Noorwegen te gaan, publiceren wij reizen die ook te boeken zijn. Zie ons jaaroverzicht voor de reizen die in onze planning staan. Daarbij richten we ons vooral op de tweede helft van 2021.

Fru Amundsen ontmoeten?
De komende tijd verlenen we onze medewerking aan enkele online activiteiten. Denk dan bijvoorbeeld aan een presentaties van onze reizen via internet – presentaties die u vanuit huis kunt bijwonen. Via onze website, de Fru Amundsen nieuwsbrief, Facebook en Instagram stellen wij alle belangstellenden op de hoogte als er nieuws te melden is, ook als er weer beurzen en lezingen zijn waar u ons daadwerkelijk kunt ontmoeten. We hopen dat positieve veranderingen niet lang op zich laten wachten.

Pas goed op uzelf en de mensen om u heen. Blijf gezond!

God Jul og et godt nytt år!

Carla, Desiree en Marjan
Fru Amundsen

– update 29 september 2020

De huidige omstandigheden met betrekking tot Covid-19 maken vakantiereizen naar Noorwegen onmogelijk. Daarom bieden wij op dit moment geen reizen aan die u ook daadwerkelijk kunt boeken, de reizen op onze website staan er ter inspiratie. Zodra de situatie dusdanig verbetert dat reizen naar Noorwegen binnen afzienbare termijn mogelijk lijkt te worden, publiceren wij reizen die ook te boeken zijn. Zie ook ons jaaroverzicht.
Op dit moment zijn er ook geen publieke bijeenkomsten waar u ons kunt ontmoeten: de diverse beurzen en lezingen zijn afgelast of tot nader order uitgesteld. Via onze website, de Fru Amundsen nieuwsbrief, Facebook en Instagram stellen wij alle belangstellenden op de hoogte als er nieuws te melden is.

– update 12 augustus 2020

Zojuist heeft de Noorse regering aangekondigd dat per 15 augustus 0.00 uur de status van Nederland omgezet wordt naar rood. Dat betekent dat bij binnenkomst iedereen die vanuit Nederland reist, 10 dagen in quarantaine moet. Dit maakt vakantiereizen vrijwel onmogelijk. Bovendien is het de verwachting dat de Nederlandse regering de status voor reizen naar Noorwegen op korte termijn hierom ook zal aanpassen. Hoe lang deze situatie zal duren, is op dit moment niet bekend.

– update 1 juli 2020

De afgelopen dagen komen er steeds meer berichten in het nieuws die positief lijken in verband met een reis naar Noorwegen. Wat minder in het nieuws komt zijn de beperkingen die voorlopig gehandhaafd blijven. Deze spelen echter wel degelijk een rol om onze kleinschalige groepsreizen te kunnen uitvoeren. Onder deze omstandigheden zien wij daarom tot onze grote spijt helaas geen mogelijkheden om de in september 2020 gepland staande Fru Amundsen-groepsreizen uit te voeren. Alle betrokkenen hebben hier ondertussen persoonlijk bericht over ontvangen.

Noorwegen & Covid-19

Per 15 juli a.s. zullen inwoners van een aantal EU-landen toegang krijgen tot Noorwegen, mits zij voldoen aan door de Noorse regering gestelde criteria. Welke landen dit zijn, zal pas op 10 juli a.s. bekend worden gemaakt. Elke 14 dagen zal er daarna een nieuwe beoordeling plaatsvinden en per direct kan toestemming ook weer ingetrokken worden met 10 dagen quarantaine tot gevolg. Dit betekent dat er, onder voorwaarden, wel reismogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld personen die tot 1 huishouden behoren.

De situatie met Covid-19 is nieuw voor iedereen en in de loop van de tijd zullen we met elkaar wennen aan alle noodzakelijke maatregelen. Er zal ook steeds meer duidelijk worden over wat wel en niet kan. Tijdens onze groepsreizen willen wij echter geen experiment met onze gasten en reisleiding uitvoeren en daarom vinden wij het dus op dit moment niet verantwoord om onze groepsreizen doorgang te laten vinden. Ondertussen blijven wij ons informeren en zoeken we naar mogelijkheden hoe we belangstellenden wel Noorwegen kunnen laten ontdekken op de Fru Amundsen-manier. Abonneer u op onze nieuwsbrief als u hiervan op de hoogte wilt blijven. Op elke pagina op deze website kunt u zich onderaan gemakkelijk op deze nieuwsbrief abonneren. De laatste nieuwsbrief leest u hier.

Officiële informatie

U kunt op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten houden hoe het reisadvies voor Noorwegen is.

Informatie van de rijksoverheid vindt u hier

Informatie van het RIVM vindt u hier

Contact

Hebt u vragen? Neem via mail of telefoon contact met ons op: info@fruamundsen.nl of 050 – 527 9850.

Hopelijk tot ziens!

Carla Joustra, Desiree Joustra & Marjan Spijkers

Fru Amundsen – ontdek Noorwegen!

ONZE GROEPSREIZEN