Noorwegen en Corona – Hoe gaat het met onze partners ter plaatse?

Noorwegen en Corona Covid-1912 maart 2021
Tusen hjertelig takk voor alle enthousiaste en meelevende reacties die we hebben ontvangen op ons vorige blog waarin we u bijpraatten over hoe het met enkele van onze partners in Noorwegen gaat tijdens deze pandemie. In deze editie nemen we u mee naar de huidige situatie van onze partners in het uiterste noorden en het zuiden van het land.

Lyngen fjordbuer

Hilsen fra Ingar!

Lyngen fjordbuer met noorderlicht
Foto: Ingar Lyngmo

In het uiterste noorden van Noorwegen werken we al een aantal jaren samen met Ingar Lyngmo. Hij bezit twee prachtige huizen aan Lyngenfjord met uitzicht op de Lyngen Alpen, zie bijgaande foto. Deze huizen gebruiken we als uitvalsbasis tijdens reizen in zowel september als de winter. In de winter begeleidt Ingar ons ook als lokale specialist en vakkundige gids tijdens onvergetelijke wandelingen op sneeuwschoenen.

Op ons verzoek u en ons bij te praten liet Ingar ons weten dat het op persoonlijk vlak goed met hem gaat. In de omgeving waar hij woont zijn er weinig besmettingen. Maar Covid-19 laat wel diepe sporen na: Sinds september 2020 is het akelig stil bij Lyngen Fjordbuer: de huizen worden niet of nauwelijks verhuurd. Kleine bedrijven zoals dat van Ingar, ontvangen in Noorwegen weinig financiële steun dus daar waar kan wordt bezuinigd.

Lyngen alpen
Foto: Fru Amundsen

Daarnaast laat Ingar ons weten dat het een wat vreemde winter is, met gedurende lange tijd weinig sneeuw. In de poolnacht, de periode dat de zon ten noorden van de poolcirkel niet boven de horizon komt, is die sneeuw extra welkom omdat het sneeuwdek het landschap oplicht. De donkere winter voelt dus extra lang ondanks dat het noorderlicht zich de afgelopen maanden vaak en uitbundig heeft laten zien. Ingar voorziet, net als wij, dat de Noorse maatregelen nog wel een tijdje streng zullen zijn voor wat betreft het reizen naar Noorwegen als toerist. Het vaccineren zou bij moeten dragen aan een oplossing maar is tot nu toe maar langzaam op gang gekomen in Noorwegen. Hij kijkt ernaar uit onze gasten en ons weer te kunnen ontvangen.

Stalheimsøy Gard

Hilsen fra Randi en Gunnar!

Foto: Randi & Gunnar Jordalen

Op onze vraag hoe het met hen gaat ontvingen we van Randi en Gunnar Jordalen vooral veel foto’s, naast het bericht dat het goed met hen gaat. Randi en Gunnar zijn onze gastvrouw en -heer van de schitterende blokhut die bij hun boerderij Stalheimsøy Gard hoort. Gebouwd met materiaal uit de directe omgeving, met bijvoorbeeld een haard van stenen uit de nabij gelegen rivier, is deze fantastisch gelegen hytte onze uitvalsbasis tijdens de fjordenreis Proef de Lente! Deze reis, waarbij we vliegen op de luchthaven van Bergen, hebben we overigens ook wel eens in augustus uitgevoerd als Rondom de Nærøyfjord. Voor al deze gasten is er vast herkenning bij het zien van deze foto’s – met ook de prachtige accommodatie, maar dan nu in de sneeuw.

Naeroyfjord
Foto: Randi & Gunnar Jordalen

Als het enigszins kan, worden we door Randi en Gunnar ook ontvangen op hun zomerboerderij, boven in de bergen. Ze houden een aantal koeien, maar vooral ook een Oudnoors schapenras waar ze enorm trots op zijn: Gammelnorsk spelsau. Randi laat ons dan vaak letterlijk proeven van het leven op de boerderij, waar respect voor de natuur een groot deel van uitmaakt.

Stalheim
Randi & Gunnar kijken uit over het dal waar hun hytte ligt.

Corona is wel van invloed op het dagelijks leven van dit echtpaar maar in iets mindere mate dan van een bedrijf dat puur op toerisme is gericht. Het dagelijkse leven op de boerderij gaat natuurlijk elke dag gewoon door. Ze laten ons echter wel weten onze bezoekjes te missen. Het gemis aan het persoonlijke contact en de bezoeken ter plaatse is er natuurlijk voor ons ook en we kijken dan ook uit naar de tijd dat we elkaar weer een typisch Noorse klem (omhelzing) kunnen geven en onze gasten kennis kunnen laten maken met deze hartelijke mensen en hun bijzondere plekje in het fjordenlandschap van Zuid-Noorwegen.

Binnenkort vervolgen we dit blog met een nieuwe update van andere Noorse bekenden van Fru Amundsen.