• Donderdag 17 januari 2019
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Evenes v.v.
 • Groepsreis: fotografie, noorderlicht en potvissen
 • Volgeboekt! Mail ons op info@fruamundsen.nl als u belangstelling hebt voor deze reis in 2020!
 •  Vanaf € 2.199,- p.p.

Winterlicht en potvissen met Hillebrand Breuker

noorderlicht winter nyksund
Foto: Hillebrand Breuker ©

In donkere winternachten vertoont zich in het noorden van Scandinavië ineens het noorderlicht. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In allerlei kleuren groen – maar soms ook met roze en violet. Wilt u dit magische licht ook beleven en fotograferen?

In samenwerking met natuur- en landschapsfotograaf Hillebrand Breuker organiseert Fru Amundsen een bijzondere 8-daagse winterfotografiereis naar de Vesterålen. Het programma van de reis is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen zien en fotograferen, maar overdag ontdekken we het fascinerende winterlandschap van deze eilanden hoog boven de poolcirkel.

Vesterålen & winterlicht

De Vesterålen zijn bijzonder fotogenieke locaties in het noorden van Noorwegen, met een prachtige lichtval door de lage stand van de zon op deze breedtegraad. In deze tijd van het jaar is de poolnacht maar net voorbij en komt de zon iets na 10 uur op en gaat onder tussen 14 en 14.30 ‘s middags. De kleuren rondom zonsopgang en zonsondergang zijn in deze tijd van het jaar meer dan fantastisch en kunnen variëren van de pasteltinten lila en roze tot knallende kleuren als de omstandigheden een beetje meewerken.

Hoewel de eilanden boven de poolcirkel zijn gelegen, heerst er toch een relatief gematigd zeeklimaat – dankzij de Warme Golfstroom is het hier in de winter over het algemeen niet kouder dan enkele graden onder nul. Het landschap wordt gedomineerd door zee, verrassende zand- en kiezelstranden en ruige bergen die schilderachtige vissersdorpjes omsluiten. De Vesterålen in deze tijd van het jaar zijn uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Hillebrand Breuker strand zonsondergang
Foto: Hillebrand Breuker ©

Fotografiereis

Tijdens deze reis wordt aandacht besteed aan cameratechniek, belichting en compositie, maar ook zullen we stilstaan bij het gebruik van filters en instellingen voor bijvoorbeeld het maken van panorama’s en het maken van opnamen met lange sluitertijden. Het fotograferen van het noorderlicht krijgt natuurlijk specifieke aandacht.

De Fotografiereis Vesterålen wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers, onder begeleiding van fotograaf Hillebrand Breuker en met deskundige reisleiding van Fru Amundsen. Reizen en fotograferen met een kleine groep betekent volop persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Hillebrand kan in de praktijk direct feedback, tips en trucs geven zodat u met fantastische beelden thuiskomt. Tijdens de reis vinden er beeldbesprekingen plaats en wordt er aandacht besteed aan het bewerken van de foto’s op de computer.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Potvis Andoya Noorwegen Copyright Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Activiteiten

Tijdens de reis ontdekken we de eilandengroep Vesterålen, zo’n 300 kilometer ten noorden van de poolcirkel. We bezoeken idyllisch gelegen vissersdorpen als Bleik en Nyksund, gaan we op pad om walvissen en rendieren te zien, wandelen we langs het strand en zoeken we de locaties met de mooiste lichtval om te fotograferen.
Vanuit Andenes gaan we met een RIB-boot op zoek naar potvissen en heel misschien zien we wel orka’s of een bultrug. Op Hinnøya bezoeken we de Laila, een Samische rendierhoudster. Zij vertelt ons over de Samische manier van leven en natuurlijk gaan we de rendieren fotograferen.

Vanzelfsprekend tonen we u de mooiste locaties van deze afwisselende omgeving en gaan we daar fotograferen. Daarvoor hoeven we niet altijd ver van ‘huis’: onze verblijfplaats Nyksund biedt al volop mogelijkheden voor fotografie. Op het eiland Andøy rijden we in elk geval de Nationaal toeristische route – dit zijn routes van ‘uitzonderlijke landschappelijke schoonheid’ – en we maken fotostops waar dat kan. ’s Avonds gaan we erop uit om het noorderlicht te zien.

Accommodaties

In Kvalnes verblijven we in Kvalnesbrygga, een voormalige handelspost waar in het verleden de vis aan land werd gebracht en verhandeld. Het gebouw, dat ruim honderd jaar oud is, deed ook dienst als telegraafstation, winkel en woonhuis. Deze accommodatie beschikt over 2-persoonskamers en over een gezamenlijke ruimte en een grote eetkeuken waar we kunnen genieten van heerlijke, Noorse maaltijden. We delen hier de sanitaire voorzieningen. Natuurlijk kunt u de genoemde badkamers privé gebruiken, het zijn geen open douches zoals bijvoorbeeld in een zwembad of sportaccommodatie.

Hillebrand Breuker Nyksund, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Holmvik Brygge in Nyksund is een sfeervol verbouwd pakhuis met 2-persoonskamers, een grote eetkeuken en een gezellige recreatieruimte. Het voormalige sjøhus, waar we drie nachten verblijven, is prachtig gelegen aan de haven. ‘In Nyksund eindigt de wereld niet, maar begint hij juist,’ volgens de eigenaren van Holmvik Brygge.
In Tjeldsund en Bjerkvik hebben we voor hotelovernachtingen gekozen. Beide hotels beschikken over 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet.

Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord. De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de reis krijgt iedere deelnemer van tevoren een uitgebreid e-book toegestuurd. In dit e-book wordt ingegaan op het fotograferen van landschap en wildlife. Specifieke aandacht krijgt het fotograferen in winterse omstandigheden en het fotograferen van het noorderlicht.

De fotograaf

Hillebrand Breuker Rendier, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Hillebrand Breuker is een gepassioneerd landschap- en natuurfotograaf. Zijn foto’s worden regelmatig in allerlei bladen en tijdschriften gepubliceerd. Hij organiseert fotografieworkshops en reizen in Nederland, maar ook ver daar buiten. Het terugkerende thema tijdens zijn workshops en reizen is vooral het fotograferen van landschappen en wildlife. U kunt zijn website vinden op: www.hillebrandbreuker.nl.

Hillebrand over deze reis: ‘The end of the world… Of het begin. Het is maar net hoe je het ziet, het maakt mij niet uit. Ik kom er graag. Zeker op de momenten dat het weer een beetje meewerkt om mooie beelden te maken.’

Belangrijk!

Hoewel de kapitein van de RIB-boot met zorg tussen en over de golven zal laveren, is deze excursie niet geschikt voor mensen met zware rugklachten. Neem bij twijfel vooral contact met ons op voor overleg.

De haringtrek, de belangrijkste oorzaak van de aanwezigheid van orka’s en bultruggen in dit jaargetijde, is aan verandering onderhevig. De potvissen verblijven wel het hele jaar in deze omgeving, maar ook dit blijven dieren die we in hun vrije, natuurlijke omgeving willen bekijken. Hoewel wij voor deze reis bewust voor deze periode hebben gekozen om de kans op het zien van de genoemde dieren en verschijnselen zo groot mogelijk te maken, blijven het natuurverschijnselen die zich niet laten regisseren. Misschien is het daarom juist wel zo’n bijzondere ervaring als alles klopt.

Onderstaand programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s met specifieke aandacht voor noorderlichtfotografie
 • Het verrassende landschap van de Vesterålen
 • Walvissafari per RIB-boot
 • Bezoek Samische rendierhouderij
 • Prachtige locaties voor fotografie: zand- en kiezelstranden, steile bergen en zee
 • Professionele begeleiding op het gebied van fotografie
 • Aandacht voor technische en creatieve mogelijkheden m.b.t. fotografie
 • Ervaren reisleiding met kennis van de omgeving
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot 4 weken voor vertrek tenzij het minimum aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

Vanaf € 2.199,- per persoon, inclusief professionele begeleiding op het gebied van fotografie en excursies.

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 •  Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Fotografische begeleiding door Hillebrand Breuker
 • Begeleiding door ervaren Fru Amundsen-reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • € 20,- Boekingskosten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Dag 1 – ca. 20 km

Van Schiphol vliegt u via Oslo Gardermoen naar het vliegveld Evenes waar u wordt opgewacht door fotograaf Hillebrand Breuker en een reisleider van Fru Amundsen. Met een 9-persoons busje rijden we naar ons hotel dat vlakbij de Tjeldsundbrug ligt. Deze brug is ruim een kilometer lang en verbindt het vasteland met het eiland Hinnøya. We verblijven 1 nacht in het Tjeldsund Hotell, waar u met een Noors welkomstdiner wordt ontvangen. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

SAS Gardermoen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Tjeldsund Kro og Motell
Foto: Tjeldsund Kro & Motell ©

winter nyksund noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Dag 2 – ca. 155 km

Na het ontbijt rijden we in westelijke richting naar de Vesterålen. Onderweg genieten we van het prachtige winterlandschap en op een aantal locaties zullen we een uitgebreide fotostop maken.

’s Middags rijden we via het stadje Sortland naar de noordpunt van het eiland Langøya. Daar ligt het voormalige vissersdorpje Nyksund, waar zich onze accommodatie voor de komende 2 nachten bevindt. Honderd jaar geleden was Nyksund het op een na grootste vissersdorp van de Vesterålen vanwege de nabijgelegen visgronden. De komst van motorboten maakte die nabijheid minder noodzakelijk en de haven van Nyksund was niet geschikt voor grotere schepen, dus de vissers trokken weg. Inmiddels is het dorp weer in opbouw en vestigen mensen zich hier weer permanent, ongetwijfeld aangetrokken door de schitterende, afgelegen ligging.

Zoals u hopelijk zult merken ligt onze accommodatie bijzonder gunstig om het noorderlicht te kunnen zien. Het Noorse diner wordt door Fru Amundsen voor u bereid.

Nyksund, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©
noorderlicht, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©

Vesteralen, Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Dag 3 – ca. 50 km

Elke fotograaf kan zijn hart ophalen in het oude vissersdorp Nyksund en zijn omgeving. Vooral het laatste stuk van de weg ernaartoe, vlak langs de kust, biedt prachtige vergezichten en het licht zorgt voor steeds een nieuwe beleving van het landschap. Vandaag blijven we dan ook dicht bij huis. Wellicht maken we nog  een korte rit naar het kleine vissersdorp Stø waarbij we de oudste kerk van de Vesterålen passeren. Men neemt aan dat het oorspronkelijke gebouw uit de 16e eeuw stamt en dat de huidige witte houten kruiskerk vanuit het iets zuidelijker gelegen Gisløya naar Langenes is verplaatst.

Ook vanavond houden we de noorderlichtactiviteit in de gaten en wordt het diner met Noorse gerechten door Fru Amundsen verzorgd.

Foto: Fru Amundsen ©
Holmvik Brygge Foto: Hans Seuters ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Nyksund, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Dag 4 – ca. 130 km

Hillebrand Breuker Nyksund winter Noorwegen
Nyksund -Foto: Hillebrand Breuker ©

We nemen afscheid van Nyksund om naar Kvalnes te verhuizen. Dat betekent dat we het eiland Langøya verlaten en via Hinnøya naar Andøya rijden. Naast het bergachtige landschap met vrijwel overal uitzicht over de fjorden en de zee, passeren we het stadje Sortland en slaan we na de brug linksaf naar de FV 82. Het is natuurlijk wat afhankelijk van de weeromstandigheden maar langs deze route hopen we op diverse plaatsen kleine ijsschotsjes te zien die hier langs de kust door eb en vloed werking op de in het water liggende rotsen en stenen ontstaan. En wellicht zien we zelfs rendieren of elanden langs deze route!

In de loop van de middag arriveren we bij onze accommodatie Kvalnesbrygga. Dit houten huis met een interessante geschiedenis ligt direct aan zee met een prachtig vrij uitzicht op het water en de bergen om ons heen. We houden voor u de weersomstandigheden en noorderlichtactiviteit in de gaten en gaan er op uit als de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Hillebrand Breuker Nyksund kust
Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Kvalnesbrygga – Foto: Fru Amundsen ©

Dag 5 – ca. 100 km

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag is er alle gelegenheid voor het fotograferen van het landschap op Andøya. Zee, strand, ijs, sneeuw en bergen, deze omgeving biedt meer dan genoeg mogelijkheden om geïnspireerd te raken. En niet te vergeten de kleurrijke luchten rondom zonsopgang en -ondergang. Op Andøya loopt een van de Noorse Nationale toeristische routes – een autoroute door een schilderachtig landschap.

’s Avonds koken we weer een heerlijke Noorse maaltijd voor u, voordat we onze aandacht weer richten op het zien en fotograferen van het noorderlicht.

 

Strand Bleik, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht boven Kvalnesbrygga, Vesteralen, Noord-Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6 – ca. 100 km

Potvis bij Andenes, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Deze derde dag op Andøya gaan we op zoek naar walvissen. Houdt u ook wel van een visje? In de wintermaanden verzamelen zich diverse walvissoorten voor de Noorse kust en rond de eilanden van de Vesterålen. De walvissen komen af op de voedselrijke wateren in dit gebied. De potvissen die het hele jaar door in deze omgeving verblijven, zijn gek op de diepzee-inktvis die hier voorkomt. Een aantal soorten volgt de haring die langs de Noorse kust overwintert. Het grootste deel van de haringtrek vond het afgelopen jaar plaats ten oosten van Tromsø. Niettemin worden rond Andenes in deze tijd van het jaar nog regelmatig orka’s en een enkele bultrug gespot.

Deze excursie maken we gebruik van een zogenaamde RIB-boot, een gemotoriseerde boot van rubber en kunststof. Voor vertrek krijgt u een wind- en waterdicht pak om over uw kleding te dragen en na afloop is er een korte beeldpresentatie over de dieren die in deze omgeving leven. De kapitein doet zijn uiterste best om iedereen goede mogelijkheden voor fotografie te bieden. Deze excursie is helaas niet geschikt voor personen met zware rugklachten.

Voordat we terugrijden naar onze accommodatie Kvalnesbrygga zoeken we nog een of meerdere geschikte locaties om dit noordelijkste deel van de Vesterålen te fotograferen. Hopelijk is het vanavond, na weer een heerlijke maaltijd, weer tijd voor het noorderlicht!

Noorderlicht Andenes, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij Kvalnesbrygga, Noorwegen
Foto: Kvalnesbrygga, Kenneth Pettersen ©
Noorderlicht bij Kvalsnesbrygga, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 7 – ca. 235 km

Hillebrand Breuker rendier
Foto: Hillebrand Breuker ©

We nemen afscheid van Kvalnes en rijden zuidwaarts. Vandaag maakt u kennis met de mensen en dieren van een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga zijn rendierhouders op de Vesterålen. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Natuurlijk is er gelegenheid om de dieren te fotograferen. Tijdens het bezoek serveert Laila ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is.
Na ons avontuur bij de Samen rijden we naar ons hotel in Bjerkvik, gelegen aan de Ofotfjord. Voor wie wil is er op enkele minuten rijden een prima locatie om – voor een laatste keer – noorderlicht te spotten.

Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©
Hillebrand Breuker Gratangen, Noord-Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©
Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel, Noorwegen

Dag 8 – ca. 45 km

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. We rijden naar het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik), waarna u met SAS in de loop van de ochtend, via Oslo, terugvliegt naar Amsterdam.

Scandinavian Airlines (SAS)

Boekingsformulier