• Dinsdag 17 maart 2020
 • 9 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Evenes v.v.
 • Groepsreis: fotografie, Lofoten, noorderlicht, zeearenden
 • Volgeboekt!
 • Vanaf € 2.379,- p.p.

Noorderlicht fotograferen met Hillebrand Breuker

Houdt u van fotograferen? Het vastleggen van kleuren en vormen in het landschap? En is het ook uw droom het noorderlicht eens te zien?

Noorderlicht fotograferen op de Lofoten Foto: Hillebrand Breuker ©

In maart 2020 organiseert Fru Amundsen in samenwerking met natuurfotograaf Hillebrand Breuker een fantastische fotografiereis naar de Lofoten. Deze wereldberoemde eilandengroep in Noord-Noorwegen biedt overdag bijzonder fotogenieke locaties. Zodra het donker is en zo helder dat u sterren kunt zien, zijn de omstandigheden hier uitermate gunstig voor het zien en vastleggen van het noorderlicht. Wij zagen het tot nu toe dan ook tijdens vrijwel al onze groepsreizen!

Noorderlicht en meer

Het programma van de deze winterfotografiereis is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen zien en fotograferen, maar overdag ontdekken we het fascinerende winterlandschap van deze eilanden boven de poolcirkel en hopen we zeearenden van dichtbij te zien. Zoals kenmerkend voor de reizen van Fru Amundsen wordt er ook tijdens deze fotografiereis door de reisleiding tijdens de reis traditioneel Noorse gerechten bereid.

Haukland, Lofoten, Noorwegen
Haukland, Lofoten Foto: Hillebrand Breuker ©

Lofoten

De wereldberoemde eilandengroep Lofoten is een bijzonder fotogenieke locatie in het noorden van Noorwegen, met een prachtige lichtval door de lage stand van de zon op deze breedtegraad. In deze tijd van het jaar komt de zon rond zes op en gaat ongeveer 12 uur later weer onder. Hoewel de eilanden ver boven de poolcirkel zijn gelegen, heerst er toch een relatief gematigd zeeklimaat – dankzij de Warme Golfstroom is het hier in de winter over het algemeen niet kouder dan enkele graden onder nul. Het landschap wordt gedomineerd door zee, verrassende zand- en kiezelstranden en ruige bergen die schilderachtige vissersdorpjes omsluiten.

De fotograaf

Hillebrand Breuker is een gepassioneerd landschap- en natuurfotograaf. Zijn foto’s worden regelmatig in allerlei bladen en tijdschriften gepubliceerd. Hij organiseert fotografieworkshops en reizen in Nederland, maar ook ver daar buiten. Het terugkerende thema tijdens zijn workshops en reizen is vooral het fotograferen van landschappen en wildlife. U vindt zijn website op: hillebrandbreuker.nl.

Fotograaf Hillebrand Breuker
Fotograaf-begeleider Hillebrand Breuker Foto: Fru Amundsen ©

Tijdens de reis wordt aandacht besteed aan cameratechniek, belichting en compositie, maar ook zullen we stilstaan bij het gebruik van filters en instellingen voor bijvoorbeeld het maken van panorama’s en het maken van opnamen met lange sluitertijden. Het fotograferen van het noorderlicht en de dieren die we hopen te zien, krijgt natuurlijk specifieke aandacht. Ter voorbereiding op de reis krijgt iedere deelnemer van tevoren een uitgebreid e-book toegestuurd. In dit e-book wordt ingegaan op het fotograferen van landschap en wildlife. Specifieke aandacht krijgt het fotograferen in winterse omstandigheden en het fotograferen van noorderlicht en zeearenden.

Hillebrand over deze reis: ‘The end of the world… Of het begin. Het is maar net hoe je het ziet, het maakt mij niet uit. Ik kom er graag. Zeker als het weer meewerkt om mooie beelden te maken.’

Fotografiereis in een kleine groep

De reis Fotograferen op de Lofoten wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers. Reizen en fotograferen met een kleine groep betekent volop persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer waardoor de reis geschikt is voor fotografen met een verschillend niveau in voorkennis en ervaring. Wat u ervaring ook is, Hillebrand geeft u, in de diverse praktijksituaties, direct feedback, tips en trucs zodat u met fantastische beelden thuiskomt. Tijdens de reis vinden er beeldbesprekingen plaats en wordt er aandacht besteed aan het bewerken van de foto’s op de computer.

Hamnøy op de Lofoten Foto: Hillebrand Breuker ©

Het licht op allerlei manieren

Tijdens deze reis zullen we een aantal dagen een ‘Safari-ritme’ hanteren, zoals Hillebrand dat noemt. We staan vroeg op – met een kop koffie of thee – om te kunnen werken met het licht van de opkomende zon. Daarna genieten we van ons ontbijt en nemen een rustpauze. In de namiddag gaan we dan weer op pad om optimaal gebruik te kunnen maken van het licht van de namiddag en de ondergaande zon. En natuurlijk gaan we ’s avonds op pad in verband met het noorderlicht. Het staat alle deelnemers vrij om bepaalde sessies eventueel over te slaan, maar de ervaring leert dat u door deze aanpak in wondermooie situaties wordt gebracht door de schitterende lichtval.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Activiteiten

Stokvis, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

We brengen u naar prachtige, fotogenieke locaties, verspreid over de wereldberoemde Lofoten. U bezoekt vissersdorpen als Henningsvær en Reine en het witte kerkje van Gimsøy. Ook gaan we met een RIB-boot naar de spectaculaire Trollfjord. Dit is het rijk van de zeearend! Ze komen tot vlak bij onze boot zodat ze goed te fotograferen zijn. Vanuit onze bijzondere verblijfplaats naast de rode, houten kerk van Flakstad verkennen we de meest zuidwestelijk gelegen eilanden Flakstadøy en Moskenesøy. Hagelwitte stranden en loodrechte rotswanden vormen hier het motief. De kabeljauwvisserij begint op de Lofoten al in februari en hier en daar zien we vers gevangen kabeljauw aan de rekken te drogen hangen. Onze beide accommodaties op de Lofoten zijn strategisch gekozen om de kans op het zien en fotograferen van het noorderlicht zo groot mogelijk te maken. En als de situatie er om vraagt zullen we er ook zeker voor op pad gaan.

Onderstaand programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s met specifieke aandacht voor noorderlichtfotografie
 • Zeearendsafari met een RIB-boot naar de Trollfjord
 • Het landschap van de Lofoten: steile bergen, zand- en kiezelstranden, steile bergen, authentieke vissersdorpjes
 • Professionele begeleiding op fotografisch gebied
 • Ervaren reisleiding met veel kennis van de omgeving
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Prijsinformatie

Vanaf € 2.379,- per persoon, inclusief professionele begeleiding op het gebied van fotografie en excursies.

Exclusief €20 boekingskosten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 8 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 •  Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Fotografische begeleiding door Hillebrand Breuker
 • Begeleiding door ervaren Fru Amundsen-reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • € 20,- Boekingskosten

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Op weg naar de Lofoten

Met SAS vliegen we naar de Noorse hoofdstad Oslo, waar u aankomt op het vliegveld Gardermoen. Van hieruit vliegen we door naar de luchthaven Harstad/Evenes. De eerste avond verblijven we niet ver van het vliegveld, in een hotel vlakbij de Tjeldsundbrug die het vasteland verbind met Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen. Tijdens een Noors welkomstdiner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Hamnøy op de Lofoten Foto: Hillebrand Breuker ©

Onderweg naar de Lofoten Foto: Hillebrand Breuker ©

Eerste kennismaking met het winterlandschap

Na het ontbijt rijden we in westelijke richting naar de Lofoten. Onderweg genieten we van besneeuwde bergen met zowel ronde als spitse toppen en rijden we langs fjorden waarbij we hopen op ijsvorming direct langs de kant. Ook passeren we een iets hoger gelegen bergpas. Op een aantal locaties zullen we een uitgebreide fotostop maken.

Onze eindbestemming voor vandaag is Straumnes, een buurtschap bij het dorp Laukvik. Straumnes bevindt zich aan de noordkant van het eiland Austvågøy waar ook Svolvær ligt. Ons huis staat dichtbij de zee en we kijken uit over water en de kustlijn van de nabijgelegen Vesterålen. Een goed vrij uitzicht naar het noorden dus, wat de kans op het zien van het noorderlicht alleen maar vergroot.

Het Noorse diner wordt door Fru Amundsen voor u bereid en afhankelijk van de omstandigheden kunnen we dichtbij huis in Straumnes, of met de auto ergens in de omgeving, kijken of het noorderlicht zich wil laten zien en we het kunnen fotograferen.

Lofoten, Austnesfjorden, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Tijd voor zeearenden

We verkennen de omgeving vanochtend vanaf het water: er staat een mooie boottocht gepland. Na het ontbijt rijden we naar Svolvær waar we aan boord gaan van een RIB-boot. U krijgt een overal die u beschermt tegen wind en water en een reddingsvest. Beide trekt u aan over uw kleding. De vorige dag heeft Hillebrand u voorbereid op wat u gaat zien dus u weet welke instellingen op uw camera van belang zijn. Met de RIB-boot varen we langs de indrukwekkende fjordenkust van de Lofoten met als doel de omgeving van de Trollfjord. De kans op het zien van zeearenden is hier groot! Met name aan de staart kunt u zien of het een jonge vogel is: bij jonge vogels is deze bruin in plaats van wit.

Zeearenden fotograferen Foto: Hillebrand Breuker ©

De kapitein manoeuvreert de boot zo goed als kan zo dat passagiers aan beide zijden goed zicht hebben op deze enorme vogels met een spanwijdte van wel 2,5 meter! Een tocht met een RIB-boot is minder geschikt voor mensen met zware rugklachten.

In Svolvær zullen op dat moment de voorbereidingen bezig zijn voor het heuse Wereldkampioenschap kabeljauwvissen. We verwachten veel activiteit op en rond het water met een unieke kans voor fotografie door de vele vissersbootjes die er ongetwijfeld zullen zijn.

Vanavond bereidt Fru Amundsen de traditioneel Noorse avondmaaltijd weer voor u. We houden de weersomstandigheden en noorderlichtactiviteit in de gaten en gaan eropuit als de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Zeearend
Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©

Keuze uit fotogenieke locaties

Henningsvær Foto: Hillebrand Breuker ©

We delen onze dag in afhankelijk van het weer en het licht. Zo kunnen we bijvoorbeeld naar Henningsvær rijden, vanwege de magnifieke ligging een van de meest bekende vissersplaatsjes. Henningsvær is gebouwd op diverse kleine eilanden en wordt aan alle kanten omgeven door de zee. Om de inwoners tegen de invloeden van de zee te beschermen in 1934 is onder meer een waterkering gebouwd die de 2 grootste eilanden verbindt. Het uitzicht vanaf de waterkering is een van de meest gefotografeerde plekjes op de Lofoten. Sinds 1983 is Henningsvær  door een brug verbonden met de rest van de Lofoten.

Een van de andere locaties die we deze dag mogelijk bezoeken is het eiland Gimsøy met de witte, houten kerk. Deze kerk ligt bijzonder mooi aan een zandstrandje met grote keien. Het uitzicht over de fjorden is hier ook de moeite waard. En ook dichtbij huis bevindt zich een mooi natuurgebied rondom de dam die de Lofoten met de Vesterålen verbindt.

We verblijven nog een nacht in ons huis in Straumnes en natuurlijk houden we de noorderlichtvoorspellingen goed in de gaten.

Gimsøy Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Henningsvaer, Lofoten, Noorwegen
Henningsvaer Foto: Hillebrand Breuker ©

De rode kerk van Flakstad

Noorderlicht Flakstad Hillebrand Breuker ©

We nemen afscheid van Straumnes om naar Flakstad te verhuizen. Over de eilanden Austvågøy, Gimsøy en Vestvågøy rijden we in principe via de E10 richting Flakstad. Maar we nemen beslist een of meer van de zijwegen want elke afslag biedt hier een verrassend uitzicht en fotogenieke plekjes. Als we gisteren niet zijn toegekomen aan de kerk van Gimsøy of het vissersdorp Henningsvær, hebben we vandaag nog een kans.

In Flakstad nemen we onze intrek in de voormalige pastorie, vlak bij de karakteristieke, rode houten kerk. Vanavond houden we natuurlijk de noorderlichtmeters en de weersvoorspellingen weer in de gaten om de kans op het zien van noorderlicht zo groot mogelijk te maken. De omgeving van Flakstad biedt uitstekende mogelijkheden dit kleurenschouwspel waar te nemen. Ook in de pastorie worden de maaltijden door Fru Amundsen bereid.

Flakstad, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Skagsanden, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©
Hillebrand Breuker strand Flakstad
Foto: Hillebrand Breuker ©
Hillebrand Breuker noorderlicht
Foto: Hillebrand Breuker ©

Vroeg op pad

Vandaag verkennen we de meest zuidwestelijk gelegen eilanden van de Lofoten. De route die we rijden voert ons door een fantastisch en imposant landschap, zo is bijvoorbeeld het uitzicht bij de bruggen richting Fredvang werkelijk fenomenaal. Op Moskenesøy liggen de vissersdorpjes allemaal aan de oostkust, in de beschutting van hoog oprijzende steile bergen, waar de weersomstandigheden het gunstigst zijn. Het uitzicht op het dorp Reine werd ooit door Time Magazine uitgeroepen tot het mooiste ter wereld. Volgens sommigen is het uitzicht op het nabij gelegen Hamnøy zeker zo mooi – we zullen er een uitgebreide stop maken zodat u het zelf kunt beoordelen!

Sakrisøy op de Lofoten Foto: Hillebrand Breuker ©

Vlakbij onze accommodatie, op loopafstand, ligt overigens een van de meest fotogenieke stranden van de Lofoten, het strand Skagsanden. Vandaag hebt u alle gelegenheid om daar te kijken en te fotograferen, maar de fotogenieke locaties die we onderweg passeren, rijden we ook niet zomaar voorbij. Hopelijk is het vanavond, na weer een heerlijke maaltijd, weer tijd voor het noorderlicht!

Reine, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©
Hamnoy, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©
Hamnøy Foto: Hillebrand Breuker ©

Nog veel meer moois te fotograferen

Hillebrand Breuker strand
Foto: Hillebrand Breuker ©

De kust langs de Vestfjord, de fjord tussen de Lofoten en het vasteland, wordt ook wel de binnenkust genoemd. Hier liggen de meeste vissersdorpjes, in de luwte van de hoge bergen. Vandaag bezoeken we het dorpje Nusfjord dat wordt beschouwd als een van de best bewaard gebleven vissersdorpen van de Lofoten. De rode vissershuisjes – rorbuer – liggen rond een kleine, natuurlijke haven aan de Vestfjord. De huisjes stammen uit het eind van de 19e eeuw, net als de rest van het dorp zoals de Trandamperi (levertraanfabriek) en de Landhandel, een winkel met een heerlijk nostalgische sfeer waar de voor de Lofoten zo typische levensmiddelen als stokvis en levertraan worden verkocht.

De buitenkust, aan de Noorse Zee, ligt blootgesteld aan weer en wind, maar wordt gekenmerkt door prachtige zand- en kiezelstranden. De zonsondergangen zijn spectaculair en de kleuren onbeschrijfelijk. Vandaag hebben we nog de tijd om het strand bij Ramberg of Fredvang beter te bekijken. Na zonsondergang rijden we terug naar Flakstad, en als het helder weer is en de noorderlichtverwachting is goed, gaan we er ’s avonds weer op uit.

Skagsanden Foto: Hillebrand Breuker ©
Fredvang Foto: Hillebrand Breuker ©
Fredvang Foto: Hillebrand Breuker ©
noorderlicht, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Terug naar het vasteland

Op deze laatste dag op de Lofoten hebben we een prachtige rit voor de boeg en nemen we na het ontbijt afscheid van de pastorie en Flakstad. Door het winterlandschap rijden we terug naar het vasteland waarbij er onderweg een grote kans is op het zien van elanden. Als we er al niet eerder aan zijn toegekomen slaan we zeker nog een keer af richting de ruige buitenkust waar we naar hartenlust kunnen fotograferen. De stranden van Haukland en Uttakleiv zijn onder fotografen hier de bekende namen. De Sunday Times Travel heeft in 2010 een lijst samengesteld van de vijftig mooiste stranden ter wereld. Het strand bij Uttakleiv eindigde op de derde plaats!

Winter Lofoten Uttakleiv, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Op onze reis richting binnenland passeren we weer de brug over de Tjeldsund en rijden we het vliegveld nog even voorbij. In het dorp Bjerkvik verblijven we nog een laatste nacht in een hotel waar de hotelkok dit keer onze maaltijd verzorgt. Ook in de omgeving van deze overnachtingsplek kunnen we, voor de liefhebbers, nog een keer op pad voor het noorderlicht.

Foto: Hillebrand Breuker ©

Op weg naar huis

Na het ontbijt zijn we nog een half uur onderweg naar het vliegveld – ook hier hebben we nog kans om een eland te spotten.

De reis is nu bijna ten einde maar hopelijk kunt u nog lang nagenieten van uw foto’s en de gemaakte indrukken. Aangekomen bij het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik), checken we in waarna u met SAS in de loop van de ochtend terugvliegt naar Amsterdam.

SAS, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen
SAS-vlucht Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Tjeldsund

Pastorie Flakstad Foto: Hillebrand Breuker ©

De eerste nacht verblijven we in het hotel bij de brug over de Tjeldsund. In het hotel hebben we 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet voor u gereserveerd.

Laukvik

Het Kristine Moen huset ligt op het uiterste puntje van de Lofoten in Straumnes bij Laukvik. Het witte, houten huis ligt vrijwel direct aan de kust met vrij uitzicht in noordelijke richting en prachtige mogelijkheden om in de omgeving noorderlicht te spotten. Kristine Moen huset is vernoemd naar een van de vorige eigenaars die er 102 jaar is geworden en het huis heeft laten ombouwen tot een vakantiehuis. In het huis, waar we drie nachten verblijven, hebben we de beschikking over 1- en 2-persoonskamers met privé-badkamer.

Flakstad

In Flakstad verblijven we drie nachten in de schitterende voormalige pastorie. Het mooi gerenoveerde gebouw beschikt over zeven slaapkamers en twee badkamers voor gemeenschappelijk gebruik. Vanuit het huis hebben we uitzicht op zee en op de bergen Als het noorderlicht zich toont, kunnen we het uit de tuin of vanaf het nabijgelegen strand Skagsanden fotograferen.

Bjerkvik

De laatste nacht verblijven we in een lokaal populair hotel in Bjerkvik aan de oever van de Ofotfjord, op ca. 40 kilometer ten oosten van het vliegveld Harstad/Narvik (Evenes).

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Tjeldsund Kro og Motell
Foto: Tjeldsund Kro & Motell ©
Kristine Moen huset in Straumnes
Kristine Moen huset © in Straumnes
Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Foto: Bjerkvik Hotell ©

Misschien vindt u onze andere groepsreizen ook interessant? Hier vindt u het totaaloverzicht.

Boekingsformulier