• Woensdag 11 september 2019
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Trondheim v.v.
 • Groepsreis, fotografiereis herfst
 • Volgeboekt!
 • Vanaf € 1.819,- p.p.

Herfstkleuren fotograferen met Hillebrand Breuker

herfstkleuren Rondane
Foto: Hillebrand Breuker ©

De herfst is misschien wel het meest verrassende jaargetijde in Noorwegen. Het van zichzelf al prachtige landschap kleurt dieprood en felgeel. De eerste rijp toont zich glimmend als duizenden pareltjes.

Scharlakenrood & Okergeel

Van woensdag 11 september tot en met woensdag 18 september 2019 organiseert Fru Amundsen in samenwerking met landschaps- en wildlife fotograaf Hillebrand Breuker een 8-daagse fotografiereis naar de Noorse nationale parken Rondane en Dovrefjell. In de herfst worden zonnige, droge en warme herfstdagen afgewisseld door nachten met lichte vorst. Daar waar de laaghangende zon voor prachtig licht zorgt, is de kou de oorzaak van een ware explosie van herfstkleuren. September is de maand waarin in Noorwegen de herfst begint – vooral in de bergen en op de hoogvlaktes zie je, waar je ook maar kijkt, het betoverende scharlakenrood en okergeel.

Dovrefjell

Muskusos Dovrefjell Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©

Het nationaal park Dovrefjell is qua oppervlakte een van de grootste beschermde natuurgebieden in Noorwegen en is op velerlei gebied interessant: geologisch, botanisch, zoölogisch en cultuurhistorisch. Naast wilde rendieren, veelvraten, poolvossen, arenden en raven vind je er de enige kudde muskusossen in Noorwegen. Nadat deze langharige, indrukwekkend uitziende dieren gedurende de laatste ijstijd in Noorwegen uitgestorven waren, zijn er tijdens de vorige eeuw enkele pogingen geweest om ze te herintroduceren. En uiteindelijk is dit gelukt. Beroemd is het architectonisch interessante uitzichtspunt Snøhetta, waar vandaan je uitkijkt op de gelijknamige hoogste berg van het gebied (2286 m).

Rondane

Herfstkleuren Rondane Dovrefjell
Foto: Hillebrand Breuker ©

Met de oprichting in 1962 is Rondane het oudste nationale park van Noorwegen. De hoogvlakte met de typisch gevormde bergtoppen staat vooral bekend vanwege de met allerlei soorten mos begroeide rotsen en stenen. Door de combinatie van riviertjes, kleine berkenbomen, struiken en mossen ontstaat hier in de herfst een ware kleurenexplosie: felrood, knalgeel, wit en helderblauw zover het oog rijkt. Vroeger – maar ook vandaag de dag nog – zijn Dovrefjell en Rondane gebieden waar de boeren uit de omgeving in de zomer hun dieren lieten grazen. Daartoe werd een kleine boerderij in de bergen gebouw – een zogenaamde seter. Bij de Noren zelf is Rondane al sinds jaar en dag een populair vakantiegebied; vandaar dat je er veel, zowel traditionele als hypermoderne vakantiehuisjes ziet.

Fotografiereis

Tijdens de reis ligt, naast het genieten van het betoverende landschap, de focus op het fotografisch vastleggen ervan. Er wordt aandacht besteed aan cameratechniek, belichting en compositie, maar ook zullen we stilstaan bij het gebruik van filters en instellingen voor bijvoorbeeld het maken van panorama’s en het maken van opnamen met lange sluitertijden.

De groep

Herfstkleuren Rondane Dovrefjell
Foto: Hillebrand Breuker ©

De Fotografiereis Dovrefjell en Rondane wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers, met deskundige reisleiding van Fru Amundsen en onder begeleiding van fotograaf Hillebrand Breuker. Reizen en fotograferen met een kleine groep betekent volop persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer waardoor het niet uitmaakt of u beginnend fotograaf bent of dat u al goed weet wat u wilt en kunt. Hillebrand kan in de praktijk direct feedback, tips en trucs geven zodat u met fantastische beelden thuiskomt. Tijdens de reis vinden er beeldbesprekingen plaats en wordt er aandacht besteed aan het bewerken van de foto’s op de computer.

Werken met het licht

Gedurende deze week hanteren we een aantal dagen een ‘Safari-ritme’, zoals Hillebrand dat noemt. We staan vroeg op – met een kop koffie of thee – om te kunnen werken met het licht van de opkomende zon. Daarna genieten we van ons ontbijt en nemen we een rustpauze. In de namiddag gaan we dan weer op pad om optimaal gebruik te kunnen maken van het licht van de namiddag en de ondergaande zon. En hoewel deze reis niet expliciet een noorderlichtreis is, houden we de omstandigheden in de gaten. Want je weet maar nooit!

Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©

Accommodaties

We verblijven 4 nachten in het Toftemo Turiststasjon waar we 4 2-persoons- en 1 1-persoonskamer huren en enkele badkamers tot onze beschikking hebben. In het gebouw is een centrale keuken waar we onze maaltijden gebruiken. Ook is er een ruimte beschikbaar waar we foto’s kunnen bespreken en ’s avonds gezellig bij elkaar zijn – mits we niet op pad zijn natuurlijk! Toftemo is een prima uitvalsbasis voor verschillende locaties van Dovrefjell.

Rondaplassen Furusjøen ©
Furusjøen ©

Vervolgens zijn we 3 nachten op Kvamsfjell (Rondane) in het Furusjøen-huis. Hier hebben alle slaapkamers een eigen badkamer. In de huiskamer kunnen we de haard aanmaken en natuurlijk hebben we hier alle ruimte voor onze gezamenlijk maaltijden en om bij elkaar te zijn. Bij het huis is ook een sauna waar we gebruik van kunnen maken. De directe omgeving van het huis is al een uitnodiging voor fotografen om aan de slag te gaan.

Reizen met Fru Amundsen

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Onderstaand programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • De nationale parken Dovrefjell en Rondane
 • Een weids berglandschap, lichtgekleurde mossen, scharlakenrode struiken, okergele berkenbomen, snelstromende riviertjes en ontelbare bizar gevormde rotsen en stenen
 • Prachtige locaties voor fotografie en werken met het natuurlijke licht
 • Aandacht voor technische en creatieve mogelijkheden m.b.t. fotografie, uitgebreide, professionele begeleiding
 • Ervaren reisleiding met kennis van de omgeving
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot 6 weken voor vertrek tenzij het minimum aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

vanaf € 1.819,- per persoon inclusief professionele begeleiding op het gebied van fotografie

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Trondheim v.v. met KLM in de goedkoopste boekingsklasse, inclusief 1 stuk handbagage en 1 accessoire zoals een handtas, samen maximaal 12 kg en 1 stuk ruimbagage van maximaal 23 kg.
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen inclusief tolwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Fotografische begeleiding door Hillebrand Breuker
 • Begeleiding door ervaren Fru Amundsen-reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

De fotograaf

Hillebrand Breuker is een gepassioneerd landschaps- en natuurfotograaf. Zijn foto’s worden regelmatig in allerlei bladen en tijdschriften gepubliceerd. Hij organiseert fotografieworkshops en reizen in Nederland, maar ook ver daar buiten. Het terugkerende thema tijdens zijn workshops en reizen is vooral het fotograferen van landschappen en wildlife. U kunt zijn website vinden op: www.hillebrandbreuker.nl.

Hillebrand over deze reis: ‘Deze reis stond bij de start van Fru Amundsen in 2012 al op onze wensenlijst. Het idee van een fotografiereis in de herfst in deze omgeving heeft ons nooit losgelaten. Zowel Fru Amundsen als ik zijn namelijk overtuigd van het fotogenieke van Rondane en Dovrefjell getooid in herfstkleuren. Ik verheug me nu al op deze reis!’

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de reis krijgt iedere deelnemer van tevoren een uitgebreid e-book toegestuurd. In dit e-book wordt ingegaan op het fotograferen van landschap en wildlife. U wordt gevraagd om aan te geven wat u graag zou willen leren tijdens deze reis zodat Hillebrand zich hierop kan voorbereiden. Uiteraard krijgt u tips voor wat u mee zou kunnen nemen.

Kennismaking met Noorwegen

Op weg naar Toftemo Foto: Fru Amundsen ©
Op weg naar Toftemo Foto: Fru Amundsen ©

Na de  vlucht van Amsterdam naar Trondheim wordt u op het vliegveld Værness opgewacht door fotograaf Hillebrand en een van de reisleiders van Fru Amundsen. Met een 9-persoons busje rijden we via Trondheim in zuidelijke richting waarbij het landschap voor onze ogen zal veranderen en steeds ruiger wordt. Onderweg zijn er diverse mooie of interessante plekken om even te stoppen – we laten ons leiden door het weer bij de keuzes die we maken.

Aan het eind van de middag arriveren we bij onze accommodatie in het Toftemo Turiststasjon. De zon gaat hier rond 20 uur onder en de omgeving verleidt u vast om al even buiten rond te kijken in de directe omgeving van de accommodatie. De reisleiding zorgt voor een traditioneel Noorse maaltijd.

Toftemo Turiststasjon, Dovrefjell, Noorwegen
Toftemo Turiststasjon, Dovrefjell, Noorwegen
Toftemo Turiststasjon, Olavspad, Noorwegen
Foto: Toftemo

Grimsdalen

Foto: Hillebrand Breuker ©
Foto: Hillebrand Breuker ©

Vandaag verkennen we een deel van Dovrefjell en meer specifiek de omgeving van Grimsdalen – een landschap dat in de basis 50 miljoen jaar geleden al werd gevormd en zijn uiteindelijke vorm kreeg na de laatste ijstijd, ca. 10.000 jaar geleden. Naast dat het dal een belangrijke doorgangsroute was tussen het Gudbrandsdal en het oosten, vonden zich hier diverse mijnbouwactiviteiten plaats. Zo zocht men hier naar kopererts. Het gebied staat bekend om de prachtige, traditionele zomerboerderijen die hier nog staan. We rijden de tolweg op en gaan op zoek naar de fotografisch meest interessante locaties waar we alle tijd nemen.

Eenmaal terug in onze accommodatie bereidt de reisleiding een heerlijke avondmaaltijd.

Traditionele seters
Foto: Fru Amundsen ©

De rendieren van Hjerkinn

Muskusos Dovrefjell Hillebrand Breuker
Muskusos Foto: Hillebrand Breuker ©

We richten ons vandaag op een heel ander deel van Dovrefjell en rijden naar de omgeving van Hjerkinn. Hier nemen we een shuttlebus naar de Snøheim Turisthytte. In deze omgeving verblijven we een aantal uren. We hebben uitzicht op de hoogste berg van Dovrefjell: Snøhetta. In deze omgeving komen muskusossen en wilde rendieren voor. We gaan niet speciaal op excursie om ze te zien, maar de kans is zeker aanwezig dat ze op ons pad komen.

Wilde rendieren
In 23 verschillende gebieden in Noorwegen leven duizenden wilde rendieren – dieren die geen eigendom zijn van de Samische bevolking. Daarvan leven er zo’n 10.000 op de Hardangervidda maar daarna zijn Dovrefjell en Rondane de gebieden waar de meeste dieren voorkomen. Het voortbestaan van deze schuwe dieren die hier al sinds de ijstijden leven staat steeds meer onder druk door het toenemende verkeer, de bouw van waterkrachtcentrales en het steeds verder in gebruik nemen van het land. In het landschap zijn overblijfselen zichtbaar van de jacht op rendieren zoals deze eeuwen geleden plaatsvond. We hopen dat we vandaag het geluk hebben deze dieren waar te nemen. Meer over rendieren in Noorwegen leest u hier.

Hopelijk biedt aan het eind van de dag de ondergaande zon nog fotografische mogelijkheden.

Rendieren op Dovrefjell
Foto: Roger Brendhagen, Nasjonalparkriket ©

Dovrefjell Rondane
Foto: Hillebrand Breuker ©

Voor dag en dauw?

Afhankelijk van het weer is vandaag misschien wel een van de dagen dat we voor zonsopgang op pad gaan naar een mooie locatie voor fotografie. Het ochtendlicht kan een verrassend ander beeld geven dan midden op de dag. Waar we precies heengaan laten we mede afhangen van het weer. Een mogelijke locatie is Fokstumyra, een waterrijk veengebied. In deze omgeving zagen we al eens vossen en elanden, dus je weet maar nooit!

Ook vandaag komen we vast weer tijd te kort maar het diner slaan we natuurlijk niet over! Laatste overnachting in Toftemo.

Typisch Rondane

Rondane Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©

Na het ontbijt pakken we onze tassen en koffers in de auto en gaan we een andere prachtige omgeving opzoeken: Rondane. We rijden een stukje over de E6, maar al snel nemen we de afslag en tolweg naar Høvringen en Putten Seter. Dit is waarschijnlijk de omgeving zoals u Rondane in de herfst voor ogen ziet: een open, onherbergzaam gebied bekleed met veelkleurige korstmossen en felgekleurde struiken. Ingekaderd door de typische bergtoppen van Rondane. We nemen hier uitgebreid de tijd om te fotograferen.

Tegen het eind van de middag gaan we terug richting E6, waarna we bij Kvam via een stijgende weg naar onze tweede accommodatie rijden, een typisch Noorse hytte met de naam Furusjøen. Ook hier wordt het diner weer door de reisleiding voor u bereid en misschien gaat u ’s avonds nog even op pad met uw fototoestel. Als het helder is, kunnen we hier de melkweg prachtig zien.

Rondane Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©

Tijd te kort

Storulfossen Wikipedia Trldp
Storulfossen Wikipedia Trldp ©

Vandaag is er tijd voor nog meer typisch Rondane – we raken hier niet uitgekeken. Onder begeleiding van Hillebrand zoeken we de mooistee fotolocaties. Misschien wel in de directe omgeving van onze accommodatie of we rijden naar Mysuseter. Het machtige, kleurrijke landschap, de schitterende mossen, het snel stromende water door de rotsachtige bedding – we komen vast tijd te kort! Zo ligt in de buurt van een van de parkeerplaatsen in deze omgeving de rivier Ula waarin zich de waterval Storulfossen bevindt.

De reisleiding van Fru Amundsen tovert vandaag weer een traditioneel Noorse maaltijd op tafel – welverdiend na uw harde werk van vandaag!

Dovrefjell Rondane Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©
Dovrefjell Rondane Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©
Dovrefjell Rondane Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©

Dovrefjell Rondane Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©

Nog meer Rondane

Onze accommodatie is een prima uitvalsbasis voor diverse richtingen. Zo kunnen we vandaag een deel van de Peer Gynt Setervei rijden of fotolocaties zoeken in de omgeving van de Peer Gynt hytta. Ook kunnen we nog richting de Kvitskriuprestane rijden die vervolgens via een steil wandelpad te bereiken zijn. De Kvitskriuprestane zijn gevorm door erosie en hebben op afstand de vorm van witte priesters.  Wat de bestemming ook wordt, samen met Hillebrand gaan we op ontdekkingstocht.

We verblijven nog een laatste nacht in ons mooie huis Furusjøen en besluiten de dag met een heerlijk afscheidsdiner.

Dovrefjell Rondane Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©
Dovrefjell Rondane Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©
Dovrefjell Rondane Hillebrand Breuker
Foto: Hillebrand Breuker ©

Fru Amundsen ©
Fru Amundsen ©

Via Trondheim naar huis

Aan alle mooie dingen komt een eind. Na het ontbijt pakken we de 9-persoons auto weer in en rijden we via de E6 naar het vliegveld.

We zorgen dat u op tijd op het vliegveld Værnes, even ten noorden van Trondheim, bent, waar uw vliegtuig om even na 17 uur u weer naar Schiphol brengt. Hopelijk kijkt u nog lang met veel plezier terug naar de prachtige foto’s die u deze reis hebt gemaakt.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier