Foto: Bob de Vries ©

Hoogtepunten

 • Wandelen langs de mooiste etappes van het Olavspad tussen Oslo en Trondheim, inclusief Dovrefjell
 • Het Frognerpark met beelden van Gustav Vigeland
 • Trondheim en de Nidarosdom
 • Staafkerk Ringebu en diverse kerken langs de route
 • Informatie over Noorwegen en de achtergrond van het pelgrimeren
 • Informatie- en kennismakingsmiddag in Hoogland, datum nog nader te bepalen

Datum en prijs

 • Nieuwe data voor 2022 volgen
 • Nog niet te boeken
 • 12 dagen
 • Amsterdam – Oslo
 • Trondheim – Amsterdam
 • Volgt

In het voetspoor van pelgrims

12 dagen wandelend door de gevarieerde Noorse natuur

Symbool van de pelgrimsroute in Noorwegen
Het symbool dat u volgt tijdens de pelgrimswandelingen in Noorwegen

Fru Amundsen biedt ook in 2022 de mogelijkheid om delen van de Gudbrandsdalsleden – de pelgrimsroute tussen Oslo en Trondheim – te ontdekken. Deze wandeling wordt ook wel het Olavspad genoemd. Tijdens deze wandelreis lopen we een aantal mooie trajecten van deze route die een totale lengte heeft van 643 kilometer. De dagtochten zijn niet te lang of te moeilijk en we hebben ruimschoots tijd en mogelijkheid om te genieten van het prachtige landschap tijdens het wandelen.

Etappes van de wandelreis

De eerste etappe van de wandelreis voert ons van het middeleeuwse hart van Oslo via een historische route naar de westkant van het centrum. Tijdens de middeleeuwen wandelden pelgrims vanuit Zuid-Noorwegen langs verschillende routes in de richting van het Gudbrandsdal. Zodoende kent het huidige pelgrimspad een oostelijke en een westelijke variant; wij wandelen 2 etappes van de westelijke route. Daarna volgt een deel van het veelzijdige Gudbrandsdal en trekken we over het machtige Dovrefjell naar de oude hoofdstad Nidaros, het huidige Trondheim. Tijdens deze wandelreis is er ruim aandacht voor de Noorse geschiedenis en cultuur.

Wandelreis in Noorwegen

Dovrefjell, het letterlijk en figuurlijke hoogtepunt van de route.
Het Olavspad over Dovrefjell – Foto: Fru Amundsen ©
Noorse natuuer tijdens de wandelreis
Foto: Fru Amundsen ©

Voor deze reis hebben we prachtige en bijzondere trajecten voor u geselecteerd. Wandelen in Noorwegen is anders dan wandelen in Nederland. Hoewel wij niet de moeilijkste trajecten hebben uitgezocht moet u rekening houden met oneffen en onverharde paden waar soms stenen op kunnen liggen. Sommige stukken gaan omhoog of omlaag maar u gaat beslist geen bergen beklimmen. Met uitzondering van de rustdag zijn we per dag minimaal 6 uur onderweg. Neem gerust contact met ons op voor nadere informatie en overleg over deze wandelreis!

Nidaros als bedevaartsoord

In 1031 werd koning Olav Haraldsson heilig verklaard. Daarna werd tijdens de middeleeuwen zijn graf in Nidaros het belangrijkste bedevaartsoord in Scandinavië. Vanuit alle windrichtingen maakten pelgrims een voettocht naar deze heilige plaats. Men kwam om te bidden, te danken en boete te doen. Na de reformatie kwam er een eind aan de pelgrimstochten.Immers alle uitingen van het katholicisme werden verboden. Vervolgens verdwenen in de loop der eeuwen de zichtbare sporen van de pelgrims. De huizen waar ze overnachtten vervielen en begroeiing overwoekerde de paden.

Herstel pelgrimsroutes, meer dan een wandeling

Begin jaren 1990 werd in Noorwegen een aarzelend begin gemaakt met het herstel van deze oude routes en tegenwoordig wandelen moderne pelgrims om talloze redenen langs deze wegen: om te ontsnappen aan de hectiek van alledag, om stil te staan bij het eigen bestaan, op zoek naar fysieke en mentale uitdagingen of gewoon om te genieten van de natuur. Een pelgrimstocht naar de Nidaros-kathedraal in Trondheim is meer dan een wandeling door de Scandinavische geschiedenis en Noorse cultuur. Het is ook een heel persoonlijke ervaring. Om kort te gaan, wat het motief ook is, uiteindelijk is de tocht zoveel meer dan een gewone bergwandeling of wandelreis. Wandelt u met ons mee?

Kennismaking

Voorafgaand aan de reis organiseert Fru Amundsen voor haar gasten een introductiemiddag over het Olavspad in de omgeving van Amersfoort. Behalve aan kennismaking met elkaar, de paklijst, informatie over de accommodaties en wandeltips zullen we tevens ook tijd besteden aan de historische context van pelgrimeren in Noorwegen.

Hier kunt u een korte film bekijken die een goede indruk geeft van deze reis.

Reviews geschreven door onze gasten leest u hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

De prijs voor deze reis in 2022 volgt.

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Inbegrepen

 • Vliegtickets Amsterdam – Oslo en Trondheim – Amsterdam in de goedkoopste boekingsklasse, inclusief 12 kg handbagage en 23 kg ruimbagage
 • Vervoer per 9-persoons minibus
 • Tolgelden
 • 11 overnachtingen in accommodaties aan of vlakbij de pelgrimsroute,
 • Alle maaltijden vanaf het diner op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 12. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Pelgrimspas
 • Toegang Nidarosdom
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie
 • Informatie- en kennismakingsbijeenkomst vooraf op 17 mei 2020 in Hoogland bij Amersfoort

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Overnachten als pelgrims

 

Langs de pelgrimsroute zijn de afgelopen twee decennia steeds meer overnachtingsmogelijkheden gerealiseerd voor pelgrims, variërend van uitermate eenvoudig tot comfortabel en luxueus. We overnachten tijdens deze wandeling vrijwel altijd in de directe omgeving van de pelgrimroute. Twee keer overnachten we in een pelgrimscentrum en een aantal malen maken we gebruik van pelgrimsherbergen: overnachtingsmogelijkheden die speciaal voor wandelaars langs de route zijn gecreëerd. Deze zijn te herkennen aan het speciale pelgrimsteken. Soms zijn dit vakantiehuisjes, soms verblijven we in een bijgebouw op een prachtige, authentieke boerderij. Zeker is dat we kennismaken met een bijzonder, niet alledaags deel van Noorwegen. De slaapplaatsen kunnen op deze reis dan ook enorm variëren. De ene avond hebben we de beschikking over 2-persoons slaapkamers, de andere avond liggen we in een grote ruimte twee aan twee in een bedstee. Iedereen neemt op deze reis zijn eigen beddengoed (lakens of een slaapzak) mee. Elke accommodatie heeft altijd gemeenschappelijk toiletten en badkamers/douches, waar u natuurlijk wel privé gebruik van maakt.

Skaden Gard
Skaden Gard

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Tijdens deze wandelreis zijn in enkele accommodaties de maaltijden inbegrepen en ook dan zal er altijd een degelijke maaltijd op tafel verschijnen.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

drinkkop Fru Amundsen

Dag tot Dag

Overzicht wandelingen

Op het programma staan de volgende wandeletappes:

Dag 1: Gamlebyen (Oslo) – Frognerpark 7 km
Dag 2: Øvre Jonsrud – Sundvollen 17,8 km
Dag 3: Kittelsrud – Tingelstad 13 km
Dag 4: Øyer (Skaden Gard) – Tretten (Glomstad) 17,2 km
Dag 5: Ringebu – Nedre Hundorp 14,9 km
Dag 6: Nedre Hundorp – Peer Gynt gården 14,8 km
Dag 7: Rustdag
Dag 8: Budsjord – Fokstugu 13,2 km
Dag 9: Hjerkinn – Kongsvold 11,8 km
Dag 10: Korslia – Skaun 15,8 km
Dag 11: Sundet Gård – Trondheim 20,9 km
Dag 12: Bezoek aan Trondheim

Wandelen in Noorwegen

Voor deze reis hebben we prachtige en bijzondere trajecten voor u geselecteerd. Wandelen in Noorwegen is anders dan wandelen in Nederland. Hoewel wij niet de moeilijkste trajecten hebben uitgezocht moet u rekening houden met oneffen en onverharde paden waar soms stenen op kunnen liggen. Sommige stukken gaan omhoog of omlaag maar u gaat beslist geen bergen beklimmen. Met uitzondering van de wandeling door Oslo en de rustdag zijn we per dag minimaal 6 uur onderweg. Neem gerust contact met ons op voor nadere informatie en overleg!

Dag 1: Oslo – Middelalderparken – Frognerpark (7 Km)

De eerste mijlpaal wandelreis
De eerste mijlpaal Foto: Fru Amundsen ©

De pelgrimsroute naar Nidaros (Trondheim) begint bij de ruïne van de Hallvardskathedraal in Middelalderparken – de plek waar eerste stadsbebouwing rond het jaar 1000 verrees – niet ver van het centrum van de stad Oslo. Van de middeleeuwse stad resten slechts ruïnes. Er stonden zes kerken in het middeleeuwse Oslo; de belangrijkste waren de Mariakerk en de St. Hallvardskathedraal. De eerste mijlpaal van de pelgrimsroute geeft aan dat het nog 643 kilometer naar Nidaros is.

We wandelen door Oslo, langs het Munch-museum en de Gamle Aker-kerk naar het Frognerpark, waar tegenwoordig het beeldenpark van de beeldhouwer Gustav Vigeland te zien is.

Frogerpark Vigeland Oslo, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Frogerpark Vigeland Oslo, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Frogerpark Vigeland Oslo, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 2: Øvre Jonsrud – Sundvollen (17,8 km)

De etappe van vandaag voert door het prachtige bosgebied Krokskogen. De pelgrimsroute volgt voor een groot deel het traject van de Bergenske Kongeveg – de historische koningsweg van Oslo naar Bergen. Tegenwoordig is de weg afgesloten voor verkeer. Markante punten die we vandaag passeren zijn de brug Amtsbrua en Midtskogsteinen – door bisschop Jens Nilssøn in 1594 omschreven als een grote steen in het bos.

De route eindigt vlak voordat de afdaling naar Sundvollen begint. Daar bereiken we een prachtig uitzichtpunt: Dronningens Utsikt – het uitzicht van de koningin – over de meren Steinsfjorden en Tyrifjorden. Het punt heeft zijn naam te danken aan het bezoek van koningin Desideria die hier in de jaren 1830 een bezoek heeft gebracht. Een bezoek aan de Bønsnes kerk vormt de afsluiting van deze wandeling.

Ambtsbrua, 12-daagse wandelreis Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Dronningens utsikt, Olavspad, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Logo Pilegrimsleden
Logo Pilegrimsleden

Dag 3: Kittelsrud – Tingelstad (13 km)

Vandaag wandelen we door een prachtig, open cultuurlandschap met verspreid staande, wit geschilderde boerderijen. Tussen de velden lopen we over de typisch Noorse grusveier, over graspaden en soms asfaltwegen. De drie middeleeuwse kerken langs deze routes (de Søsterkirkene in Granavollen en de kerk van Tingeslstad) lagen vroeger aan de Bergenske Kongeveg. Granavollen is van oudsher een religieus, politiek en cultureel centrum geweest. Al in de middeleeuwen was het een belangrijk kruispunt van wegen. Voor de kerken staat een mijlpaal: hier is het nog 533 km naar Nidaros.

Granavollen, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Granavollen, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4: Øyer – Tretten (14,7 km)

Skåden gard Noorwegen
Skåden gard Noorwegen

De route start op het erf van ons overnachtingsadres Skåden Gard en voert ons langs de met bos begroeide berghelling, via diverse boerderijen door het cultuurlandschap van het Gudbrandsdal. Regelmatig klimmen we een stuk, om vervolgens te kunnen genieten van prachtige uitzichten. We lopen tot hotel Glomstad, van daaruit rijden we terug naar Skåden Gard, voor de tweede overnachting daar.

Skaden Gard, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Skaden Gard, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 5: Staafkerk Ringebu – Nedre Hundorp, (15,2 km)

Koning Olav spreekt de boeren toe.
Koning Olav spreekt de boeren toe.

Vandaag beginnen we de wandeling bij de middeleeuwse staafkerk van Ringebu en volgen we eerst de Panoramavegen naar het dorp Ringebu. Door een bosrijke omgeving bereiken we gemeente Sør-Fron, ooit de graankamer van het Gudbrandsdal. De route van vandaag eindigt in Hundorp waar in de 11e eeuw Dale Gudbrand leefde, destijds de machtigste boer uit het Gudbrandsdal. In Heimskringla, de Noorse koningssaga’s wordt de ontmoeting tussen Olav Haraldson en Dale-Gudbrand in 1021 beschreven, een ontmoeting die het begin betekende van de kerstening van het Gudbrandsdal.

Dale Gudbrands Gard, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Wandelreis, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Staafkerk Ringebu, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6: Nedre Hundorp – Peer Gynt Gården (14,8 km)

Vandaag lopen we onze laatste etappe door het Gudbrandsdal. We starten onze wandeling vanaf Dale Gudbrands Gard, het pelgrimscentrum waar we de nacht hebben doorgebracht. Langs de witte, 8-kantige kerk van Sør-Fron volgen we de voormalige koningsweg naar de oude boerderij Sygard Grytting. Al in de middeleeuwen was hier een herberg voor pelgrims en hedendaagse pelgrims vinden nu nog steeds in hetzelfde gebouw onderdak.

Na de lunch volgen een paar pittige stijgingen en via de middeleeuwse grafheuvel Kjempehaugen en de oude keuterboerderijen Skar en Øyakleiva wandelen we in de richting van Vinstra. Waar de pelgrimsroute de Peer Gynt seterweg kruist eindigt onze dagetappe en rijden we naar Toftemo, aan de voet van Dovrefjell, waar we twee nachten verblijven in Toftemo Turiststasjon.

Kerkje van Sør-Fron tijdens de wandelreis
Foto: Fru Amundsen
Wandelreis Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen
Onderweg tijdens de wandelreis
Foto: Fru Amundsen

Dag 7 – Rustdag

Vandaag rusten we uit van alle inspanningen van de afgelopen dagen.

Er staat in elk geval een bezoek aan Dombås op het programma en zo mogelijk bezoeken we de bijzondere kerk van Dovre – de enige kerk in Noorwegen waarvan de wanden helemaal met leisteen zijn bekleed.

Toftemo Turiststasjon, wandelreis Fru Amundsen
Foto: Toftemo
Toftemo Turiststasjon, Dovrefjell, Noorwegen
Toftemo Turiststasjon, Dovrefjell, Noorwegen
de kerk van Dovre, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8: Budsjord – Fokstugu (13,2 km)

Dovrefjell, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Uitgerust en vol goede moed beginnen we de wandeling van vandaag met de beklimming van Dovrefjell. We volgen de oude koningsweg tot aan het hoogste punt van vandaag: Allmannrøysa. Eeuwenlang hebben mensen een steen op deze stapel gelegd als ze dit punt passeerden, maar nu heeft de oude weg de status van monument gekregen en is dit niet meer toegestaan. Vanaf Allmansrøysa dalen we af naar Fokstugu. We zullen de nacht doorbrengen op Fokstugu fjellstugu.

Al in de 12e eeuw gaf koning Eystein Magnusson (1088-1123) de opdracht fjellstuer (berghutten) te bouwen op Dovrefjell opdat pelgrims onderweg naar Nidaros onderdak konden vinden. De huidige Fokstugu fjellstue stamt uit de jaren 1880. Dagelijks wordt in de huiskapel Guds Huset de mogelijkheid geboden deel te nemen aan het voor pelgrims traditionele getijdengebed.

Uitzicht tijdens beklimming Dovrefjell, wandelreis Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Logo pelgrimspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Budsjord, Noorwegen
Budsjord, Noorwegen

Dag 9: Hjerkinn – Kongsvold (11,8 km)

Eysteinskirka, Hjerkin, Noorwegen
Eysteinskirka, Hjerkin, Noorwegen

Bij Hjerkinn, op een hoogte van 965 meter, staat de Eysteinkyrkja – genoemd naar koning Eystein Magnusson. De kerk is in 1969 speciaal voor pelgrims en andere voorbijgangers gebouwd en is vormgegeven naar de nationale berg van Noorwegen, Snøhetta. We volgen de oude koningsweg over Hjerkinnhø en passeren na enkele kilometers het hoogste punt (1288 m) met een mooi uitzicht op Snøhetta en Rondane. De drie Knutshøene (Søndre, Midtre en Nordre), vlak bij Kongsvold, zijn beroemd om hun rijke bergflora. Meer dan 420 planten zijn in deze omgeving geregistreerd en het merendeel is terug te vinden in de botanische tuin bij Kongsvold fjellstue.

Aan het eind van onze dagetappe rijden we via Oppdal naar Rennebu. We zullen vannacht verblijven op de boerderij Meslo Gård, waar we hartelijk zullen worden ontvangen door onze

Kongsvold, tijdens wandelreis Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©

gastvrouw Ingrid Meslo.

Kongsvold, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 10: Korslia – Skaun (15,8 km)

de kerk van Skaun, olavspad, Noorwegen
© foto Fru Amundsen

Vandaag beginnen we met een autorit en starten we onze wandeling bij de boerderij Korslia. Eerst stijgen we naar Snøton en daarna begint een tocht door een prachtig en verlaten veengebied. Dit was de route die in de zomer door de pelgrims werd gebruikt, ’s winters liepen ze hoger langs de helling door de sneeuw. In dit gebied groeit veel multe, bij ons berg- of kruipbraam genoemd. Al snel passeren we gemeentegrens tussen Meldal en Skaun. In het tweede deel van de trilogie over Kristan Lavransdochter noemt Sigrid Undset deze omgeving Høilandsskogen.

Na een bezoek aan de romaanse kerk in Skaun – waar Kristin Lavransdochter haar eerste pelgrimswandeling naar Nidaros begon – rijden we verder naar ons overnachtingsadres Sundet Gård.

Koffie onderweg, wandelreisFru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Mijlpaal in Skaun, Olavspad, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 11: Sundet Gård – Trondheim (20,9 km)

Nidaroskathedraal in Trondheim
Foto: Fru Amundsen ©

In de eerste kilometers van de laatste etappe naar Trondheim wacht ons nog een korte, maar pittige stijging. Vervolgens lopen we door een bosgebied en het laatste deel  van de route voert ons door de straten van Trondheim naar de Nidarosdom, het uiteindelijke doel van deze pelgrimswandeling.

Een jaar na zijn dood werd Olav Haraldsson in Nidaros begraven. Eerst werd boven zijn graf een houten kapel gemaakt maar in 1070 liet koning Olav Kyrre deze kapel vervangen door een stenen kerk – het begin van de huidige kathedraal.

Achter de domkerk staat de Nidaros Pilegrimsgård. Hier zullen we de nacht doorbrengen. ´s Avonds dineren we met elkaar in het gezellige restaurant Skydsstation in de oude wijk Bakklandet. Daar wordt ons een heerlijk pelgrimsmenu geserveerd.

wandelreis, Trondheim, Baklandet Skydsstation
Baklandet Skydsstation – Foto: Bob de Vries ©
Mijlpaal Nidarosdom, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Pelgrimspas, wandelreis, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Nidarosdom in Trondheim, einddoel wandelreis
Nidarosdom in Trondheim Foto: Fru Amundsen ©

Dag 12: Trondheim – Amsterdam

Vandaag hebben we nog gelegenheid om het centrum van Trondheim te verkennen. Wellicht wordt er ook deze dag nog een orgelconcert in de kathedraal gegeven.

In de namiddag vliegt u terug naar Amsterdam. Hopelijk kijkt u met een voldaan gevoel en veel plezier terug op deze prachtige wandeling!

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier