• Woensdag 29 mei 2019
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Bergen v.v.

Beleef de Noorse fjorden in de lente!

Voorjaar in Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorwegen ontwaakt uit de winterslaap. De laatste sneeuw van de winter smelt en pasgeboren lammetjes laten zich voorzichtig zien. Het ontluikend voorjaarsgroen kleurt de hellingen langs de fjorden en de fruitbomen bloeien in volle pracht.

Van 29 mei tot en met 5 juni 2019 organiseert Fru Amundsen een 8-daagse voorjaarsreis naar het fjordengebied aan de westkust van Noorwegen. Proef de Lente! wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en met deskundige reisleiding. Op deze reis nemen wij u te voet, per minibus, boot en trein mee door het fjordenlandschap om de contrasten in de Noorse natuur te ontdekken.

De activiteiten

Dit is een reis om de Noorse lente te proeven en te ervaren. We ontdekken de natuur rond de indrukwekkende Sognefjord, de bergwereld aan de rand van de Hardangervidda, het traditionele boerenleven in het Nærøydal en de begintijd van het christendom tijdens een bezoek aan de staafkerk in Borgund. Ook zien en beleven we hoe de Vikingen in Noorwegen leefden meer dan 1000 jaar geleden. We maken kennis met lokale gebruiken en gewoonten en smullen ’s avonds van wat de omgeving te bieden heeft. We wandelen om de omgeving intens te beleven, verkennen oude wegen en historische paden. We nemen de tijd om van de stilte te genieten, de geuren op te snuiven en het landschap in te laten werken. We leren Noorwegen en de Noren beter en op een andere manier kennen.

De wandelingen die op het programma staan, zijn voor iedereen een belevenis en goed aan te passen aan conditie en eigen wensen. We zoeken beslist niet de moeilijkste routes maar wel die met het mooiste uitzicht of de meest interessante omgeving. Stevige wandelschoenen en een normale conditie en mobiliteit zijn voor deze wandelingen voldoende.

Accommodatie

Tijdens deze reis overnachten we op een bijzondere locatie bij Stalheim, niet ver van de Nærøyfjord. Het prachtige, tegen de berghelling gelegen huis is opgetrokken uit hout en natuursteen. Vanaf het grote terras hebben we uitzicht op de kloof Stalheimskleiva en het Nærøydal met de omringende bergen.

In het huis beschikken we over een sfeervolle woonkamer en 2-persoonsslaapkamers. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

 

Stalheim, Flåm, Noorwegen
Foto: Stalheimsøygard

In de accommodatie beschikken we over twee badkamers. We delen deze badkamers, maar natuurlijk kunt u er privé gebruik van maken. Het zijn geen open douches zoals bijvoorbeeld in een zwembad of sportaccommodatie.

Natuurlijk is er ook een keuken waar wij iedere avond traditioneel Noorse maaltijden voor u bereiden. Wij serveren onze gasten graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten. De afgelopen jaren heeft in Noorwegen de interesse voor lokale producten een enorme vlucht genomen en culinaire tradities worden in een nieuw jasje gestoken. Fru Amundsen laat u graag mee genieten van de bijzondere en verrassende Noorse keuken. Dagelijks bereiden wij uw maaltijden met verse producten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Bij het ontbijt maakt u zelf uw lunchpakket klaar. Tijdens de dagexcursies nemen we koffie, thee en fruit mee. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

De reis

U vliegt van Amsterdam naar Bergen. Vanaf het vliegveld Flesland rijden we met een 9-persoons busje naar de Nærøyfjord, een rit van 2 à 3 uur. Aan het eind van de reis brengen wij u terug naar Bergen en vliegt u daarvandaan weer naar Amsterdam.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Boottocht door de Nærøyfjord
 • Wandelen langs de oever van de Nærøyfjord over de oude postweg
 • Wandelen langs de kloof van Stalheim
 • Treinreis met de Flåmsbaan en wandelen door het Flåmsdal
 • Staafkerk Borgund en wandelen over de oude koningsweg
 • Bezoek vikingdorp Njardarheimr
 • Klaterende watervallen, imposante bergen en fjorden
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot 4 weken voor vertrek tenzij het minimum aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

Vanaf € 1.679- per persoon, inclusief excursies, entrees en concerten ter waarde van circa € 200,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Bergen v.v. in de goedkoopste boekingklasse, inclusief 1 stuk handbagage en 1 accessoire zoals een handtas, samen maximaal 12 kg en 1 stuk ruimbagage van maximaal 23 kg.
 • 7 overnachtingen in Noorwegen
 • Vervoer in Noorwegen inclusief veerboten en tolwegen
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket en diner): vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de accommodatie
 • Excursies zoals beschreven in het programma, inclusief Flåmsbaan, entree staafkerk Borgund, boottocht Nærøyfjord en entree Vikingdorp Njardarheimr
 • Begeleiding door ervaren reisleiding

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Bergen

Foto: Stalheimsøygard
Foto: Stalheimsøygard

Op het vliegveld Flesland bij Bergen wordt u afgehaald door Fru Amundsen. Vanaf het vliegveld rijden we voor een kort bezoek naar het centrum van Bergen. We nemen een kijkje op de beroemde vismarkt en wandelen door de nauwe straatjes van Bryggen, de wereldberoemde kade met de gekleurde pakhuizen die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat vermeld. In de middag vervolgen we onze weg naar Stalheim aan de Nærøyfjord en natuurlijk maken we onderweg stops om van de omgeving te genieten en even de benen te strekken.

We verblijven deze week bij Stalheimsøy Gard. Onze prachtige accommodatie ligt midden in de indrukwekkende natuur van het Nærøydal. Mochten de avonden nog kil zijn, dan maken we ’s avonds het vuur aan in de open haard die is gebouwd met stenen uit de rivier. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens deze reis kunt verwachten.

Bryggen, Bergen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Stalheim, Noorwegen
Foto: Stalheimsøygard
Stalheim, Noorwegen
Foto: Stalheimsøygard

Boottocht Nærøyfjord

Nærøyfjord, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

De Nærøyfjord werd in 2005 verkozen tot natuurlijk werelderfgoed omdat de omgeving wordt beschouwd als een kenmerkend fjordenlandschap van uitzonderlijke, natuurlijke schoonheid. Met smalle en steile rotswanden tot een hoogte van 1.400 meter boven zeeniveau en 500 meter onder de zeespiegel. Langs de steile wanden van de fjord storten tal van watervallen naar beneden. Langs de oevers zijn nog restanten overgebleven van oude en nu grotendeels verlaten boerderijen – een belangrijk cultureel aspect van dit gebied.

Wij maken vandaag een boottocht door deze fjord en varen van Gudvangen naar Flåm. Vanaf het water zien we ook het dorp Undredal liggen, waar de kleinste staafkerk van Noorwegen staat. Vanuit Flåm rijden we via Aurland naar het uitkijkplatform Stegastein, 600 meter boven de Aurlandsfjord, om van bovenaf te zien waar we gevaren hebben. Als de weg open is, rijden we nog een stukje de Snøvegen (de Sneeuwweg) op, de oude weg van Aurland naar Lærdal.

Snøvegen
Foto: Fru Amundsen ©
Aurlandsfjord, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Nærøyfjord, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Staafkerk van Borgund

Borgund staafkerk, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Staafkerken maken een belangrijk deel uit van de Noorse bouwtraditie. In de Middeleeuwen werden meer dan duizend van dergelijke kerken gebouwd, tegenwoordig zijn er nog 29 bewaard gebleven – al dan niet in originele stijl. We bezoeken de staafkerk van Borgund die over het algemeen wordt beschouwd als de best bewaard gebleven staafkerk van Noorwegen.

Borgund ligt in het Lærdal. Vroeger, voordat er wegen en spoorwegen waren aangelegd, was dit dal een belangrijke verbinding tussen Oost- en West-Noorwegen en eind achttiende eeuw werd door dit dal een koningsweg aangelegd. Een van de mooiste stukken van deze koningsweg is de Vindhellavegen die werd aangelegd in de jaren 1840 – een prachtig staaltje wegenbouwkunst. De 2,7 km lange weg bestaat onder andere uit 4 haardspeldbochten die gebouwd zijn met behulp van hoge muren van steenblokken. Wij verkennen deze fascinerende route te voet. Op de terugweg kunnen we nog een ander stuk van de koningsweg ontdekken: Galdane.

Lente, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Vindhellavegen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Flåmsbanen

Flåmsdalen
Foto: Fru Amundsen ©

Aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw werd de spoorlijn aangelegd tussen de twee grootste Noorse steden, Oslo en Bergen. Voor de bouw van deze spoorlijn werd een weg aangelegd door het Flåmsdal. Deze onverharde weg slingerde zich in 21 bochten naar boven. Parallel aan deze weg werd in de jaren dertig van de vorige eeuw een spoorlijn aangelegd. Deze Flåmsbaan werd in 1940 in gebruik genomen en wordt beschouwd als een van de spectaculairste spoortrajecten ter wereld. Over een lengte van 20 kilometer wordt een hoogteverschil van 865 meter overbrugd.

Wij reizen met deze trein naar het bergstation Vatnahalsen en we wandelen de prachtige route terug naar Flåm. Het is absoluut niet noodzakelijk het hele traject van twintig kilometer te voet af te leggen. Als u wilt kan een deel met onze minibus.

Flåmsbana - trein door het Flåmsdal, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen
Kwikstaartje in de lente
Foto: Fru Amundsen
Flamsdalen
Foto: Fru Amundsen ©

Wandelen langs de Nærøyfjord naar Styvi

Kongevegen
Foto: Fru Amundsen ©

Wederom varen we een stukje over de Nærøyfjord. We worden met een kleine boot overgezet naar Bleiklindi – een deel van de fjord waar geen verkeer of bewoning is maar enkel een wandelpad. Bij de bijzondere lindeboom die al vanaf 1933 beschermd is, begint onze wandeling van 5,5 kilometer naar Styvi. De wandeling is niet moeilijk en voert ons langs de oever van de Nærøyfjord over een deel van de oude postroute die in de 18e eeuw werd aangelegd tussen Bergen en Oslo.

Styvi was het kleinste postkantoor van Noorwegen, met een eigen postcode (5748) en poststempel. Vanaf Styvi varen we met de veerboot terug naar Gudvangen. Als de zon meewerkt, is het op ons terras heerlijk nagenieten van de bijzondere wandeling van vandaag. Fru Amundsen bereidt ook vanavond het traditioneel Noorse avondmaal voor u.

Wandelen langs de fjord, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Lente langs de fjord, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Wandelen langs de fjord, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Het vikingdorp Njardarheimr

Vandaag ontdekken we de historie van de Noorse Vikingen. Ongeveer rond het jaar 800 was er sprake van overbevolking in Noorwegen en trokken de Noren westwaarts. Ze koloniseerden onder andere de Shetland-eilanden, IJsland, Groenland en de Færøer.

Foto: Vikingvalley ©

Samen met Deense Vikingen veroverden ze het grootste deel van Ierland en delen van Engeland. Vikingen staan bekend vanwege hun rooftochten en hun snelle en lichte boten. We bezoeken Vikingvalley waar in het dorp Njardarheimr de geschiedenis en de cultuur van het Viking-tijdperk nieuw leven wordt ingeblazen. We maken uitgebreid kennis met de Vikingen en hun traditionele ambachten waarbij u zelf ook een en ander kunt uitproberen als u dat wilt.

Dicht bij ons huis is de Stallheims kloof. ’s Avonds kunnen we nog naar boven rijden met de auto waarna u op uw gemak door Stalheimskleiva terug wandelt naar huis. Onderweg ziet u klaterende watervallen en prachtige vergezichten.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Stalheim, Naeroydal, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Wandelen en meer…

Naeroydal, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Voor de invulling van deze dag hebben we verschillende opties. Zo kunnen we een kijkje nemen bij de staafkerk van Undredal en daar in de omgeving een wandeling maken bij de fjord. Of we kiezen voor een schitterende wandeling in het berggebied boven Stalheim. In dit berggebied grazen in de zomer de geiten, schapen en koeien en zien we ook diverse zomerboerderijen. Van oudsher verbleef een meisje of vrouw op deze seter – zij molk de dieren en maakte bijvoorbeeld kaas van de melk. Een wandeling in deze omgeving levert in elk geval fantastische vergezichten op!

Ook vanavond smullen we weer van een traditioneel Noorse maaltijd die door Fru Amundsen voor u wordt bereid.

Staafkerk Undredal, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Stalheim, Nærøyfjord, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen

Een laatste blik op de bergen en fjorden

Nærøyfjord, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag nemen we afscheid van het Nærøydal en Stalheim en rijden terug naar Bergen. Vanaf het vliegveld Flesland reist u terug naar Amsterdam. Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee.

Boekingsformulier