• Dinsdag 21 januari 2020
 • 9 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Evenes v.v.
 • Groepsreis: fotografie, noorderlicht, zeearenden en winterlicht
 • Nog 1 plaats beschikbaar: neem contact op voor een last minute aanbieding!
 •  Vanaf € 2.349,- p.p.

Winterlicht en zeearenden fotograferen met Hillebrand Breuker

noorderlicht winter nyksund
Noorderlicht – Foto: Hillebrand Breuker ©

Ook komende winter organiseert Fru Amundsen in samenwerking met natuur- en landschapsfotograaf Hillebrand Breuker weer een bijzondere fotografiereis naar de Vesterålen. Het programma van deze 9-daagse reis is er op gericht om het noorderlicht te kunnen zien en fotograferen, maar overdag ontdekken we het winterlandschap van deze eilanden hoog boven de poolcirkel. Zoals kenmerkend voor al onze groepsreizen geniet u ook tijdens deze reis van door de reisleiding bereide traditioneel Noorse gerechten en worden interessante wetenswaardigheden over het gebied verteld.

Noorderlicht zien?

In donkere winternachten vertoont zich in het noorden van Scandinavië ineens het noorderlicht. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In allerlei kleuren groen – maar soms ook met roze en violet. Wilt u dit magische poollicht ook beleven en fotograferen? U gaat op reis met een echte noorderlichtexpert: wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen met het blote oog. De ligging van de eilandengroep in combinatie met de donkere nachten in deze tijd van het jaar maken de Vesterålen uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Vesteralen, Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Winterlicht – Foto: Hillebrand Breuker ©

Winterlicht

De eilandengroep Vesterålen ligt ten noorden van de poolcirkel. Het gebied kent bijzonder fotogenieke locaties, met in deze tijd van het jaar bovendien een prachtige lichtval door de lage stand van de zon op deze breedtegraad. Bij de start van deze reis is de poolnacht maar net voorbij en komt de zon iets na 10 uur op en gaat onder tussen 14 en 14.30 ‘s middags. De kleuren rondom zonsopgang en zonsondergang zijn in deze tijd van het jaar meer dan fantastisch en kunnen variëren van de pasteltinten lila en roze tot knallende kleuren als de omstandigheden een beetje meewerken. De Vesterålen zijn bijzonder fotogenieke locaties in het noorden van Noorwegen, met een prachtige lichtval door de lage stand van de zon op deze breedtegraad. In deze tijd van het jaar is de poolnacht maar net voorbij en komt de zon iets na 10 uur op en gaat onder tussen 14 en 14.30 ‘s middags. De kleuren rondom zonsopgang en zonsondergang zijn in deze tijd van het jaar meer dan fantastisch en kunnen variëren van de pasteltinten lila en roze tot knallende kleuren als de omstandigheden een beetje meewerken.

Langøya, Vesterålen
Langøya – Foto: Hillebrand Breuker ©

Landschap

Het landschap van de Vesterålen wordt gedomineerd door zee, verrassende zand- en kiezelstranden en ruige bergen die schilderachtige vissersdorpjes omsluiten. Het gebied is gevarieerd: ruige rotsformaties worden afgewisseld met vlakkere stukken land waar zelfs landbouw mogelijk is Een landschap waar bovendien snel wisselende weersomstandigheden kunnen voorkomen – waardoor voor fotografen vaak mooie vergezichten ontstaan. Op deze noordelijk gelegen eilanden heerst een relatief gematigd zeeklimaat. Dankzij de Warme Golfstroom is het hier in de winter over het algemeen niet kouder dan enkele graden onder nul.

Fotograaf Hillebrand Breuker
Fotograaf-begeleider Hillebrand Breuker Foto: Fru Amundsen ©

De fotograaf

Hillebrand Breuker is een gepassioneerd landschap- en natuurfotograaf. Zijn foto’s worden regelmatig in allerlei bladen en tijdschriften gepubliceerd. Hij organiseert fotografieworkshops en reizen in Nederland, maar ook ver daar buiten. Het terugkerende thema tijdens zijn workshops en reizen is vooral het fotograferen van landschappen en wildlife. U vindt zijn website op: www.hillebrandbreuker.nl.

Tijdens de reis wordt aandacht besteed aan cameratechniek, belichting en compositie, maar ook zullen we stilstaan bij het gebruik van filters en instellingen voor bijvoorbeeld het maken van panorama’s en het maken van opnamen met lange sluitertijden. Het fotograferen van het noorderlicht en de dieren die we hopen te zien, krijgt natuurlijk specifieke aandacht. Ter voorbereiding op de reis krijgt iedere deelnemer van tevoren een uitgebreid e-book toegestuurd. In dit e-book wordt ingegaan op het fotograferen van landschap en wildlife. Specifieke aandacht krijgt het fotograferen in winterse omstandigheden en het fotograferen van noorderlicht en zeearenden.

Hillebrand over deze reis: ‘The end of the world… Of het begin. Het is maar net hoe je het ziet, het maakt mij niet uit. Ik kom er graag. Zeker als het weer meewerkt om mooie beelden te maken.’

Fotografiereis in een kleine groep

De Fotografiereis noorderlicht wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers. Reizen en fotograferen met een kleine groep betekent volop persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer waardoor de reis geschikt is voor fotografen met een verschillend niveau in voorkennis en ervaring. Wat u ervaring ook is, Hillebrand geeft u, in de diverse praktijksituaties, direct feedback, tips en trucs zodat u met fantastische beelden thuiskomt. Tijdens de reis vinden er beeldbesprekingen plaats en wordt er aandacht besteed aan het bewerken van de foto’s op de computer.

Zeearend, Noorwegen
Zeearend – Foto: Hillebrand Breuker ©

Activiteiten

Tijdens deze fotografiereis ontdekken we de eilandengroep Vesterålen, zo’n 300 kilometer ten noorden van de poolcirkel. We bezoeken idyllisch gelegen vissersdorpen als Bleik en Nyksund en zoeken we de locaties met de mooiste lichtval om te fotograferen. Vanuit Ringstad gaan we met een RIB-boot op zoek naar zeearenden. Op Hinnøya bezoeken we Laila, een Samische rendierhoudster. Zij vertelt ons over de Samische manier van leven en natuurlijk gaan we de rendieren fotograferen. Aan het eind van deze indrukwekkende week bezoeken we het Polarpark waar de dieren leven die in Noorwegen in het wild voorkomen zoals lynxen, wolven en muskusossen.

Lynx – Foto: Hillebrand Breuker ©

Vanzelfsprekend tonen we u de mooiste locaties van deze afwisselende omgeving en gaan we daar fotograferen. Daarvoor hoeven we niet altijd ver van ‘huis’: onze verblijfplaats Nyksund biedt al volop mogelijkheden voor fotografie. Op het eiland Andøy rijden we in elk geval de Nationaal toeristische route – dit zijn routes van ‘uitzonderlijke landschappelijke schoonheid’ – en we maken fotostops waar dat kan. ’s Avonds gaan we erop uit om het noorderlicht te zien.

Belangrijk!

Hoewel de kapitein van de RIB-boot met zorg tussen en over de golven zal sturen, is deze excursie niet geschikt voor mensen met zware rugklachten. Neem bij twijfel vooral contact met ons op voor overleg.

Onderstaand programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s gericht op fotografie
 • Fotograferen van het Noord-Noorse kustlandschap: zand- en kiezelstranden, steile bergen en zee
 • Zeearenden: vogelsafari met RIB-boot
 • Lynxen, wolven, muskusossen en meer: bezoek Polarpark
 • Bezoek Samische rendierhouderij
 • Professionele begeleiding op fotografisch gebied
 • Ervaren reisleiding met veel kennis van de omgeving
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Prijsinformatie

Vanaf € 2.349,- per persoon, inclusief professionele begeleiding op het gebied van fotografie en excursies.

Exclusief €20 boekingskosten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 8 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Fotografische begeleiding door Hillebrand Breuker
 • Begeleiding door ervaren Fru Amundsen-reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • € 20,- Boekingskosten

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Foto: Hillebrand Breuker ©

Welkom in Noord-Noorwegen

Van Schiphol vliegt u via Oslo Gardermoen naar het vliegveld Evenes waar u wordt opgewacht door fotograaf Hillebrand Breuker en een reisleider van Fru Amundsen. Met een 9-persoons busje rijden we naar ons hotel dat vlakbij de Tjeldsundbrug ligt. Deze brug is ruim een kilometer lang en verbindt het vasteland met het eiland Hinnøya. We verblijven 1 nacht in het Tjeldsund Hotell, waar u met een Noors welkomstdiner wordt ontvangen. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens deze fotografiereis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

SAS Gardermoen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

winter nyksund noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Eerste kennismaking met de Vesterålen

Na het ontbijt rijden we in westelijke richting naar de Vesterålen. Onderweg genieten we van het prachtige winterlandschap en op een aantal locaties zullen we een uitgebreide fotostop maken.

’s Middags rijden we via het stadje Sortland naar de noordpunt van het eiland Langøya. Daar ligt het voormalige vissersdorpje Nyksund, waar zich onze accommodatie voor de komende 2 nachten bevindt. Honderd jaar geleden was Nyksund het op een na grootste vissersdorp van de Vesterålen vanwege de nabijgelegen visgronden. De komst van motorboten maakte die nabijheid minder noodzakelijk en de haven van Nyksund was niet geschikt voor grotere schepen, dus de vissers trokken weg. Inmiddels is het dorp weer in opbouw en vestigen mensen zich hier weer permanent, ongetwijfeld aangetrokken door de schitterende, afgelegen ligging.

Zoals u hopelijk zult merken ligt onze accommodatie bijzonder gunstig om het noorderlicht te kunnen zien. Het Noorse diner wordt door Fru Amundsen voor u bereid.

Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Holmvik Brygge – Foto: Hillebrand Breuker ©

Fotografiereis: zeearenden
Foto: Hillebrand Breuker ©

Zeearenden fotograferen

Op deze derde dag van deze reis staat een boottocht op het programma. We rijden eerst naar de zuidwestelijke hoek van het eiland Langøya. In Ringstad worden we ontvangen door Ian die ons enthousiast begeleidt bij het zien en fotograferen van ‘zijn’ zeearenden. In een korte introductie legt hij uit hoe de arenden zich gedragen, en geeft hij tips over het fotograferen van de dieren. Ian neemt ons vervolgens mee aan boord van zijn RIB-boot. Tijdens de boottocht blijven we vlak bij de kust. De rit van en naar deze excursie maakt de dag alleen maar mooier, alle delen van de Vesterålen zijn de moeite van het bezichtigen meer dan waard en op de terugweg maken we vast nog een of meerdere mooie fotostops.

Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen met betrekking tot het weer en de overige relevante omstandigheden om het noorderlicht niet te missen als het zich vanavond vertoont.

Zeearend
Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Hillebrand Breuker zeearend
Foto: Hillebrand Breuker ©

Hillebrand Breuker Nyksund, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Het vissersdorp Nyksund en omgeving

Elke fotograaf kan zijn hart ophalen in het voormalige vissersdorp Nyksund en zijn omgeving. Vooral het laatste stuk van de weg ernaartoe, vlak langs de kust, biedt prachtige vergezichten en het licht zorgt voor steeds een nieuwe beleving van het landschap. Maar ook de kleurrijke pakhuizen aan de haven vormen mooie onderwerpen voor uw foto’s. Vandaag blijven we dan ook dicht bij huis. Wellicht maken we nog  een korte rit naar het kleine vissersdorp Stø waarbij we een prachtig gelegen dam passeren. Als de weersomstandigheden meewerken, is dit een locatie waar het landschap schitterend in het water weerspiegelt. Ook is dit een gebied waar watervogels zich thuis voelen. Zo worden hier wilde zwanen maar ook zeearenden gespot, op zoek naar voedsel.

Ook vanavond houden we de noorderlichtactiviteit in de gaten en wordt het diner met Noorse gerechten door Fru Amundsen verzorgd.

Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Kerk Langenes Foto: Hillebrand Breuker ©

Foto: Hillebrand Breuker ©

Onderweg naar het noorderlijkste eiland

We nemen afscheid van Nyksund om naar Kvalnes te verhuizen. Dat betekent dat we het eiland Langøya verlaten en via Hinnøya naar Andøya rijden, het noordelijkst gelegen eiland van de Vesterålen. Naast het bergachtige landschap met vrijwel overal uitzicht over de fjorden en de zee, passeren we het stadje Sortland en slaan we na de brug linksaf naar de FV 82. Het is natuurlijk wat afhankelijk van de weeromstandigheden maar langs deze route hopen we op diverse plaatsen kleine ijsschotsjes te zien die hier langs de kust door eb en vloed werking op de in het water liggende rotsen en stenen ontstaan. En wellicht zien we zelfs rendieren of elanden langs deze route!

In de loop van de middag arriveren we bij onze accommodatie Kvalnesbrygga. Dit houten huis met een interessante geschiedenis ligt direct aan zee met een prachtig vrij uitzicht op het water en de bergen om ons heen. We houden voor u de weersomstandigheden en noorderlichtactiviteit in de gaten en gaan er op uit als de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Noorderlicht bij Kvalnesbrygga Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Kvalnesbrygga Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Hillebrand Breuker ©

De nationaal toeristische route op Andøya

Vandaag is er alle gelegenheid voor het fotograferen van het landschap op Andøya. Zee, strand, ijs, sneeuw en bergen, deze omgeving biedt meer dan genoeg mogelijkheden om geïnspireerd te raken. En niet te vergeten de kleurrijke luchten rondom zonsopgang en -ondergang. Op Andøya loopt een van de Noorse Nationale toeristische routes – een autoroute door een schilderachtig landschap. Deze toeristische route is de laatste jaren op verschillende plaatsen voorzien van onder architectuur aangelegde parkeerplaatsen. We zullen zeker stoppen in de omgeving van het vissersdorp Bleik, beroemd door het hagelwitte zandstrand en de typisch gevormde rots voor de kust waar in de zomermaanden duizenden papegaaiduikers hun nest hebben.

’s Avonds koken we weer een heerlijke Noorse maaltijd voor u, voordat we onze aandacht weer richten op het zien en fotograferen van het noorderlicht.

Foto: Hillebrand Breuker ©

De focus op rendieren

Hillebrand Breuker rendier
Foto: Hillebrand Breuker ©

We nemen afscheid van Kvalnes en rijden weer zuidwaarts. Vandaag maakt u kennis met de mensen en dieren van een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga zijn rendierhouders op de Vesterålen. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila of haar collega zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Natuurlijk is er gelegenheid om de dieren te fotograferen. Tijdens het bezoek serveren ze ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is.

Na ons bezoek aan de rendierhouderij rijden we naar ons hotel in Bjerkvik, gelegen aan de Ofotfjord. Voor wie wil zijn er op korte afstand enkele locaties om noorderlicht te spotten.

Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©

Foto: Hillebrand Breuker ©

Lynxen, wolven en muskusossen

Vandaag hebben we alle tijd voor de bijzondere dierentuin Polar Park in Bardu. De dieren uit het arctisch en subarctisch gebied leven hier in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden, het is dan ook geen traditionele dierentuin. Tijdens onze rondwandeling door het Polar Park worden we begeleid door een gids die u allerlei wetenswaardigheden vertelt over de lynxen, muskusossen, elanden, herten, rendieren, beren en wolven die hier leven. Tijdens deze wandeling worden een aantal van de genoemde dieren gevoerd en met uitzondering van de in winterslaap verkerende beren zijn ze over het algemeen tijdens het voeren goed te zien.

We maken een mooie rit terug naar ons hotel aan de Ofotfjord in Bjerkvik waar de kok van het hotel weer voor een prima Noors diner zorgt. Mits de omstandigheden kansrijk zijn gaan we na het diner graag nog een laatste keer met u op zoek naar het noorderlicht.

Foto: Hillebrand Breuker ©

De reis naar huis

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. We rijden naar het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik), waarna u met SAS in de loop van de ochtend, via Oslo, terugvliegt naar Amsterdam.

SAS-vlucht Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Scandinavian Airlines (SAS)

Nyksund maanlicht
Nyksund – Foto: Hillebrand Breuker ©

Nyksund

Holmvik Brygge in Nyksund is een sfeervol verbouwd pakhuis met 2-persoonskamers, een grote eetkeuken en een gezellige recreatieruimte. Het voormalige sjøhus, waar we drie nachten verblijven, is prachtig gelegen aan de haven. ‘In Nyksund eindigt de wereld niet, maar begint hij juist,’ volgens de eigenaren van Holmvik Brygge.

Kvalnes

In Kvalnes verblijven we in Kvalnesbrygga, een voormalige handelspost waar in het verleden de vis aan land werd gebracht en verhandeld. Het gebouw, dat ruim honderd jaar oud is, deed ook dienst als telegraafstation, winkel en woonhuis. Deze accommodatie beschikt over 2-persoonskamers en over een gezamenlijke ruimte en een grote eetkeuken waar we kunnen genieten van heerlijke, Noorse maaltijden. Zowel in Holmvik Brygge als in Kvalnesbrygga delen we de sanitaire voorzieningen.

Tjeldsund en Bjerkvik

In Tjeldsund en Bjerkvik hebben we voor hotelovernachtingen gekozen. Beide hotels beschikken over 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet.

Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord. De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat soms mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Foto: Fru Amundsen ©
Holmvik Brygge Foto: Fru Amundsen ©
Kvalnesbrygga
Foto: Kvalnesbrygga ©
Bjerkvik Hotell, Bjerkvik, Noorwegen
Foto: Bjerkvik Hotell ©
Tjeldsund Kro og Motell
Foto: Tjeldsund Kro & Motell ©

Misschien vindt u onze andere groepsreizen ook interessant? Hier vindt u het totaaloverzicht.

Boekingsformulier