Noorwegen en Corona – Hoe gaat het met onze partners ter plaatse?

2 februari 2021
Volgende maand is het alweer een jaar geleden dat we met onze gasten in Noorwegen verbleven. Zo af en toe hebben we contact met onze partners in Noorwegen om even bij te praten. Om plannen te maken voor een tijd waarin we weer veilig en verantwoord kunnen reizen, maar ook om te weten hoe het met hen is tijdens deze pandemie. In dit blog delen we de informatie die we van hen ontvingen – in dit eerste deel richten we ons op de Vesterålen.

Kvalnesbrygga

Foto: Fru Amundsen ©
Kvalnesbrygga Foto: Fru Amundsen ©

Op de Vesterålen werken we al jaren samen met verschillende partijen. Zo zijn daar de heren Kjell Einar en Jon van Kvalnesbrygga. Onze gasten kennen hen van de hartelijke ontvangst met koffie, thee en lokaal gebakken lefse. En van het verhaal van Kjell Einar die vertelt over de geschiedenis van het gebouw waar we verblijven. Kjell Einar en Jon lieten ons weten dat het hen goed gaat en er gelukkig weinig besmettingen zijn op Andøya, het eiland waar hun accommodatie zich bevindt. Maar ze merken wel duidelijk de invloed van de pandemie. Daar waar de afgelopen zomer veel Noren de weg naar de Vesterålen wisten te vinden, missen ze de toeristen uit het buitenland.

Kvalnesbrygga wordt momenteel bewoond door mensen die bouwen aan een nieuw complex dat gebruikt gaat worden voor het kweken van zalm, dus er is genoeg te doen. Daarnaast zijn ze blij dat de poolnacht voorbij is, de zon zich weer laat zien en de dagen weer langer worden. En ze laten ons weten uit te kijken naar de tijd dat we weer op bezoek kunnen komen.

Husky Andøy

husky puppy's bij Husky Andøy
Uwe, eigenaar Husky Andøy. Foto: Husky Andøy ©

Tijdens onze winterreizen op de Vesterålen staat ook vaak een bezoek gepland aan de huskyfarm van Uwe van Husky Andøy. Uwe schrijft ons dat de pandemie van grote invloed is op zijn bedrijf met levende dieren. De 30 honden, 15 kippen en 1 kat moeten natuurlijk elke dag te eten krijgen en daar zijn forse kosten mee gemoeid. Omdat er door corona geen activiteiten aangeboden kunnen worden is dat een fikse uitdaging. Om het voortbestaan van zijn huskyfarm te garanderen heeft Uwe daarom een rigoureuze beslissing moeten nemen. Met zijn camper en 2 van de oudere honden, Kayla en Yeti, is hij tijdelijk teruggegaan naar zijn geboorteland Duitsland waar hij in zijn oude beroep als ingenieur nu werkt aan een project. Ondertussen worden de overige honden in Noorwegen getraind en verzorgd door Jiska, een van zijn helpers die wij afgelopen winter nog ontmoetten tijdens onze bezoekjes.

Uwe laat ons weten dat deze situatie niet gemakkelijk voor hem is omdat zijn hart in Noorwegen is achtergebleven. Tegelijkertijd zegt hij dat hij nu zijn plek op de Vesterålen nog meer waardeert: de natuur, de bergen, het water, het licht zowel ’s zomers als ’s winters en dat levert weer nieuwe ideeën op voor activiteiten in de hopelijk nabije toekomst. De honden Kayla en Yeti hebben het overigens prima naar hun zin en worden, in tegenstelling tot de andere 28 honden, nu af en toe verwend met een plakje leverworst.

Foto: Husky Andøy ©
Foto: Husky Andøy ©

Holmvik Brygge

Ssemjon, eigenaar Holmvik Brygge. Foto: Holmvik Brygge ©
Ssemjon, eigenaar Holmvik Brygge. Foto: Holmvik Brygge ©

Iedereen die met Fru Amundsen op de Vesterålen is geweest, heeft onze gastheer Ssemjon van Holmvik Brygge in Nyksund ontmoet. Ssemjon laat ons weten dat het goed met hem gaat: er is veel noorderlicht, redelijk goed weer maar weinig sneeuw deze dagen. Sinds het sluiten van de grenzen afgelopen maart was het erg stil en rustig en was er volop tijd voor herstelwerkzaamheden en schilderwerk. Tot de zomervakantie van de Noren aanbrak en Nyksund als het ware werd overspoeld door Noorse toeristen. Ssemjon runde zijn accommodatie met restaurant toen vrijwel in zijn eentje en alle zeilen moesten bijgezet worden. Een bizarre situatie, schrijft Ssemjon ons. In plaats van een rustig praatje met alle gasten stonden de belangstellenden in de rij voor het restaurant waarbij ze volledig uitverkocht raakten. Toen op 10 augustus de zomervakantie van de Noren er op zat, werd het van de ene op de andere dag weer stil want buitenlandse toeristen moesten toen al bij binnenkomst 2 weken in quarantaine.

Nyksund. Foto: Holmvik Brygge ©
Winters Nyksund. Foto: Holmvik Brygge ©

De afgelopen weken stelde Ssemjon zijn accommodatie open als quarantainehotel voor de vele buitenlandse vissers die in de winter in de Noord-Noorse visserij werken. Het is immers de tijd van de skrei, de kabeljauw uit de Barentszee die gebruikt wordt voor de stok- en klipvis. Maar sinds enkele dagen zijn de Noorse grenzen vrijwel volledig op slot, ook voor arbeidsmigranten. En is het dus vooralsnog weer rustig in Nyksund. Ook Ssemjon vertelt ons dat er op zich weinig besmettingen zijn op de Vesterålen maar dat er volop maatregelen zijn zoals het handen desinfecteren en afstand houden. Hij ervaart de mensen als zeer gedisciplineerd: iedereen werkt mee en houdt zich aan de maatregelen. Maar het maken van plannen voor de nabije toekomst is, net als in Nederland, erg lastig en onzeker en hij hoopt dat de komst van de vaccins meer mogelijkheden biedt.

Binnenkort vervolgen we dit blog met een nieuwe update van andere Noorse bekenden van Fru Amundsen.