Winter in Noorwegen – het wonder van het noorderlicht

Het noorderlicht spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding van mensen, talloze kunstenaars zijn door het lichtfenomeen geïnspireerd. Koestert u ook al lang de wens om dit mysterieuze licht een keer te zien?

Noorderlicht Lofoten Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

De winterreizen van Fru Amundsen staan volledig in het teken van het noorderlicht en wij laten geen kans onbenut om u al die tinten groen, en soms ook rood en paars, in een strakke baan langs de hemel of dansend door de lucht te laten zien. De afgelopen jaren heeft Fru Amundsen zich ontwikkeld tot een ware noorderlichtspecialist, en als de zonneactiviteit en weersomstandigheden ook maar even willen meewerken, laten wij geen kans onbenut om u het poollicht te laten zien.

In de eerste drie maanden van het jaar organiseert Fru Amundsen spectaculaire 8-daagse winterreizen naar Tromsø, de Lyngen Alpen en de Lofoten en de Vesterålen, twee eilandengroepen ten noorden van de poolcirkel. Onze groepsreizen worden uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en met deskundige reisleiding. Het programma van de reizen is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen zien, maar overdag besteden we tijd aan het verkennen van de omgeving en verdiepen we ons in de geschiedenis, de cultuur en het leven aan de Noord-Noorse kust. Meer informatie over onze groepsreizen leest u hier.

Even buiten Henningsvær, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is op de breedtegraden van Tromsø , de Lyngen Alpen, de Lofoten en Vesterålen vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig vanwege de ligging onder de zogenaamde ‘poollichtovaal’. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. In Noord-Noorwegen zijn de weersomstandigheden langs de kust vaak wisselend. Mocht het zo zijn dat het poollicht een aantal kilometer verderop wel te zien zou kunnen zijn, gaan we er natuurlijk op uit. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot, maar noorderlicht blijft een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren.

Noorderlicht Noord-Noorwegen, Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Tijdens onze reizen doen we er, soms met hulp van het Polarlightcenter, alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken. In onze rubriek ‘Ontdek’ leest u meer over het noorderlicht.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Daarnaast is een extra accu of batterijen sterk aan te bevelen. In koude omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het noorderlicht te ontdekken: een camera neemt het poollicht eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Winter in Noorwegen

Selbu votter, Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

De Lofoten en Vesterålen maar ook Tromsø en de Lyngen Alpen profiteren van de warme Golfstroom en over het algemeen wordt het hier niet extreem koud. Om de kans om noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken, zullen we echter bij helder weer ’s avonds naar buiten gaan. De temperatuur zal dan meestal een aantal graden onder nul zijn. Wij adviseren u kleding in laagjes te dragen, waarbij wol beter is dan synthetische materialen. Zorgt u in elk geval voor een winddichte winterjas, een goede sjaal, muts en handschoenen, naast warme sokken en schoenen met stevige zolen. Als uw voeten koud worden, krijgt u het snel helemaal koud. Een lange wollen onderbroek, maillot of pyjamabroek onder uw kleding doet ook wonderen. Fru Amundsen zorgt voor warme dranken onderweg en natuurlijk proberen we het voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken. De temperatuur in en rond Tromsø ligt in de winter al snel iets lager dan op de Lofoten en Vesterålen, vooral als we landinwaarts rijden daalt de temperatuur al gauw. Tijdens specifieke excursies zijn er warme winterpakken die u over uw eigen kleding aantrekt. Drie weken voor vertrek ontvangt u een uitgebreid informatiepakket met tips en adviezen voor kleding en andere relevante zaken.

ONZE GROEPSREIZEN WINTER