Noorderlichtreis Lofoten, zonsondergang

Hoogtepunten

 • Op zoek naar het noorderlicht
 • Het betoverende van de Lofoten & Vesterålen
 • Herfstkleuren
 • Bezoek Polarlightcenter in Laukvik
 • Zeearendsafari per RIB-boot
 • Wandelen op de Lofoten & Vesterålen (u krijgt een wandelgids cadeau!)
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Optioneel: Lofotr Vikingmuseum en nog veel meer

Datum en prijs

 • Op aanvraag in september 2021, vertrek niet mogelijk op zaterdag
 • Uw eigen reisgezelschap: 1, 2 of meer personen
 • 11 dagen
 • Exclusief vliegtickets – start vanaf luchthaven Harstad/Narvik (Evenes)

 

 

Noorderlichtreis Lofoten in de herfst

Herfstreis naar het noorderlicht: Lofoten & Vesterålen

In deze herfstreis naar de Lofoten en Vesterålen draait alles om een kleurenexplosie in een uitzonderlijk mooi natuurgebied. Scharlakenrood, okergeel, noorderlichtgroen; september is de perfecte maand om deze combinatie van kleuren te ervaren.

Noorderlicht, Lofoten, herfstreis Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Juiste plaats en tijd voor noorderlicht

Veel mensen hebben de hoop om eens onder een donkere sterrenhemel te staan en het wonderlijke natuurverschijnsel dat poollicht heet, te mogen aanschouwen. Tijdens deze reis in september zijn de nachten donker genoeg om het noorderlicht te kunnen zien, en u bevindt zich ook nog eens op de juiste breedtegraad. Wij hebben dit al vaak mogen ervaren tijdens onze herfstreizen. De kleurrijke herfsttinten bereiken vaak hun hoogtepunt in de tweede helft van september. Gaat u ervoor?

In het kort

Tijdens deze herfstreis ontdekt u de eilanden van de Lofoten, qua oppervlakte ongeveer even groot als de provincie Utrecht. Hoog oprijzende bergwanden met spitse toppen, rode houten huisjes op palen in de zee (‘rorbuer’), schilderachtig gelegen vissersdorpjes als Henningsvær en Nusfjord, verrassende stranden: je raakt hier niet uitgekeken! Het zuidelijke deel van de Lofoten is qua landschap het ruigste deel. Het vissersdorp Reine is omringd door een adembenemend berglandschap – volgens Time Magazine een van de mooiste uitzichten op aarde. Al eeuwenlang worden kunstenaars en natuurliefhebbers geïnspireerd door de sprookjesachtige omgeving van de Lofoten.

Natuurlijk maakt u kennis met de geschiedenis van de Lofotenvisserij en als u wilt met die van de Vikingen.

In de loop van deze reis maakt u ook de oversteek naar de eilandengroep Vesterålen, een prachtige omgeving qua landschap maar ook om zeearenden te zien. Majestueuze, indrukwekkende vogels die wegens hun spanwijdte van ruim 2 meter ook wel vliegende deuren worden genoemd! We geven u tips voor wandelingen en andere activiteiten voor uw hele vakantie zodat u de reis naar eigen inzicht kunt vormgeven.

weg naar Laukvik Herfstreis Lofoten noorderlicht Noorwegen Fru Amundsen
Lofoten in de herfst Foto: Fru Amundsen ©

Kleurrijke Noorse herfst

Begin september begint de natuur langzaam te verkleuren, van zomergroen naar scharlakenrood, okergeel en warm oranje. Kortere dagen en koudere nachten zijn voor veel struiken en bomen een signaal om van kleur te veranderen, waardoor ook de eilandengroepen Lofoten & Vesterålen zich in prachtig goudgeel en oranje tooien. Meer over het ontstaan van herfstkleuren leest u op deze site in het menuOntdek‘.

De Lofoten en Vesterålen profiteren van de Warme Golfstroom en over het algemeen wordt het hier niet extreem koud. Om de kans om noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken, adviseren wij u bij helder weer ’s avonds naar buiten te gaan. De temperatuur kan in de avonduren aanzienlijk dalen zodat we u adviseren om warme kleding mee te nemen en die in laagjes te dragen. Overdag kan in dit jaargetijde de temperatuur nog heel aangenaam zijn, hoewel een vroege stevige herfststorm ook tot de mogelijkheden behoort.

Reviews geschreven door onze gasten leest u hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is een voorbeeld van hoe uw reis zou kunnen verlopen. Het programma kan aangepast worden aan uw eigen wensen.

Prijs op aanvraag

Deze reis is exclusief vliegtickets en start vanaf de luchthaven Harstad/Narvik (Evenes). Een eventuele toeslag wordt onder meer bepaald door bijvoorbeeld de toevoeging van autohuur of extra activiteiten. Deze kunnen wij op verzoek voor u reserveren, zie ook het tabblad ‘Activiteiten’. Uw boeking is pas definitief wanneer u akkoord gaat met de totaalprijs.

Alle overnachtingen zijn op aanvraag. Indien een categorie of locatie niet beschikbaar is, overleggen we met u in verband met mogelijke oplossingen.

Inbegrepen

 • 10 overnachtingen: 1 x Tjeldsund, 3 x Eliassen rorbuer, 3 x Svinøya rorbuer en 3 x Huset på Yttersiden, inclusief beddengoed en 1 set handdoeken per persoon per accommodatie – in alle accommodaties beschikt u over een kamer met privé badkamer.
 • Het Fru Amundsen kookboek
 • Wandelgids Lofoten en Vesterålen
 • 1 Fru Amundsen Fold-a-cup per persoon
 • Bezoek Polarlightcenter
 • Zeearendsafari per RIB-boot
 • Twee keer diner en twee keer ontbijt
 • Uitgebreide reisinformatie
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Vliegtickets
 • Overige maaltijden en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Overtocht per veerboot Fiskebøl – Melbu
 • Huurauto. Wij kunnen een auto voor u reserveren. Omdat deze prijzen snel wisselen en bovendien afhankelijk zijn van een aantal keuzes, zorgen wij graag voor een actuele prijsopgave als u belangstelling hebt voor deze reis.
 • Facultatieve activiteiten; in overleg kunnen wij extra door u gewenste activiteiten reserveren. Lees meer over deze activiteiten op het tabblad ‘Activiteiten’
 • Boekingskosten à € 20,-

Noorderlicht

Noorderlichtreis Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot.

Noorderlicht in de herfst?

Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar wij voorzien u van allerlei tips zodat uw kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk is. Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde groepsreizen, met het stempel noorderlichtreis, het noorderlicht met het blote oog. De ligging van de eilandengroepen maken de Vesterålen en Lofoten uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Noorderlichtfotografie

Noorderlichtreis Lofoten Austnesfjorden, Lofoten, Noorwegen
Fru Amundsen©

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met tips zodat u het noorderlicht  fotografisch kunt vastleggen. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Meer informatie over het noorderlicht en praktische tips voor kleding tijdens een noorderlichtreis leest u in ons blog Op zoek naar het noorderlicht en Kledingtips voor noorderlichtreizen.

Tjeldsundbrua Hotel

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld ligt het Tjeldsundbrua Hotel. Het hotel ligt nog net op het vaste land van Noorwegen naast de bijna 1 kilometer lange brug over de zeestraat Tjeldsundet. In het hotel beschikken alle kamers over een eigen douche en toilet en het hotel beschikt over een restaurant.

Tjeldsund Kro og Motell

Eliassen rorbuer, Hamnøy

In Hamnøy, gemeente Reine, overnacht u 3 nachten in een schitterend gelegen, voormalig traditioneel vissershuis (rorbu) bij Eliassen Rorbuer. U beschikt over een 1 slaapkamer en een badkamer met toilet en douche. U kunt hier uw eigen maaltijden bereiden: keukenapparatuur en servies is aanwezig.

Rorbuer in Hamnøy, Lofoten, Noorwegen
Foto: Eliassen rorbuer ©

Svinøya rorbuer, Svolvær

Ook deze traditionele vissershuisjes voldoen volledig aan de eisen van de moderne tijd. In de rorbu beschikt u over een eigen badkamer en keukenblok. Het gerenommeerde restaurant Børsen maakt onderdeel uit van Svinøya rorbuer en is beroemd vanwege de lokale specialiteiten. Vanaf uw rorbu kunt u het centrum van Svolvær gemakkelijk te voet bereiken en op het eiland zelf zijn ’s avonds donkere plekken te vinden vanwaar het noorderlicht uitstekend gespot kan worden wanneer het zich vertoont. U verblijft hier 3 nachten.

Rorbuer op Svinøya, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen

Huset på Yttersiden, Ringstad

In Ringstad verblijft u in een van de appartementen prachtig gelegen aan de haven van Ringstad.

U verblijft hier 3 nachten. Elk appartement beschikt over een keukenblok en een douche met toilet. U kunt dus zelf koken, maar in Huset på Yttersiden is ook een restaurant waar u kunt genieten van een heerlijke maaltijd. In elk geval de laatste avond is het diner inclusief, net als het ontbijt op de dag van vertrek.

Huset På Yttersiden Ringstad Vesterålen
©

Wat er nog meer te doen is

noorderlichtvakantie Lofoten Natuursafari Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

In de omgeving van uw accommodaties is nog veel meer te doen dan aangegeven in de suggesties in de dag-tot-dag beschrijving. U kunt uw vakantie geheel naar eigen smaak inrichten. Tenzij anders aangeven zijn deze excursies niet inbegrepen in de reissom. Ook beschrijven we een aantal activiteiten waar geen extra kosten aan verbonden zijn.

Svolvær

In de nabije omgeving van Svolvær is van alles te ondernemen. Wat denkt u van een fijne wandeling in het gebied Kongsmarka of na een korte, vrije steile start een gemakkelijke wandeling naar Tjeldbergtinden? Wat een fantastisch uitzicht hebt u vanaf de top! En vergeet niet uw naam op te schrijven in het boek dat u aantreft in de postbus op de top.

Svolvær biedt ook verschillende mogelijkheden voor een excursie per boot. Afhankelijk van de dag van de week kunt u met een omgebouwde vissersboot of een snelle RIB-boot meevaren naar de beroemde Trollfjord. Hier vond op 6 maart 1890 de slag om de Trollfjord plaats. Nadien is wettelijk geregeld dat in deze omgeving alleen met kleine boten commerciële visserij kan plaatsvinden. Langs de kust op weg naar de Trollfjord zijn ook zeearenden te spotten.

De buitenkust op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Wandeling bij Uttakleiv Foto: Fru Amundsen ©

Kabelvåg

Kabelvåg vervulde de functie van ‘hoofdstad van de Lofoten’ tot bij de komst van de schepen van de Hurtigruten bleek dat de natuurlijke haven niet diep genoeg was. Svolvær werd toen gekozen als aanleghaven en geleidelijk aan kreeg deze plaats de functie van regionaal centrum. In het centrum van Kabelvåg zijn nog mooie oude houten huizen bewaard gebleven. Kabelvåg herbergt ook enkele musea zoals het Lofoten aquarium. Aan de E10 staat de opvallende kerk Lofotenkathedraal.

De avontuurlijke zijweggetjes naar de buitenkust bij Uttakleiv, Eggum of Undstadzijn écht de moeite waard! Ter plaatse zijn ook mooie en niet al te moeilijke wandelingen te maken. Vergeet dan niet een lunchpakket en gevulde thermoskan mee te nemen!

Zeearend safari per RIB-boot in Ringstad (inclusief):

In Ringstad bestuurt Ian met enthousiasme zijn RIB-boot op zoek naar ‘zijn’ zeearenden. In een korte introductie legt hij uit hoe de arenden zich gedragen en geeft hij tips over het fotograferen van de dieren.

Zeearend Lofoten & Vesterålen
Zeearend Foto: Fru Amundsen ©

Een RIB-boot is een rubberboot met een verharde bodem van polyester. U krijgt een wind- en waterdicht pak om over uw kleding te dragen en een reddingsvest.

Er is weinig ruimte aan boord dus neem geen grote fototas mee. Zorg dat uw fotoapparatuur goed waterdicht is ingepakt. Hoewel de kapitein zijn best zal doen om de tocht zo comfortabel mogelijk te laten verlopen en we grotendeels in de fjorden en niet op open zee varen, is er altijd kans op (zout!) spatwater. Als alles meezit kan dit een prachtige excursie zijn die u niet snel vergeet! De lunch, bestaande uit een overheerlijke vissoep, zal u na dit avontuur prima smaken. Deze excursie is helaas minder geschikt voor personen met zware rugklachten.

Meer informatie leest u hier: yttersiden.no/

Kennismaken met de Noorse keuken

Fold-a-cup Fru Amundsen
De opvouwbare Fold-a-cup, handig voor onderweg! Foto: Fru Amundsen ©

Fru Amundsen streeft ernaar om haar gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten en traditionele maaltijden zijn onlosmakelijk verbonden met de Noorse cultuur en gebruiken. Tijdens onze groepsreizen serveren we dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten. Een aantal van deze recepten hebben we gepubliceerd in een kookboek en dit boekje ontvangt u samen met de reisbescheiden zodat u tijdens de reis ook zelf de Noorse keuken kunt ontdekken. Op enkele dagen zijn de maaltijden inbegrepen.

In Noorwegen is zelfs op de mooiste locaties niet altijd een terrasje of een restaurant beschikbaar voor een versnapering onderweg. Dus neem, wanneer u eropuit gaat, een gevulde broodtrommel en thermosfles mee. En vergeet dan niet uw Fru Amundsen Fold-a-cup!

Waarom een individuele reis van Fru Amundsen

 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante excursies
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten uit het Fru Amundsen kookboek
 • Veel achtergrondinformatie over Noorwegen, op papier en via beeld
 • Wandelgids Lofoten en Vesterålen cadeau
 • U ontvangt de enige echte Fru Amundsen Fold-a-cup!

Meer algemene informatie over individuele reizen van Fru Amundsen leest u hier

Fru Amundsen

Dag tot Dag

Op herfstreis in Noord-Noorwegen

Herfstreis Noorderlichtreis Lofoten en Vesterålen Tjeldsundbrug, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vanaf de luchthaven Harstad/Narvik (Evenes) rijdt u via de E10 in een kleine 20 minuten naar uw eerste hotel. Tjeldsundbrua Hotel ligt net voor de brug over de zeestraat die u morgen van het vasteland van Noorwegen naar de eilanden van de Vesterålen brengt.

In het restaurant wordt een warme maaltijd geserveerd en wie weet … misschien kunt u vanavond al het noorderlicht zien. Als de omstandigheden gunstig zijn, adviseren wij u naar de parkeerplaats aan de fylkesvei 825 te rijden, richting Grovjord, waar een kunstwerk staat uit de serie Skulpturlandskap Nordland. Deze plek, op ca. 10 – 15 minuten rijden, is zeer geschikt om het noorderlicht te zien wanneer het zich aandient.

Naar het eiland Hamnøy

Rorbu Hamnoy Lofoten Noorwegen
Foto: Eliassen rorbuer ©

Na het ontbijt steekt u via de Tjeldsundbrug over naar de Vesterålen. De route van vandaag is ruim 250 km. Neem hier rustig de hele dag voor en hou rekening met een gemiddelde snelheid van 60 km per uur.

De weg van Koning Olav

De E10 wordt ook wel Kong Olavs vei genoemd, dit zult u ook op borden langs de weg zien staan. De reden hiervoor is dat, om de Lofoten beter bereikbaar te maken, in de tweede helft van de vorige eeuw veel tunnels en bruggen zijn aangelegd om een snellere verbinding te maken van het vasteland naar Å i Lofoten. De aanleg van de E10 nam tientallen jaren in beslag. Telkens wanneer een gedeelte van de weg klaar was kwam Koning Olav van Oslo naar de Lofoten om het lint door te knippen en de weg te openen. Deze weg over de Lofoten is uitgeroepen tot een Nationaal Toeristische Route – een weg door een landschap van ongekende schoonheid.

Langs de weg zult u af een toe een bord zien dat een mooi uitkijkpunt aankondigt, maak dan zeker een fotostop of neem een pauze. Zo is er een mooi uitzichtpunt bij Napp. De afslag bij Vareid, richting Vikten, is de moeite van een paar extra kilometers waard. Hier rijdt u dit stukje weg heen en terug en vervolgt dan de E10 naar uw accommodatie in Hamnøy.

Noorderlicht met volle maan Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht met volle maan Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Hamnøy Foto: Fru Amundsen ©
Vikten, Lofoten, herfstreis, Noorwegen, Fru Amundsen
Vikten Foto: Fru Amundsen ©

Een overweldigend landschap

noorderlichtreis Lofoten Fredvang herfstreis
Fredvang Foto: Fru Amundsen ©

De Lofoten zijn beroemd vanwege het landschap en tijdens een rit of een wandeling over de meest zuidelijk gelegen eilanden zult u begrijpen waarom. Vandaag hebt u uitgebreid de tijd voor dit deel van de Lofoten. Misschien hebt u al ontdekt dat u hier geen verkeerde afslag kunt nemen – alle wegen brengen u naar adembenemende stukjes Lofoten! Bezoek bijvoorbeeld het afgelegen vissersdorpje Nusfjord (entree ca. 100 NOK p.p., exclusief) of wandel over een van de vele zandstranden zoals het hagelwitte strand bij Ramberg of het strand Skagsanden bij Flakstad.

De kerk van Flakstad

De rode houten kerk van Flakstad staat op een locatie die te maken heeft met heftige weersomstandigheden. Al eeuwen beukt de wind vanaf de Noorse zee op de wanden van de kerk en dit natuurgeweld wordt nog eens versterkt door valwinden die door de steile bergwanden worden veroorzaakt. In 1874 vernielde een orkaan de kerktoren welke later is hersteld. De steile bergwanden zorgen voor een imponerend uitzicht.

Als er sterren aan de hemel te zien zijn, adviseren wij u om vanavond een donkere plek op te zoeken vanwaar u goed om u heen kunt kijken. Want wie weet, toont het noorderlicht zich wel!

Lofoten Ramberg Foto: Fru Amundsen ©
Ramberg Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten kerk van Flakstad
Flakstad – Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten Nusfjord in de herfst Noorwegen herfstreis
Foto: Fru Amundsen ©
Nusfjord herfstreis Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Nusfjord Foto: Fru Amundsen ©

Het mooiste uitzicht ter wereld

Reine in de herfst, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Reine Foto: Fru Amundsen ©

Ook deze dag hebt u nog volop gelegenheid het zuidelijke deel van de Lofoten te verkennen. Op de Lofoten spreekt men van de binnenkust en de buitenkust. De buitenkust is de noordwestkust langs de Noorse Zee – een kust die vaak is blootgesteld aan hevige stormen, regen en mist. Op Moskenesøy liggen de vissersdorpjes allemaal aan de oostkust waar de weersomstandigheden het gunstigst zijn, in de beschutting van hoog oprijzende kale bergen.

De ijstijden hebben duidelijk sporen achtergelaten op de Lofoten. Tijdens de laatste ijstijd was de ijslaag op het land soms wel 3 kilometer dik. Toen het ijs begon te smelten en de druk van het ijs minder werd, begon de aardkorst te rijzen en kwam er steeds meer land boven water te liggen.

Steile en spitse bergtoppen

De bergen op Flakstad- en Moskenesøy rijzen steil en spits uit zee op. Het ijs van de gletsjers bereikte hier geen al te grote dikte, waardoor de toppen ijsvrij lagen en niet onderhevig waren aan de schurende werking van het ijs. Anderzijds heeft het ijs hier wel erg diep in het landschap gegraven wat zorgt voor een woest en ruig geheel. Het uitzicht op  het door spitse bergtoppen omringde dorp Reine werd door Time Magazine dan ook ooit uitgeroepen tot het mooiste ter wereld.

In Sørvågen en Å, waar de E10 eindigt, zijn nog enkele musea  op het gebied van visserij en de wereldberoemde stokvissen. Voor een schitterend uitzicht adviseren wij u vanaf de parkeerplaats bij het einde van de E10 het wandelpaadje te volgen. Ook bij Fredvang kunt u een prachtige wandeling maken. Zie hiervoor wandeling nummer 9 naar Mulstøa in uw wandelboekje.

Dit is uw laatste overnachting in Hamnøy. Wij adviseren u regelmatig even buiten te kijken, want het noorderlicht kondigt zich vaak onverwacht aan!

Noorderlichtreis Lofoten, Fredvang, Noorwegen
Fredvang, Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten, zonsondergang
Foto: Fru Amundsen ©
noorderlichtreis Lofoten herfstkleuren Noorwegen
Sakrisøy, Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten, Å E10
Einde E10, Foto: Fru Amundsen ©

Vikingen of een strandwandeling?

Noorderlichtreis Lofoten Unstad Foto: Fru Amundsen
Unstad – Foto: Fru Amundsen ©

Vanochtend verlaat u Hamnøy en rijdt u terug naar Svolvær. Wanneer u via de E10 rijdt zijn de stranden van Uttakleiv, Unstad en Eggum zeker een bezoek waard: hier zijn prachtige wandelingen te maken. Deze afslagen staan vanaf de E10 aangegeven.

Maak van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan het Lofotr Vikingmuseum bij Leknes. Dit museum is van maandag tot zaterdag geopend van 10 tot 16 uur. De toegang bedraagt ca. 170 NOK per persoon en is niet inclusief.

Vikinggeschiedenis

De Vikingperiode begon in het jaar 793 met de aanval op het Lindisfarne-klooster in Engeland. Dit is de vroegst bekende Vikinginval. Het einde van hun gloriedagen was in de tweede helft van de 11e eeuw. De aangevallenen leerden zich steeds beter te verdedigen en de Vikingen bekeerden zich tot het Christendom en kregen meer belangstelling voor handelen dan voor oorlog.

De Vikingen stonden bekend om hun goede boten. De schepen waren lang en smal en lagen niet diep in het water. Ze hadden niet echt een voor of achterkant en waren hierdoor ook op rivieren zeer wendbaar. Ze hadden zowel roeispanen als zeilen, wat uniek was in die tijd. In het museum ziet, hoort en leest u hier meer over.

U kunt er ook voor kiezen niet via de E10 te rijden maar op Vestvågøy de prachtige route langs de binnenkust te rijden (rv 815). Zoals u ziet is er meer dan genoeg om uit te kiezen en uw dag goed te besteden.

Svinøya

De komende vier nachten verblijft u in een rorbu in Svolvær

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Lofotr Vikingmuseum, Lofoten, Noorwegen
Foto: Lofotr Vikingmuseum
Noorderlichtvakantie Lofoten Svinoya Svolvaer
Svinoya rorbuer – Foto: Fru Amundsen ©
Naar Uttakleiv, herfstreis, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Naar Uttakleiv Foto: Fru Amundsen ©

Een authentiek vissersdorp

Henningsvær herfstreis Lofoten, Fru Amundsen
Henningsvær Foto: Fru Amundsen ©

16 kilometer ten zuiden van Svolvær bevindt zich de afslag naar Henningsvær. De weg naar dit vissersdorp is een van de mooiste routes op de Lofoten. Tijdens een wandeling door dit authentieke vissersdorp, dat in alle reisgidsen wordt geroemd, ziet u dat de Lofoten ook beroemd zijn vanwege de vangst van de arctische kabeljauw (skrei). De rekken waaraan deze vis wordt gedroogd ziet u in Henningsvær op verschillende pekken staan. Na de vangst in februari en maart wordt deze vis overal op de Lofoten aan houten of metalen rekken opgehangen en uiteindelijk wordt dit de wereldberoemde stokvis. Voor de langste dag in juni zijn de vissen droog en worden ze weer van de rekken verwijderd.

Henningsvær is gebouwd op diverse kleine eilanden en wordt aan alle kanten omgeven door de zee. Om de inwoners tegen de invloeden van de zee te beschermen is in 1934 onder meer een waterkering gebouwd die de 2 grootste eilanden verbindt. Het uitzicht vanaf de waterkering is een van de meest gefotografeerde plekjes op de Lofoten. Sinds 1983 is Henningsvær door een brug verbonden met de rest van de Lofoten.

Wandelen of een rondrit? Of allebei?

Vlak voor de afslag naar Henningsvær, vanuit Svolvær gezien, bevindt zich de startplaats voor de wandeling naar Glomtinden, wandeling 29 uit uw wandelboekje. Het eerste deel is over een gravelpad, dus niet al te moeilijk, maar zorgt al voor een fantastisch uitzicht! Wilt u liever nog een stukje met de auto op pad, rij dan naar het schitterend gelegen kerkje van Gimsøy en vervolg de weg over dit bijzonder gevormde eiland voor een rondrit.

U overnacht in Svolvær. Het eiland Svinøya, waar uw rorbu zich bevindt, beschikt over een aantal plekken waar ’s avonds heel goed het noorderlicht is te zien zonder al teveel hinder van de verlichting van het stadje. Het is handig om overdag te bekijken hoe u die plekken kunt bereiken. Natuurlijk kunt u ook ’s avonds de auto pakken om buiten de stad een donkere plek te zoeken.

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hans Seuters ©
Noorderlichtreis Lofoten Buitenkust, Noorwegen, Fru Amundsen
Gimsøy – Foto: Fru Amundsen ©
Kerk Gimsøy, herfstreis, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Gimsøy Foto: Fru Amundsen ©
Gimsøy, herfstreis, Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Gimsøy Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht lofoten Laukvik Fru Amundsen
Noorderlicht bij de dam bij Laukvik Foto: Fru Amundsen ©

Alles over noorderlicht

Svolvær wordt beschouwd als de hoofdstad van de Lofoten. Het is een stadje met ongeveer 4000 inwoners. Svolvær beschikt over diverse supermarkten en in het centrum en aan de haven vindt u ook enkele andere (souvenir)winkels. Svolvær is een van de havens van de beroemde Hurtigruten, de ‘snelle route’. De schepen van de Hurtigruten varen al meer dan 125 jaar met post, goederen en tegenwoordig steeds meer toeristen langs de Noorse fjordenkust: van de stad Bergen in het zuiden tot aan Kirkenes, vlakbij de grens met Rusland. De kans is groot dat u een of meerdere van deze schepen zult zien tijdens deze herfstreis op de Lofoten.

Uw uitgebreide reisinformatie zal enkele tips bevatten voor mooie wandelingen in deze omgeving.

Bezoek Polarlightcenter

Foto: Polarlightcenter ©
Foto: Polarlightcenter ©

Vanavond staat een bezoek aan het Polarlightcenter van de Nederlanders Rob Stammes en Thérèse van Nieuwenhoven op het programma. Rob en Threes zijn speciaal voor het noorderlicht in Noorwegen gaan wonen en zij delen hun kennis en enthousiasme graag met u tijdens een lezing. U zult onder de indruk zijn van de door Rob gebouwde apparaten om alle activiteiten die met noorderlicht te maken hebben, te kunnen registreren. Maar hou uw jas bij de hand want op Robs apparatuur is direct te zien of er noorderlichtactiviteit is en daarvoor gaat u natuurlijk naar buiten!

Grunnførfjord

Overigens is de omgeving van het Polarlightcenter ook overdag de moeite meer dan waard! Denk aan een uitkijk hut met een kampvuurplek aan een doodlopend weggetje in de buurt van de Grunnførfjord. Of even verderop, bij de dam, de mogelijkheid voor een eenvoudige, maar werkelijk schitterende wandeling. Neem wel een lunchpakket en een gevulde thermoskan mee, want behalve in het plaatsje Laukvik zijn er niet veel voorzieningen onderweg. En vergeet ook niet een extra bakje mee te nemen, want de wandeling langs de Grunnførfjord is de plek om bosbessen en vossenbessen te plukken als u dat leuk vindt. In uw Fru Amundsen-kookboek vindt u ook tips hoe u ze kunt gebruiken voor het diner of een lekkere taart!

U overnacht in Svolvær en wie weet ziet u tijdens de rit naar huis nog prachtige kleuren aan de hemel!

Svolvær op de Lofoten Foto: Fru Amundsen ©
Svolvær – Foto: Fru Amundsen ©
herst in Noorwegen
vossebessen en bosbessen Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtvakantie Noorwegen Lofoten
Grunnførfjord Foto: Fru Amundsen ©

Op weg naar de Vesterålen

Vesterålen herfstreis noorderlicht
Foto: Fru Amundsen ©

U neemt afscheid van Svolvær en de Lofoten en rijdt noordwaarts via de E10 richting Vesterålen. U hebt de keuze om verschillende routes te volgen. Een leuk alternatief is de route met de veerboot (ca 160 NOK, niet inclusief). U neemt dan op de E10 de afslag naar Fiskebøl waar u de veerboot naar Melbu neemt. De overtocht duurt een klein half uur en kan niet gereserveerd worden maar er is vrijwel altijd plaats voor een personenauto.

De blauwe stad

Ongeveer een kwartier na Melbu passeert u de plaats Stokmarknes die bekend staat als de bakermat van de beroemde Hurtigruten. Helaas is het Hurtigrutemuseum in 2020 gesloten wegens een spectaculaire verbouwing maar de kans bestaat dat u hier wel een van de schepen van de Hurtigruten ziet passeren. Wanneer u na Stokmarknes de brug passeert, hebt u de keuze het volgende eiland langs de oost- of westzijde te rijden. De westzijde is landschappelijk afwisselend en spectaculair. De oostzijde voert u langs het stadje Sortland, dat bekend staat als hoofdstad van de eilandengroep Vesterålen en als ‘blauwe stad’. In het kader van een millenium-project is hier een aantal huizen blauw geschilderd waarbij diverse kleuren blauw gebruikt zijn zoals deze in de natuur voorkomen. Sortland is de grootste plaats in de wijde omgeving en bevat een aantal winkels en restaurants. Maar verwacht ook hier, net als in Svolvær, geen grootsteedse ambiance. Vlakbij Sortland kunt u ook een mooie wandeling maken die u snel een weids uitzicht zal opleveren.

Voor welke route u ook kiest, verderop kiest u in beide gevallen voor weg 820 richting Ringstad, ook langs deze weg is het aan te bevelen regelmatig even te stoppen en te genieten van de omgeving.

U wordt bij de accommodatie Huset på Yttersiden ontvangen door Ann Karina en Ian, uw gastvrouw en -heer.

Yttersiden Ringstad Vesterålen herfstreis noorderlicht
Foto: Fru Amundsen ©
Huset På Yttersiden Ringstad Vesterålen
Foto: Huset på Yttersiden ©
Herfstwandeling bij Sortland, Vesterålen, Fru Amundsen uitzicht
Wandelen bij Sortland Foto: Fru Amundsen ©
Herfstwandeling bij Sortland, Vesterålen, Fru Amundsen
Wandelen bij Sortland Foto: Fru Amundsen ©

Zeearend
Foto: Fru Amundsen ©

Boottocht op zoek naar zeearenden

Op deze dag van de reis staat een boottocht op het programma. Uw gastheer Ian neemt u mee het water op. Hij zal u enthousiast begeleiden bij het zien en fotograferen van ‘zijn’ zeearenden. In een korte introductie legt hij uit hoe de arenden zich gedragen, en geeft hij – voor wie wil – tips over het fotograferen van de dieren. Vanwege hun enorme maximale spanwijdte van bijna 2,5 meter worden de zeearenden ook wel ‘vliegende deuren’ genoemd. Ian neemt u na zijn presentatie mee aan boord van zijn RIB-boot, nadat u bent voorzien van een warm pak en reddingsvest. Tijdens de boottocht blijft u vlak bij de kust.

Hoewel de kapitein van de RIB-boot met zorg de boot zal sturen, is deze excursie niet geschikt voor mensen met zware rugklachten. Neem bij twijfel vooral contact met ons op voor overleg.

De man uit de zee

Na afloop van deze excursie is er nog voldoende tijd voor een wandeling of rondrit in de omgeving. Uw gastvrouw Ann Karina vertelt u vast graag over de bijzonder gelegen schuilhut aan de kust vanwaar u de golven op de rotsen kunt zien slaan. Ook op de Vesterålen zult u merken dat het overal mooi is. Volgt u de rijksweg 820 dan passeert u in Bø het beroemde beeld De man uit de zee, onderdeel van het kunstproject Skulpturlandskap Nordland. Zeker een stop waard! Of neem de afslag naar weg 915, langs Nykvåg en Hovden. Schitterende uitzichten langs de rotsachtige kust staan u te wachten.

Zeearend Foto: Fru Amundsen ©
Zeearend Foto: Fru Amundsen ©
Huset pa Yttersiden zeearendsafari Fru Amundsen
Zeearendsafari Foto: Fru Amundsen ©
Mannen fra Havet Skulpturlandskapet Nordland 1
Mannen fra Havet Foto: Fru Amundsen ©

herfstreis Nyksund uitzicht vanaf Nyken
Nyksund Foto: Fru Amundsen ©

Langøya ontdekken

De Vesterålen hebben nog veel meer te bieden. Wat dacht u van een prachtige rit naar het voormalig verlaten vissersdorpje Nyksund? Toen wij hier voor het eerst naartoe reden, overviel ons het gevoel dat dit het einde van de wereld moest zijn. Volgens een van de bewoners was het echter het begin. Naast het bezichtigen van het dorpje is deze omgeving ook geschikt om te wandelen. In uw reisinformatie geven wij u enkele tips.  Geen zin in wandelen? Ook per auto valt er genoeg te ontdekken op dit prachtige eiland, bijvoorbeeld als u richting Klo of Gisløya rijdt. De terugrit naar Ringstad is ook geen straf.

Liever dichtbij?

Wilt u deze dag liever in de omgeving van uw accommodatie verblijven? Ann Karina en Ian vertellen u graag over de mogelijkheden; wandelen of fietsen in de omgeving of een tocht met een gids naar de bergtop Vetten. Een fotoworkshop of met een kajak het water op. Zie voor meer informatie het tabblad ‘activiteiten’ of kijk op de website van uw accommodatie: yttersiden.no/

Vandaag hoeft u niet zelf te koken maar laat u zich culinair verwennen in het restaurant van Huset på Yttersiden. Overigens is deze locatie ook uiterst geschikt voor het zien van het noorderlicht, dus blijft u alert!

Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Noord-Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©
Herfst Vesterålen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen

Afscheid van Noorwegen

Onderweg met SAS
Foto: Fru Amundsen ©

Op deze laatste dag is uw ontbijt bij Ian en Ann-Karina inclusief. U hebt daarna weer een prachtige rit voor de boeg en neemt na een vroeg ontbijt afscheid van Ringstad en de Vesterålen. Door het nooit vervelende landschap rijdt u terug naar het vasteland waarbij er onderweg nog steeds kans is op het zien van elanden.

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. U levert uw huurauto in op het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik), waarna u weer naar huis vliegt.

Boekingsformulier