Foto: Hillebrand Breuker ©

Hoogtepunten

 • Op zoek naar het noorderlicht
 • Het eiland Senja: Een ruig berg- en fjordenlandschap in fantastische herfstkleuren
 • De stad Tromsø inclusief de kabelbaan Fjellheisen en de IJszeekathedraal
 • Bezoek Polarpark: wolven, lynxen, muskusossen
 • Prachtige locaties voor fotografie en werken met het natuurlijke licht
 • Aandacht voor technische en creatieve mogelijkheden m.b.t. fotografie, uitgebreide, professionele begeleiding
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken

Datum en prijs

 • September 2021
 • 9 dagen
 • Amsterdam – Harstad/Narvik via Oslo en Tromsø – Amsterdam via Oslo

 

 

Fotografiereis Senja & Tromsø

Senja Hillebrand Breuker Fru Amundsen
Senja Foto: Hillebrand Breuker ©

Noorderlicht en herfstkleuren fotograferen met Hillebrand Breuker

Steile bergen met spitse toppen, indrukwekkende fjorden en hagelwitte zandstranden zijn op zich al voldoende redenen om het sprookjesachtige Senja te willen ontdekken. Als we dat dan ook nog in de kleurrijke herfst doen, op een geschikte locatie om noorderlicht te kunnen waarnemen, levert dat zo goed als zeker schitterende foto’s op en is dit een bestemming om niet te missen!

Senja ontdekken

Fru Amundsen organiseert in samenwerking met natuur- en wildlifefotograaf Hillebrand Breuker van 23 september tot en met 1 oktober 2020 voor het eerst een reis naar het eiland Senja en de stad Tromsø. Dit nog relatief onbekende eiland ligt ten noorden van de poolcirkel in Noord Noorwegen, tussen de wereldberoemde Lofoten en de stad Tromsø. Senja is het op één na grootste eiland van het land. De oceaankant, de zogeheten buitenkust, bestaat uit een ruig en woest gevormd fjordenlandschap met pittoresk gelegen vissersdorpjes en haast tropisch ogende zandstranden. De Nationaal Toeristische route Senja voert u langs deze fabelachtige kust en loopt van het kleine eiland Husøy naar het vissersdorp Gryllefjord aan de gelijknamige fjord. Het achterland van Senja bestaat meer uit glooiende dalen en bosgebied. Doordat dit eiland zo ongeveer alle soorten landschappen te bieden heeft waar Noorwegen zijn populariteit aan heeft te danken, heeft het eiland de bijnaam ‘Noorwegen in het klein’ gekregen.

Senja Foto: Fru Amundsen ©

Van Bjerkvik via Senja naar Tromsø

Onze reis begint in Bjerkvik aan de Ofotfjord en vandaar rijden we door het prachtige Noord-Noorse landschap naar de kust. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan aan het Polar Park in Bardu. We verblijven maar liefst 5 nachten op Senja zodat we alle tijd hebben om het gevarieerde landschap van dit bijzonder mooie eiland fotografisch vast te leggen. ’s Avonds houden we de camera gebruiksklaar binnen handbereik want wie weet laat het noorderlicht zich zien! De laatste 2 nachten verblijven we in de gezellige stad Tromsø zodat we ook een hele dag kunnen onderzoeken wat deze stad ons op fotografisch gebied te bieden heeft.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Fotograaf Hillebrand Breuker
Fotograaf-begeleider Hillebrand Breuker Foto: Fru Amundsen ©

Fotografiebegeleiding door Hillebrand Breuker

Tijdens de reis ligt, naast het genieten van het betoverende landschap, de focus op het fotografisch vastleggen ervan. Er wordt aandacht besteed aan cameratechniek, belichting en compositie, maar ook zullen we stilstaan bij het gebruik van filters en instellingen voor bijvoorbeeld het maken van panorama’s en het maken van opnamen met lange sluitertijden.

De Fotografiereis Senja & Tromsø wordt uitgevoerd onder begeleiding van fotograaf Hillebrand Breuker. Reizen en fotograferen met een kleine groep betekent volop persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer waardoor het niet uitmaakt of u beginnend fotograaf bent of dat u al goed weet wat u wilt en kunt. Hillebrand kan in de praktijk direct feedback, tips en trucs geven zodat u met fantastische beelden thuiskomt. Tijdens de reis vinden er beeldbesprekingen plaats en wordt er aandacht besteed aan het bewerken van de foto’s op de computer.

Foto: Hillebrand Breuker ©

Werken met licht

Gedurende deze week hanteren we een aantal dagen een ‘Safari-ritme’, zoals Hillebrand dat noemt. We staan vroeg op – met een kop koffie of thee – om te kunnen werken met het licht van de opkomende zon. Daarna genieten we van ons ontbijt en nemen we een rustpauze. In de namiddag gaan we dan weer op pad om optimaal gebruik te kunnen maken van het licht van de namiddag en de ondergaande zon. En we houden we de omstandigheden goed in de gaten want je op Senja in deze tijd van het jaar is de kans op noorderlicht zeker aanwezig!

Hillebrand over deze reis: ‘Ik had al veel over Senja gehoord en najaar 2019 kwam het er eindelijk van de omgeving te bezoeken. Wow, wat is het daar mooi! Fru Amundsen was al bekend met het gebied en we waren het dan ook direct eens bij het zoeken naar een nieuwe, nog niet zo vaak bezochte maar adembenemende bestemming voor het noorderlicht en het najaar. We kunnen niet wachten om hier voor het eerst met onze gasten te gaan fotograferen!’

Meer informatie over Hillebrand Breuker: www.hillebrandbreuker.nl

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven Noord Noorwegen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog. Noord Noorwegen is uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Meer weten over het noorderlicht? Lees dan deze blog!

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Vanaf € ,- p.p.

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Evenes via Oslo en Tromsø – Amsterdam via Oslo met SAS in de goedkoopste boekingsklasse, inclusief 1 stuk handbagage van maximaal 8 kg en 1 stuk ruimbagage van maximaal 23 kg.
 • 8 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen inclusief tolwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Tromsø inclusief Fjellheisen (kabelbaan) en de IJszeekathedraal
 • Polarpark: lynxen, wolven, muskusossen, rendieren
 • Prachtige locaties voor fotografie en werken met het natuurlijke licht: de indrukwekkende fjordenkust, grillige bergtoppen, hagelwitte zandstrandjes, verstilde meren en in herfsttinten getooide bossen
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Fotografische begeleiding door Hillebrand Breuker
 • Begeleiding door ervaren Fru Amundsen-reisleiding
 • Reisgarantie via STO-Garant

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Bjerkvik Hotel, Bjerkvik

De eerste nacht verblijven we dicht in de buurt van het vliegveld, in een lokaal populair hotel in Bjerkvik met 2-persoonskamers met een eigen badkamer. Dit hotel ligt aan de oever van Ofotfjord met uitzicht op Narvik.

Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel, Noorwegen

Mefjord Brygge

De volgende 5 nachten verblijven we in de Ole-Wang Gården appartementen van Mefjord Brygge. We beschikken hier over 8 slaapkamers en 2 badkamers. In de ruimste woonkamer kunnen we gezellig bij elkaar zitten, onze foto’s bespreken met Hillebrand Breuker en genieten van de maaltijden van Fru Amundsen.

Senja Mefjordvær
Ole-Wang appartement Mefjord Brygge ©

Enter Backpack Tromsø

De laatste 2 nachten van de reis verblijven we in een hostel in het centrum van de stad. We beschikken hierover 2-persoons slaapkamers en gedeelde badkamers. Er is een keuken waar Fru Amundsen het diner kan bereiden en een gezamenlijke ruimte om bij elkaar te zijn.

Enter Backpack Tromsø
Enter Backpack Tromsø

Kennismaken met de Noorse keuken

Foto: Fru Amundsen ©

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen mok!

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Dag tot Dag

Foto: Hillebrand Breuker ©

Kennismaking met Noorwegen

Na de  vlucht van Amsterdam naar Evenes wordt u op het vliegveld opgewacht door fotograaf Hillebrand en één van de reisleiders van Fru Amundsen. Met een 9-persoons busje rijden we in een half uurtje naar Bjerkvik aan de Ofotfjord.

Wanneer we bij ons hotel arriveren duurt het niet lang meer tot we kunnen aanschuiven voor het diner. Tijdens en na het diner hebben we tijd om nader met elkaar kennis te maken. Wanneer de omstandigheden daar aanleiding voor geven rijden we in omgeving van de accommodatie naar een geschikte plek om het noorderlicht te zien en fotograferen.

Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Polar Park

Na het ontbijt rijden we naar Bardufoss voor een bezoek aan het Polar Park. In dit park kunnen we met een beetje geluk ‘de grote 4’ van Noorwegen zien: de wolf, de beer, de lynx en de veelvraat! Sinds februari van 2019 is de veelvraat, in het Noors jerv, terug in het Polar Park. Het kan in eerste instantie een lief beestje lijken tot hij zijn bek opentrekt. Zelfs elanden en rendieren staan op zijn menu. Natuurlijk zijn ook die twee hertachtigen in het park te bewonderen evenals de machtige muskusos.

Na dit bezoek zetten we onze rit naar Senja voort en via de Gisundbrua verlaten we het vaste land en duurt het niet lang meer tot we onze accommodatie voor de komende 5 nachten in Mefjordvær bereiken. In ons verblijf bereidt de reisleiding de traditioneel Noorse maaltijd en natuurlijk houden we in de gaten of het helder genoeg is om noorderlicht te kunnen zien!

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Medfjordvaer, Senja Foto: Fru Amundsen ©

Ontdek Senja

We verblijven maar liefst 5 nachten op dit wondermooie eiland zodat we alle tijd hebben om het uitgebreid te fotograferen en te bekijken.

De Noorse overheid is in 2004 een project gestart om toerisme te stimuleren. Daarvoor zijn 18 routes, her en der verspreid over Noorwegen, aangewezen als bijzonder mooi en fotogeniek. Deze wegen zijn ondertussen voorzien van onder architectuur gebouwde spectaculaire uitzichtpunten, toiletten en parkeerplaatsen, ontworpen door veelal jonge Noorse designers. De nationale toeristische route Senja loopt van Gryllefjord naar Botnhamn, met korte omwegen naar Mefjordvær en Husøy. Het traject is 102 km lang. Tijdens deze reis zullen we diverse locaties langs deze route uitgebreid bezoeken. Steile rotsen, idyllische vissersdorpjes, hagelwitte zandstranden, weidse uitzichten – het eiland biedt variatie genoeg!

Senja Foto: Fru Amundsen ©
Senja Foto: Fru Amundsen ©
Senja Foto: Fru Amundsen ©

 

 

 

 

Natuurlijk gaan we ook op ontdekkingstocht in de buurt van onze accommodatie want Mefjordvær maakt niet voor niets onderdeel uit van de toeristische route. Vanuit het dorp voert een niet al te lange wandeling ons de berg op voor een adembenemend uitzicht op het het vissersdorp en de omgeving.

Senja ligt ten noorden van de poolcirkel wat gunstig is voor het waarnemen van het noorderlicht. Naast de fantastische herfstkleuren wordt het in september weer donker genoeg om dit fenomeen te kunnen bewonderen. Na het avondeten zullen we regelmatig geschikte locaties opzoeken om dit tot de verbeelding sprekende verschijnsel te kunnen zien en fotograferen. Zoals bij al onze groepsreizen gebruikelijk wordt er traditioneel Noors voor u gekookt.

Senja Foto: Fru Amundsen ©
Senja Foto: Fru Amundsen ©
Senja Foto: Fru Amundsen ©
Senja Foto: Fru Amundsen ©

Nog enkele foto’s van Senja – niet altijd vanuit een perspectief wat wij ook zullen zien. Maar het geeft u wel een idee van deze sprookjesachtige, ruige omgeving.

Foto: Gunder Gabrielsen, www.nordnorge.com ©
Foto: Baard Loeken, www.nordnorge.com ©
Foto: Gunder Gabrielsen, www.nordnorge.com ©
Foto: Reiner Schaufler, www.nordnorge.com ©
Foto: Reiner Schaufler, www.nordnorge.com ©

Noorderlicht Tromso, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Naar Tromsø!

Vandaag verlaten we Senja en rijden we via een prachtige route naar de stad Tromsø. Tromsø is de grootste stad van Noord-Noorwegen en wordt ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Door de noordelijke ligging is de stad al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen. We hebben ruim een dag om de ins en outs van deze stad te ontdekken en natuurlijk nemen we vandaag of morgen ook een kijkje bij de beroemde IJszeekathedraal. De Tromsdalen kerk staat vanwege zijn karakteristieke vorm beter bekend als de IJszeekathedraal. Er circuleren talloze ideeën en theorieën over wat de architect heeft geïnspireerd bij het ontwerp van deze kerk. Waren het de klippen op het eiland Håjå, de rekken vol stokvis, de Samische tenten of wellicht het noorderlicht? Tijdens ons bezoek aan deze kerk kunt u uw fantasie hierover de vrije loop laten.

In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het veelzijdige aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

Ook in de accommodatie hier in de stad bereidt de reisleiding de traditioneel Noorse maaltijd en als de omstandigheden gunstig zijn, zullen we het niet nalaten om een geschikte locatie op te zoeken om het noorderlicht te kunnen zien.

De IJszeekathedraal in de winter Foto Fru Amundsen ©

Noorderlicht in Tromsø, Noorwegen, © foto Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Een weids uitzicht over Tromsø en omgeving

Tromsø biedt een gezellige binnenstad, waar we onze tijd voor zullen nemen. De pakhuizen aan de haven, het standbeeld van ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, de kleurrijke houten huizen – een totaal andere omgeving dan de natuur van Senja van de afgelopen dagen. Natuurlijk maken we een rit met de Fjellheisen, de kabelbaan die ons van 50 naar 421 meter hoogte brengt zodat we een schitterend, weids uitzicht hebben over de stad en haar omgeving. Afhankelijk van de weersomstandigheden kiezen we voor een rit overdag of in het donker – de kabelbaan is namelijk tot 23 uur geopend en wat zou het bijzonder zijn om tijdens het uitzicht over het Parijs van het Noorden, de lichten van de stad te kunnen zien onder het adembenemende noorderlicht!

Een van de mogelijkheden die we hebben is om een stukje te wandelen rond het meer Prestvannet, een populair wandelgebied in een prachtig natuurpark niet ver van het centrum. Maar misschien vindt u het ook wel leuk om gewoon even de stad te bekijken en van iets lekkers te genieten op een van de terrasjes. Dit bepalen we in overleg.

Ook deze laatste avond bereidt de reisleiding de heerlijke maaltijd. En we hopen op een laatste keer noorderlicht?

Tromso centrum
Foto: Fru Amundsen ©
haven van Tromso
Foto: Fru Amundsen ©
Tromso
Foto: Fru Amundsen ©

Onderweg met SAS
Foto: Fru Amundsen ©

Terug naar huis

Aan alles komt een eind zegt men wel eens, zo ook aan deze fotografiereis.

Het vliegveld ligt niet ver van de stad en rond een uur of 11 arriveren we daar waar uw vlucht naar Oslo in de vroege middag vertrekt. Op het vliegveld Gardermoen bij Oslo stapt u over op het vliegtuig naar Amsterdam. Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee en kijkt u later graag nog eens terug naar de mooie foto’s die u tijdens deze reis vast en zeker hebt kunnen maken!

Boekingsformulier