herfstreis noorderlichtreis

Hoogtepunten

 • Op zoek naar het noorderlicht
 • De Noorse natuur in herfsttooi
 • Zeearendsafari
 • Wandelen op de Vesterålen (u krijgt een wandelgids cadeau!)
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken

Datum en prijs

 • Op aanvraag in september 2021, vertrek niet mogelijk op zaterdag
 • Met uw eigen reisgezelschap: 1, 2 of meer personen
 • 11 dagen
 • Exclusief vliegtickets – start vanaf luchthaven Harstad/Narvik (Evenes)

 

 

Noorderlichtreis Vesterålen in herfstkleuren

In deze noorderlichtreis naar de Vesterålen draait alles om kleur. Of u nu op zoek wilt naar vlammende herfsttinten of de kleurenpracht van het noorderlicht; in september bent u op de Vesterålen op de juiste tijd en op de juiste plaats. Het blad aan de bomen kleurt okergeel, bessen worden knaloranje en blaadjes van lage struiken scharlakenrood.

Overdag kunt u genieten van het landschap, de flora en de fauna. Misschien ziet u wel rendieren of een eland. En ’s nachts is het donker  genoeg om het wonderbaarlijke poollicht langs de hemel te zien dansen. Bent u ook zo benieuwd?

Noorderlicht op de Vesterålen
Noorderlicht op de Vesterålen Foto: Fru Amundsen ©

De Vesterålen

De eilandengroep Vesterålen ligt ruim 200 kilometer boven de poolcirkel en vormt een wereld op zich. Het heuvelachtige landschap van de vier grote en een aantal kleinere eilanden wordt begrensd door een soms lieflijke, dan weer grillige kustlijn; vlakke, groene weiden afgewisseld met zandstranden en steile rotswanden. Het eiland Andøy bestaat voor een groot deel uit veenmoeras en op Hinøya ligt de hoogste berg van de Vesterålen: de Møysalen met een hoogte van 1262 meter.

Flora en fauna

Een rijk vogelleven en een gevarieerde flora kenmerken de Vesterålen. De voedselrijke zee rond de eilanden is de voedingsbodem voor veel verschillende soorten zeevogels, maar ook veel trekvogels doen de Vesterålen aan. Sommige soorten broeden hier, andere verblijven er een tijdje op weg naar nog verder naar het noorden gelegen broedgebieden. Zeearenden komen op de Vesterålen veel voor. De bekendste vogelrotsen zijn Nykan in Bø en Bleiksøya op Andøy.

De bevolking heeft hier altijd geleefd van de zee. Visvangst en scheepvaart hebben hun stempel op de eilanden gedrukt, die vandaag de dag allemaal met grote bruggen met elkaar zijn verbonden. De rijke visgronden voor de kust leveren kabeljauw, schelvis, koolvis, roodbaars, zeewolf, zalm, haring en heilbot, maar de belangrijkste bron van inkomsten vormt toch de skrei, de benaming voor kabeljauw die in de wintermaanden vanuit de Barentszzee naar de Lofoten trekt. Het woord skrei is afgeleid van skrida, oud-Noors voor zoiets als ‘reiziger’. Deze winterkabeljauw heeft een bijzonder zachte smaak en stevig wit, mals vlees.

Klimaat op de Vesterålen

Ondanks de noordelijke ligging – 69 graden noorderbreedte – is het klimaat op de Vesterålen mild. Dit is te danken aan de Golfstroom die hier vlak langs de kust gaat en die behalve warm water ook vissoorten als zeepaling en makreel meevoert uit zuidelijker gelegen streken.

Het milde klimaat ten gevolge van de Golfstroom leidt ook tot een bijzondere flora met zowel planten uit het koele arctische gebied als uit warme gebieden in het zuiden. In augustus en september is het hier een eldorado voor liefhebbers van paddenstoelen en bessen. In augustus kan molte worden geplukt – vooral in drassige gebieden; in september zijn de bosbessen en vossenbessen rijp.

Reviews geschreven door onze gasten leest u hier.

Herfst op de Vesterålen
Foto: Fru Amundsen ©

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is een 11-daagse rondreis. Eventueel zijn de reis en/of het programma aan te passen aan uw eigen wensen.

Prijs op aanvraag

Deze reis is exclusief vliegtickets en start vanaf de luchthaven Harstad/Narvik (Evenes). Een eventuele toeslag wordt onder meer bepaald door bijvoorbeeld de toevoeging van autohuur of extra activiteiten. Deze kunnen wij op verzoek voor u reserveren, zie ook het tabblad ‘Activiteiten’. Uw boeking is pas definitief wanneer u akkoord gaat met de totaalprijs.

Alle overnachtingen zijn op aanvraag. Indien een categorie of locatie niet beschikbaar is, overleggen we met u in verband met mogelijke oplossingen.

Inbegrepen

 • 10 overnachtingen: 1 x Tjeldsund, 3 x Kvalnessbrygga, 3 x Holmvik Brygge en 3 x Huset på Yttersiden
 • 5 x ontbijt (1 x Tjeldsund, 3 x Holmvik Brygge, 1 x Huset på Yttersiden) en 3 x diner (1 x Tjeldsund, 1 x Holmvik Brygge en 1 x Huset på Yttersiden )
 • Het Fru Amundsen kookboek
 • 1 Fru Amundsen Fold-a-cup per persoon
 • Zeearendsafari zoals beschreven in het programma
 • Uitgebreide reisinformatie
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Vliegtickets
 • Overige maaltijden en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Huurauto. Wij kunnen een auto voor u reserveren. Deze prijzen kunnen snel wisselen en zijn bovendien afhankelijk van een aantal keuzes. Mocht u belangstelling hebben voor deze reis dan verstrekken wij u graag een actuele prijsopgave.
 • Facultatieve activiteiten; in overleg kunnen wij door u gewenste activiteiten reserveren
 • Boekingskosten à € 20,-

Noorderlicht

Noorderlicht bij Kvalnesbrygga op de Vesterålen
Noorderlicht bij Kvalnesbrygga op de Vesterålen Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot.

Noorderlicht in de herfst?

Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde groepsreizen, met het stempel noorderlichtreis, het noorderlicht met het blote oog. De ligging van de eilandengroepen maken de Vesterålen en Lofoten uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Tjeldsundbrua Hotel

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld ligt het Tjeldsundbrua Hotel. Het hotel ligt nog net op het vasteland van Noorwegen naast de bijna 1 kilometer lange brug over de zeestraat Tjeldsundet. In het hotel beschikken alle kamers over een eigen douche en toilet en het hotel beschikt over een restaurant.

Noorderlichtreis Lofoten en Vesterålen Tjeldsundbrug, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Kvalnesbrygga

Op het eiland Andøya overnacht u in authentiek traditioneel houten huis op het terrein van Kvalnesbrygga vlak aan de oever van de fjord met een prachtig zicht op de kustlijn van het vasteland en het eiland Senja. Het hoofdgebouw Kvalnesbrygga stamt uit het begin van de 20e eeuw en heeft in het verleden dienst gedaan als telegraafkantoor, winkel en scheepsexpeditie. Hier werd de gevangen vis aan land gebracht. De eigenaren van Kvalnesbrygga vertellen u graag meer over de geschiedenis.

huisje Kvalnesbrygga Andøya Vesterålen
Foto: Fru Amundsen ©

Holmvik Brygge, Nyksund

Honderd jaar geleden was Nyksund het op een na grootste vissersdorp van de Vesterålen vanwege de nabijgelegen visgronden. De komst van motorboten maakte die nabijheid minder noodzakelijk en de haven van Nyksund was niet geschikt voor grotere schepen, dus de vissers trokken weg. Inmiddels is het dorp weer in opbouw en vestigen mensen zich hier weer permanent, ongetwijfeld aangetrokken door de schitterende, afgelegen ligging.

U verblijft in een kamer in de Nyksund Spa & Hiking Club; een huis met 5 gastenkamers. Elke kamer beschikt over een eigen badkamer en op de begane grond is een keuken voor gezamenlijk gebruik en een woonkamer met een elektrische haard. In de relaxruimte kunt u heerlijk ontspannen na een wandeling of na een noorderlichttocht. In het restaurant “Holmvik Stua” worden ontbijt (inclusief), lunch (exclusief) en diner (1 x inclusief) met traditionele Noorse maaltijden geserveerd.

Nyksund
Foto Fru Amundsen ©

Huset på Yttersiden, Ringstad

In Ringstad verblijft u in een van de appartementen prachtig gelegen aan de haven van Ringstad.

U verblijft hier 3 nachten en elk appartement beschikt over een keukenblok en een douche met toilet. U kunt dus zelf koken, maar in Huset på Yttersiden is ook een restaurant waar u kunt genieten van een heerlijke maaltijd. In elk geval de laatste avond is het diner inclusief, net als het ontbijt op de dag van vertrek.

Ringstad Sjøhus Vesterålen
Foto: Huset på Yttersiden ©

Bij deze reis is enkel de beschreven zeearendsafari inclusief maar hier vindt u ook andere excursies en activiteiten die mogelijk zijn bij een bezoek aan de Vesterålen. Wij geven u graag meer informatie of helpen u bij een reservering.

Aurora Spacecenter

U kunt op Andøya het gloednieuwe bezoekerscentrum van de raketbasis in Andenes bezoeken. Op deze locatie leert u meer over poollichtonderzoek en de Noorse ruimtevaart. Meer informatie leest u hier:  www.spaceshipaurora.no/

Walvissafari Andenes

Vanuit Andenes is het mogelijk een walvissafari te maken. Voor de kust van de eilanden van de Vesterålen verzamelen zich diverse walvissoorten vanwege de grote hoeveelheden vis in dit gebied. Potvissen verblijven hier het hele jaar door, vooral oudere en jongere mannetjes. Maar soms passeren in dit jaargetijde ook wel eens groepen orka’s of grienden. Deze excursie wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde RIB-boot.

Deze excursie is helaas niet geschikt voor personen met rugklachten. Meer informatie leest u hier: www.seasafariandenes.no/

Inga Sami Siida noorderlichtreis Vesterålen
Inga Sami Siida Foto: Fru Amundsen ©

Laila Inga Siida

De leden van de familie Inga zijn een van de weinige rendierhouders op de Vesterålen en Lofoten. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila of haar collega kan u er niet alleen alles over vertellen, maar ook veel van laten zien.
Meer informatie leest u hier: www.ingasamisiida.no/

Zalmkwekerij Blokken

Na olie en gas is zalm een van de belangrijkste Noorse exportproducten en in de fjorden langs de Noorse kust liggen ontelbare zalmkwekerijen. Tijdens een verrassend interessant bezoek hoort u veel informatie over het kweken van zalm. Meer informatie leest u hier: www.akvakulturivesteralen.no

Akvakultur i Vesterålen zalmkwekerij
Akvakultur i Vesterålen Foto: Nordlaks ©

Husky Andøy

In Nygård bevindt zich Huskyfarm Andøy. De farm had ruim 20 Alaskan husky’s maar is afgelopen winter uitgebreid met een nest van 8 jonge hondjes. U kunt in het najaar een tocht maken met een kar getrokken door een groter span husky’s. De kar rijdt over een doodlopende weg in de prachtige natuur langs het water van de zeestraat. De tocht met de husky’s zal ongeveer een uur duren. Meer informatie leest u hier: husky-andoy.com/

Zeearend safari per RIB-boot in Ringstad (inclusief)

In Ringstad bestuurt Ian met enthousiasme zijn RIB-boot op zoek naar ‘zijn’ zeearenden. In een korte introductie legt hij uit hoe de arenden zich gedragen, en geeft hij tips over het fotograferen van de dieren. Een RIB-boot is een rubberboot met een verharde bodem van polyester. U krijgt een wind- en waterdicht pak om over uw kleding te dragen en een reddingsvest.

Er is weinig ruimte aan boord dus neem geen grote fototas mee. Zorg dat uw fotoapparatuur goed waterdicht is ingepakt. Hoewel de kapitein zijn best zal doen om de tocht zo comfortabel mogelijk te laten verlopen en we grotendeels in de fjorden en niet op open zee varen, is er altijd kans op (zout!) spatwater. Als alles meezit kan dit een prachtige excursie zijn die u niet snel vergeet! De lunch, bestaande uit een overheerlijke vissoep, zal u na dit avontuur prima smaken. Deze excursie is helaas minder geschikt voor personen met zware rugklachten.

Meer informatie leest u hier: yttersiden.no/

Kennismaken met de Noorse keuken

Fru Amundsen streeft ernaar om haar gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten en traditionele maaltijden zijn onlosmakelijk verbonden met de Noorse cultuur en gebruiken. Tijdens onze groepsreizen serveren we dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten. Een aantal van deze recepten hebben we gepubliceerd in een kookboek en dit boekje ontvangt u samen met de reisbescheiden zodat u tijdens de reis ook zelf de Noorse keuken kunt ontdekken. Op enkele dagen zijn de maaltijden inbegrepen.

In Noorwegen is zelfs op de mooiste locaties niet altijd een terrasje of een restaurant beschikbaar voor een versnapering onderweg, dus neem, wanneer u eropuit gaat, een gevulde broodtrommel en thermosfles mee. En vergeet dan niet uw Fru Amundsen Fold-a-cup!

drinkkop Fru Amundsen

Waarom een individuele reis van Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante excursies
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Veel achtergrondinformatie over Noorwegen, op papier en via beeld.
 • Wandelgids van Lofoten en Vesterålen cadeau.
 • U ontvangt de enige echte Fru Amundsen Fold-a-cup!
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten uit het Fru Amundsen kookboek
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant

Meer algemene informatie over individuele reizen van Fru Amundsen  leest u hier.

Dag tot Dag

Op weg naar Noord-Noorwegen

Van Amsterdam vliegt u naar Evenes in Noord-Noorwegen, waar u aan het eind van de middag landt. Het vliegveld van Evenes (Harstad/Narvik), kent slechts 1 bagageband en nadat uw koffers zijn gearriveerd meldt u zich bij de balie van de autoverhuurder. Via de E10 rijdt u in een kleine 20 minuten naar uw eerste hotel. Tjeldsundbrua Hotel ligt net voor de brug over de zeestraat die u morgen van het vasteland van Noorwegen naar de eilanden van de Vesterålen brengt.

In het restaurant wordt een warme maaltijd geserveerd en wie weet misschien kunt u vanavond al het noorderlicht zien. Als de omstandigheden gunstig zijn, adviseren wij u naar de parkeerplaats aan de fylkesvei 825 te rijden waar een kunstwerk staat uit de serie Skulpturlandskap Nordland. Deze plek, op ca. 10-15 minuten rijden, is zeer geschikt om het noorderlicht te zien wanneer het zich aandient.

Tjeldsundbrug, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Naar Kvalnesbrygga

Na het ontbijt verlaat u het vasteland van Noorwegen en over de brug rijft u het grootste eiland van Noorwegen, Hinøya, op. U volgt eerst ongeveer 50 km de E10 langs de Tjeldsundet. Deze weg wordt ook wel Kong Olavs Vei genoemd. Vervolgens steekt u het eiland over richting Sortland. Bij de rotonde bij de Gullesfjord volgt u weg nummer 85. U komt onderweg verschillende mooie parkeerplaatsen tegen en kijk dan ook vooral eens omhoog want op dit gedeelte van de route zijn vaak de imposante arenden goed te zien terwijl ze hoog in de lucht speuren naar een prooi. Sortland is het regionale centrum van de Vesterålen en wanneer u vandaag het stadje niet wilt bekijken kan dat ook goed op de dag dat u naar Nyksund gaat.

Kvalnes
Foto: Fru Amundsen ©

Op Andøya neemt u uw intrek in een authentiek houten huis bij Kvalnessbrygga – prachtig gelegen op een kleine landtong die uitsteekt in de Andfjord.

Andøya ontdekken

Potvis bij Andenes, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Er zijn verschillende opties voor deze dag op Andøya, het meest noordelijke eiland van de Vesterålen. Het eiland leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen – bijvoorbeeld in de omgeving van Bleik, of u maakt vanuit Andenes een walvissafari. Voor de kust van de eilanden van de Vesterålen verzamelen zich diverse walvissoorten, vanwege de grote hoeveelheden vis in dit gebied. Potvissen verblijven hier het hele jaar door, vooral oudere en jongere mannetjes, maar soms passeren in dit jaargetijde ook groepen orka’s of grienden. Hoewel deze excursie niet inclusief in de reis, zijn wij u graag behulpzaam bij het maken van een reservering.

De locatie bij Kvalnesbrygga is bij uitstek geschikt om het noorderlicht te zien, dus hou vanavond de lucht goed in de gaten.

 

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Een grillige kustlijn

Hebt u zin om deze dag het eiland Andøya verder te ontdekken? Rijd dan bijvoorbeeld de nationaal toeristische route die u langs de westkant van het eiland brengt. Ontdek het parelwitte strand van Bleik en geniet van de prachtige vergezichten en de ruige kust.

Bleik, Vesterålen
Bleik, Vesterålen, Foto Fru Amundsen ©

Of kiest u voor een dag met meer activiteit? In de wandelgids die u hebt ontvangen staan 2 mooie routes in deze omgeving beschreven. Eén wat moeilijker en één iets gemakkelijker; kies maar uit! Op dit deel van de Vesterålen kunt u in de zomer ook een tocht met een kar getrokken door husky’s maken of u brengt een bezoek aan het bezoekerscentrum bij het Andøya Spacecenter waar onder meer onderzoek wordt gedaan naar het noorderlicht. Mogelijkheden te over! Deze excursies zijn niet inbegrepen bij de reissom. Wel kunnen wij voor u reserveren of u van informatie voorzien.

Onderweg naar Nyksund

Aan het eind van een prachtige route langs de westkant van het eiland Langøya ligt, bereikbaar via een dam, het dorp Nyksund. Dit voormalige vissersdorp was enkele tientallen jaren geleden volledig verlaten, maar u zult merken dat de mensen die er nu wonen dit doen uit liefde voor deze bijzondere locatie. Bij ons allereerste bezoek dachten wij dat we ons aan het einde van de wereld bevonden. Ssemjon, de eigenaar van van Holmvik Bryge, vertelde ons echter dat in Nyksund de wereld begint…

In de omgeving van Nyksund kunt u op uw gemak een wandeling maken en misschien spot u de otters wel die hier leven.  Hou vanavond natuurlijk de noorderlichtomstandigheden nauwlettend in de gaten! Mocht het noorderlicht zich aandienen dan is een korte wandeling naar de eerste of tweede dam aan te bevelen.

Nyksund
Foto Fru Amundsen ©

Het eiland Langøya

Vandaag hebt u alle tijd om het dorp Nyksund te bekijken met zijn restaurants, galeries, de bijzondere oude kerk en mooie houten kades. Een korte wandeling over de heuvel op het grootste eiland biedt een mooi uitzicht over de omgeving met aan de ene kant de zee en aan de andere kant de ruige kust. Ook per auto valt er genoeg te ontdekken op dit prachtige eiland, bijvoorbeeld richting Klo of Gisløya. Ook een tocht met de postboot naar Øksnes Vestbygd – eilandjes ten westen van het eiland Langøya – is de moeite waard.

Nyksund
Nyksund Foto: Fru Amundsen ©
noorderlicht in Nyksund
Foto: Fru Amundsen ©
omgeving Nyksund
Foto: Fru Amundsen ©

Te voet eropuit

Op Langøya zijn prachtige wandelingen uitgezet. Heel bijzonder is de Dronningruta oftewel de Koninginneroute.

Sinds 1994 heeft de Noorse koningin Sonja regelmatig haar vakantie doorgebracht op de Vesterålen en zowel te voet als op de fiets heeft ze de eilanden doorkruist. In die zin zijn er dus eigenlijk veel koninginneroutes, maar de route tussen Stø en de Vesterålen heeft ook officieel die naam gekregen: Dronningruta. Over geen enkele andere route was de Noorse koningin zo enthousiast als over deze!

Als wandelroute heeft de Dronningruta de laatste decennia enorm aan populariteit gewonnen, maar is een route die al heel lang is gebruikt door de plaatselijke bevolking, onder andere door de vroedvrouw uit Stø wanneer ze moest assisteren bij een bevalling in Nyksund.

De Dronningruta is een rondwandeling vanuit het vissersdorp Stø, maar kan ook worden opgedeeld in twee trajecten tussen Stø en Nyksund: een hoge route met 900 meter hoogteverschil en een lengte van 10 kilometer, en een lage route van 5 kilometer (Stø-Nyksundskaret). Deze laatste route volgt min of meer de kust, met dien verstande dat er wel een stevige klim in zit. Dronningruta is gekwalificeerd als rode route en kent enkele pittige beklimmingen en afdalingen. Op de steilste stukken zijn kettingen of touwen aangebracht.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Dronningruta

Naar Ringstad

Vandaag verhuist u naar de buitenkust van de Vesterålen. Daar, op een prachtige – haast verborgen – plek wonen Ian en Ann Karina. Zij bestieren er een schitterende accommodatie, een waar eldorado voor bergtochten, vissen, kanoën en andere belevenissen in de natuur.

Voordat u daar aankomt heeft de weg ernaartoe nog veel moois te bieden. Een omweg die u niet moet missen is de route langs de kust naar Hovden. Hier vindt u een dramatische, ruige kustnatuur die in schril contrast staat met het groenere en weelderige gebied rond Straume en Vinje. Dit is misschien wel het landschap dat de sterkste indruk maakt. Weer in zuidelijke richting rijdt u via Bø naar Ringstad. Maak ook nog even een stop bij Mannen fra havet – de man uit de zee – een kunstwerk in de serie Skulpturlandskap Nordland. De man heeft de zee verlaten en staat nu op vaste grond. In zijn hand houdt hij een obeliskvormige figuur, als offer – zo beweert de kunstenaar Killi Olsen – aan zijn voormalige woonplaats.

Herfstkleuren Lofoten Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Mannen fra Havet Skulpturlandskapet Nordland 1
Mannen fra Havet Foto: Fru Amundsen ©
Huset På Yttersiden Ringstad Vesterålen
Foto: Huset på Yttersiden ©

Boottocht op zoek naar zeearenden

Op deze dag van de reis staat een boottocht op het programma. Ian begeleidt  u enthousiast  bij het zien en fotograferen van ‘zijn’ zeearenden. In een korte introductie legt hij uit hoe de arenden zich gedragen, en geeft hij – voor wie wil – tips over het fotograferen van de dieren. Vanwege hun enorme maximale spanwijdte van bijna 2,5 meter worden de zeearenden ook wel ‘vliegende deuren’ genoemd. Ian neemt u na zijn presentatie mee aan boord van zijn RIB-boot, nadat u bent voorzien van een warm pak en reddingsvest. Tijdens de boottocht blijft u vlak bij de kust.

 

zeearendtocht
Zeearendsafari Foto: Fru Amundsen ©
zeearend
Foto: Fru Amundsen ©
zeearend
Zeearend Foto: Fru Amundsen ©

Keuze genoeg!

Vandaag kunt u naar eigen keuze invullen; wandelen of fietsen in de omgeving of een tocht met een gids naar de bergtop Vetten. Een fotoworkshop of met een kajak het water op. Bij Ian en Ann-Karina kunt u verschillende activiteiten bijboeken. Zie voor meer informatie het tabblad excursies of kijk op de website van uw accommodatie: yttersiden.no/

Vandaag hoeft u niet zelf te koken maar laat u zich culinair verwennen in het restaurant van Huset på Yttersiden.

Foto: Fru Amundsen ©

Op weg naar huis

Deze laatste dag is uw ontbijt bij Ian en Ann-Karina inclusief. U hebt daarna weer een prachtige rit voor de boeg en neemt na een vroeg ontbijt afscheid van Ringstad en de Vesterålen. Door het nooit vervelende landschap rijdt u terug naar het vasteland waarbij er onderweg nog steeds kans is op het zien van elanden.

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. U levert uw huurauto in op het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik), waarna u weer naar huis vliegt.

vliegen vanaf Evenes
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier