• Zondag 11 maart 2018 – Deze reis is volgeboekt. Stuur ons een mail op info@fruamundsen.nl als u belangstelling hebt voor nieuwe vertrekdata in 2019!
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo en Oslo-Evenes
 • Groepsreis, fotografiereis, noorderlichtreis
 • Volgeboekt
 • Vanaf € 2.149,- p.p.
Hillebrand Breuker noorderlicht Lofoten
Foto: Hillebrand Breuker ©

Op zoek naar poollicht, zeearenden en prachtige landschappen in arctisch Noorwegen

In donkere winternachten vertoont zich in het noorden van Scandinavië ineens het noorderlicht. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In allerlei kleuren groen – maar soms ook met roze en violet. Wilt u dit magische licht ook beleven en fotograferen?

Van 11 tot en met 18 maart 2018 organiseert Fru Amundsen in samenwerking met natuur- en landschapsfotograaf Hillebrand Breuker een bijzondere 8-daagse winterfotografiereis naar de Lofoten en de Vesterålen. Het programma van de reis is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen zien en fotograferen, maar overdag ontdekken we het fascinerende winterlandschap van deze eilanden hoog boven de poolcirkel.

Lofoten en Vesterålen

De Lofoten en de Vesterålen zijn bijzonder fotogenieke locaties in het noorden van Noorwegen, met een prachtige lichtval door de lage stand van de zon op deze breedtegraad. In deze tijd van het jaar komt de zon rond half zeven op en gaat onder rond kwart voor zes. Hoewel de eilanden ver boven de poolcirkel zijn gelegen, heerst er toch een relatief gematigd zeeklimaat – dankzij de Warme Golfstroom is het hier in de winter over het algemeen niet kouder dan enkele graden onder nul. Het landschap wordt gedomineerd door zee, verrassende zand- en kiezelstranden en ruige bergen die schilderachtige vissersdorpjes omsluiten.

Hillebrand Breuker strand zonsondergang
Foto: Hillebrand Breuker ©

Fotografiereis

Tijdens deze reis wordt aandacht besteed aan cameratechniek, belichting en compositie, maar ook zullen we stilstaan bij het gebruik van filters en instellingen voor bijvoorbeeld het maken van panorama’s en het maken van opnamen met lange sluitertijden. Het fotograferen van het noorderlicht krijgt natuurlijk specifieke aandacht.

De fotografiereis Noorderlicht en meer… wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers, met deskundige reisleiding van Fru Amundsen en onder begeleiding van fotograaf Hillebrand Breuker. Reizen en fotograferen met een kleine groep betekent volop persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Hillebrand kan in de praktijk direct feedback, tips en trucs geven zodat u met fantastische beelden thuiskomt. Tijdens de reis vinden er beeldbesprekingen plaats en wordt er aandacht besteed aan het bewerken van de foto’s op de computer.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Hillebrand Breuker noorderlicht
Foto: Hillebrand Breuker ©

Activiteiten

Tijdens de reis ontdekken we de eilandengroepen Lofoten en Vesterålen, bezoeken we idyllische vissersdorpen als Reine, Hamnøy, Nusfjord en Nyksund, wandelen we langs de stranden en kijken we in de havens naar het binnenlopen en uitvaren van de vissersboten. De kabeljauwvisserij begint al in februari en hier en daar zien we vers gevangen kabeljauw aan de rekken te drogen hangen. ’s Avonds gaan we erop uit om het noorderlicht te zien.

Op de Vesterålen ontmoeten we de enthousiaste Ian die ons meeneemt voor een kennismaking met ‘zijn’ enorme zeearenden. Door hun grote spanwijdte worden deze indrukwekkende vogels ook wel vliegende deuren genoemd. Natuurlijk tonen we u de mooiste locaties en maken we uitgebreide fotostops waarvoor we niet altijd ver van ‘huis’ hoeven: onze verblijfplaats Nyksund biedt al volop mogelijkheden voor fotografie. Op de Lofoten verkennen we vooral de meest zuidwestelijk gelegen eilanden Flakstadøy en Moskenesøy met de prachtige stranden aan de buitenkust en loodrechte rotswanden langs de kust van de Vestfjord. Daar liggen in beschutte baaien de mooiste vissersdorpjes.

Accommodatie

De eerste nacht verblijven we in een hotel in Bjerkvik aan de oever van de Ofotfjord, op ca. 40 kilometer ten oosten van het vliegveld Harstad/Narvik. In het hotel hebben we 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet voor u gereserveerd. Holmvik Brygge in Nyksund is een sfeervol verbouwd pakhuis met 2-persoonskamers, een grote eetkeuken en een gezellige recreatieruimte. Het voormalige sjøhus, waar we drie nachten verblijven, is prachtig gelegen aan de haven. ‘In Nyksund eindigt de wereld niet, maar begint hij juist,’ volgens de eigenaren van Holmvik Brygge. In Flakstad verblijven we drie nachten in de prachtige voormalige pastorie. Het mooi gerenoveerde gebouw beschikt over zeven slaapkamers en twee badkamers voor gemeenschappelijk gebruik. Vanuit het huis hebben we uitzicht op zee en op de bergen.

Hillebrand Breuker Nyksund
Nyksund – Foto: Hillebrand Breuker ©

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de reis krijgt iedere deelnemer van tevoren een uitgebreid e-book toegestuurd. In dit e-book wordt ingegaan op het fotograferen van landschap en wildlife. Specifieke aandacht krijgt het fotograferen in winterse omstandigheden en het fotograferen van het noorderlicht.

De fotograaf

Hillebrand Breuker is een gepassioneerd landschap- en natuurfotograaf. Zijn foto’s worden regelmatig in allerlei bladen en tijdschriften gepubliceerd. Hij organiseert fotografieworkshops en reizen in Nederland, maar ook ver daar buiten. Het terugkerende thema tijdens zijn workshops en reizen is vooral het fotograferen van landschappen en wildlife. U kunt zijn website vinden op: www.hillebrandbreuker.nl

Hillebrand over deze reis: ‘In het besneeuwde winterlandschap danst het noorderlicht boven de fjorden. Zeearenden duiken met hun klauwen recht vooruit op een vis. Dat gaan we fotograferen!

Onderstaand programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s met specifieke aandacht voor noorderlichtfotografie
 • Het verrassende landschap van de Lofoten en Vesterålen
 • Zeearendsafari op de Vesterålen
 • Prachtige locaties voor fotografie: zand- en kiezelstranden, steile bergen en zee
 • Professionele begeleiding op het gebied van fotografie
 • Aandacht voor technische en creatieve mogelijkheden m.b.t. fotografie
 • Ervaren reisleiding met kennis van de omgeving
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot 4 weken voor vertrek tenzij het minimum aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

Vanaf € 2.149,- per persoon, inclusief professionele begeleiding op het gebied van fotografie en excursies.

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 •  Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma, inclusief voorstelling Peer Gynt en openluchtconcert
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • Fotografische begeleiding door Hillebrand Breuker
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • € 20,- Boekingskosten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Dag 1 – ca. 50 km

Hillebrand Breuker Gratangen, Noord-Noorwegen
Foto: Hillebrand Breuker ©

Met SAS vliegen we naar de Noorse hoofdstad Oslo, waar u aankomt op het vliegveld Gardermoen. Van hieruit vliegen we door naar de luchthaven Harstad/Evenes. De eerste avond verblijven we niet ver van het vliegveld, in het dorp Bjerkvik aan de Ofotfjord. Tijdens een Noors welkomstdiner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Foto: Bjerkvik Hotell ©
Noorderlicht Noord-Noorwegen, Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel, Noorwegen

Dag 2 – ca. 210 km

Hillebrand Breuker Nyksund
Foto: Hillebrand Breuker ©

 

Na het ontbijt rijden we in westelijke richting naar de Vesterålen. Onderweg genieten we van het prachtige winterlandschap en op een aantal locaties zullen we een uitgebreide fotostop maken.

’s Middags rijden we via het stadje Sortland naar de noordpunt van het eiland Langøya. Daar ligt het voormalige vissersdorpje Nyksund, waar zich onze accommodatie voor de komende 3 nachten bevindt. Honderd jaar geleden was Nyksund het op een na grootste vissersdorp van de Vesterålen vanwege de nabijgelegen visgronden. De komst van motorboten maakte die nabijheid minder noodzakelijk en de haven van Nyksund was niet geschikt voor grotere schepen, dus de vissers trokken weg. Inmiddels is het dorp weer in opbouw en vestigen mensen zich hier weer permanent, ongetwijfeld aangetrokken door de schitterende, afgelegen ligging.

Zoals u hopelijk zult merken ligt onze accommodatie bijzonder gunstig om het noorderlicht te kunnen zien. Het Noorse diner wordt door Fru Amundsen voor u bereid.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Winterlicht op de Vesterålen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3 – ca. 170 km

Hillebrand Breuker zeearend
Foto: Hillebrand Breuker ©

Op het programma staat vandaag een boottocht gericht op het zien van zeearenden. We worden ontvangen door Ian die ons enthousiast begeleidt bij het zien en fotograferen van ‘zijn’ zeearenden. In een korte introductie legt hij uit hoe de arenden zich gedragen en vervolgens neemt hij ons mee aan boord van zijn RIB-boot. U krijgt een speciaal pak aan zodat u goed tegen water en wind beschermd bent. Om de zeearenden te spotten kunnen we vlak bij de kust blijven. De rit van en naar deze excursie maakt de dag alleen maar mooier, alle delen van de Vesterålen zijn de moeite van het bezichtigen en fotograferen meer dan waard!

We houden voor u de weersomstandigheden en noorderlichtactiviteit in de gaten en gaan eropuit als de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Foto: Fru Amundsen ©
Holmvik Brygge Foto: Hans Seuters ©
Foto: Fru Amundsen ©
Holmvik Brygge Foto: Fru Amundsen ©
Zeearend Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4 – ca. 50 km

Elke fotograaf kan zijn hart ophalen in het oude vissersdorp Nyksund en zijn omgeving. Vooral het laatste stuk van de weg ernaartoe, vlak langs de kust, biedt prachtige vergezichten en het licht zorgt voor steeds een nieuwe beleving van het landschap. Vandaag blijven we dan ook dicht bij huis. Wellicht maken we nog een korte rit naar het kleine vissersdorp Stø waarbij we de oudste kerk van de Vesterålen passeren. Men neemt aan dat het oorspronkelijke gebouw uit de 16e eeuw stamt en dat de huidige witte houten kruiskerk vanuit het iets zuidelijker gelegen Gisløya naar Langenes is verplaatst.

Ook vanavond houden we de noorderlichtactiviteit in de gaten en wordt het diner met Noorse gerechten door Fru Amundsen verzorgd.

Hillebrand Breuker Nyksund kust
Foto: Hillebrand Breuker ©
Nyksund, Vesteralen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Dag 5 – ca. 250 km

Hillebrand Breuker strand Flakstad
Foto: Hillebrand Breuker ©

We nemen afscheid van Nyksund om naar Flakstad te verhuizen. Dat betekent dat we de Vesterålen verlaten. Vanuit Melbu maken we per veerboot de oversteek naar Fiskebøl op de Lofoten. Onderweg zullen we een bezoek brengen aan het prachtig gelegen Henningsvær, een van de bekendste vissersdorpen van de Lofoten. Pas in 1981 werd dit plaatsje rechtstreeks bereikbaar via bruggen in plaats van veerboten. Het uitzicht vanaf de waterkering aan het eind van de haven is een van de meest gefotografeerde locaties in dit deel van Noorwegen, maar ook langs de weg naar Henningsvær ontdekken we verschillende betoverende plekjes.

Over de eilanden Austvågøy, Gimsøy en Vestvågøy rijden we vervolgens naar Flakstad waar we onze intrek nemen in de voormalige pastorie, vlak bij het bijzondere kerkje. Vanavond houden we natuurlijk de noorderlichtmeters en de weersvoorspellingen weer in de gaten om de kans op het zien van noorderlicht zo groot mogelijk te maken. De omgeving van Flakstad biedt uitstekende mogelijkheden dit kleurenschouwspel waar te nemen. Ook in de pastorie worden de maaltijden door Fru Amundsen bereid.

Op de terugweg komen we door het dorp Vinstra. Hier staat de boerderij Hågå uit 1318. Deze boerderij wordt ook wel Per Gynt-gården genoemd omdat volgens de overlevering de legendarische Per Gynt hier zou hebben gewoond.

Bij de Sødorp kapel staat een monument ter herinnering aan deze Per Olson Hage (1732-1785) – maar of hij echt de historische Per Gynt was, valt te betwijfelen. Tegenwoordig wordt die rol eerder toebedacht aan Peder Laurissen Hågå, die rond 1600 op dezelfde boerderij zou hebben geleefd.

Noorderlicht, Fru Amundsen, Noord-Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©
Hillebrand Breuker strand Lofoten
Foto: Hillebrand Breuker ©
Kerk in Flakstad, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6 – ca. 80 km

Hillebrand Breuker Hamnoy
Foto: Hillebrand Breuker ©

Vandaag verkennen we de meest zuidwestelijk gelegen eilanden van de Lofoten. De route die we rijden voert ons door een fantastisch en imposant landschap, zo is bijvoorbeeld het uitzicht bij de bruggen richting Fredvang werkelijk fenomenaal. Op Moskenesøy liggen de vissersdorpjes allemaal aan de oostkust, in de beschutting van hoog oprijzende steile bergen, waar de weersomstandigheden het gunstigst zijn. Het uitzicht op het dorp Reine werd ooit door Time Magazine uitgeroepen tot het mooiste ter wereld. Volgens sommigen is het uitzicht op het nabij gelegen Hamnøy zeker zo mooi – we zullen er een stop maken zodat u het zelf kunt beoordelen!
Vlakbij onze accommodatie, op loopafstand, ligt overigens een van de meest fotogenieke stranden van de Lofoten, het strand Skagsanden. Vandaag hebt u alle gelegenheid om daar te kijken en te fotograferen, maar de fotogenieke locaties die we onderweg passeren, rijden we ook niet zomaar voorbij. Hopelijk is het vanavond, na weer een heerlijke maaltijd, weer tijd voor het noorderlicht!

Kabeljauw op de Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Lofotenvisserij, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
de pastorie in Flakstad, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Prestegården Foto: Fru Amundsen ©

Dag 7 – ca. 80 km

Hillebrand Breuker strand
Foto: Hillebrand Breuker ©

De kust langs de Vestfjord, de fjord tussen de Lofoten en het vasteland, wordt ook wel de binnenkust genoemd. Hier liggen de meeste vissersdorpjes, in de luwte van de hoge bergen. Vandaag bezoeken we het dorpje Nusfjord dat wordt beschouwd als een van de best bewaard gebleven vissersdorpen van de Lofoten. De rode vissershuisjes – rorbuer – liggen rond een kleine, natuurlijke haven aan de Vestfjord. De huisjes stammen uit het eind van de 19e eeuw, net als de rest van het dorp zoals de Trandamperi (levertraanfabriek) en de Landhandel, een winkel met een heerlijk nostalgische sfeer waar de voor de Lofoten zo typische levensmiddelen als stokvis en levertraan worden verkocht.

De buitenkust, aan de Noorse Zee, ligt blootgesteld aan weer en wind, maar wordt gekenmerkt door prachtige zand- en kiezelstranden. De zonsondergangen zijn spectaculair en de kleuren onbeschrijfelijk. We bezoeken de stranden bij Uttakleiv en Haukland. De Sunday Times Travel heeft in 2010 een lijst samengesteld van de vijftig mooiste stranden ter wereld. Het strand bij Uttakleiv eindigde op de derde plaats! Na zonsondergang rijden we terug naar Flakstad, en als het helder weer is en de noorderlichtverwachting is goed, gaan we er ’s avonds weer op uit.

Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©
Nusfjord, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8 – ca. 255 km

Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Op deze laatste dag hebben we een prachtige rit voor de boeg en nemen we na een vroeg ontbijt afscheid van Flakstad en de Lofoten. Door het winterlandschap rijden we via de E10 terug naar het vasteland waarbij er onderweg een grote kans is op het zien van elanden. De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. We rijden naar het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik), waarna u met SAS vroeg in de middag terugvliegt naar Amsterdam

Scandinavian Airlines (SAS)
Avondlicht op de Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier