Herfst op de Lofoten
Herfst op de Lofoten. Foto: Fru Amundsen

Herfstkleuren in Noorwegen

In de herfst zijn in de Noorse natuur uitgesproken herfstkleuren te bewonderen.We zien scharlakenrood, okergeel en knaloranje. Niet alleen de bladeren aan de bomen kleuren maar ook de mossen kleuren enthousiast mee. Wanneer de zon deze kleuren hun warme gloed geeft wordt het best bewaarde geheim van Noorwegen prijsgegeven. De herfst is een fantastische tijd voor een reis naar het hoge Noorden! In deze tijd van het jaar plukt u bovendien heerlijke bessen. Met bosbessen en veenbessen maakt u de meest heerlijke lekkernijen.

Herfstkleuren

Kortere dagen en koudere nachten zijn voor veel struiken en bomen een signaal om de chlorofylproductie (bladgroen) te stoppen. Deze stof kleurt bladeren groen en verzorgt de energieproductie van de struik of boom. Bij weinig licht en lage temperaturen vertraagt dit proces.Het bladgroen wordt dan afgebroken waarbij elementen als ijzer en kalium vrijkomen. Deze worden in de stam opgeslagen. Het is voor de struik of boom van levensbelang dat deze elementen uit de bladeren worden teruggehaald voordat ze afvallen. Het uiteindelijke resultaat is dat de groene kleur uit het blad verdwijnt. Het groene chlorofyl maskeerde de gele en oranje kleurstoffen. Wanneer het bladgroen verdwijnt kunnen de herfstkleuren tevoorschijn komen.

Anthocyaan zorgt voor de rode kleur in bladeren. Deze stof wordt alleen in de herfst in de bladeren aangemaakt. Sommige soorten vormen deze stof bijna niet, andere juist extreem veel. Ook binnen één soort kunnen grote verschillen optreden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid licht en koolhydraten.

Vooral de vorming van de rode kleurstof is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het gunstigst zijn zonnige, droge en warme herfstdagen, afgewisseld door nachten met lichte vorst. Onder dergelijke omstandigheden verlopen de stofwisselingsprocessen in het blad op volle toeren. Er wordt dan snel veel rode kleurstof gevormd.

Meer informatie over herfstkleuren leest u hier.