Kleurrijke Noorse herfst

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

In de herfst zijn in de Noorse natuur uitgesproken kleuren te bewonderen: Scharlakenrood, okergeel en oranje. Kortere dagen en koudere nachten zijn voor veel struiken en bomen een signaal om van kleur te veranderen, waardoor ook Het landschap in Noord-Noorwegen prachtig goudgeel en warm oranje kleurt. Het kustgebied van Noord-Noorwegen profiteert van de Warme Golfstroom en over het algemeen wordt het hier niet extreem koud. Om de kans om noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken, zullen we bij helder weer enkele keren ’s avonds op pad gaan. De temperatuur kan dan tot rond het vriespunt dalen zodat we u adviseren om warme kleding mee te nemen en die in laagjes te dragen. Overdag kan in dit jaargetijde de temperatuur nog best aangenaam zijn. Een vroege stevige herfststorm behoort echter ook tot de mogelijkheden.

Noorderlicht, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht
Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is op bepaalde breedtegraden vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt normaal gesproken iets ten noorden van de poolcirkel. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.

Noorderlichtfotografie
Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan en extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

ONZE GROEPSREIZEN HERFST