noorderlicht Noordkaap

Hoogtepunten

 • Alta: Alta Museum en Noorderlichtkathedraal
 • Finnmarksvidda
 • Boottocht naar Sautso-kloof en Alta stuwdam
 • Kautokeino: Juhls Silver Gallery
 • Karasjok: Sameting en Samisch Museum
 • Wandelingen naar o.a. Trollholmsund en Kirkeporten
 • Boottocht naar Hornvika en bezoek Noordkaap
 • Magerøy met de vissersdorpen Gjesvær en Skarsvåg
 • Nationaal toeristische route richting Havøysund

Datum en prijs

 • Vrijdag 2 (vol!) en maandag 12 september 2022 (vol!)
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 11 dagen
 • Amsterdam – Alta v.v. (beide niet rechtstreeks)
 • Vanaf € 2.489,- per persoon

 

Land van 8 Jaargetijden

Noordkaap, net even anders!

Johan-Wildhagen-Visit-Norway

Deze bijzondere 11-daagse reis organiseert Fru Amundsen 2 x in de herfst van 2022. U bezoekt de Noordkaap – voor velen een markant punt waar je eens geweest moet zijn. We verblijven de gehele reis in het gebied tussen Alta, Karasjok en de Noordkaap dus we hebben de tijd om het Hoge Noorden echt te ontdekken en te beleven.

Land van de Samen

Van oudsher wonen er Samen in het gebied van deze reis – we zullen dan ook uitgebreid en op een originele manier kennismaken met de Samische cultuur.

Finnmark – de noordelijkste provincie van Noorwegen – is letterlijk het ‘land van de Samen’. Finner is de oude benaming voor de oerbevolking van Scandinavië, mark betekent land of grondgebied. De Samen zelf noemen hun leefgebied Sapmi. Het leven van de Samen, van en met de natuur is gebaseerd op een jaarlijkse cyclus van 8 jaargetijden. Elk jaargetijde brengt eigen activiteiten en werkzaamheden met zich mee. September is de periode van de zomerherfst. De rendierkuddes bevinden zich nu nog op de zomerweiden aan de kust, maar de herders zijn al bezig met de voorbereiding van de najaarstrek. Voor de kerst zijn de dieren terug in het winterweidegebied in de omgeving van Karasjok en Kautokeino.

Herfstkleuren en noorderlicht

Zo hoog in het noorden van Noorwegen tooit het landschap zich vaak al begin september in vlammende herfstkleuren. Het blad aan de bomen kleurt okergeel, bessen worden knaloranje en mossen scharlakenrood. In heldere nachten danst het noorderlicht – in een strakke baan langs de hemel of in bizarre figuren die onophoudelijk van vorm veranderen.

De reis in vogelvlucht

Onze rondreis door Finnmark voert ons eerst door het binnenland waar we ons onderdompelen in de Samische cultuur. We beginnen de reis in de omgeving van Alta. We wandelen over de hoogvlakte Beskades en met een traditionele houten rivierboot varen we naar de beroemde Alta stuwdam en de kloof Sautso. Vervolgens bezoeken we de Samische dorpen Kautokeino en Karasjok en rijden daarna naar de kust. Langs de oever van de Porsangerfjord bereiken we het eiland Magerøy met op het noordelijkste punt het Noordkaapplateau. Van daaruit reizen we richting Lakselv, maar niet voordat we een deel van de prachtige toeristische route naar Havøysund hebben verkend.

Noordkaap

Het landschap aan de kust van Noord-Noorwegen is weids, kaal en indrukwekkend mooi. De Noordkaap spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding van reislustige toeristen. Francesco Negri, een Italiaanse priester zou in 1664 de eerste toerist op de Noordkaap zijn geweest.

Noordkaap

Hier sta ik op de Noordkaap, op het uiterste puntje van Finnmark,
aan het eind van de wereld.
Waar de wereld ophoudt,
houdt ook mijn nieuwsgierigheid op,
en keer ik tevreden terug naar huis.

Op het Fru Amundsen You Tube kanaal vindt u dit filmpje dat een goede indruk geeft van deze bijzondere noorderlichtreis naar de Noordkaap.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.489,- per persoon

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden en route pas kort voor vertrek bekend.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Elke accommodatie heeft altijd twee of meer badkamers/douches voor gezamenlijk gebruik, waar u natuurlijk wel privé over beschikken kunt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Alta v.v. (beide niet rechtstreeks) inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 10 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Maaltijden: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 11
 • Excursies en entrees zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Noorderlicht

noorderlicht in Gjesvær
Noorderlicht in Gjesvær Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven Noord Noorwegen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog. Noord Noorwegen is uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht op de Noordkaap. Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Accommodaties

Voor deze reis hebben we enkele zeer gevarieerde accommodaties gekozen, waar we overal kunnen beschikken over 2-persoonskamers.

Turelv gård, Alta

We verblijven de eerste 4 nachten van deze reis in Turelv gård, een iets ten noorden van Alta aan de fjord gelegen zonnig geel geschilderd groot houten huis. We beschikken hier over 2-persoonskamers en er bevinden zich 2 badkamers met douche en toilet in het huis. Naast de gezellige woonkamer en keuken heeft dit huis een eigen vuurplaats aan het water. Fru Amundsen verzorgt in Turelv gård de traditioneel Noorse maaltijden.

Turelv gard Alta Finnmark noorderlichtreis
Foto: Krempig.no ©

Karasjok Kamping

In Karasjok nemen we onze intrek in 2 huisjes met in totaal 5 2-persoonsslaapkamers. De badkamers zijn hier voor gemeenschappelijk gebruik. In het grootste huis gebruiken we gezamenlijk onze maaltijden.

Karasjok Kamping
Karasjok Kamping

Nordkappferie

Op het eiland Magerøy (Noordkaap) overnachten we in een huis waarin 2 appartementen zijn ondergebracht. In totaal beschikken we hier over 7 slaapkamers (10 slaapplaatsen) en 2 badkamers. Het huis staat vlak bij de levendige vissershaven van Gjesvær.

Nordkappferie, Gjesvær
Nordkappferie, Gjesvær

Lakselv Hotel

De laatste nacht brengen we door in het Lakselv Hotel. Hier heeft elke kamer een eigen douche en toilet.

Lakselv Hotel 2

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

drinkkop mok Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

 

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

 

Noorse gerechten, kookboek, smullen, lekker eten, Noorse keuken
Smullen met Fru Amundsen – Foto: Fru Amundsen ©

Dag tot Dag

Van Amsterdam naar Alta

Turelv gard Alta Finnmark noorderlichtreis
Foto: Krempig.no ©

Vandaag vliegen we naar Alta en na aankomst rijden we naar de accommodatie waar we de eerstkomende vier nachten verblijven. Turelv Gård ligt in het gebied Russeluft aan een fjord. Het huis heeft een weids uitzicht en een eigen vuurplaats. De eerste avond zal de reisleiding meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en het programma van deze reis – en wie weet hebben we vanavond al het geluk dat we het noorderlicht mogen aanschouwen.

Te voet over Beskades

De provincie Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en is qua oppervlakte ruim 7000 km2 groter dan Nederland. Met ruim 76.000 inwoners is het tegelijkertijd ook de Noorse provincie met het minste aantal inwoners. De hoogvlakte Finnmarksvidda omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt op een hoogte van 300 tot 500 meter, grotendeels boven de boomgrens. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en vandaag verkennen we op ons gemak het gebied Beskades, aan de rand van de immense Finnmarksvidda. Ons lunchpakket nemen we mee en wie weet kunnen we ergens een kampvuur maken om koffie te koken.

Eenmaal terug bij Turelv Gård hebben we tijd om wat te ontspannen en ’s avonds bereidt Fru Amundsen voor u een heerlijke, traditioneel Noorse maaltijd. Hopelijk staat ons daarna nog een mooie noorderlichtshow te wachten.

 

Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
herfstkleuren, Finnmark, Alta, Gargia
Fru Amundsen ©

Alta – rotstekeningen en noorderlicht

Alta wordt ook wel Nordlysbyen ofwel ‘stad van het noorderlicht’ genoemd en sinds 1 januari 2000 maakt het noorderlicht deel uit van het gemeentelogo. Deze keuze werd vooral gemaakt tegen de achtergrond van het baanbrekende onderzoek dat hier al in sinds 1838 is verricht naar dit bijzondere lichtfenomeen. In 1899 bouwde de jonge professor Kristian Birkeland twee noorderlichtobservatoria, op de berg Haldde en op de Talviktoppen.

Foto: Fru Amundsen ©

In de kerk van Alta – die de naam Noorderlichtkathedraal heeft gekregen – is de interactieve tentoonstelling Borealis Alta ingericht, gewijd aan de geschiedenis van noorderlichtonderzoek en de betekenis hiervan voor de stad Alta. De lijnen van deze kerk zijn even elegant als het noorderlicht zelf: het gebouw slingert zich als een spiraal langs de klokkentoren naar boven.

In de herfst van 1973 werden aan de oever van de Altafjord rotstekeningen ontdekt en sindsdien zijn er in vier verschillende gebieden zo’n 6000 tekeningen gevonden. Het grootste gebied ligt in Hjemmeluft, waar nu het Alta Museum is gebouwd. Tijdens ons bezoek aan dit museum maken we niet alleen een wandeling langs de velden met rotstekeningen maar hebben we ook alle gelegenheid voor de interessante tentoonstellingen over Alta, de Samen en het noorderlicht in het hoofdgebouw.

Alta Museum, rotstekeningen
Alta Museum Foto: Svetlana Funtusova © www.nordnorge.com
Alta Museum © Svetlana Funtusova www.nordnorge.com
Alta Museum © Svetlana Funtusova www.nordnorge.com
Noorderlichtstad Alta
Noorderlichtstad Alta

© Roger Johansen www.nordnorge.com

Rivierboot naar Sautso

In 1987 werd de Alta waterkrachtcentrale in gebruik genomen. De bouw van de stuwdam was zeer omstreden en heeft in de periode 1968-1982 tot protesten en politieke conflicten geleid. Samische belangen waren in het geding en de enorme consequenties van het stuwmeer voor natuur en milieu brachten talloze actievoerders op de been. Ondanks het hevige verzet heeft de overheid haar plannen toch doorgezet – zij het na flinke aanpassingen. Het Altaconflict is uiteindelijk een keerpunt geworden in de Samische strijd voor erkenning van hun rechten.

We rijden vandaag naar de stuwdam. Bij de ingang naar de waterkrachtcentrale hebben we uitzicht op de beroemde kloof Sautso die is gevormd toen de rivier zich een weg baande door de rotsen die hoofdzakelijk uit leisteen bestaan. De rivierkloof heeft een lengte van 10 kilometer en is ongeveer 400 m diep. Het is de grootste kloof van Noord-Europa.

We worden ontvangen door de Samische rendierhoudersfamilie Eira. Zij nemen ons mee met een elvebåt – een traditionele houten rivierboot – stroomopwaarts naar de waterkrachtcentrale. Hier dichtbij staat een lavvo waar Johan Eira ons vertelt over zijn leven als rendierhouder en over de Samische cultuur. Na een gezamenlijke Samische maaltijd varen we terug naar het Samische dorp Masi (Máze).

Zilversmeden in Kautokeino

Na het ontbijt rijden we landinwaarts naar het Samische dorp Kautokeino – een prachtige rit door een indrukwekkende natuur. In Kautokeino hebben we tijd voor een bezoek aan Juhls, een familie van zilversmeden. De eigenaren zijn sinds decennia gebiologeerd door nomadische volkeren en dat komt tot uiting in hun bijzondere collectie en wereldberoemde galerie. Juhls herbergt niet alleen een uitgebreide collectie zilveren sieraden die bestaat uit traditionele Noorse en Samische ontwerpen en zelfontworpen stukken gebaseerd op de natuur, u treft er ook een scala aan voorwerpen die nomadische culturen uit de hele wereld vertegenwoordigen.

In de loop van de middag vervolgen we onze reis over de Finnmarksvidda in oostelijke richting. Net voordat we de Finse grens bereiken, arriveren we in Karasjok waar we de komende 2 nachten zullen verblijven. Op de Karasjok Camping nemen we onze intrek in 2 huisjes met in totaal 5 2-persoonsslaapkamers. In het grootste huis gebruiken we gezamenlijk onze maaltijden. Het dorp Karasjok is gelegen aan de rivier Kárášjohka. Misschien hebben we aan het eind van de middag – of anders morgen – nog gelegenheid om naar de top van de skipiste te wandelen om te genieten van het uitzicht.

Juhls Zilvergallerij, Kautokeino, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Juhls © Joern Tomter www.nordnorge.com
Zilversmid Juhls Foto: Fru Amundsen ©
Zilversmid Juhls Foto: Fru Amundsen ©
Regina Juls legt uit Zilversmid Juhls Foto: Fru Amundsen ©
Regina Juhls legt uit Zilversmid Juhls Foto: Fru Amundsen ©

Samisch museum en Sameting

Sameting © Denis Caviglia

Toen het Noorse parlement in 1978 het definitieve besluit nam tot de bouw van de energiecentrale bij de Altarivier hadden de uitgebreide protesten, acties en demonstraties veel aandacht gegenereerd voor de rechten van inheemse volken, zowel in Noorwegen als daarbuiten. Om tegemoet te komen aan de eisen van de Samen besloten de autoriteiten in 1987 tot de oprichting van een Samisch parlement. De eerste verkiezingen voor dit parlement vonden plaats in de herfst van 1989 en op 9 oktober van dat jaar kwam het parlement voor het eerst bij elkaar – in aanwezigheid van koning Olav V.

Het Samisch parlementsgebouw in Karasjok is 2 november 2000 officieel door de huidige koning Harald V geopend. De architecten Stein Halvorsen en Christian Sundby hebben een bijzonder gebouw gecreëerd in de vorm van een halve cirkel met twee verdiepingen – onder andere geïnspireerd op de traditionele Samisch lavvo. Vandaag zullen wij een bezoek brengen aan dit bijzondere gebouw, maar we zullen ons ook nader verdiepen in de Samische cultuur tijdens een bezoek aan een Samisch museum.

Kautokeino, Finnmark, Samische klederdracht, Noorwegen
Foto: Terje Rakke Nordic Life Visitnorway.com
Foto: Trym Ivar Bergsmo www.nordnorge.com
Foto: Trym Ivar Bergsmo www.nordnorge.com
Runebomme – Samische trommel

Versteende trollen

Trollholmsund

Vandaag rijden we naar het uiterste noorden! Bij Lakselv bereiken we de oever van de Porsangerfjord, met zijn lengte van 123 km de vijfde fjord van Noorwegen. We zullen tot aan Magerøy – het eiland van de Noordkaap – deze fjord blijven volgen.

Onderweg maken we nog een wandeling naar de bijzondere rotsformaties bij Trollholmsund. Volgens een Samische sage kwam er eens een groep trollen over de Finnmarksvidda. Toen ze aan de oever van de fjord kwamen, konden ze niet verder. Het liep al tegen het ochtendgloren en min of meer in paniek gingen ze op zoek naar een schuilplaats. Ze vonden echter geen grot die groot genoeg was en toen de eerste zonnestralen verschenen, veranderden ze op slag in steen. Het is een mooie wandeling naar deze versteende trollen, door een boeiend landschap van kalksteen. Overal vinden we prachtige – kleine – rotsplantjes en schitterende mossen.

Naarmate we verder naar het noorden rijden, wordt het landschap kaler en de begroeiing steeds lager. Het eiland Magerøy is tegenwoordig met het vasteland verbonden door een imposante combinatie van tunnels en bruggen. Deze verbinding is in 1999 officieel in gebruik genomen. Magerøy wordt gekenmerkt door steile kusten en weidse, open fjorden. Het hoogste punt is Gråkallfjellet op 417 m boven de zeespiegel. Langs de kust liggen verschillende vissersdorpen: Honningsvåg, Nordvågen, Kamøyvær, Skarsvåg en Gjesvær. In dit laatste dorp verblijven wij de komende 3 nachten.

Gjesvær © Svetlana Funtusova
© Trym Ivar Bergsmo
Nordkappferie, Gjesvær

Noorderlicht op de noordkaap
Foto: Fru Amundsen ©

Noordkaap

Tot 1956 – toen de weg naar de Noordkaap is aangelegd – arriveerden alle toeristen per boot en werd aangelegd aan de kade bij Hornvika, vanwaaruit ze de 300 meter hoge bergwand naar het Noordkaapplateau beklommen.

Hoewel wij vandaag Hornvika wel vanaf het water zullen zien – tijdens een boottocht met een RIB-boot langs de kust – hoeven we niet meer te klimmen om de Noordkaap te bereiken. Wij rijden via de weg naar dit bijzondere plateau, dat over het algemeen wordt beschouwd als het noordelijkste punt van Europa (71° 10ʹ 21ʹʹ NB) – en hoewel het punt Knivskjelodden net ietsje noordelijker ligt – is het een bijzondere ervaring om hier uit te kijken over de Noordelijke IJszee en te beseffen dat er niets dan water is tussen jou en de Noordpool.

Net als alle andere avonden houden we de noorderlichtactiviteit in de gaten. Wat zou het prachtig zijn dit fenomeen te kunnen bewonderen terwijl het boven het water en de eilanden danst.

vlakbij de Noordkaap
Hornvika © Nina Smedseng
Noordkaap
Noordkaap © Trym Ivar Bergsmo
vlakbij de Noordkaap
Foto: Fru Amundsen ©

Magerøy rond

Kamøyvær
Kamøyvær

Visserij en de daaraan gekoppelde visverwerkende industrie is op Magerøy de belangrijkste bron van inkomsten. Het grootste dorp is Honningsvåg. Hier woont en werkt het merendeel van de bevolking. Voor de Tweede Wereldoorlog woonde de bevolking veel meer verspreid over het eiland, maar tijdens de oorlog zijn alle huizen op Magerøy verwoest. Tijdens de wederopbouw is voor een zo groot mogelijke centralisatie gekozen. Behalve een bezoek aan Honningsvåg staan ook de vissersdorpen Kamøyvær en Skarsvåg op het programma.

Skarsvåg is het noordelijkste vissersdorp ter wereld en van hieruit wandelen we naar de rotsformatie Kirkeporten. Door de boogvormige opening kijken we over de Mefjord uit op de Noordkaap en de karakteristieke Noordkaaphoorn. De Samische naam voor de Noordkaaphoorn (een uitstekende, piramidevormige berg aan de oostkant van de Noordkaap) luidt Coarvi. Volgens de overlevering was dit voor de Samen een heilige plek en hier werden offers gebracht uit respect voor de goden en om een goede visvangst en een veilige overtocht voor de rendieren af te dwingen. Samen namen aan dat alles in de natuur bezield was en offerden vaak bij karakteristieke rotsformaties – sieiddit – omdat dit plaatsen waren waar de kracht van de goden zich manifesteerde.

Op Magerøy lopen in deze tijd van het jaar nog veel rendieren. Deze dieren behoren vooral toe aan rendierhouders uit Karasjok. In de loop van de herfst worden de dieren weer bij elkaar gedreven en zwemmen ze terug naar het vasteland. Dan trekken ze weer naar de winterweidegebieden op de Finnmarksvidda.

Hopelijk hebben we de laatste avond op Magerøy het geluk het magische noorderlicht nog eens te zien.

Kirkeporten
Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Noordkaaphoorn
Noordkaaphoorn

Fascinerende uitzichten

De weg naar Havøysund
De weg naar Havøysund

Vandaag zetten we koers naar het zuiden. We rijden via de E69 terug naar Olderfjord. Daar begint de nationaal toeristische route naar Havøysund, een dorpje aan de uiterste kust van Finnmark dat pas na de Tweede Wereldoorlog een welvarend vissersdorp is geworden.

De weg naar Havøysund is enorm gevarieerd en hoewel het hoogste punt van de weg maar een paar honderd meter boven zeeniveau ligt, krijg je toch het gevoel dat je door een verlaten berglandschap rijdt. Aan de ene kant hebben we uitzicht op de Noordelijke IJszee, aan de andere kant op grillige leisteenformaties. We rijden een stuk langs deze route in noordelijke richting; tot ongeveer halverwege Havøysund. Vanaf een van de onder architectuur aangelegde parkeerplaatsen maken we nog een mooie wandeling. Daarna rijden we via dezelfde weg terug naar de E69, maar het is beslist geen straf om zo’n mooie omgeving nog eens in tegenovergestelde richting te zien.

Onze laatste overnachting in het Hoge Noorden is in het hotel in Lakselv.

Een laatste blik op het hoge noorden

Vandaag nog slechts de rit terug naar het vliegveld van Alta.

We hopen dat Noord-Noorwegen een onuitwisbare indruk heeft nagelaten en dat u met veel plezier op de reis terug kunt kijken.

Scandinavian Airlines (SAS)

Boekingsformulier