Het zeilschip ‘Noorderlicht’

De ‘Noorderlicht’ is een prachtige tweemastschoener en uitermate geschikt om de Arctische wateren mee te bevaren. Vanwege haar geringe grootte en diepgang is ze erg geschikt voor ontdekkingstochten naar afgelegen eilanden en kusten. Het grote, open dek biedt goede uitzichtmogelijkheden, ook onder zeil. Als er geen kade beschikbaar is, worden passagiers aan land gezet met een zodiac voor het maken van mooie, door een gids begeleide wandelingen. De authentieke inrichting van het schip en de gezellige sfeer aan boord maken het een genot om aan boord te verblijven. De enthousiaste bemanning doet er al het mogelijke aan om ervoor te zorgen dat u een prachtige en onvergetelijke reis beleeft!

Het zeilschip 'Noorderlicht' Foto: Fru Amundsen ©
Aan boord Foto: Fru Amundsen ©

Geschiedenis

Het 46 meter lange en meer dan 100 jaar oude zeilschip ‘Noorderlicht’ werd oorspronkelijk in 1910 als driemast lichtschip gebouwd in Flensburg, in Duitsland. Het grootste deel van haar bestaan diende ze als lichtschip in de Oostzee. Een lichtschip is een schip wat op een vaste locatie verankerd ligt daar waar de bouw van een vuurtoren niet mogelijk is. Lichtschepen, zo ook de ‘Noorderlicht’, zijn veelal felrood van kleur. In 1991 werd het schip opnieuw opgebouwd, werden de romp en het hele schip grondig gerenoveerd en werd er een motor geplaatst.

Comfort en kenmerken

De ‘Noorderlicht’ biedt een gezellige, authentiek nautische accommodatie voor 20 reizigers, met kleine doch comfortabele tweepersoons hutten. Alle hutten hebben 2 bedden boven elkaar, een inbouwkast en een wastafel met warm en koud water. Er zijn gedeelde douches (4) en toiletten (5). In plaats van patrijspoorten hebben de hutten matglas in het plafond waardoor er daglicht in de hutten kan komen. Voor elke reiziger is beddengoed en een set handdoeken aanwezig. De ruimte voor uw bagage is voldoende, maar beperkt. Een koffer van zacht materiaal of een reistas is daarom praktischer dan een hardschalen koffer.

Plattegrond Noorderlicht
Plattegrond Noorderlicht

Leeftijden en nationaliteiten aan boord

De passagiers op een reis met de Noorderlicht zijn meestal tussen de 30 en 80 jaar oud – de  meerderheid gewoonlijk tussen de 30 en 55 jaar. De expeditiereizen met de Noorderlicht trekken reizigers van over de hele wereld aan, op veel reizen zijn er reizigers met verschillende nationaliteiten aan boord en de voertaal zal vaak Engels zijn. Het type reiziger dat een dergelijke expeditiereis maakt wordt gekenmerkt door een sterke interesse in de natuur en het verlangen om afgelegen gebieden te verkennen. De vriendschappen en teamgeest die zich aan boord ontwikkelen zijn een belangrijk onderdeel van de expeditie-ervaring. Passagiers worden uitgenodigd mee te helpen met het zeilen, zoals het hijsen van de zeilen en het sturen en navigeren van het schip maar meehelpen is niet verplicht. Zeilervaring is ook niet nodig.

Aan dek. Foto: Fru Amundsen ©
Aan dek. Foto: Fru Amundsen ©

Catering op de Noorderlicht

Dagelijks worden door de kok drie heerlijke maaltijden uit de internationale keuken bereid en opgediend in de twee gezellige leefruimten. De kok zal altijd proberen zoveel mogelijk rekening te houden met een specifiek dieet. Het is echter niet altijd mogelijk om aan alle diëten 100% te voldoen, vanwege de beperkte mogelijkheden en voorraden aan boord.

Zeeziekte

Hoewel er vaak in beschutte fjorden gevaren wordt, is er soms kans op zeeziekte. Verwacht u hiervan last te krijgen? Vraag dan vooraf aan uw huisarts welke medicatie geschikt is en wat de bijwerkingen zijn. Er is geen dokter aan boord van de Noorderlicht. Om zeeziekte te voorkomen of te verminderen vermijdt u het beste alcohol, tabak, en gesloten ruimtes. De meeste mensen voelen zich beter aan dek, terwijl ze naar de horizon kijken of als ze op bed gaan liggen. Vreemd genoeg zult u zich beter voelen met een beetje voedsel in de maag, zoals crackers of toast. Vergeet niet dat, wanneer u eenmaal zeeziek bent, medicatie nog maar weinig helpt.

Aan boord van de Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Aan boord van de Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©

Dresscode

De passagiers aan boord van de Noorderlicht zijn in het algemeen informeel en praktisch gekleed. Neem vrijetijds- en warme buitensportkleding mee voor alle mogelijke activiteiten. Houd er rekening mee dat u aan boord veel buiten zult staan om de prachtige landschappen vanaf het dek te bewonderen, maar dat het daar glad kan zijn. Neem daarom stevige schoenen mee. Draag warme kleding in meerdere lagen omdat het binnen in het schip comfortabel warm is maar aan dek meestal koud. Slippers, Croqs of andere “binnen-schoenen” met een rubberen zool zijn praktisch en comfortabel om binnen te dragen.

Excursies & aan land gaan

Zodiac bij de Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Zodiac bij de Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©

Elke dag worden er excursies aan land gepland, wanneer de weers- en ijsomstandigheden dat toelaten. De wandelingen zullen gemiddeld 3 tot 6 uur duren en gaan over ongerept terrein. Een flexibele houding is belangrijk aan boord; regelmatig worden het programma en de wandelingen aangepast aan bijvoorbeeld de weersomstandigheden, de ijssituatie of de wensen van de passagiers. Er wordt ruimschoots tijd besteed aan de fauna, vegetatie, geografie en geschiedenis van het gebied. Aan boord verzorgt de expeditieleider soms lezingen of vertoont documentaires.

De bemanning

De bemanning van de ‘Noorderlicht’ bestaat uit drie ervaren zeilers, een kok en een expeditieleider. De zeilers hebben de leiding tijdens het zeilen en zullen de passagiers aan land brengen. Tijdens het zeilen is hulp van de passagiers welkom voor het hanteren van de zeilen en het nemen van het roer, maar het is niet verplicht.

Uw fysieke conditie

U moet over een goede gezondheid en een redelijke conditie beschikken en in staat zijn 3 tot 4 uur per landing te wandelen. Hoewel het schip ook vaak vaart om de geplande route te volgen, willen we zoveel mogelijk tijd aan land doorbrengen. Het staat u vrij om tijdens een landing aan boord van het schip te blijven, wanneer bijvoorbeeld landingen te vermoeiend of zwaar zijn.

Touwladder aan boord van de Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Touwladder van de Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©

Voor met name de reizen naar Spitsbergen geldt: In de poolgebieden zijn weinig tot geen havens of kades om aan te leggen. Om op de afgelegen stranden of rotskusten aan land te gaan gebruiken we een zodiac, een stabiele rubberboot. Om deel te nemen aan de landingen moet u in staat zijn om vanaf het schip via een korte touwladder ongeveer 1 meter af te dalen in de zodiac. De bemanning zal u daarbij assisteren. Dit zal na een paar keer oefenen steeds beter gaan. Aan land kan het glad en rotsachtig zijn. U reist in een afgelegen gebied, zonder toegang tot geavanceerde medische faciliteiten, dus u kunt niet aan deze expeditie reizen deelnemen wanneer u een levensbedreigende aandoening hebt of als u dagelijkse medische zorg nodig hebt.

Fooien

Boegbeeld van de Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Boegbeeld van de Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©

De gebruikelijke fooien aan de bemanning en expeditieleider worden op het einde van de reis in één keer aan de Kapitein gegeven, die het eerlijk over de gids en bemanning verdeelt. Een fooi geven is een erg persoonlijke kwestie en het bedrag dat u wilt geven is uw eigen keuze. Als algemene richtlijn suggereren we een bedrag van 8 tot 10 Euro per cruise-dag per persoon. We adviseren cash Euro’s of Noorse Kronen te geven.

Niet-roken beleid

Aan boord van de ‘Noorderlicht’ geldt een niet-roken beleid. Gelieve de wensen van niet-rokers te respecteren.

Jan Belgers ©
Jan Belgers ©

Elektriciteit

De elektriciteit aan boord van het schip is 220 volt, 50hz. De stopcontacten zijn het standaard Europese model met twee dikke ronde pinnen.

Remy Marion-Oceanwide Expeditions ©
Remy Marion-Oceanwide Expeditions ©

Comfort en kenmerken

 • Passagiers:         20 in 10 hutten
 • Bemanning:       5, waaronder 1 expeditieleider
 • Lengte:              46 meter
 • Breedte:             6,5 meter
 • Diepgang:          3,2 meter
 • IJsklasse:            Versterkte boeg
 • Tonnage:            300 ton
 • Voortstuwing:    360 pk diesel
 • Snelheid:            6 knopen gemiddeld

We adviseren om voor de landingen zelf mee te nemen:

 • Warme (trekking)broek (geen spijkerbroek)
 • Trui en/ of fleecevest
 • Handschoenen en wanten
 • Muts
 • Warme sokken
 • Thermo ondergoed (wol/ kunststof, geen katoen)
 • Water- en winddichte jas en broek
 • Dag rugzak (25 liter)
 • Zonnebril
 • Zonnebrand factor 30+
 • Verrekijker
 • Camera met genoeg memory cards/film en accu’s
 • Waterdichte zak of beschermhoes voor uw camera
 • Telescopische ski/ wandelstokken (voor sneeuwschoenwandelen of gewoon wandelen)
 • T-shirts
 • Rubberlaarzen

Let op! Gaat u op reis naar Spitsbergen? Hoge rubberlaarzen zijn nodig voor elke landing waar gebruik wordt gemaakt van de zodiac. Zonder laarzen kan niet geland worden! Voor de reizen in Noord-Noorwegen zijn geen laarzen nodig omdat daar niet met de zodiac geland wordt. Daar zijn alleen zogeheten droge landingen op kades.

Als er voor de wandelingen sneeuwschoenen nodig zijn, dan worden deze aan u verstrekt.

Ook al betreft de reis met dit zeilschip niet een van de groepsreizen van Fru Amundsen, onze kledingtips voor een noorderlichtreis zijn ook hier van toepassing.