Foto: Fru Amundsen

Geiranger vormt door haar ligging aan de Geirangerfjord een van de meest bezochte toeristische locaties in Noorwegen en telt 255 inwoners (2012). De meesten zijn werkzaam in het toerisme – de tijdelijke bewoners in het zomerseizoen zijn hier niet meegerekend.

In de loop van de 19de eeuw werd Geiranger als toeristische bestemming ontdekt door bemiddelde Engelsen. Wat meespeelde was de diepte van de fjord: deze is maximaal zo’n 700 meter en biedt daarmee mogelijkheden voor grote cruiseschepen. De weg van Geiranger naar Djupvasshytta heet Geirangervegen (Geirangerweg) en is tussen 1881 en 1889 aangelegd. Gedurende de 4 – 5 niet-wintermaanden verrichtten 300 mannen gevaarlijk werk aan deze spectaculaire weg die van 0 tot 1038 meter boven zeeniveau stijgt met 29 haarspeldbochten. Vlak voor de bouw, in 1879, werd de al langer bestaande (post)route gebruikt door 300 reizigers en 30 toeristen. Vanwege het formidabele uitzicht volgde later nog een uitbreiding naar Dalsnibba op 1500 meter hoogte (tolweg).

Na de aanleg van deze wegen nam de belangstelling voor Geiranger als toeristische bestemming heel fors toe tot nu meer dan 700.00 toeristen per jaar. Ongeveer 1/3 daarvan bereikt Geiranger met een cruiseschip. Een andere manier om Geiranger te bereiken is via de haarspeldbochten van de Ørneveien – de Adelaarsweg. In tegenstelling tot de Geirangerweg is deze het hele jaar door open. Zowel de Adelaarsweg als de Geirangerweg heeft enkele fantastische uitzichtspunten. In Geiranger vind je hotels, enkele campings, een houten kerk uit 1842 en souvenirswinkeltjes.