Noorderlichtreis Lofoten Austnesfjorden, Lofoten, Noorwegen

Hoogtepunten

 • Op zoek naar het noorderlicht
 • Het wereldberoemde landschap van de Lofoten
 • Herfstkleuren
 • Bezoek Polarlightcenter in Laukvik
 • Wandelen op de Lofoten (u krijgt een wandelgids cadeau!)
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Optioneel: zeearendsafari, Lofotr Vikingmuseum en nog veel meer

Datum en prijs

 • Op aanvraag in september 2021, vertrek niet mogelijk op zaterdag
 • Uw eigen reisgezelschap: 1, 2 of meer personen
 • 9 dagen
 • Exclusief vliegtickets – start vanaf luchthaven Harstad/Narvik (Evenes)

 

Noorderlichtreis Lofoten in de herfst

Noorderlichtreis naar de Lofoten

In deze noorderlichtreis naar de Lofoten draait alles om een kleurenexplosie in een uitzonderlijk mooi natuurgebied. Scharlakenrood, okergeel, noorderlichtgroen; september is de perfecte maand om deze combinatie van kleuren te ervaren.

Noorderlichtreis Lofoten Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Juiste plaats en tijd voor noorderlicht

Veel mensen hebben de hoop om eens onder een donkere sterrenhemel te staan en het wonderlijke natuurverschijnsel dat poollicht heet, te mogen aanschouwen. Tijdens deze reis in september zijn de nachten donker genoeg om het noorderlicht te kunnen zien, en u bevindt zich ook nog eens op de juiste breedtegraad. Wij hebben dit al vaak mogen ervaren tijdens onze herfstreizen. De kleurrijke herfsttinten bereiken vaak hun hoogtepunt in de tweede helft van  september. Gaat u ervoor?

In het kort

Tijdens deze reis ontdekt u de eilanden van de Lofoten, qua oppervlakte ongeveer even groot als de provincie Utrecht. Hoog oprijzende bergwanden met spitse toppen, rode houten huisjes op palen in de zee (‘rorbuer’), schilderachtig gelegen vissersdorpjes als Henningsvær en Nusfjord, verrassende stranden: je raakt hier niet uitgekeken! Het zuidelijke deel van de Lofoten is qua landschap het ruigste en imponerendste deel. Het vissersdorp Reine is omringd door een adembenemend berglandschap – volgens Time Magazine een van de mooiste uitzichten op aarde. Al eeuwenlang worden kunstenaars en natuurliefhebbers geïnspireerd door de sprookjesachtige omgeving van de Lofoten.

Natuurlijk maakt u kennis met de geschiedenis van de Lofotenvisserij en als u wilt met die van de Vikingen. We geven u tips voor wandelingen en andere activiteiten voor uw hele vakantie zodat u de reis naar eigen inzicht kunt vormgeven.

Noorderlichtreis Lofoten in de herfst
Foto: Fru Amundsen ©

Kleurrijke Noorse herfst

Begin september begint de natuur langzaam te verkleuren, van zomergroen naar scharlakenrood, okergeel en warm oranje. Kortere dagen en koudere nachten zijn voor veel struiken en bomen een signaal om van kleur te veranderen, waardoor ook de eilandengroep Lofoten zich in prachtig goudgeel en oranje tooit. Meer over het ontstaan van herfstkleuren leest u op deze site in het menuOntdek‘.

De Lofoten profiteren van de Warme Golfstroom en over het algemeen wordt het hier niet extreem koud. Om de kans om noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken, adviseren wij u bij helder weer ’s avonds naar buiten te gaan. De temperatuur kan in de avonduren aanzienlijk dalen zodat we u adviseren om warme kleding mee te nemen en die in laagjes te dragen. Overdag kan in dit jaargetijde de temperatuur nog heel aangenaam zijn, hoewel een vroege stevige herfststorm ook tot de mogelijkheden behoort.

Reviews geschreven door onze gasten leest u hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is een voorbeeld van hoe uw reis zou kunnen verlopen. Het programma kan aangepast worden aan uw eigen wensen.

Prijs op aanvraag

Deze reis is exclusief vliegtickets en start vanaf de luchthaven Harstad/Narvik (Evenes). Een eventuele toeslag wordt onder meer bepaald door bijvoorbeeld de toevoeging van autohuur of extra activiteiten. Deze kunnen wij op verzoek voor u reserveren, zie ook het tabblad ‘Activiteiten’. Uw boeking is pas definitief wanneer u akkoord gaat met de totaalprijs.

Alle overnachtingen zijn op aanvraag. Indien een categorie of locatie niet beschikbaar is, overleggen we met u in verband met mogelijke oplossingen.

Inbegrepen

 • 8 overnachtingen: 1 x Tjeldsund, 3 x Eliassen rorbuer en 4 x Svinøya rorbuer, inclusief beddengoed en 1 set handdoeken per persoon per accommodatie – in alle accommodaties beschikt u over een kamer met privé badkamer.
 • Het Fru Amundsen kookboek
 • Wandelgids Lofoten en Vesterålen
 • 1 Fru Amundsen Fold-a-cup per persoon
 • Bezoek Polarlightcenter
 • Het diner op de eerste dag en ontbijt op de tweede dag
 • Uitgebreide reisinformatie
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Vliegtickets
 • Overige maaltijden en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Huurauto. Wij kunnen een auto voor u reserveren. Omdat deze prijzen aan verandering onderhevig zijn en bovendien afhankelijk van een aantal keuzes, zorgen wij graag voor een actuele prijsopgave.
 • Facultatieve activiteiten; in overleg kunnen wij extra door u gewenste activiteiten reserveren. Lees meer over deze activiteiten op het tabblad ‘Activiteiten’
 • Boekingskosten à € 20,-

Noorderlicht

Noorderlichtreis Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot.

Noorderlicht in de herfst?

Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar wij voorzien u van allerlei tips zodat uw kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk is. Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde groepsreizen, met het stempel noorderlichtreis, het noorderlicht met het blote oog. De ligging van de eilandengroepen maken de Vesterålen en Lofoten uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Noorderlichtfotografie

Noorderlichtreis Lofoten Austnesfjorden, Lofoten, Noorwegen
Fru Amundsen©

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met tips zodat u het noorderlicht  fotografisch kunt vastleggen. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Meer informatie over het noorderlicht en praktische tips voor kleding tijdens een noorderlichtreis leest u in ons blog Op zoek naar het noorderlicht en Kledingtips voor noorderlichtreizen.

Tjeldsundbrua Hotel

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld ligt het Tjeldsundbrua Hotel. Het hotel ligt nog net op het vaste land van Noorwegen naast de bijna 1 kilometer lange brug over de zeestraat Tjeldsundet. In het hotel beschikken alle kamers over een eigen douche en toilet en het hotel beschikt over een restaurant. U overnachting hier 1 keer.

Tjeldsund Kro og Motell

Eliassen rorbuer, Hamnøy

Eliassen Rorbuer verhuurt gerestaureerde traditionele vissershuisjes (rorbuer) op het eiland Hamnøy. Hamnøy ligt 5 kilometer van Reine. U overnacht hier 3 nachten in een rorbu met een 1 slaapkamer en een badkamer met toilet en douche. U kunt hier uw eigen maaltijden bereiden: keukenapparatuur en servies is aanwezig. De dichtstbijzijnde winkel is 3 kilometer verderop gelegen. Verhuur van fietsen en motorboten. U bent 3 nachten te gast bij Eliassen rorbuer.

Rorbuer in Hamnøy, Lofoten, Noorwegen
Foto: Eliassen rorbuer ©

Svinøya rorbuer, Svolvær

De traditionele vissershuisjes op het eiland Svinøya voldoen volledig aan de eisen van de moderne tijd. In de rorbu beschikt u over een eigen badkamer en een woonkamer met keukenblok. Het gerenommeerde restaurant Børsen maakt onderdeel uit van Svinøya Rorbuer en is beroemd vanwege de lokale specialiteiten. Vanaf uw rorbu kunt u het centrum van Svolvær gemakkelijk te voet bereiken en op het eiland zelf zijn ’s avonds donkere plekken te vinden vanwaar het noorderlicht uitstekend gespot kan worden. U verblijft hier 4 nachten.

Rorbuer op Svinøya, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen

Wat er nog meer te doen is

noorderlichtvakantie Lofoten Natuursafari Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

In de omgeving van uw accommodaties is nog veel meer te doen dan aangegeven in de suggesties in de dag-tot-dag beschrijving. U kunt uw vakantie geheel naar eigen smaak inrichten. De excursies zijn niet inbegrepen in de reissom.

In de nabije omgeving van Svolvær is van alles te ondernemen. Wat denkt u van een fijne wandeling in het gebied Kongsmarka of na een korte, vrije steile start een gemakkelijke wandeling naar Tjeldbergtinden? Wat een fantastisch uitzicht hebt u vanaf de top! En vergeet niet uw naam op te schrijven in het boek dat u aantreft in de postbus op de top.

Zeearenden

Svolvær biedt ook verschillende mogelijkheden voor een excursie per boot. Afhankelijk van de dag van de week kunt u met een omgebouwde vissersboot of een snelle RIB-boot meevaren naar de beroemde Trollfjord. Hier vond op 6 maart 1890 de slag om de Trollfjord plaats. Nadien is wettelijk geregeld dat in deze omgeving alleen met kleine boten commerciële visserij kan plaatsvinden. Langs de kust op weg naar de Trollfjord zijn ook zeearenden te spotten.

De buitenkust op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Wandeling bij Uttakleiv Foto: Fru Amundsen ©

Kabelvåg

Kabelvåg vervulde de functie van ‘hoofdstad van de Lofoten’ tot bij de komst van de schepen van de Hurtigruten bleek dat de natuurlijke haven niet diep genoeg was. Svolvær werd toen gekozen als aanleghaven en geleidelijk aan kreeg deze plaats de functie van regionaal centrum. In het centrum van Kabelvåg zijn nog mooie oude houten huizen bewaard gebleven. Kabelvåg herbergt ook enkele musea zoals het Lofoten aquarium. Aan de E10 staat de opvallende kerk Lofotenkathedraal.

De avontuurlijke zijweggetjes naar de buitenkust bij Uttakleiv, Eggum of Undstadzijn écht de moeite waard! Ter plaatse zijn ook mooie en niet al te moeilijke wandelingen te maken. Vergeet dan niet een lunchpakket en gevulde thermoskan mee te nemen!

Kennismaken met de Noorse keuken

Fold-a-cup Fru Amundsen
De opvouwbare Fold-a-cup, handig voor onderweg! Foto: Fru Amundsen ©

Fru Amundsen streeft ernaar om haar gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten en traditionele maaltijden zijn onlosmakelijk verbonden met de Noorse cultuur en gebruiken. Tijdens onze groepsreizen serveren we dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten. Een aantal van deze recepten hebben we gepubliceerd in een kookboek en dit boekje ontvangt u samen met de reisbescheiden zodat u tijdens de reis ook zelf de Noorse keuken kunt ontdekken. Op enkele dagen zijn de maaltijden inbegrepen.

In Noorwegen is zelfs op de mooiste locaties niet altijd een terrasje of een restaurant beschikbaar voor een versnapering onderweg. Dus neem, wanneer u eropuit gaat, een gevulde broodtrommel en thermosfles mee. En vergeet dan niet uw Fru Amundsen Fold-a-cup!

Waarom een individuele reis van Fru Amundsen

 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante excursies
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten uit het Fru Amundsen kookboek
 • Veel achtergrondinformatie over Noorwegen, op papier en via beeld
 • Wandelgids Lofoten en Vesterålen cadeau
 • U ontvangt de enige echte Fru Amundsen Fold-a-cup!

Meer algemene informatie over individuele reizen van Fru Amundsen leest u hier

Fru Amundsen

Dag tot Dag

Op weg naar Noord-Noorwegen

Noorderlichtreis Lofoten en Vesterålen Tjeldsundbrug, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vanaf de luchthaven Harstad/Narvik (Evenes) rijdt u via de E10 in een kleine 20 minuten naar uw eerste hotel. Tjeldsundbrua Hotel ligt net voor de brug over de zeestraat die u morgen van het vasteland van Noorwegen naar de eilanden van de Vesterålen brengt.

In het restaurant wordt een warme maaltijd geserveerd en wie weet … misschien kunt u vanavond al het noorderlicht zien. Als de omstandigheden gunstig zijn, adviseren wij u naar de parkeerplaats aan de fylkesvei 825 te rijden, richting Grovjord, waar een kunstwerk staat uit de serie Skulpturlandskap Nordland. Deze plek, op ca. 10 – 15 minuten rijden, is zeer geschikt om het noorderlicht te zien wanneer het zich aandient.

Naar het eiland Hamnøy

Rorbu Hamnoy Lofoten Noorwegen
Foto: Eliassen rorbuer ©

Na het ontbijt steekt u via de Tjeldsundbrug over naar de Vesterålen. De route van vandaag is ruim 250 km. Neem hier rustig de hele dag voor en hou rekening met een gemiddelde snelheid van 60 km per uur.

De weg van Koning Olav

De E10 wordt ook wel Kong Olavs vei genoemd, dit zult u ook op borden langs de weg zien staan. De reden hiervoor is dat, om de Lofoten beter bereikbaar te maken, in de tweede helft van de vorige eeuw veel tunnels en bruggen zijn aangelegd om een snellere verbinding te maken van het vasteland naar Å i Lofoten. De aanleg van de E10 nam tientallen jaren in beslag. Telkens wanneer een gedeelte van de weg klaar was kwam Koning Olav van Oslo naar de Lofoten om het lint door te knippen en de weg te openen. Deze weg over de Lofoten is uitgeroepen tot een Nationaal Toeristische Route – een weg door een landschap van ongekende schoonheid.

Langs de weg zult u af een toe een bord zien dat een mooi uitkijkpunt aankondigt, maak dan zeker een fotostop of neem een pauze. Zo is er een mooi uitzichtpunt bij Napp. De afslag bij Vareid, richting Vikten, is de moeite van een paar extra kilometers waard. Hier rijdt u dit stukje weg heen en terug en vervolgt dan de E10 naar uw accommodatie in Hamnøy.

Herfstkleuren op de Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Herfstkleuren op de Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen
Noorderlicht met volle maan Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht met volle maan Foto: Fru Amundsen ©

Een overweldigend landschap

noorderlichtreis Lofoten Fredvang
Fredvang Foto: Fru Amundsen ©

De Lofoten zijn beroemd vanwege het landschap en tijdens een rit of een wandeling over de meest zuidelijk gelegen eilanden zult u begrijpen waarom. Vandaag hebt u uitgebreid de tijd voor dit deel van de Lofoten. Misschien hebt u al ontdekt dat u hier geen verkeerde afslag kunt nemen – alle wegen brengen u naar adembenemende stukjes Lofoten! Bezoek bijvoorbeeld het afgelegen vissersdorpje Nusfjord (entree ca. 100 NOK p.p., exclusief) of wandel over een van de vele zandstranden zoals het hagelwitte strand bij Ramberg of het strand Skagsanden bij Flakstad.

De kerk van Flakstad

De rode houten kerk van Flakstad staat op een locatie die te maken heeft met heftige weersomstandigheden. Al eeuwen beukt de wind vanaf de Noorse zee op de wanden van de kerk en dit natuurgeweld wordt nog eens versterkt door valwinden die door de steile bergwanden worden veroorzaakt. In 1874 vernielde een orkaan de kerktoren welke later is hersteld. De steile bergwanden zorgen voor een imponerend uitzicht.

Als er sterren aan de hemel te zien zijn, adviseren wij u om vanavond een donkere plek op te zoeken vanwaar u goed om u heen kunt kijken. Want wie weet, toont het noorderlicht zich wel!

Lofoten Ramberg Foto: Fru Amundsen ©
Ramberg Foto: Fru Amundsen ©
noorderlichtreis Lofoten Nusfjord Foto: Fru Amundsen ©
Nusfjord Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten kerk van Flakstad
Flakstad – Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten Nusfjord in de herfst Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Het mooiste uitzicht ter wereld

Noorderlichtvakantie Lofoten Reine, Lofoten, Noorwegen
Reine Foto: Fru Amundsen ©

Ook deze dag hebt u nog volop gelegenheid het zuidelijke deel van de Lofoten te verkennen. Op de Lofoten spreekt men van de binnenkust en de buitenkust. De buitenkust is de noordwestkust langs de Noorse Zee – een kust die vaak is blootgesteld aan hevige stormen, regen en mist. Op Moskenesøy liggen de vissersdorpjes allemaal aan de oostkust waar de weersomstandigheden het gunstigst zijn, in de beschutting van hoog oprijzende kale bergen.

De ijstijden hebben duidelijk sporen achtergelaten op de Lofoten. Tijdens de laatste ijstijd was de ijslaag op het land soms wel 3 kilometer dik. Toen het ijs begon te smelten en de druk van het ijs minder werd, begon de aardkorst te rijzen en kwam er steeds meer land boven water te liggen.

Steile en spitse bergtoppen

De bergen op Flakstad- en Moskenesøy rijzen steil en spits uit zee op. Het ijs van de gletsjers bereikte hier geen al te grote dikte, waardoor de toppen ijsvrij lagen en niet onderhevig waren aan de schurende werking van het ijs. Anderzijds heeft het ijs hier wel erg diep in het landschap gegraven wat zorgt voor een woest en ruig geheel. Het uitzicht op  het door spitse bergtoppen omringde dorp Reine werd door Time Magazine dan ook ooit uitgeroepen tot het mooiste ter wereld.

In Sørvågen en Å, waar de E10 eindigt, zijn nog enkele musea  op het gebied van visserij en de wereldberoemde stokvissen.

Voor een schitterend uitzicht adviseren wij u vanaf de parkeerplaats bij het einde van de E10 het wandelpaadje te volgen. Ook bij Fredvang kunt u een prachtige wandeling maken. Zie hiervoor wandeling nummer 9 naar Mulstøa in uw wandelboekje.

Dit is uw laatste overnachting in Hamnøy. Wij adviseren u regelmatig even buiten te kijken, want het noorderlicht kondigt zich vaak onverwacht aan!

Noorderlichtreis Lofoten, Fredvang, Noorwegen
Fredvang, Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten, zonsondergang
Foto: Fru Amundsen ©
noorderlichtreis Lofoten herfstkleuren Noorwegen
Sakrisøy, Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten, Å E10
Einde E10, Foto: Fru Amundsen ©

Vikingen of een strandwandeling?

Noorderlichtreis Lofoten Unstad Foto: Fru Amundsen
Unstad – Foto: Fru Amundsen ©

Vanochtend verlaat u Hamnøy en rijdt u terug naar Svolvær. Wanneer u via de E10 rijdt zijn de stranden van Uttakleiv, Unstad en Eggum zeker een bezoek waard: hier zijn prachtige wandelingen te maken. Deze afslagen staan vanaf de E10 aangegeven.

Maak van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan het Lofotr Vikingmuseum bij Leknes. Dit museum is van maandag tot zaterdag geopend van 10 tot 16 uur. De toegang bedraagt ca. 170 NOK per persoon en is niet inclusief.

Vikinggeschiedenis

De Vikingperiode begon in het jaar 793 met de aanval op het Lindisfarne-klooster in Engeland. Dit is de vroegst bekende Vikinginval. Het einde van hun gloriedagen was in de tweede helft van de 11e eeuw. De aangevallenen leerden zich steeds beter te verdedigen en de Vikingen bekeerden zich tot het Christendom en kregen meer belangstelling voor handelen dan voor oorlog.

De Vikingen stonden bekend om hun goede boten. De schepen waren lang en smal en lagen niet diep in het water. Ze hadden niet echt een voor of achterkant en waren hierdoor ook op rivieren zeer wendbaar. Ze hadden zowel roeispanen als zeilen, wat uniek was in die tijd. In het museum ziet, hoort en leest u hier meer over.

U kunt er ook voor kiezen niet via de E10 te rijden maar op Vestvågøy de prachtige route langs de binnenkust te rijden (rv 815). Zoals u ziet is er meer dan genoeg om uit te kiezen en uw dag goed te besteden.

Svinøya

De komende vier nachten verblijft u in een rorbu in Svolvær

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Lofotr Vikingmuseum, Lofoten, Noorwegen
Foto: Lofotr Vikingmuseum
Noorderlichtvakantie Lofoten Svinoya Svolvaer
Svinoya rorbuer – Foto: Fru Amundsen ©
Herfstkleuren Lofoten Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Een authentiek vissersdorp

Henningsvær, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

16 kilometer ten zuiden van Svolvær bevindt zich de afslag naar Henningsvær. De weg naar dit vissersdorp is een van de mooiste routes op de Lofoten. Tijdens een wandeling door dit authentieke vissersdorp, dat in alle reisgidsen wordt geroemd, ziet u dat de Lofoten ook beroemd zijn vanwege de vangst van de arctische kabeljauw (skrei). De rekken waaraan deze vis wordt gedroogd ziet u in Henningsvær op verschillende pekken staan. Na de vangst in februari en maart wordt deze vis overal op de Lofoten aan houten of metalen rekken opgehangen en uiteindelijk wordt dit de wereldberoemde stokvis. Voor de langste dag in juni zijn de vissen droog en worden ze weer van de rekken verwijderd.

Henningsvær is gebouwd op diverse kleine eilanden en wordt aan alle kanten omgeven door de zee. Om de inwoners tegen de invloeden van de zee te beschermen is in 1934 onder meer een waterkering gebouwd die de 2 grootste eilanden verbindt. Het uitzicht vanaf de waterkering is een van de meest gefotografeerde plekjes op de Lofoten. Sinds 1983 is Henningsvær door een brug verbonden met de rest van de Lofoten.

Wandelen of een rondrit? Of allebei?

Vlak voor de afslag naar Henningsvær, vanuit Svolvær gezien, bevindt zich de startplaats voor de wandeling naar Glomtinden, wandeling 29 uit uw wandelboekje. Het eerste deel is over een gravelpad, dus niet al te moeilijk, maar zorgt al voor een fantastisch uitzicht! Wilt u liever nog een stukje met de auto op pad, rij dan naar het schitterend gelegen kerkje van Gimsøy en vervolg de weg over dit bijzonder gevormde eiland voor een rondrit.

U overnacht in Svolvær. Het eiland Svinøya, waar uw rorbu zich bevindt, beschikt over een aantal plekken waar ’s avonds heel goed het noorderlicht is te zien zonder al teveel hinder van de verlichting van het stadje. Het is handig om overdag te bekijken hoe u die plekken kunt bereiken. Natuurlijk kunt u ook ’s avonds de auto pakken om buiten de stad een donkere plek te zoeken.

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen
Foto: Hans Seuters ©
Foto: Fru Amundsen
Gimsøy – Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtreis Lofoten Buitenkust, Noorwegen, Fru Amundsen
Gimsøy – Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Polarlightcenter ©
Foto: Polarlightcenter ©

Alles over noorderlicht

Svolvær wordt beschouwd als de hoofdstad van de Lofoten. Het is een stadje met ongeveer 4000 inwoners. Svolvær beschikt over diverse supermarkten en in het centrum en aan de haven vindt u ook enkele andere (souvenir)winkels. Svolvær is een van de havens van de beroemde Hurtigruten, de ‘snelle route’. De schepen van de Hurtigruten varen al meer dan 125 jaar met post, goederen en tegenwoordig steeds meer toeristen langs de Noorse fjordenkust: van de stad Bergen in het zuiden tot aan Kirkenes, vlakbij de grens met Rusland. De kans is groot dat u een of meerdere van deze schepen zult zien tijdens uw verblijf op de Lofoten.

Uw uitgebreide reisinformatie zal enkele tips bevatten voor mooie wandelingen in deze omgeving.

Bezoek Polarlightcenter

Vanavond staat een bezoek aan het Polarlightcenter van de Nederlanders Rob Stammes en Thérèse van Nieuwenhoven op het programma. Rob en Threes zijn speciaal voor het noorderlicht in Noorwegen gaan wonen en zij delen hun kennis en enthousiasme graag met u tijdens een lezing. U zult onder de indruk zijn van de door Rob gebouwde apparaten om alle activiteiten die met noorderlicht te maken hebben, te kunnen registreren. Maar hou uw jas bij de hand want op Robs apparatuur is direct te zien of er noorderlichtactiviteit is en daarvoor gaat u natuurlijk naar buiten!

U overnacht in Svolvær en wie weet ziet u tijdens de rit naar huis nog prachtige kleuren aan de hemel!

Svolvær op de Lofoten Foto: Fru Amundsen ©
Svolvær – Foto: Fru Amundsen ©
Fiskarkona Svolvaer Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
bij Svolvær, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen
Svinøya – Foto: Fru Amundsen ©

Prachtige rondrit met wandelmogelijkheden

Lofoten noorderlichtvakantie Fru Amundsen
Austnesfjorden, Foto: Fru Amundsen ©

Gisteravond reed u in het donker naar het Polarlightcenter aan de noordoostkant van het eiland Austvågøya. Maar de route is te bijzonder om er niet ook bij daglicht een kijkje te nemen. Met een beetje geluk is het windstil en dan is dit de perfecte route voor prachtige weerspiegelingen in het water. Vanuit Svolvær passeert u na ongeveer een kwartier rijden het uitzichtpunt Austnesfjorden, een stop meer dan waard!

Grunnførfjord

Via de weg 888 en terug via de E10 is vervolgens een prachtige rondrit te maken met voldoende plaatsen om onderweg uit te stappen om een kijkje te nemen of een wandeling te maken. Alleen al de omgeving van Grunnfør biedt meerdere mogelijkheden. Denk aan een uitkijkhut met een kampvuurplek aan een doodlopend weggetje. Of even verderop de mogelijkheid voor een eenvoudige, maar werkelijk schitterende wandeling langs de Grunnførfjord. Neem wel een lunchpakket en een gevulde thermoskan mee, want behalve in het plaatsje Laukvik zijn er niet veel voorzieningen onderweg. En vergeet ook niet een extra bakje mee te nemen, want de wandeling langs de Grunnførfjord is dé plek om bosbessen en vossenbessen te plukken als u dat leuk vindt. In uw Fru Amundsen-kookboek vindt u ook tips hoe u ze kunt gebruiken voor het diner of een lekkere taart!

Na een hopelijk prachtige dag rijdt u terug naar Svolvær voor de overnachting.

Noorderlichtvakantie Noorwegen Lofoten
Foto: Fru Amundsen ©
herfst in Noorwegen
Het is de tijd van vossebessen en bosbessen Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtvakantie Noorwegen Lofoten
Foto: Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Onderweg met SAS
Foto: Fru Amundsen ©

Afscheid van Noorwegen

Op deze laatste dag hebt u weer een prachtige rit voor de boeg en neemt u na een vroeg ontbijt afscheid van Svolvær. Door het altijd boeiende landschap rijdt u terug naar het vasteland waarbij er onderweg goede kans is op het zien van elanden. Zeker in de vroege ochtend!

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. U levert uw huurauto in op het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik), waarna u weer naar huis vliegt.

Boekingsformulier