Het zeilschip ‘Rembrandt van Rijn’

De ‘Rembrandt van Rijn’ is een prachtige driemastschoener uit 1922. Het schip is uitermate geschikt voor expeditiecruises naar Arctische eilanden en voor walvissafari’s. Het biedt veel dekruimte met goede uitzichtmogelijkheden, ook onder zeil. Als er geen kade beschikbaar is, worden passagiers aan land gezet met een van de twee zodiacs – stabiele rubberboten –  voor het maken van mooie, door een gids begeleide wandelingen. De nautische inrichting van het schip en de gezellige sfeer aan boord maken het een genot om aan boord te verblijven. De enthousiaste bemanning doet er al het mogelijke aan om ervoor te zorgen dat u een prachtige en onvergetelijke reis beleeft!

Aan boord van de Rembrandt van Rijn Foto: Rolf Stange-Oceanwide-Expeditions ©
Aan boord van de Rembrandt van Rijn Foto: Rolf Stange-Oceanwide-Expeditions ©

Geschiedenis

Het zeilschip ‘Rembrandt van Rijn’ werd begin vorige eeuw gebouwd als haringlogger. In 1866 werd het gebruik van een logger, van oorsprong een gezeild Frans houten zeevissersvaartuig, voor het eerst in Nederland geïntroduceerd voor de vleetvisserij op haring. Een vleet werd gevormd door een reeks van met elkaar verbonden (haring)netten. De Rembrandt van Rijn werd in 1994 in Nederland herbouwd tot een driemast passagiers-schoener en heeft voorheen gezeild op Spitsbergen (1994-1996) en de Galapagos (1998-2001).  Het schip is in 2011 compleet verbouwd en gerenoveerd.

Comfort en kenmerken

De Rembrandt van Rijn is 49,50 meter lang, 7 meter breed en heeft een diepgang van 2,8 meter. De gemiddelde snelheid op beide motoren is 6,5 knopen. De ervaren bemanning bestaat uit 12 personen waaronder 2 gidsen. Het schip biedt plaats aan maximaal 33 passagiers, in 16 hutten: 1 driepersoons hut (met douche en toilet en patrijspoort), zes tweepersoons binnenzijde hutten (met douche en toilet, geen patrijspoort) en 9 tweepersoons hutten (met douche en toilet en patrijspoort). Elke hut beschikt over een stapelbed en voor elke reiziger zijn beddengoed en handdoeken aanwezig. De ruimte voor uw bagage is voldoende, maar beperkt. Een koffer van zacht materiaal of een reistas is daarom praktischer dan een hardschalen koffer.

Plattegrond zeilschip Rembrandt van Rijn
Plattegrond zeilschip Rembrandt van Rijn

Leeftijden en nationaliteiten aan boord

De passagiers op een reis met de Rembrandt Van Rijn zijn meestal tussen de 30 en 80 jaar oud – de  meerderheid gewoonlijk tussen de 30 en 55 jaar. De expeditiereizen met de Rembrandt van Rijn trekken reizigers van over de hele wereld aan, op veel reizen zijn er reizigers met verschillende nationaliteiten aan boord en de voertaal zal vaak Engels zijn. Het type reiziger dat een dergelijke expeditiereis maakt wordt gekenmerkt door een sterke interesse in de natuur en het verlangen om afgelegen gebieden te verkennen. De vriendschappen en teamgeest die zich aan boord ontwikkelen zijn een belangrijk onderdeel van de expeditie-ervaring.

Monica Salmang-Oceanwide Expeditions ©
Monica Salmang-Oceanwide Expeditions ©

Catering op de Rembrandt van Rijn

Dagelijks worden drie simpele maar goede maaltijden gemaakt door de kok en in buffetvorm opgediend in het restaurant. De kok zal altijd proberen zoveel mogelijk rekening met een specifiek dieet te houden.

Zeeziekte

Hoewel er vaak in beschutte fjorden gevaren wordt, is er soms kans op zeeziekte. Verwacht u hiervan last te krijgen? Vraag dan vooraf aan uw huisarts welke medicatie geschikt is en wat de bijwerkingen zijn. Er is geen dokter aan boord van de Rembrandt van Rijn. Om zeeziekte te voorkomen of te verminderen vermijdt u het beste alcohol, tabak en gesloten ruimtes. De meeste mensen voelen zich beter aan dek, terwijl ze naar de horizon kijken of als ze op bed gaan liggen. Vreemd genoeg zult u zich beter voelen met een beetje voedsel in de maag, zoals crackers of toast. Vergeet niet dat, wanneer u eenmaal zeeziek bent, medicatie nog maar weinig helpt.

Amos Nachoum-Oceanwide Expeditions ©
Aan dek – Rembrandt van Rijn – Amos Nachoum-Oceanwide Expeditions ©

Dresscode

De passagiers aan boord van de Rembrandt van Rijn zijn in het algemeen informeel en praktisch gekleed. Neem vrijetijds- en warme buitensport kleding mee voor alle mogelijke activiteiten. Houd er rekening mee dat u aan boord veel buiten zult staan om de prachtige landschappen vanaf het dek te bewonderen, maar dat het daar glad kan zijn. Neem daarom stevige schoenen mee. Draag warme kleding in meerdere lagen omdat het binnen in het schip comfortabel warm is maar aan dek meestal koud. Slippers, Croqs of andere “binnen-schoenen” met een rubberen zool zijn praktisch en comfortabel om binnen te dragen.

Aan boord van de Rembrandt van Rijn Foto: Fru Amundsen ©
Aan boord van de Rembrandt van Rijn Foto: Fru Amundsen ©

Excursies & aan land gaan

Elke dag worden er excursies aan land gepland, wanneer de weers- en ijsomstandigheden dat toelaten. De wandelingen zullen gemiddeld 3 tot 6 uur duren en gaan over ongerept terrein. Een flexibele houding is belangrijk aan boord; regelmatig worden het programma en de wandelingen aangepast aan bijvoorbeeld de weersomstandigheden, de ijssituatie of de wensen van de passagiers. Er wordt ruimschoots tijd besteed aan de fauna, vegetatie, geografie en geschiedenis van het gebied. Aan boord worden lezingen gegeven of documentaires vertoond.

De bemanning

De bemanning van de Rembrandt van Rijn bestaat uit 9 ervaren bemanningsleden, 2 gidsen en een kok. De zeilers hebben de leiding tijdens het zeilen en het varen met de zodiacs. Tijdens het zeilen is hulp van de passagiers welkom voor het hanteren van de zeilen, maar dit is niet verplicht.

Uw fysieke conditie

U moet over een goede gezondheid en een redelijke conditie beschikken en in staat zijn 3 tot 4 uur per landing te wandelen. Hoewel het schip ook vaak vaart om de geplande route te volgen, willen we zoveel mogelijk tijd aan land doorbrengen. Het staat u vrij om tijdens een landing aan boord van het schip te blijven, wanneer bijvoorbeeld landingen te vermoeiend of te zwaar zijn.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Voor met name de reizen naar Spitsbergen geldt: In de poolgebieden zijn weinig tot geen havens of kades om aan te leggen. Om op de afgelegen stranden of rotskusten aan land te gaan wordt gebruikt gemaakt van een zodiac, een stabiele rubberboot. Om deel te nemen aan de landingen moet u in staat zijn om vanaf het schip via een korte touwladder ongeveer 1 meter af te dalen in de zodiac. De bemanning zal u daarbij assisteren. Dit zal na een paar keer oefenen steeds beter gaan. Aan land kan het glad en rotsachtig zijn. U reist in een afgelegen gebied, zonder toegang tot geavanceerde medische faciliteiten, dus u kunt niet aan deze expeditiereizen deelnemen wanneer u een levensbedreigende aandoening hebt of als u dagelijkse medische zorg nodig hebt.

Fooien

De gebruikelijke fooien aan de bemanning en expeditieleider worden op het einde van de reis in één keer aan de kapitein gegeven, die het geld eerlijk over de gids en bemanning verdeelt. Een fooi geven is een erg persoonlijke kwestie en het bedrag dat u wilt geven is uw eigen keuze. Als algemene richtlijn suggereren we een bedrag van 8 tot 10 Euro per cruisedag per persoon. We adviseren cash Euro’s te geven.

Foto: Georges Samaha ©
Foto: Georges Samaha ©

Niet-roken beleid

Aan boord van de Rembrandt van Rijn geldt een niet-roken beleid. U kunt roken in de daarvoor aangewezen ruimtes. Gelieve de wensen van niet-rokers te respecteren.

Elektriciteit

De elektriciteit aan boord van het schip is 220 volt, 50hz. De stopcontacten zijn het standaard Europese model met twee dikke ronde pinnen.

De Rembrandt van Rijn vaart ook op Spitsbergen. Foto: Oceanwide Expeditions ©
Net als de Noorderlicht vaart De Rembrandt van Rijn ook op Spitsbergen. Foto: Oceanwide Expeditions ©

Comfort en kenmerken

 • Passagiers:         33 in 16 hutten
 • Bemanning:       12 (inclusief 2 gidsen)
 • Lengte:               49,50 meter
 • Breedte:             6,65 meter
 • Diepgang:          2,8 meter
 • IJsklasse:             Versterkte boeg
 • Tonnage:            435 ton
 • Voortstuwing:     2 Cummins motoren samen 550 KW
 • Snelheid:            6,5 knopen gemiddeld

We adviseren om voor de landingen zelf mee te nemen:

 • Warme (trekking)broek (geen spijkerbroek)
 • Trui en/ of fleecevest
 • Handschoenen en wanten
 • Muts
 • Warme sokken
 • Thermo ondergoed (wol/ kunststof, geen katoen)
 • Water- en winddichte jas en broek
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Zonnebril
 • Zonnebrand factor 30+
 • Verrekijker
 • Camera met genoeg memory cards/film en accu’s
 • Waterdichte zak of beschermhoes voor uw camera
 • Telescopische ski/wandelstokken (voor sneeuwschoenwandelen of gewoon wandelen)
 • T-shirts
 • Rubberlaarzen

Let op! Gaat u op reis naar Spitsbergen? Hoge rubberlaarzen zijn nodig voor elke landing waar gebruik wordt gemaakt van de zodiac. Zonder laarzen kan niet geland worden! Voor de reizen in Noord-Noorwegen zijn geen laarzen nodig omdat daar niet met de zodiac geland wordt. Daar zijn alleen zogeheten droge landingen op kades.

Als er voor de wandelingen sneeuwschoenen nodig zijn, dan worden deze aan u verstrekt.

Ook al betreft de reis met dit zeilschip niet een van de groepsreizen van Fru Amundsen, onze kledingtips voor een noorderlichtreis zijn ook hier van toepassing.