Senja noorderlicht

Hoogtepunten

 • Op zoek naar het noorderlicht
 • Het eiland Senja: Een ruig berg- en fjordenlandschap in fantastische herfstkleuren
 • Nationaal toeristische route Senja
 • Nationaal park Ånderdalen
 • De stad Tromsø inclusief de kabelbaan Fjellheisen en het Tromsø museum
 • Prachtige locaties voor fotografie – extra tijd tijdens fotostops
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken

Datum en prijs

 • Zondag 11 september 2022 (vol)
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 9 dagen
 • Amsterdam – Evenes en Tromsø – Amsterdam (niet rechtstreeks)
 • Vanaf € 2.099,- per persoon

Fotogeniek Senja

Noorderlicht en herfstkleuren fotograferen

Bergsbotn Senja noorderlichtreis Fru Amundsen
Bergsbotn – Foto: Fru Amundsen ©

Steile bergen met spitse toppen, indrukwekkende fjorden en hagelwitte zandstranden zijn op zich al voldoende redenen om het sprookjesachtige Senja te willen ontdekken. Als we dat dan ook nog in de kleurrijke herfst doen, op een geschikte locatie om noorderlicht te kunnen waarnemen, levert dat zo goed als zeker schitterende foto’s op en is dit een bestemming om niet te missen!

Senja ontdekken

Fru Amundsen organiseert in september 2022 voor het eerst een tweetal herfstreizen naar het eiland Senja en de stad Tromsø; een variant met een speciale focus op fotografie en een met een aantal mooie wandelingen. Over deze laatste reis leest u hier meer. Het sprookjesachtig mooie eiland Senja ligt ten noorden van de poolcirkel in Noord-Noorwegen, tussen de wereldberoemde Lofoten en de stad Tromsø. Senja is het op één na grootste eiland van het land. De oceaankant, de zogeheten buitenkust, bestaat uit een ruig en woest gevormd fjordenlandschap met pittoresk gelegen vissersdorpjes en hier en daar hagelwitte zandstranden.

Nationaal park Anderdalen Senja
Ånderdalen – Foto: Fru Amundsen ©

De Nationaal Toeristische route Senja loopt langs deze fabelachtige kust, van het kleine eiland Husøy naar het vissersdorp Gryllefjord aan de gelijknamige fjord. Ook het nationaal park Ånderdalen herbergt een prachtig, gevarieerd landschap. Het achterland van Senja bestaat meer uit glooiende dalen en bosgebied. Doordat dit eiland zo ongeveer alle soorten landschappen te bieden heeft waaraan Noorwegen zijn populariteit te danken heeft, heeft het eiland de bijnaam ‘Noorwegen in het klein’ gekregen.

Van Tjeldsund via Senja naar Tromsø

Onze reis begint in Tjeldsund dichtbij de brug die het vasteland verbindt met Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen. Vandaar rijden we via Gratangsfjell door het Noord-Noorse landschap naar de kust. Onderweg stoppen we voor de prachtige herfstkleuren en de indrukwekkende vergezichten. We verblijven maar liefst 5 nachten op Senja zodat we alle tijd hebben om het gevarieerde landschap van dit bijzonder mooie eiland fotografisch vast te leggen. ’s Avonds houden we de camera gebruiksklaar binnen handbereik want wie weet laat het noorderlicht zich zien! De laatste 2 nachten verblijven we in de gezellige stad Tromsø, alle tijd dus om te onderzoeken wat deze stad ons op fotografisch gebied te bieden heeft.

Focus op fotografie

Noorderlichtkroon
Foto: Fru Amundsen ©

Het programma van deze reis is zo samengesteld dat er ruim voldoende tijd is voor fotografie. Let op! Er gaat geen professionele fotograaf mee maar de praktijk leert ons dat deelnemers het vaak leuk vinden tips en trucs uit te wisselen. Onze reisleiding deelt natuurlijk graag de opgebouwde kennis met betrekking tot het fotograferen van het noorderlicht – de afgelopen bijna 10 jaar hebben we daar uitgebreid ervaring mee opgedaan. Zo zijn vrijwel alle noorderlichtfoto’s op deze website door onszelf gemaakt. Vindt u deze extra tijd voor fotografie niet nodig of is fotografie niet uw hobby? Er is ook een herfstreis naar Senja zonder deze focus. [link]

Hoe gasten Fru Amundsen beoordelen leest u onder meer hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.099,- per persoon

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Evenes en Tromsø – Amsterdam met SAS (beide niet rechtstreeks) in de goedkoopste boekingsklasse, inclusief 1 stuk handbagage van maximaal 8 kg en 1 stuk ruimbagage van maximaal 23 kg.
 • 8 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Tromsø inclusief Fjellheisen (kabelbaan) en het Tromsø museum
 • Prachtige locaties voor fotografie met uitgebreide fotostops
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Begeleiding door ervaren Fru Amundsen-reisleiding
 • Reisgarantie via STO-Garant

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Tjeldsundbrua Hotel, Tjeldsund

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld Evenes ligt het Tjeldsundbrua Hotel. Het hotel ligt vlakbij de bijna 1 kilometer lange brug over de zeestraat Tjeldsundet. De brug is de verbinding tussen het vaste land en Hinnøya,  het grootste eiland van Noorwegen. In het hotel beschikken alle kamers over een eigen douche en toilet.

Tjeldsund kro

Torsken Brygge, Torsken

We verblijven 2 nachten in dit appartement van Senja by Heart. We beschikken hier over 2-persoonskamers, een centrale keuken en woonkamer. Torsken Brygge ligt in de directe nabijheid van de Skipsfjord.

Torsken Brygge Senja by Heart noorderlichtreis Fru Amundsen
Foto: Senja by Heart ©

Mefjord Brygge, Mefjordvær

De volgende 3 nachten verblijven we in de Ole-Wang Gården appartementen van Mefjord Brygge. We beschikken hier over 8 slaapkamers en 2 badkamers. In de ruimste woonkamer kunnen we gezellig bij elkaar zitten, onze foto’s bespreken en genieten van de maaltijden van Fru Amundsen. Ook deze accommodatie ligt aan een fjordarm.

Senja Mefjordvær
Ole-Wang appartement Mefjord Brygge ©

Enter Backpack Hotel, Tromsø

De laatste 2 nachten van de reis verblijven we in het centrum van de stad. We beschikken hierover 1- en 2-persoons slaapkamers en gedeelde badkamers. In Enter Backpack bevindt zich een keuken voor gezamenlijk gebruik waar de reisleiding de traditioneel Noorse maaltijden verzorgt.

Foto: Enter Backpack Tromsø ©
Foto: Enter Backpack Tromsø ©

Fold-a-cup Fru Amundsen
De opvouwbare Fold-a-cup, handig voor onderweg! Foto: Fru Amundsen ©

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen mok!

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven Noord Noorwegen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog. Noord Noorwegen is uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Meer weten over het noorderlicht? Lees dan deze blog!

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Dag tot Dag

Kennismaking met Noorwegen

Na de  vlucht van Amsterdam naar Evenes wordt u op het vliegveld opgewacht door de reisleiding van Fru Amundsen. Met ons 9-persoons busje is het amper 20 minuten rijden naar het Tjeldsund Hotel. Het hotel ligt naast de brug die het vasteland met Hinnøya verbindt, het grootste eiland van Noorwegen.

Wanneer we bij ons hotel arriveren duurt het niet lang meer tot we kunnen aanschuiven voor het diner. Tijdens en na het diner hebben we tijd om nader met elkaar kennis te maken. Wanneer de omstandigheden daar aanleiding toe geven rijden we in omgeving van de accommodatie naar een geschikte plek om hopelijk het noorderlicht te kunnen waarnemen.

Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten en Vesterålen Tjeldsundbrug, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Senja Anderdalen nationaal park
Foto: Fru Amundsen ©

Op weg naar Senja

Na het ontbijt rijden we naar het hoger gelegen gebied Gratangsfjell. Hier komen de herfstkleuren ons tegemoet en het verschil in landschap zal vandaag opvallend zijn. Op het vasteland zijn de bergen enorm en de toppen afgerond. Richting kust worden ze kleiner maar ook grilliger van vorm. Het is niet vreemd als hier je fantasie met je op de loop gaat – getuige ook de vele trollenverhalen die zijn gerelateerd aan de bergtoppen op Senja.

Via Sørreisa, Finnsnes en de Gisundbru verlaten we het vaste land en rijden we Senja op. Misschien nemen we al een stukje van het Nationaal Park Ånderdalen mee in onze rit van vandaag waarbij we onderweg uitgebreide fotostops zullen maken.

Aan het eind van de middag bereiken we via een steile weg het plaatsje Torsken en onze accommodatie voor de komende 2 nachten: Torsken Brygge. Senja ligt ten noorden van de poolcirkel wat gunstig is voor het waarnemen van het noorderlicht. Naast de fantastische herfstkleuren wordt het in september weer donker genoeg om dit fenomeen te kunnen bewonderen. Na het avondeten zullen we regelmatig geschikte locaties opzoeken om dit tot de verbeelding sprekende verschijnsel te kunnen zien en fotograferen. Zoals bij al onze groepsreizen wordt er traditioneel Noors voor u gekookt.

trollengras
Foto: Fru Amundsen ©
Senja Anderdalen nationaal park
Foto: Fru Amundsen ©
noorderlicht Senja
Foto: Fru Amundsen ©

Senja Anderdalen nationaal park
Foto: Fru Amundsen ©

De trollen van Senja

De grillige westkust van Senja staat vandaag op het programma. Hiervoor rijden we terug landinwaarts en vervolgens volgen we een fjordarm naar de buitenkust. Op deze manier nemen we de tijd voor enkele van de bergketens die westwaarts de zee in steken. We komen zeker ook weer bij het natuurreservaat Ånderdalen; een omgeving die erg tot de verbeelding spreekt.

Lokaal bekend is het verhaal over Kvænan, een berg met een aantal spitse toppen: volgens de overlevering een stel oude trollen die Senja weg wilden roeien van het vasteland. De aartsluie trollen konden dan in alle beschutting vissen en hoefden niet de ruige, open zee op. De zon kwam echter op voordat ze ver genoeg weg waren en ze veranderden direct in steen …

Natuurlijk houden we vanavond de omstandigheden in de gaten voor het noorderlicht.

Bosbessen in de herfst, Senja, noorderlichtreis
Foto: Fru Amundsen ©
Senja
Foto: Fru Amundsen ©
huizen van de Samen, Senja
Foto: Fru Amundsen ©
Trollen van Senja noorderlichtreis Fru Amundsen
Kvænan – Foto: Fru Amundsen ©

Senja nationale toeristische route
Tungeneset Foto: Fru Amundsen ©

Nationaal toeristische route Senja

De Noorse overheid is in 2004 een project gestart om toerisme te stimuleren. Daarvoor zijn 18 routes, her en der verspreid over Noorwegen, aangewezen als bijzonder mooi en fotogeniek. Deze wegen zijn ondertussen voorzien van onder architectuur gebouwde uitzichtpunten, toiletten en parkeerplaatsen, ontworpen door veelal jonge Noorse designers. De nationale toeristische route Senja loopt van Gryllefjord naar Botnhamn, met korte omwegen naar Mefjordvær en Husøy. Het traject is 102 km lang.

Vandaag zullen we diverse locaties langs deze route bezoeken. Het hagelwitte Ersfjord zandstrand, het fotogenieke Tungeneset – zonder twijfel een van de meest markante en herkenbare locaties op Senja en als eindbestemming het vissersdorp Mefjordvær. Hier bevindt zich ook onze accommodatie voor de komende 3 nachten. Als het ’s avonds helder genoeg is, zoeken we na het diner een mooie locatie in de buurt op om het noorderlicht af te wachten.

Wilt u meer te lezen over de nationale toeristische route Senja? Dat kan via deze link.

Mefjordvær Nationaal toeristische route Senja, Noorderlichtreis
Mefjordvær – Foto: Fru Amundsen ©
Ersfjord strand Nationaal toeristische route Senja
Ersfjord strand – Foto: Fru Amundsen ©

Senja in de herfst, noorderlichtreis Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Mefjordvær

Natuurlijk gaan we ook op ontdekkingstocht in de buurt van onze accommodatie want Mefjordvær maakt niet voor niets onderdeel uit van de toeristische route. Vanuit het dorp is het maar een korte wandeling heuvelopwaarts voor een adembenemend uitzicht op het het vissersdorp en de omgeving. We laten ons qua programma deze dag ook deels leiden door de weersomstandigheden waardoor we misschien nog wel een keer terugrijden naar Tungeneset of het Erfsjordstrand. En is het aan de kust wat minder aangenaam weer vandaag, dan weten we nog wel een route die ons meer landinwaarts brengt. Of we staan vandaag vroeg op om de kleuren van de zonsopgang te fotograferen. Kortom, mogelijkheden genoeg!

Na het diner houden we natuurlijk de omstandigheden voor het noorderlicht in de gaten. Wie weet, laat het zich nog eens zien!

Senja in de herfst, noorderlichtreis Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
noorderlicht op Senja, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Husøy, nationaal toeristische route Senja in de herfst
Foto: Fru Amundsen ©

Knus op een eilandje

We hebben nog niet alle beroemde en bezienswaardige delen van de nationale toeristische route bezocht dus vandaag is het hoog tijd voor de rit naar Husøy. Om er te komen rijden we over een bergpas die ons boven de boomgrens brengt. Via enkele haarspeldbochten dalen we vervolgens weer af naar de kust en kijken we neer op Husøy. We zien een klein eiland in de fjord vlak voor de kust voorzien van kleurrijke huizen. Het is met Senja verbonden door middel van een dam en heeft een haven met vissersbootjes. Vrijwel alle bebouwing is geclusterd op het eiland wat een bijzonder gezicht oplevert.

We vervolgen onze weg richting Gibostad langs de oostkust van Senja. Grappig hoe anders deze kant van het eiland eruitziet; een stuk minder grillig maar nog steeds oogstrelend mooi door de kleine boothuisjes aan het water.

Aan het eind van de middag rijden we terug naar Mefjordvær voor de laatste overnachting op Senja.

Husøy, nationaal toeristische route Senja in de herfst
Husøy – Foto: Fru Amundsen ©
Husøy, nationaal toeristische route Senja in de herfst
Husøy – Foto: Fru Amundsen ©
Senja, noorderlichtreis
Foto: Fru Amundsen ©
Nationaal toeristische route Senja in de herfst
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht Tromso, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Naar Tromsø!

Vandaag verlaten we Senja en rijden we via een mooie route naar de stad Tromsø. Tromsø is de grootste stad van Noord-Noorwegen en wordt ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Door de noordelijke ligging is de stad al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen. We hebben ruim een dag om de ins en outs van deze stad te ontdekken en natuurlijk nemen we vandaag of morgen ook een kijkje in het Tromsø museum, onder meer vanwege de interessante tentoonstelling over het noorderlicht.

In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het veelzijdige aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

Ook in Tromsø bereidt de reisleiding de Noorse maaltijd en als de omstandigheden gunstig zijn, zullen we het niet nalaten om een geschikte locatie op te zoeken om het noorderlicht te kunnen zien.

Roald Amundsen in Tromsø
Foto: Fru Amundsen ©
Tromsø in de herfst, noorderlichtreis Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
noorderlicht tentoonstelling
Tromsø museum Foto: Fru Amundsen ©
Sommarøy, noorderlichtreis Senja en Tromsø
Foto: Fru Amundsen ©

Uitzicht fjellheisen, Tromsø, herfst
Uitzicht fjellheisen – Foto: Fru Amundsen ©

Een weids uitzicht over Tromsø en omgeving

Tromsø biedt een gezellige binnenstad, waar we ruim de tijd voor zullen nemen. De pakhuizen aan de haven, het standbeeld van ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, de kleurrijke houten huizen – een totaal andere omgeving dan de natuur van Senja van de afgelopen dagen. Natuurlijk maken we een rit met de Fjellheisen, de kabelbaan die ons van 50 naar 421 meter hoogte brengt zodat we een weids uitzicht hebben over de stad en haar omgeving. Afhankelijk van de weersomstandigheden kiezen we voor een rit overdag of in het donker – de kabelbaan is namelijk tot ’s avonds laat geopend en wat zou het bijzonder zijn om tijdens het uitzicht over het Parijs van het Noorden, de lichten van de stad te kunnen zien onder het adembenemende noorderlicht!

Natuurlijk sluiten we ook deze laatste avond af met een heerlijk diner. En we hopen op een laatste keer noorderlicht?

Tromso centrum
Foto: Fru Amundsen ©
Kerk in Tromsø, herfst
Foto: Fru Amundsen ©
Uitzicht fjellheisen, Tromsø, herfst
Uitzicht fjellheisen – Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht in Tromsø, Noorwegen, © foto Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Onderweg met SAS
Foto: Fru Amundsen ©

Terug naar huis

Aan alles komt een eind zegt men wel eens, zo ook aan deze noorderlichtreis.

Het vliegveld ligt niet ver van de stad en we zorgen dat u op tijd op de luchthaven bent voor uw reis terug naar Amsterdam. Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee en kijkt u later graag nog eens terug naar de mooie foto’s die u tijdens deze reis vast en zeker hebt kunnen maken!

Boekingsformulier