Peer Gynt på Gålå

Hoogtepunten

 • Bezoek Peer Gynt-voorstelling aan het Gålåvatn, inclusief diner op het festivalterrein
 • Openluchtconcert Ved Rondane
 • Lillehammer inclusief bezoek aan het openluchtmuseum Maihaugen
 • Peer Gynt weg en Peer Gynt seterweg
 • wandelen in het Gubrandsdal, omgeving Peer Gynt-hytte en Kvamsfjellet
 • Staafkerk Ringebu

Datum en prijs

 • Maandag 8 augustus 2022 (wegens annulering 1 plaats vrij – daarom is er 150 euro korting op deze laatste plaats voor deze reis!)
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 9 dagen
 • Amsterdam – Oslo v.v.
 • Vanaf € 2.098,- per persoon

De wereld van Peer Gynt

Peer, je liegt!

Nancy Bundt – Visitnorway.com ©

Peers verhaal over zijn woeste rit op de rug van een rendier vindt bij zijn moeder geen gehoor: ‘Alles wat je zegt is wartaal!’ De jonge Peer Gynt is een enorme fantast die het liefst de bergen in trekt om zijn avonturen bij elkaar te dromen – een praatjesmaker, die steeds de moeilijkheden uit de weg gaat en die werkelijkheid en fantasie niet van elkaar kan onderscheiden. Zijn doel is: ‘Keizer worden. Keizer over de hele wereld’. Voor dat doel gaat hij tot in extremen en liegt hij over vrijwel alles – ten koste van iedereen om hem heen.

In 2022 organiseert Fru Amundsen opnieuw de unieke reis De wereld van Peer Gynt. De reis wordt een ontdekkingstocht door het Gudbrandsdal en omgeving: op zoek naar Peer Gynt en de wereld waarin hij leefde. Bekende locaties zijn het schitterende nationale park Rondane met de Peer Gynt-hut en natuurlijk de wegen die zijn naam dragen: de Peer Gynt weg en de Peer Gynt seterweg. Minder bekend maar daarom niet minder imposant is de prachtige ruige omgeving bij de Peer Gynt hytte. Ultieme hoogtepunten van de reis zijn het bezoek aan het openluchttheater aan het Gålåvatn waar een bijzondere opvoering van dit klassieke toneelwerk plaatsvindt en het openluchtconcert in Rondane.

Foto: Bard Gundersen, Peer Gynt AS
Foto: Bard Gundersen, Peer Gynt AS

Peer Gynt

Op 24 februari 1876 vond in het Christiania Theater in Oslo de première plaats van het toneelstuk Peer Gynt. Het toneelstuk is een van de meest opgevoerde Noorse toneelstukken ooit en die populariteit is mede te danken aan de onvergetelijke toneelmuziek van Edvard Grieg. Henrik Ibsen heeft het verhaal over zijn Peer Gynt gebaseerd op de legendarische Per Gynt die ooit leefde in het Gudbrandsdal. Ibsen had met hem kennisgemaakt in de verhalen die Peter Christen Asbjørnsen had opgetekend.

Henrik Ibsen schreef Peer Gynt in 1867 aanvankelijk als dramatisch gedicht. Pas later besloot hij de tekst te bewerken voor theater en hij verzocht Edvard Grieg om er toneelmuziek bij te componeren. Grieg was door de Noorse violist en componist Ole Bull geïnspireerd geraakt door de volksmuziek van het Noorse platteland en maakte in zijn composities gebruik van folkloristische elementen.

Grieg schaafde na de première zijn Peer Gynt nog enkele keren bij en van de 26 stukken selecteerde hij later 8 waarvan hij twee suites maakte voor in de concertzaal: de Peer Gynt suite nr.1 op.46 en nr.2 op.55 – klassieke werken die werkelijk iedereen kent.

Rondane – Foto: Fru Amundsen ©

Activiteiten

Peer is een avonturier die het liefst rondzwerft in de natuur – om avonturen te beleven. Wanneer hij terugkeert in het dorp vertelt hij zijn verhalen, en zelf is hij de held. Hij is een leugenaar en een dagdromer die altijd in het middelpunt staat. De jongens lachen hem uit en de meisjes vallen voor zijn charme. Zijn moeder heeft hem nodig op de boerderij, maar als ze een beroep op hem doet, ontsnapt hij weer naar de bergen.

Tijdens deze reis ontdekt u de bergwereld waar Peer Gynt rondzwierf: Rondane en Jotunheimen. We wandelen door het landschap en genieten van de natuur, de stilte om ons heen. We bezoeken de fantastische omgeving van de Peer Gynt-hytte met de uitgesleten kloof en vergezichten op de toppen van het Nationaal Park Rondane. En misschien spotten we in de avonduren nog een eland – de koning van het woud.

Peer Gynt hytte – Foto: Fru Amundsen ©

We keren terug naar de tijd van Peer Gynt in het openluchtmuseum Maihaugen in Lillehammer en natuurlijk gaan we naar het Gålåvatn waar elk jaar in augustus de Peer Gynt-voorstelling wordt opgevoerd. We dompelen ons helemaal onder in de magische sfeer aan de oever van dit meer. De volgende dag luisteren we in het imposante berglandschap van Rondane naar prachtige muziek tijdens het jaarlijkse openluchtconcert Ved Rondane.

Hier kunt u een korte film bekijken die een goede indruk geeft van deze reis.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.098,- per persoon (wegens een annulering is de laatste plaats beschikbaar met 150 euro korting!)

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Oslo v.v. met KLM in de goedkoopste boekingsklasse, inclusief 1 stuk handbagage en 1 accessoire zoals een handtas, samen maximaal 12 kg en 1 stuk ruimbagage van maximaal 23 kg.
 • 8 overnachtingen in kamers met eigen badkamer
 • Vervoer in Noorwegen inclusief tolwegen
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket en diner): vanaf het diner op dag 1 t/m de lunch op dag 9. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de accommodatie
 • Excursies zoals beschreven in het programma, inclusief voorstelling Peer Gynt en openluchtconcert
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • Reisgarantie via STO-Garant

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Stasjonen, Lillehammer

De eerste 2 nachten verblijven we in Stasjonen in Lillehammer. Dit hostel is ondergebracht in het stationsgebouw en we kunnen hier beschikken over 2-persoonskamers. Elke kamer heeft een eigen douche en toilet. In het hostel is ook een grote gemeenschappelijke ruimte met keuken waar we met elkaar kunnen eten.

www.stasjonen.no
www.stasjonen.no

Rondaplassen, Kvamsfjell

Vervolgens verblijven we 6 nachten op Kvamsfjell (Rondane) in het Furusjøen-huis op Rondaplassen. Ook hier hebben alle slaapkamers een eigen badkamer. In de huiskamer kunnen we de haard aanmaken en natuurlijk hebben we hier alle ruimte voor onze gezamenlijk maaltijden en om bij elkaar te zitten. Bij het huis is ook een sauna waar we gebruik van kunnen maken.

Rondaplassen Furusjøen ©
Furusjøen ©

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

drinkkop Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

 

 

 

 

Smullen met Fru Amundsen kookboek
Smullen met Fru Amundsen Foto: Fru Amundsen ©

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Dag tot Dag

Naar Lillehammer

Van Amsterdam vliegt u naar Oslo naar de luchthaven Gardermoen. U wordt afgehaald door Fru Amundsen en vervolgens rijden we langs de oever van het grote Mjøsameer naar Lillehammer.  We nemen onze intrek in Stasjonen en tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en vertellen wij meer over het programma van de komende week.

In de avond maken we een wandeling door Lillehammer of omgeving.

In 1827 werd besloten Lillehammer stadsrechten te verlenen. De belangrijkste reden voor de stichting van de handelsstad was de ligging aan de rivier Mesna en de mogelijkheden die dit bood voor het gebruik van waterkracht in de industrie. Het ‘cultuurpad’ langs de oever van de rivier is een van de populairste wandelroutes in deze stad.

www.stasjonen.no
www.stasjonen.no
Mesnafossen

Maihaugen

Het openluchtmuseum Maihaugen is een van de grootste trekpleisters van deze stad op de noordpunt van het Mjøsa-meer.

In 1887 begon tandarts Anders Sandvig met de verwezenlijking van zijn droom: het verzamelen en bewaren van oude gebouwen uit het Gudbrandsdal om zo te voorkomen dat het verleden in vergetelheid zou raken. In de jaren 1903-1904 werd zijn verzameling overgebracht naar het terrein Maihaugen en tegenwoordig staan hier meer dan 200 cultuurhistorische gebouwen en zijn er diverse vaste en wisselende tentoonstellingen ingericht, onder andere over de Noorse geschiedenis.

Vandaag gaan we op ontdekkingstocht door dit museum en onder andere op zoek naar de tijd waarin Peer Gynt leefde. Tijdens het Peer Gynt-festival worden er speciale rondleidingen georganiseerd.

Peer Gynt loftet (1617) is afkomstig van de boerderij Nordgard Hågå in Nord-Fron. Anders Sandvig kocht het gebouw in 1903. Het was een van de eerste huizen op Maihaugen.

Na het bezoek aan Maihaugen is er zeker nog tijd over voor het centrum van Lillehammer. We overnachten nog een keer in Stasjonen, waar we wederom kunnen genieten van een traditioneel Noorse maaltijd.

Maihaugen-frkmagsFoapVisitnorway.com
Maihaugen – Peer Gynt –
loftet home.hib.no

Peer Gynt-veien

Na het ontbijt verlaten we Lillehammer en rijden we in noordelijke richting. Bij het dorp Skeikampen bereiken we de Peer Gynt veien. Deze 60 km lange weg voert door een gevarieerd berglandschap met uitzichten op het Rondanemassief, Jotunheimen en Dovrefjell. In de omgeving staan nog veel authentieke zomerboerderijen; sommige nog altijd in bedrijf, andere met tegenwoordig een toeristische bestemming. Het hoogste punt van de weg bereiken we bij Listulhøgda (1053 m).

De machtige natuur hier is altijd een inspiratiebron geweest voor verhalen. Henrik Ibsen maakte in 1862 een reis door Noorwegen – op zoek naar de mythen en sprookjes. Op zijn reis naar het fjordengebied – waar volgens Ibsen de meeste verhalen bewaard waren gebleven – trok hij onder andere door de omgeving van het Gudbrandsdal. Hier luisterde hij naar de fantastische avonturen van de historische Peer Gynt.

Het terrein waar we door rijden is een geweldig wandelgebied. Bij Fagerhøy nemen we dan ook de tijd een deel van het Peer Gynt-pad te lopen. In noordelijke richting volgen we het pad naar Kantliknappen, waar we rondom een fantastisch uitzicht hebben op Jotunheimen en Rondane.

Aan het eind van de dag arriveren we bij Rondaplassen op Kvamsfjellet. In deze mooie omgeving staat het huis waar we de komende 6 nachten zullen verblijven.

Foto: Fru Amundsen ©

Omgeving Peer Gynt hytte – Foto: Fru Amundsen ©

Peer Gynt-hytte

Rondane is het oudste nationaal park van Noorwegen, opgericht in 1962. In de zomer is het uitgestrekte berggebied ideaal voor bergwandelaars. Het ligt grotendeels boven de boomgrens en wordt bedekt door korstmossen, vooral rendiermos.

Vandaag maken we een tocht naar de Peer Gynt-hut. Het was in deze hut dat Peter Christen Asbjørnsen in de zomer van 1842 tijdens de rendierjacht kennismaakte met de verhalen over Per Gynt. Samen met Jørgen Moe verzamelde en publiceerde Asbjørnsen Noorse volkssprookjes .

In vroeger dagen was er eens een jager in Kvam en hij heette Per Gynt. Hij lag altijd in de bergen, en daar schoot hij beren en elanden – want in die tijden waren de bergen nog meer bebost, en daar hielden zulke dieren zich het liefst in op…

[uit: Na een rendierjacht in Rondane, vertaling: Greta Baars Jelgersma]

Per Gynt hytta – Jakub Bitomsky
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Furusjøen en Peer Gynt-setervei

We gaan op verkenning op Kvamsfjell tijdens een wandeling in de omgeving van het meer Furusjøen. Te voet beleef je zoveel meer van de Noorse natuur. In de loop van de middag rijden we zo mogelijk via de Peer Gynt Setervei naar Vinstra. Daar staat ook de boerderij Hågå uit 1318 – ook wel Per Gynt-gården genoemd, omdat volgens de overlevering de legendarische Per Gynt hier zou hebben gewoond.

Bij de Sødorp kapel staat een monument ter herinnering aan deze Per Olsson Hage (1732-1785) – maar of hij echt de historische Per Gynt was, valt te betwijfelen. Tegenwoordig wordt die rol eerder toebedacht aan Peder Laurissen Hågå, die rond 1600 op dezelfde boerderij zou hebben geleefd.

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Bard Gundersen, Peer Gynt AS
Foto: Bard Gundersen, Peer Gynt AS

Peer Gynt-voorstelling

Aan het Gålåvatn wordt al sinds 1989 jaarlijks het openluchtspel Peer Gynt opgevoerd – een groots opgezet spektakelstuk.

Overdag worden diverse activiteiten aangeboden en we kunnen er een mooie wandeling maken rond het meer Valsvatnet. In de galerie Gamle Låven bezoeken we de Peer Gynt Kunstutstilling. Elk jaar wordt een van de meest vooraanstaande kunstenaars in Noorwegen uitgenodigd en uitgedaagd om Peer Gynt in kunst te vertolken.

Voorafgaand aan de voorstelling gebruiken we het diner op het festivalterrein. In een warme en beschutte tent aan het Gålåvatnet ervaren we de sfeer van Peer Gynt en smullen we van heerlijke gerechten.

Artistiek directeur bij Gålå, Ellen Horn: “Ibsens Peer Gynt is een kernwerk. Het stuk gaat over Noorwegen, het gaat over mens zijn. Het feit dat het zich ook afspeelt in Gudbrandsdalen en is geïnspireerd op Noorse volksverhalen, maakt dat dit een belangrijk onderdeel is van ons wereldcultuurerfgoed”.

Elke 2 jaar is er weer een geheel nieuwe uitvoering van het theaterstuk en in 2022 is Per-Olav Sørensen de regisseur. Aan hem de taak om ons mee terug te nemen naar het Gudbrandsdal van de jaren 1860 en ons te laten kennismaken met Peer Gynt. Aksel Hennie valt de eer te beurt in de huid van Peer Gynt te kruipen.

Voor wie wil is er een audioguide beschikbaar met een koptelefoon zodat u tijdens de voorstelling het verhaal goed kunt volgen.

Foto: Bard Gundersen, Peer Gynt AS
Foto: Bard Gundersen, Peer Gynt AS
Foto: Bard Gundersen, Peer Gynt AS

Openluchtconcert Ved Rondane

Niet ver van onze accommodatie vindt deze zondag het openluchtconcert Ved Rondane plaats.

Kjetil Bjerkestrand is in 2022 muzikaal verantwoordelijk voor het Høgfjell-concert en hij brengt een aantal sterke solisten op het podium die de Peer Gynt-muziek zullen presenteren in zowel klassieke als nieuwe uitvoeringen. Het is zeker dat ons alweer een unieke belevenis te wachten staat.

De bergen van Rondane als overweldigend decorstuk in combinatie met de mooie tonen van de muziek, een ontspannen sfeer en goed gezelschap… wat willen we nog meer!

Na het concert hebben we nog gelegenheid voor een wandeling in de omgeving en in alle rust na te genieten van alles wat we de afgelopen dagen hebben beleefd.

Rondane-concert 2016 – Ian Brodie/Into Norway
Rondane-concert 2017 – Arne Hernæs

Nog even nagenieten

Hoe we deze dag precies gaan doorbrengen beslissen we ter plekke. Wellicht maken we een dagtocht naar Espedalen, aan de westkant van het Gudbrandsdal. Via Skåbu – een van de hoogstgelegen dorpen in Noorwegen (870 m) –  en rijden we naar het natuurpark Helvete. Of we gaan naar Kvitskriuprestein, een formatie witte piramides die van een afstand doen denken aan een groep in het wit geklede priesters.

Wanneer het weer ons niet in de steek laat maken we misschien nog een laatste mooie wandeling door een deel van het Gubrandsdal. Maar zoals de Noren zeggen: det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! (Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding)

 

Naturpark Helvete – Lillehammer.com
Sødorp kapel – Vemund Hagen
herfst bessen plukken Dovrefjell
Foto: Fru Amundsen ©

Flokk – Tila Rodriquez Past

Door het Gudbrandsdal

We vertrekken vandaag bijtijds zodat we onderweg naar Gardermoen tijd hebben om bijvoorbeeld een stop te maken bij de staafkerk bij Ringebu.

Na de kerstening – in de schemer tussen Vikingtijd en christendom – werden in heel Noorwegen houten kerken gebouwd. Als godshuis stonden ze symbool voor de Hvitekrist (Witte Christus) die Odin en Tor uit het land zou verdrijven, als bouwwerk tonen ze een verbluffend technisch vernuft. Van alle staafkerken die tijdens de Middeleeuwen zijn gebouwd, zijn er nu nog 28 over. In de kerk van Ringebu – gebouwd rond 1220 – is de staafconstructie mooi bewaard gebleven, ondanks de latere uitbouw en het plaatsen van de toren.

In Sør-Fron stoppen we bij de beelden van Gitte Dæhlin, een Noorse kunstenares die grote delen van haar leven in Mexico doorbracht. In haar kunst werd ze vooral geïnspireerd door de inheemse bevolking. Op een open plek bij de middeleeuwse boerderij Sygard Grytting staan 21 smalle bronzen figuren uit te kijken over het landschap en de rivier. Hoewel het landschap in Sør-Fron in scherp contrast staat met Mexico, waar de beelden zijn gemaakt, was Gitte Dæhlin erg tevreden met de plaatsing in het Gudbrandsdal vanwege overeenkomsten in de omringende bergen en bepaalde culturele gelijkenissen.

Vanaf luchthaven Gardermoen vertrekt uw vlucht naar Amsterdam. Hopelijk heeft deze reis blijvende indrukken nagelaten en u een nieuwe kijk gegeven op Peer Gynt en de wereld waarin hij leefde.

Ringebu Stavkirke
Flokk – Marcus Christensen

Boekingsformulier