• Zondag 16 februari en zondag 1 maart 2020
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Evenes v.v.
 • Groepsreis: noorderlicht, Hurtigruten, zeearenden, Samische rendierhouderij
 • 16 februari: nog slechts 1 plaats beschikbaar
 • 1 maart: beschikbaar
 • Vanaf € 2.139,- p.p.

Noorderlicht op de Lofoten en Vesterålen

Fru Amundsen organiseert in 2020 deze spectaculaire 8-daagse winterreis: Noorderlicht en Hurtigruten

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

In donkere winternachten vertoont zich in het noorden van Scandinavië soms ineens het noorderlicht. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In allerlei kleuren groen – maar soms ook met roze en violet. Wilt u dit magische licht ook beleven?

Noorderlicht

Tijdens deze unieke reis varen we op een van de schepen van de beroemde Hurtigruten mee van de Vesterålen naar de Lofoten. Ook is het programma er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen bewonderen. De afgelopen 7 jaar zagen wij dit fenomeen tijdens ruim 95% van onze groepsreizen met het blote oog. Dat maakt dat we ons ondertussen een echte noorderlichtexpert kunnen noemen! Overdag genieten we van het winterlandschap en maken we kennis met de cultuur en het dierenleven op deze fascinerende eilanden ten noorden van de poolcirkel. Wat de manier van reizen van Fru Amundsen zo bijzonder maakt leest u hier

Landschap

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Het landschap van de Lofoten de Vesterålen staat bekend om zijn steil oprijzende bergen en sprookjesachtige lichtval door de lagere stand van de zon op deze breedtegraad. Zowel op de Lofoten als op de Vesterålen is de zee nooit ver weg. De eilanden worden omringd door de Noorse zee en de lokale geschiedenis en tradities bepalen tot op de dag van vandaag de visserij. Dankzij de Warme Golfstroom is het hier in de winter over het algemeen niet kouder dan enkele graden onder nul. De eilanden omvatten verrassende zand- en kiezelstranden en authentieke vissersdorpjes en er leven hier zeearenden, eidereenden, rendieren en elanden.

 

Hurtigruten 

Met de komst van de Hurtigruten in 1893 was eindelijk in Noord-Noorwegen sprake van een betrouwbare vervoersdienst voor goederen en mensen. Tegenwoordig wordt Hurtigruten gezien als een van de grootste attracties van Noorwegen en internationaal erkend als ’s werelds mooiste zeereis. Eén van de allermooiste etappes maken wij deze reis mee wanneer we oversteken van de Vesterålen naar de Lofoten. Na een bezoek aan het Hurtigruten museum vertrekken we vanaf Stokmarknes. De cruise brengt ons door de Raftsundet naar Svolvær.

Hurtigruten – Het schip de Finnmark Foto: Feikje Bosveld

Onderweg passeren we de Trollfjord, met zijn breedte van slechts 100 meter bij de monding in de Raftsundet en de hoge steile bergen aan weerszijden biedt deze fjordarm een spectaculair uitzicht.

Voor een kaart van de hele vaarroute klik hier

Overige activiteiten

Naast deze bijzondere vaartocht met de Hurtigruten maakt ook een bezoek aan een Samische rendierhouderij deel uit van het programma. De Samische rendierhoudster Laila vertelt ons enthousiast over de geschiedenis van haar volk en ze neemt ons mee naar haar rendieren. Op de Vesterålen bezoeken we een zalmkwekerij, waar we uitgebreide informatie krijgen over deze voor Noorwegen zo belangrijke tak van industrie. De laatste dag op de Lofoten gaan we het water op om zeearenden te spotten. Vanuit Svolvær varen we met een voormalige vissersboot langs de spectaculaire kustlijn van de Lofoten.

Al deze excursies en de entrees zijn bij de reissom inbegrepen.

Accommodaties

Bjerkvik

De eerste nacht verblijven we in een lokaal populair hotel in Bjerkvik. Hier beschikken we over 2-persoonskamers met een eigen badkamer met douche en toilet.

Nyksund

Aan de haven van Nyksund staat Holmvik Brygge, een sfeervol verbouwd pakhuis met een geschiedenis in de kaviaar industrie. Het gezellige huis ademt historie en met de 2-persoonskamers, de grote eetkeuken en de gezellige recreatieruimte biedt het ons een prima uitvalsbasis voor het ontdekken van de Vesterålen. De douches en toiletten zijn voor gemeenschappelijk gebruik maar kunt u natuurlijk privé gebruiken.

"<yoastmark

Svolvær

In Svolvær overnachten we in een gezellige accommodatie die van oudsher nauw verbonden was met de visserij. Tegenwoordig is het geschikt gemaakt als onderkomen voor toeristen en aangepast aan de moderne tijd. Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • Samische rendierhouderij
 • De mooiste etappe van de zeereis met de Hurtigruten
 • Bezoek zalmkwekerij, inclusief proeverij
 • Zeearenden zien tijdens een schitterende boottocht
 • Geniet van de Lofoten en de Vesterålen

Prijsinformatie

Vanaf € 2.139,- per persoon, inclusief excursies ter waarde van circa € 300,-

Exclusief €20 boekingskosten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner).
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies en entrees zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Bjerkvik aan de Ofotfjord

Noorderlicht Noord-Noorwegen, Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Met SAS vliegen we naar de Noorse hoofdstad Oslo, waar u aankomt op het vliegveld Gardermoen. Van hieruit vliegen we door naar de luchthaven Harstad/Evenes.

De eerste avond verblijven we niet ver van het vliegveld, in het dorp Bjerkvik aan de Ofotfjord. Tijdens een Noors welkomstdiner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel, Noorwegen

Bezoek aan een zalmkwekerij

Zalmkwekerij Noord-Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Na het ontbijt rijden we in westelijke richting naar de Vesterålen. Onderweg genieten we van het prachtige winterlandschap en uitzicht. In de buurt van Sortland bezoeken we een zalmkwekerij. Na olie en gas is zalm een van de belangrijkste Noorse exportproducten en in de fjorden langs de Noorse kust liggen ontelbare zalmkwekerijen. Tijdens deze verrassend interessante excursie bekijken we per boot de kweekbakken van dichtbij, horen we veel informatie over het kweken van zalm en natuurlijk wordt er zalm geproefd!

In de loop van de middag arriveren we bij onze accommodatie Holmvik Brygge in Nyksund. Het voormalige sjøhus is prachtig gelegen aan de haven. ‘In Nyksund eindigt de wereld niet, maar begint hij juist,’ volgens Ssemjon, de eigenaar van Holmvik Brygge. Zoals u hopelijk zult merken ligt onze accommodatie bijzonder gunstig om het noorderlicht te kunnen zien, mits het weer en de overige omstandigheden die daarvoor nodig zijn meewerken.

Noorderlicht Nyksund Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Kabeljauw, Vesterålen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

De rendieren van Laila Inga

Rendier, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag bezoeken we een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga zijn een van de weinige rendierhouders op de Vesterålen en Lofoten. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Als u wilt kunt u helpen met het voeren van de rendieren.

Tijdens het bezoek serveert Laila ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is. ’s Middags hebben we gelegenheid voor een bezoek aan Sortland. Ook vanavond houden we de weersomstandigheden en de noorderlichtactiviteit in de gaten zodat we dit wondere schouwspel niet missen als het zich vertoont. We overnachten in Nyksund.

Noorderlicht, Fru Amundsen, Noord-Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

"<yoastmark

"<yoastmark

Naar het einde van de wereld

Foto: Hans Seuters ©
Foto: Hans Seuters ©

Het voormalige vissersdorpje Nyksund was enkele tientallen jaren geleden volledig verlaten, maar u zult merken dat de mensen die er nu wonen dit doen uit liefde voor deze bijzondere locatie. Honderd jaar geleden was Nyksund het op een na grootste vissersdorp van de Vesterålen vanwege de nabijgelegen visgronden. De komst van motorboten maakte die nabijheid minder noodzakelijk en de haven van Nyksund was niet geschikt voor grotere schepen, dus de vissers trokken weg. Inmiddels is het dorp weer in opbouw en vestigen mensen zich hier weer permanent, ongetwijfeld aangetrokken door de schitterende, afgelegen ligging.

In de omgeving van Nyksund kunt u op uw gemak een wandeling maken en misschien spot u de otters wel die hier leven. Vanzelfsprekend ontdekken we ook wat het grillig gevormde eiland Langøya verder aan natuurschoon te bieden heeft. Het Noorse diner wordt vanavond weer door Fru Amundsen voor u bereid en natuurlijk houden we de noorderlichtomstandigheden nauwlettend in de gaten!

"<yoastmark

"<yoastmark

Met de Hurtigruten naar Svolvær

Hurtigrutemuseum Foto: Hans Seuters ©
Hurtigrutemuseum Foto: Hans Seuters ©

Vanochtend nemen we afscheid van Nyksund want we verruilen de Vesterålen voor de Lofoten. We rijden naar Stokmarknes voor een bezoek aan het Hurtigrutemuseum. Op verzoek van de Noorse regering zette Richard With op 2 juli 1893 met het stoomschip Vesteraalen koers naar Noord-Noorwegen om een route uit te stippelen die de verre arctische gebieden met het zuiden van het land zou verbinden en daarmee werd de Hurtigruten een feit.

Tegenwoordig vaart deze kustexpres in twaalf dagen van Bergen naar Kirkenes en terug. Vroeger vooral voor transport van post, goederen en personen, tegenwoordig ook als toeristische attractie. En was de eerste reis van Hurtigruten vanTrondheim naar Hammerfest nog een hachelijke expeditie, tegenwoordig wordt met moderne, comfortabele schepen gevaren. Na het bezoek aan het Hurtigrutemuseum schepen we in voor een van de spectaculairste trajecten van de Hurtigruten, de reis door de Raftsundet naar Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten.

Foto: Fru Amundsen ©

Installeer u op een stoel bij het raam of geniet buiten op het dek van het fenomenale uitzicht. Om 18.30 uur legt de Hurtigruten aan in Svolvær en is het maar een paar minuten rijden naar onze accommodatie.

Noorderlicht Lofoten, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Op ontdekkingstocht op de Lofoten

Noorderlicht Noord-Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©

De Lofoten zijn beroemd vanwege het landschap en de visserij en tijdens onze dagtocht over de eilanden zullen we ontdekken waarom. Op de Lofoten spreekt men van de binnenkust en de buitenkust. De buitenkust is de noordwestkust langs de Noorse Zee – een kust die vaak is blootgesteld aan hevige stormen, regen en mist. Wij gaan een kijkje nemen bij enkele prachtige stranden langs deze kust. IJs en weder dienende bezoeken we het strand bij Utakleiv. We onderbreken onze rit regelmatig om rond te kijken en een stukje te wandelen. Ook rijden we naar Henningsvær, vanwege de magnifieke ligging een van de meest bekende vissersplaatsjes aan de binnenkust. Henningsvær is gebouwd op diverse kleine eilanden en wordt aan alle kanten omgeven door de zee. Om de inwoners tegen de invloeden van de zee te beschermen is in 1934 onder meer een waterkering gebouwd die de 2 grootste eilanden verbindt. Het uitzicht vanaf de waterkering is een van de meest gefotografeerde plekjes op de Lofoten. Sinds 1983 is Henningsvær door een brug verbonden met de rest van de Lofoten.

Aan het eind van de middag rijden we weer terug naar Svolvær. Na het door Fru Amundsen verzorgde Noorse diner hopen we dat het noorderlicht zich weer vertoont en als het nodig is, gaan we daarvoor op pad.

"<yoastmark

"<yoastmark

Haukland Utakleiv Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

Natuursafari op zoek naar zeearenden

"<yoastmark

Deze dag verkennen we de omgeving vanaf het water: er staat een boottocht in de omgeving van Svolvær gepland. We starten met een fotopresentatie over de natuur en het dierenleven in dit arctische gebied. Vervolgens gaan we aan boord van een gerenoveerde, traditionele vissersboot en varen we over de Vestfjord langs de prachtige fjordenkust van de Lofoten. De kans om zeearenden te zien is hier erg groot! Deze enorme vogels hebben een spanwijdte van wel 2,5 meter. Aan de kop is te zien of het een jonge vogel is: bij jonge vogels is deze bruin in plaats van wit.

In de middag hebt u nog tijd voor een wandeling in of vlakbij Svolvær, of om te winkelen als u dat wilt. Hopelijk werken ook vanavond de omstandigheden mee zodat u nog een laatste keer het noorderlicht kunt zien!

Henningsvær, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Natuursafari, Noord-Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©
Zeearend, Vesteralen, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

Terug naar huis

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Na een vroeg ontbijt is het tijd voor de prachtige rit naar het vliegveld Harstad/Narvik (Evenes) waarbij het onderweg weer raadzaam is te letten op rendieren en/of elanden. Na een tussenstop Gardermoen, het vliegveld van Oslo, vliegt u verder naar Schiphol.

Lofoten rorbuer uitzicht, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

Overzicht van alle groepsreizen van Fru Amundsen

klik hier

Boekingsformulier