• Zondag 10 maart 2019
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Evenes v.v.
 • Groepsreis: fotografie, Lofoten, noorderlicht en meer
 • Volgeboekt! Mail ons op info@fruamundsen.nl als u belangstelling hebt voor deze reis in 2020!
 • Vanaf € 2.199,- p.p.

Noorderlicht en meer met Hillebrand Breuker

Noorderlicht Hamnoy, Lotoren, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

In donkere winternachten vertoont zich in het noorden van Scandinavië ineens het noorderlicht. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In allerlei kleuren groen – maar soms ook met roze en violet. Wilt u dit magische licht ook beleven en fotograferen?

In samenwerking met natuur- en landschapsfotograaf Hillebrand Breuker organiseert Fru Amundsen een bijzondere 8-daagse winterfotografiereis naar de Lofoten. Het programma van de reis is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen zien en fotograferen, maar overdag ontdekken we het fascinerende winterlandschap van deze eilanden boven de poolcirkel.

Lofoten

De wereldberoemde eilandengroep Lofoten is een bijzonder fotogenieke locatie in het noorden van Noorwegen, met een prachtige lichtval door de lage stand van de zon op deze breedtegraad. In deze tijd van het jaar komt de zon rond half zeven op en gaat onder rond zes uur. Hoewel de eilanden ver boven de poolcirkel zijn gelegen, heerst er toch een relatief gematigd zeeklimaat – dankzij de Warme Golfstroom is het hier in de winter over het algemeen niet kouder dan enkele graden onder nul. Het landschap wordt gedomineerd door zee, verrassende zand- en kiezelstranden en ruige bergen die schilderachtige vissersdorpjes omsluiten.

Skagsanden, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Fotografiereis

Tijdens deze reis wordt aandacht besteed aan cameratechniek, belichting en compositie, maar ook zullen we stilstaan bij het gebruik van filters en instellingen voor bijvoorbeeld het maken van panorama’s en het maken van opnamen met lange sluitertijden. Het fotograferen van het noorderlicht krijgt natuurlijk specifieke aandacht.

De Fotografiereis Lofoten wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers, met deskundige reisleiding van Fru Amundsen en onder begeleiding van fotograaf Hillebrand Breuker. Reizen en fotograferen met een kleine groep betekent volop persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Hillebrand kan in de praktijk direct feedback, tips en trucs geven zodat u met fantastische beelden thuiskomt. Tijdens de reis vinden er beeldbesprekingen plaats en wordt er aandacht besteed aan het bewerken van de foto’s op de computer.

Haukland, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Tijdens deze reis zullen we een aantal dagen een ‘Safari-ritme’ hanteren, zoals Hillebrand dat noemt. We staan vroeg op – met een kop koffie of thee – om te kunnen werken met het licht van de opkomende zon. Daarna genieten we van ons ontbijt en nemen een rustpauze. In de namiddag gaan we dan weer op pad om optimaal gebruik te kunnen maken van het licht van de namiddag en de ondergaande zon. En natuurlijk gaan we ’s avonds op pad in verband met het noorderlicht. Het staat alle deelnemers vrij om bepaalde sessies eventueel over te slaan, maar de ervaring leert dat u door deze aanpak in wondermooie situaties wordt gebracht door de schitterende lichtval.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Hillebrand Breuker zeearend
Foto: Hillebrand Breuker ©

Activiteiten

We verkennen een groot deel van de wereldberoemde Lofoten doordat onze accommodaties strategisch gekozen zijn. Vanuit Svolvær bezoeken we bijvoorbeeld het prachtig gelegen Henningsvær en het witte kerkje van Gimsøy. Ook maken we een boottocht naar de spectaculaire Trollfjord. Dit is het rijk van de zeearend! Ze komen tot vlak bij onze voormalige vissersboot zodat ze goed te fotograferen zijn. Vanuit onze bijzondere verblijfplaats naast de rode, houten kerk van Flakstad verkennen we de meest zuidwestelijk gelegen eilanden Flakstadøy en Moskenesøy met prachtige stranden en loodrechte rotswanden.

Tijdens de reis bezoeken we idyllisch gelegen vissersdorpen als Reine en Hamnøy, wandelen we langs de stranden en kijken we in de havens naar het binnenlopen en uitvaren van de vissersboten. De kabeljauwvisserij begint al in februari en hier en daar zien we vers gevangen kabeljauw aan de rekken te drogen hangen. ’s Avonds gaan we erop uit om het noorderlicht te zien.

Accommodaties

Hillebrand Breuker strand Flakstad
Foto: Hillebrand Breuker ©

De eerste nacht verblijven we in een hotel in Bjerkvik aan de oever van de Ofotfjord, op ca. 40 kilometer ten oosten van het vliegveld Harstad/Narvik (Evenes). In het hotel hebben we 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet voor u gereserveerd.

In Svolvær verblijven we in twee ‘rorbuer’: rode houten vissershuisjes die op palen boven of vlak aan het water staan. Deze rorbuer staan op loopafstand van het centrum van Svolvær en de ligging is geschikt om het noorderlicht te zien, zelfs vanuit het raam. De maaltijden gebruiken we gezamenlijk in het grootste huis.

In Flakstad verblijven we drie nachten in de schitterende voormalige pastorie. Het mooi gerenoveerde gebouw beschikt over zeven slaapkamers en twee badkamers voor gemeenschappelijk gebruik. Vanuit het huis hebben we uitzicht op zee en op de bergen. Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord.

Stokvis, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de reis krijgt iedere deelnemer van tevoren een uitgebreid e-book toegestuurd. In dit e-book wordt ingegaan op het fotograferen van landschap en wildlife. Specifieke aandacht krijgt het fotograferen in winterse omstandigheden en het fotograferen van het noorderlicht.

De fotograaf

noorderlicht, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Hillebrand Breuker is een gepassioneerd landschap- en natuurfotograaf. Zijn foto’s worden regelmatig in allerlei bladen en tijdschriften gepubliceerd. Hij organiseert fotografieworkshops en reizen in Nederland, maar ook ver daar buiten. Het terugkerende thema tijdens zijn workshops en reizen is vooral het fotograferen van landschappen en wildlife. U kunt zijn website vinden op: www.hillebrandbreuker.nl.

Hillebrand over deze reis: ‘In het besneeuwde winterlandschap danst het noorderlicht boven de fjorden. Zeearenden duiken met hun klauwen recht vooruit op een vis. Dat gaan we fotograferen!’

Onderstaand programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s met specifieke aandacht voor noorderlichtfotografie
 • Het verrassende landschap van de Lofoten
 • Zeearendsafari per boot in het rijk van de zeearend
 • Prachtige locaties voor fotografie: zand- en kiezelstranden, steile bergen, zee en authentieke vissersdorpjes
 • Professionele begeleiding op het gebied van fotografie
 • Aandacht voor technische en creatieve mogelijkheden m.b.t. fotografie
 • Ervaren reisleiding met kennis van de omgeving
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot 6 weken voor vertrek tenzij het minimum aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

Vanaf € 2.199,- per persoon, inclusief professionele begeleiding op het gebied van fotografie en excursies.

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 •  Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Fotografische begeleiding door Hillebrand Breuker
 • Begeleiding door ervaren Fru Amundsen-reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • € 20,- Boekingskosten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Dag 1 – ca 50 km

Hillebrand Breuker Gratangen, Noord-Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Met SAS vliegen we naar de Noorse hoofdstad Oslo, waar u aankomt op het vliegveld Gardermoen. Van hieruit vliegen we door naar de luchthaven Harstad/Evenes. De eerste avond verblijven we niet ver van het vliegveld, in het dorp Bjerkvik aan de Ofotfjord. Tijdens een Noors welkomstdiner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
SAS-vlucht Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel, Noorwegen

Dag 2 – ca. 165 km

Lofoten, Austnesfjorden, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Na het ontbijt rijden we in westelijke richting naar de Lofoten. Onderweg genieten we van het prachtige winterlandschap en we rijden langs fjorden en steile bergwanden. Op een aantal locaties zullen we een uitgebreide fotostop maken.

Onze eindbestemming voor vandaag is Svolvær, de ‘hoofdstad’ van de Lofoten en het administratieve centrum. Svolvær is een van de havens waar de Hurtigruten aanlegt en sinds de komst van de Hurtigruten is de plaats fors gegroeid. Maar de belangrijkste middelen van bestaan zijn, naast toerisme, ook vandaag de dag nog visserij, de verwerkende visindustrie en scheepsbouw.

Onze rorbuer bevinden zich op het eiland Svinøya, op zichzelf al een schitterende locatie met aan de ene kant zicht op het centrum van Svolvær en aan de andere kant de Vestfjord met de gekartelde bergketen van het vasteland. Op Svinøya staat een aantal traditionele visrekken waar kabeljauw te drogen wordt gehangen tot het stokvis is.

Het Noorse diner wordt door Fru Amundsen voor u bereid en afhankelijk van de omstandigheden kunnen we dichtbij huis op Svinøya, of met de auto ergens in de omgeving, kijken of het noorderlicht zich wil laten zien.

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Austnesfjorden, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Stokvis, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Dag 3 – ca. 100 km

Henningsvaer, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

We delen onze dag in afhankelijk van het weer en het licht. Zo kunnen we bijvoorbeeld naar Henningsvær rijden, vanwege de magnifieke ligging een van de meest bekende vissersplaatsjes. Henningsvær is gebouwd op diverse kleine eilanden en wordt aan alle kanten omgeven door de zee. Om de inwoners tegen de invloeden van de zee te beschermen in 1934 is onder meer een waterkering gebouwd die de 2 grootste eilanden verbindt. Het uitzicht vanaf de waterkering is een van de meest gefotografeerde plekjes op de Lofoten. Sinds 1983 is Henningsvær  door een brug verbonden met de rest van de Lofoten.

Een van de andere locatie’s die we deze dag mogelijk bezoeken is het eiland Gimsøy met de witte, houten kerk. Deze kerk ligt bijzonder mooi aan een zandstrandje met grote keien. Het uitzicht over de fjorden is hier ook de moeite waard. We verblijven nog een nacht in onze rorbuer in Svolvær en natuurlijk houden we de noorderlichtvoorspellingen goed in de gaten.

Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©
Gimsøy, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Dag 4 – ca. 50 km

Zeearend, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

We verkennen de omgeving vanochtend vanaf het water: er staat een mooie boottocht gepland. We starten met een fotopresentatie over de natuur en het dierenleven in dit subarctische gebied. Vervolgens gaan we aan boord van een gerenoveerde, traditionele vissersboot en varen we langs de indrukwekkende fjordenkust van de Lofoten. De kans op het zien van zeearenden is hier groot! Met name aan de staart kunt u zien of het een jonge vogel is: bij jonge vogels is deze bruin in plaats van wit. Er is een ruimte benedendeks waar u zelf een kop koffie of thee kunt nemen. Tevens wordt een vissoep geserveerd.

Voor wat betreft het middagprogramma zijn we flexibel. We kunnen op pad gaan naar een mooie locatie voor fotografie maar misschien wilt u wel van de gelegenheid gebruik maken even in Svolvær te winkelen. Wat we ook gaan doen: de traditioneel Noorse avondmaaltijd wordt weer door Fru Amundsen voor u bereid. We houden de weersomstandigheden en noorderlichtactiviteit in de gaten en gaan eropuit als de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Trollfjord, Noord-Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©
Natuursafari, Noord-Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©
Zeearenden, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Dag 5 – ca. 100 km

Winter Lofoten Uttakleiv, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

We nemen afscheid van Svinøya om naar Flakstad te verhuizen. Over de eilanden Austvågøy, Gimsøy en Vestvågøy rijden we in principe via de E10 richting Flakstad. Maar we nemen beslist een of meer van de zijwegen richting de ruige buitenkust waar we naar hartenlust kunnen fotograferen. De stranden van Haukland en Uttakleiv zijn onder fotografen hier de bekende namen. De Sunday Times Travel heeft in 2010 een lijst samengesteld van de vijftig mooiste stranden ter wereld. Het strand bij Uttakleiv eindigde op de derde plaats!

In Flakstad nemen we onze intrek in de voormalige pastorie, vlak bij het bijzondere kerkje. Vanavond houden we natuurlijk de noorderlichtmeters en de weersvoorspellingen weer in de gaten om de kans op het zien van noorderlicht zo groot mogelijk te maken. De omgeving van Flakstad biedt uitstekende mogelijkheden dit kleurenschouwspel waar te nemen. Ook in de pastorie worden de maaltijden door Fru Amundsen bereid.

Flakstad, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Flakstad, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Hillebrand Breuker noorderlicht
Foto: Hillebrand Breuker ©

Dag 6 – ca. 80 km

Hamnøy, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Vandaag verkennen we de meest zuidwestelijk gelegen eilanden van de Lofoten. De route die we rijden voert ons door een fantastisch en imposant landschap, zo is bijvoorbeeld het uitzicht bij de bruggen richting Fredvang werkelijk fenomenaal. Op Moskenesøy liggen de vissersdorpjes allemaal aan de oostkust, in de beschutting van hoog oprijzende steile bergen, waar de weersomstandigheden het gunstigst zijn. Het uitzicht op het dorp Reine werd ooit door Time Magazine uitgeroepen tot het mooiste ter wereld. Volgens sommigen is het uitzicht op het nabij gelegen Hamnøy zeker zo mooi – we zullen er een stop maken zodat u het zelf kunt beoordelen!

Vlakbij onze accommodatie, op loopafstand, ligt overigens een van de meest fotogenieke stranden van de Lofoten, het strand Skagsanden. Vandaag hebt u alle gelegenheid om daar te kijken en te fotograferen, maar de fotogenieke locaties die we onderweg passeren, rijden we ook niet zomaar voorbij. Hopelijk is het vanavond, na weer een heerlijke maaltijd, weer tijd voor het noorderlicht!

Reine, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©
Noorderlicht Hamnoy, Lotoren, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©
Hamnoy, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Dag 7 – ca. 60 km

Hillebrand Breuker strand
Foto: Hillebrand Breuker ©

De kust langs de Vestfjord, de fjord tussen de Lofoten en het vasteland, wordt ook wel de binnenkust genoemd. Hier liggen de meeste vissersdorpjes, in de luwte van de hoge bergen. Vandaag bezoeken we het dorpje Nusfjord dat wordt beschouwd als een van de best bewaard gebleven vissersdorpen van de Lofoten. De rode vissershuisjes – rorbuer – liggen rond een kleine, natuurlijke haven aan de Vestfjord. De huisjes stammen uit het eind van de 19e eeuw, net als de rest van het dorp zoals de Trandamperi (levertraanfabriek) en de Landhandel, een winkel met een heerlijk nostalgische sfeer waar de voor de Lofoten zo typische levensmiddelen als stokvis en levertraan worden verkocht.

De buitenkust, aan de Noorse Zee, ligt blootgesteld aan weer en wind, maar wordt gekenmerkt door prachtige zand- en kiezelstranden. De zonsondergangen zijn spectaculair en de kleuren onbeschrijfelijk. Vandaag hebben we nog de tijd om het strand bij Ramberg of Fredvang beter te bekijken. Na zonsondergang rijden we terug naar Flakstad, en als het helder weer is en de noorderlichtverwachting is goed, gaan we er ’s avonds weer op uit.

Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©
Nusfjord, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8 – ca. 255 km

Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Op deze laatste dag hebben we een prachtige rit voor de boeg en nemen we na een vroeg ontbijt afscheid van Flakstad en de Lofoten. Door het winterlandschap rijden we via de E10 terug naar het vasteland waarbij er onderweg een grote kans is op het zien van elanden. De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. We rijden naar het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik), waarna u met SAS vroeg in de middag terugvliegt naar Amsterdam.

Scandinavian Airlines (SAS)
Avondlicht op de Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier