Noorderlichtkroon

Hoogtepunten

 • Op zoek naar het noorderlicht
 • Het eiland Senja: Een ruig berg- en fjordenlandschap in ontluikende herfstkleuren
 • Nationaal toeristische route Senja
 • Nationaal park Ånderdalen
 • Tocht met een Rib-boot langs de spectaculaire kust van Senja
 • De stad Tromsø inclusief het Tromsø museum en het Polarmuseum
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken

Datum en prijs

 • Vrijdag 2 september 2022 (vol!)
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 10 dagen
 • Amsterdam – Tromsø en Evenes – Amsterdam (niet rechtstreeks)
 • Vanaf € 2.299,- per persoon

 

Kleurrijk Senja

Noorderlicht en herfstkleuren

Senja Anderdalen nationaal park
Foto: Fru Amundsen ©

Steile bergen met spitse toppen, indrukwekkende fjorden en hagelwitte zandstranden zijn op zich al voldoende redenen om het sprookjesachtige Senja te willen verkennen. Daarnaast versieren de beginnende herfstkleuren het landschap met hun rode, gele en oranje tinten en is deze tijd van het jaar een geschikte periode om hier te wandelen en rond te kijken. Bovendien ligt Senja ten noorden van de poolcirkel en daarmee gunstig om het noorderlicht te kunnen waarnemen. Dit maakt van dit eiland een adembenemende herfstbestemming om niet te missen!

Ontdek Senja

Fru Amundsen organiseert in september 2022 voor het eerst een tweetal herfstreizen naar het eiland Senja en de stad Tromsø; een variant met een aantal mooie wandelingen en een met een speciale focus op fotografie. Over deze laatste reis leest u hier meer.

Senja in de herfst, noorderlichtreis Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

De oceaankant, de zogeheten buitenkust, van dit op één na grootste eiland van Noorwegen bestaat uit een ruig en woest gevormd fjordenlandschap met pittoresk gelegen vissersdorpjes en hier en daar hagelwitte zandstranden. Het achterland van Senja bestaat meer uit glooiende dalen en bosgebied. Doordat dit eiland zo ongeveer alle soorten landschappen te bieden heeft waaraan Noorwegen zijn populariteit te danken heeft, heeft het eiland de bijnaam ‘Noorwegen in het klein’ gekregen.

De trollen van Senja

De Nationaal Toeristische route Senja loopt langs de fabelachtige kustlijn, van het kleine eiland Husøy naar het vissersdorp Gryllefjord aan de gelijknamige fjord. Ook het nationaal park Ånderdalen herbergt een prachtig, gevarieerd landschap. De vormen van de bergen op Senja spreken zeer tot de verbeelding – als je je fantasie de vrije loop laat, zie je overal trollen om je heen. Daarom is het niet raar dat een lokaal kinderliedje verhaalt van een trol die zo groot is dat hij voor de kust van Senja walvissen vangt alsof hij als een visser de vissen binnen hengelt.

Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©

Van Tromsø via Senja naar Tjeldsund

Onze reis gaat van start in de gezellige stad Tromsø waar we 3 nachten verblijven zodat we ook tijd hebben voor een wandeling in de omgeving. In Tromsø bezoeken we enkele musea en verkennen we de stad. Via Kvaløya en Sommarøy reizen we vervolgens naar Senja waar we maar liefst 5 nachten verblijven zodat we alle tijd hebben om de gevarieerde landschappen van dit eiland te ontdekken. Door het Noord-Noorse berglandschap en via Gratangsfjell rijden we naar het Tjeldsund Hotel waar we deze noorderlichtreis afsluiten.

Hoe gasten Fru Amundsen beoordelen leest u onder meer hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.299,- p.p.

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden en route pas kort voor vertrek bekend.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Evenes en Tromsø – Amsterdam (niet rechtstreeks) met SAS in de goedkoopste boekingsklasse, inclusief 1 stuk handbagage van maximaal 8 kg en 1 stuk ruimbagage van maximaal 23 kg.
 • 9 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen inclusief tolwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Tromsø inclusief Polarmuseum en Tromsø museum
 • Prachtige wandelingen die voor vrijwel iedereen geschikt zijn
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Begeleiding door ervaren Fru Amundsen-reisleiding
 • Reisgarantie via STO-Garant

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Enter Backpack Hotel, Tromsø

De eerste 3 nachten van de reis verblijven we in het centrum van de stad. We beschikken hierover 1- en 2-persoons slaapkamers en gedeelde badkamers. In Enter Backpack bevindt zich een keuken voor gezamenlijk gebruik waar de reisleiding de traditioneel Noorse maaltijden verzorgt.

Foto: Enter Backpack Tromsø ©
Foto: Enter Backpack Tromsø ©

Mefjord Brygge, Mefjordvær

De volgende 2 nachten verblijven we in de Ole-Wang Gården appartementen van Mefjord Brygge. We beschikken hier over 8 slaapkamers en 2 badkamers. In de ruimste woonkamer kunnen we gezellig bij elkaar zitten en genieten van de maaltijden van Fru Amundsen. Deze accommodatie ligt aan een fjordarm.

Senja Mefjordvær
Ole-Wang appartement Mefjord Brygge ©

Torsken Brygge, Senja by Heart, Torsken

We verblijven 3 nachten in dit appartement van Senja by Heart. We beschikken hier over 2-persoonskamers, een centrale keuken en woonkamer. Torsken Brygge ligt in de directe nabijheid van de Skipsfjord.

Torsken Brygge Senja by Heart noorderlichtreis Fru Amundsen
Foto: Senja by Heart ©

Tjeldsundbrua Hotel, Tjeldsund

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld Evenes ligt het Tjeldsundbrua Hotel. Het hotel ligt vlakbij de bijna 1 kilometer lange brug over de zeestraat Tjeldsundet. De brug is de verbinding tussen het vaste land en Hinnøya,  het grootste eiland van Noorwegen. In het hotel beschikken alle kamers over een eigen douche en toilet.

Tjeldsund kro

Kennismaken met de Noorse keuken

Foto: Fru Amundsen ©

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen mok!

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven Noord Noorwegen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog. Noord Noorwegen is uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Meer weten over het noorderlicht? Lees dan deze blog!

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Dag tot Dag

Kerk in Tromsø, herfst
Foto: Fru Amundsen ©

Kennismaking met Noorwegen

Na de  vlucht van Amsterdam naar Tromsø wordt u op het vliegveld opgewacht door de reisleiding van Fru Amundsen.

Met het 9-persoons busje rijden we naar Enter Backpack in het centrum van de stad waar de reisleiding de avondmaaltijd al heeft voorbereid. Tijdens en na het diner hebben we tijd om nader met elkaar kennis te maken. Wanneer de omstandigheden daar aanleiding voor geven rijden we in omgeving van de accommodatie naar een geschikte plek om het noorderlicht te zien.

Foto: Enter Backpack Tromsø ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Roald Amundsen in Tromsø
Foto: Fru Amundsen ©

De poolhelden van Tromsø

De hele dag hebben we de tijd om deze gezellige universiteitsstad te verkennen. Natuurlijk laten we u het standbeeld van Roald Amundsen zien, de beroemde Noorse ontdekkingsreiziger van wie wij de achternaam hebben geleend. Een bezoek aan het Polarmuseum dat veel informatie geeft over Amundsen en zijn idool Fridtjof Nansen is dan ook een must. Daarnaast nemen we de tijd voor het Tromsø Museum. Hier zijn onder meer tentoonstellingen te vinden over het noorderlicht en de cultuur van de Samen en tijdens de rondleiding lichten we graag een en ander toe. Ook kunnen we bijvoorbeeld via de Tromsøbrua naar de IJszeekathedraal wandelen. Deze bijzonder gevormde kerk is herkenbaar en beeldbepalend voor de omgeving.

Na het diner laten we ons leiden door de omstandigheden en als deze gunstig zijn, gaan we op pad om de kans op het zien van het noorderlicht groter te maken.

Tromsøbrua Tromsobrug herfst
Foto: Fru Amundsen ©
IJszeekathedraal Tromsø herfst
Foto: Fru Amundsen ©
noorderlicht tentoonstelling
Tromsø museum Foto: Fru Amundsen ©

Kvaløya in de herfst - noorderlichtreis
Foto: Fru Amundsen ©

Wandelen in de omgeving van Tromsø

Tromsø is een prima uitvalsbasis voor een mooie wandeling in de natuur op een van de omringende eilanden. We gaan eropuit zoals de Noren dat doen: we nemen lunchpakket, thermoskannen en handige zitmatjes mee voor de lunch onderweg. U maakt uw eigen lunchpakket aan de ontbijttafel, Fru Amundsen verzorgt de rest. Misschien kunnen we onderweg wel koffie koken op een kampvuur? Het is in elk geval de tijd van het jaar dat de herfstkleuren zich beginnen te tonen in rood, geel en oranje. Een dag lekker buiten genieten!

We verblijven nog een laatste nacht in Tromsø.

Rondom Tromsø - noorderlichtreis
Foto: Fru Amundsen ©
Omgeving Tromsø - noorderlichtreis
Foto: Fru Amundsen ©

Sommarøy, noorderlichtreis Senja en Tromsø
Sommarøy – Foto: Fru Amundsen ©

Op weg naar Senja

We verlaten Tromsø na het ontbijt en rijden via het schiereiland Kvaløya naar Brensholmen voor de veerboot naar Botnhamn op Senja. Maar natuurlijk niet voordat we kort een kijkje hebben genomen op Sommarøy, bekend vanwege de prachtig gelegen zandstrandjes. De overtocht met de veerboot duurt ongeveer een half uur. Aangekomen op het eiland Senja nemen we al snel de afslag naar het bijzonder gelegen Husøy. De route over de bergpas brengt ons boven de boomgrens die hier in het Hoge Noorden een stuk lager ligt dan bijvoorbeeld in de Alpen. De route is spectaculair en aan de andere kant gekomen ziet u het dorpje Husøy liggen op een klein eiland voor de steile rotskust. Nadat we over de pas zijn teruggereden naar de doorgaande weg vervolgen we onze rit langs de kustzijde (‘buitenkust’) van het eiland, tegelijkertijd ook de nationaal toeristische route.

Aan het eind van de middag arriveren we bij onze prachtig gelegen accommodatie in Mefjordvær. In de grootste van de 2 appartementen van Mefjord Brygge bereidt de reisleiding voor u de traditioneel Noorse maaltijd.

Mefjordvær nationaal toeristische route Senja
Mefjordvær – Foto: Fru Amundsen ©
Kvaløya, van Tromsø naar Senja
Foto: Fru Amundsen ©
Husøy, nationaal toeristische route Senja in de herfst
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Senja
Medfjordvaer, Senja Foto: Fru Amundsen ©

Mefjordvær

Natuurlijk gaan we op ontdekkingstocht in de buurt van onze accommodatie want Mefjordvær maakt niet voor niets onderdeel uit van de toeristische route; de directe omgeving is bijzonder mooi! Vanuit het dorp is het maar een korte wandeling heuvelopwaarts voor een adembenemend uitzicht op het het vissersdorp en de omliggende bergen.

Vandaag gebruiken we ook om een indruk te krijgen van de oostzijde van Senja en daarvoor rijden we richting Gibostad. De vergezichten aan deze kant van het eiland worden bepaald door een wat vlakkere fjordenkust met vissershuisjes en hoge bergen op de achtergrond. Variatie genoeg dus!

Om noorderlicht te kunnen waarnemen moet het zo donker en helder zijn dat je sterren kunt zien. Onze accommodatie ligt uiterst geschikt om het noorderlicht te beleven dus als we daadwerkelijk sterren zien gaan we na het diner naar buiten!

Foto: Fru Amundsen ©
Herfstkleuren op Senja, fotogeniek
Foto: Fru Amundsen ©
noorderlicht op Senja, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Senja nationale toeristische route
Tungeneset Foto: Fru Amundsen ©

Nationaal toeristische route Senja

De Noorse overheid is in 2004 een project gestart om toerisme te stimuleren. Daarvoor zijn 18 routes, her en der verspreid over Noorwegen, aangewezen als bijzonder mooi en fotogeniek. Deze wegen zijn ondertussen voorzien van onder architectuur gebouwde uitzichtpunten, toiletten en parkeerplaatsen, ontworpen door veelal jonge Noorse designers. De nationale toeristische route Senja loopt van Gryllefjord naar Botnhamn, met korte omwegen naar Mefjordvær en Husøy. Het traject is 102 km lang.

We hebben al een stukje van deze route verkend en na het afscheid van Mefjordvær bezoeken we vandaag de bekendste locaties langs deze route. Het hagelwitte Ersfjord zandstrand, het fotogenieke Tungeneset – zonder twijfel een van de meest markante en herkenbare locaties op Senja, het uitzichtspunt Bergsbotn en als eindbestemming het dorpje Torsken. Onderweg passeren we de voormalige locatie van een nikkelmijn. Hier bevond zich eind 19e eeuw ook de eerste Europese waterkrachtcentrale – tevens de tweede ter wereld – die de mijn voorzag van stroom voor verlichting. Bijzonder vooruitstrevend voor een eiland dat door zijn ligging zo ver van de bewoonde wereld ligt en ook vandaag de dag slechts zo’n 8.000 inwoners heeft.

In Torsken bevindt zich onze accommodatie voor de komende 3 nachten; we verblijven in Torsken Brygge van Senja by Heart.

Wilt u meer te lezen over de nationale toeristische route Senja? Dat kan via deze link.

Ersfjord strand Nationaal toeristische route Senja
Ersfjord strand – Foto: Fru Amundsen ©
Senja in de herfst, noorderlichtreis Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
nationaal toeristische route Senja in de herfst
Bergsbotn – Foto: Fru Amundsen ©

bergpas bij Torsken, Senja
Foto: Fru Amundsen ©

Senja vanaf het water

We bekijken vandaag Senja vanuit een ander perspectief. Per boot maken we een tocht langs de rotsachtige kust en de kleinere eilandjes in de omgeving. Door de steile en rotsachtige bergwanden is het op veel plekken een uitdaging of zelfs onmogelijk om te wonen. Per boot kunnen we deze ruige omgeving die per auto niet bereikbaar is beter bekijken. We maken gebruik van een zogenaamde RIB-boot, een gemotoriseerde boot van rubber en kunststof.

Na ons avontuur op het water is er vast nog tijd voor een mooie wandeling in de omgeving, bijvoorbeeld naar Klubban, een van de toppen in de omgeving. Deze wandeling staat aangegeven als eenvoudig en u hoeft er zeker geen bergbeklimmer voor te zijn.

Na het diner houden we de omstandigheden weer in de gaten, wellicht is vandaag een goede dag voor het noorderlicht?

Torsken, Senja by Heart
Senja by Heart Foto: Fru Amundsen ©
Gryllefjord, Senja
Foto: Fru Amundsen ©
Rib boot Senja by heart
Foto: Senja by Heart ©
noorderlicht Senja
Foto: Fru Amundsen ©

Senja Anderdalen nationaal park
Foto: Fru Amundsen ©

Trollenverhalen

De bijzonder ruige westkust van Senja staat vandaag op het programma. Hiervoor rijden we een stukje landinwaarts en vervolgens volgen we een fjordarm naar de buitenkust. Op deze manier nemen we de tijd voor een of meer van de bergketens die westwaarts de zee in steken. Ook het nationaal park Ånderdalen; een omgeving die erg tot de verbeelding spreekt, zullen we bezoeken. We maken een wandeling met onderweg mooie vergezichten en prachtig gevormde bomen en wellicht is er tijd voor een kampvuur. De wandeling leidt ons over een goed begaanbaar pad, hier en daar voorzien van loopplanken. We lopen korte stukjes omhoog of omlaag maar nergens wordt het echt moeilijk.

Lokaal bekend is het verhaal over Kvænan, een berg die in deze omgeving staat en een aantal spitse toppen heeft: volgens de overlevering een stel oude trollen die Senja weg wilden roeien van het vasteland. De aartsluie trollen konden dan in alle beschutting vissen en hoefden niet de ruige, open zee op. De zon kwam echter op voordat ze ver genoeg weg waren en ze veranderden direct in steen …

We rijden terug naar Torsken voor een laatste maaltijd door de reisleiding bereid.

Trollen van Senja noorderlichtreis Fru Amundsen
Kvænan Foto: Fru Amundsen ©
trollengras
Foto: Fru Amundsen ©
Wandelen op Senja, Anderdalen
Foto: Fru Amundsen ©
de westkust van Senja
Foto: Fru Amundsen ©

De bagageruimte in een busje is beperkt, maar het busje helpt ons uitstekend bij het zoeken naar het noorderlicht! Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Terug naar het vasteland van Noord-Noorwegen

We verlaten de kust van Senja en rijden via de Gisundbrug en de plaats Finnsnes weer naar het vasteland van Noord-Noorwegen. De dalen worden breder en de bergen om ons heen indrukwekkend forser. Duidelijk is te zien dat de ijskap die hier tot zo’n 12.000 jaar geleden lag de bergen hun rondere uiterlijk heeft gegeven.

Onderweg zien we diverse monumenten en informatieborden die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog. Aan het begin van de oorlog is hier kortstondig hevig gevochten. De ijsvrije haven van Narvik is het eindstation van de spoorlijn vanuit het Zweedse Kiruna die gebruikt werd voor het transport van ijzererts. Zowel Duitsland als de geallieerden wilden deze haven controleren.

De herfstkleuren zullen in dit iets hoger gelegen gebied uitbundig zijn en via Gratangen rijden we naar de Ofotfjord. Tijdens de afdaling zien we Narvik aan de overzijde van de fjord liggen. Onze eindbestemming is het Tjeldsund Hotel

Natuurlijk sluiten we ook deze laatste avond af met een heerlijk diner. En we hopen op een laatste keer noorderlicht?

Bosbessen in de herfst, Senja, noorderlichtreis
Foto: Fru Amundsen ©
Senja
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten en Vesterålen Tjeldsundbrug, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Onderweg met SAS
Foto: Fru Amundsen ©

Terug naar huis

Aan alles komt een eind zegt men wel eens, zo ook aan deze herfstreis.

Het vliegveld ligt niet ver van de het hotel en na het ontbijt brengt de reisleiding u er op tijd naartoe voor de reis terug naar Amsterdam. Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee!

Boekingsformulier