De Noorse lente

Proef de lente!
Foto: Fru Amundsen ©

Noorwegen ontwaakt uit de winterslaap. De laatste sneeuw van de winter smelt en pasgeboren lammetjes laten zich voorzichtig zien. Het ontluikend voorjaarsgroen kleurt de hellingen langs de fjorden en de fruitbomen in Zuid-Noorwegen bloeien in volle pracht!

De fjorden kenmerken de natuur van West-Noorwegen: steile bergwanden langs diepe wateren die in verbinding staan met de zee. Ontstaan door de schurende werking van gletsjers, duizenden jaren geleden. Tijdens onze lentereis met wandelingen ‘Proef de Lente’ verblijven we in de omgeving van de Aurlands- en Nærøyfjord, zijarmen van de langste Noorse fjord: de Sognefjord. Door de invloed van de Warme Golfstroom, de beschutting van de bergen en de vele uren zonlicht is hier op veel berghellingen fruitteelt mogelijk. Op de meest onbereikbaar lijkende plekjes wordt landbouw en veeteelt bedreven. De bijzondere natuur en de weersomstandigheden bepalen hoe men hier van oudsher een bestaan kon opbouwen. Tijdens onze excursies maakt u kennis met de vindingrijkheid en creativiteit van de Noorse boerenbevolking.

De enorme contrasten in de natuur maken de lente in Noorwegen zo boeiend. Terwijl op de bergtoppen nog sneeuw ligt en sommige bergpassen zelfs nog niet begaanbaar zijn, komen de bomen in de dalen als in het blad en bloeien de voorjaarsbloemen en de fruitbomen. Door de enorme hoeveelheden smeltwater van sneeuw en gletsjers zijn de beroemde watervallen nu op hun allermooist. De temperatuur kent in deze periode vaak forse verschillen. Soms hebt u nog een warme jas en handschoenen nodig, op een ander moment geniet u bij meer dan 20°C van de zon. Omdat we tijdens deze reizen vaak buiten zijn, liggen de dagprogramma’s niet volledig vast en zullen we zo mogelijk kiezen voor het programma dat het best past bij de weersomstandigheden van die dag.

Rond Pasen bezoeken we de omgeving van Alta en Kautokeino in de provincie Finnmark. Lente betekent hier dat er nog een pak sneeuw ligt maar dat de dagen beduidend langer worden en de zon warmer aanvoelt. Een sneeuwbui en temperaturen onder nul behoren tot de mogelijkheden. De overgang tussen winter en voorjaar is merkbaar op een manier zoals wij die in Nederland niet kennen. Het ontdekken waard!

ONZE GROEPSREIZEN LENTE