
Noorderlichtvakantie Noorwegen
“Wat is de beste plek om het noorderlicht te zien”, vragen mensen ons vaak. Om daar antwoord op te geven is het goed iets meer te weten over wat noorderlicht nu precies is. Lees daarvoor meer bij Ontdek Noorderlicht: wat is het? en onze Blog Op zoek naar het noorderlicht!
De 68e en 69e breedtegraad zijn uitstekende gebieden voor een noorderlichtvakantie in Noorwegen omdat hier de noorderlichtovaal vrijwel altijd actief is. Fru Amundsen organiseert daarom noorderlichtvakanties naar Noorwegen naar de volgende locaties: Lofoten & Vesterålen, Tromsø en Alta. Bij al onze reizen naar deze gebieden verblijven we dicht bij de kust waardoor de weersomstandigheden vaak wisselen. Dit kan betekenen dat er neerslag valt maar die wordt dan vaak afgewisseld met opklaringen. Een heldere hemel is een van de voorwaarden voor het kunnen zien van het noorderlicht.
Lofoten & Vesterålen
Voor een noorderlichtvakantie in Noorwegen zijn de Lofoten & Vesterålen uitermate geschikt!
De Lofoten bestaat uit circa tachtig bewoonde eilanden en is ongeveer even groot als de provincie Utrecht. De hoog oprijzende bergwanden met de spitse toppen, de rode houten huisjes op palen in de zee (rorbuer), de schilderachtig gelegen vissersdorpjes als Svolvær, Henningsvær en Nusfjord, de verrassende stranden: je raakt hier niet uitgekeken! Al eeuwenlang worden kunstenaars en natuurliefhebbers geïnspireerd door deze sprookjesachtige omgeving. Naast toerisme is de kabeljauwvisserij nog steeds een van de belangrijkste bronnen van inkomsten.

De eilandengroep Vesterålen is eigenlijk het minder bekende broertje van de Lofoten. De eilanden worden omringd door de Noorse zee, die een belangrijk stempel drukt op het leven hier. De archipel, die boven de poolcirkel ligt, bestaat onder meer uit de eilanden Andøya, Langøya en een deel van het grootste Noorse eiland Hinnøya. Het landschap is gevarieerd: ruige rotsformaties worden afgewisseld met vlakkere stukken. Naast toerisme is de kabeljauwvisserij nog steeds een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Visvangst en scheepsbouw oefenen een grote invloed uit op het dagelijks leven. Samen hebben hier altijd deel uitgemaakt van de bevolking en deze Zee-Samen leefden net als de Noren van de visvangst. Aan het begin van de 19e eeuw vestigden zich hier ook Rendier-Samen.
Andøya is het meest noordelijk gelegen eiland. Het is bekend vanwege de nabijheid van walvissen, het hagelwitte strand bij Bleik en de raketbasis vanwaar internationaal onderzoek wordt verricht naar het noorderlicht.
Alle plaatsen waar wij noorderlichtvakanties aanbieden op deze eilanden liggen op een gunstige breedtegraad: Flakstad 68,1⁰, Svolvær 68,2⁰, Nyksund 68,9⁰ en Kvalnes 69,1⁰
Groepsreizen die Fru Amundsen naar dit gebied organiseert:
Auroragroen & Okergeel
Geheim van de Lofoten
Winters Vesterålen
Wondere Wereld van het Noorderlicht
Tromsø en omgeving
Een tweede gebied dat uitermate geschikt is voor een noorderlichtvakantie in Noorwegen is de stad Tromsø en omgeving. Van eind november tot half januari heeft Tromsø, het Parijs van het Noorden, te maken met de poolnacht. Vanaf half februari is het alweer van zeven uur in de ochtend tot ’s middags half vijf licht. Door de noordelijke ligging is de stad al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen. Mede daardoor zijn er in Tromsø een aantal interessante musea over onder andere de beroemde poolreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, het noorderlicht en het dagelijkse leven in een arctische omgeving. Tijdens uw noorderlicht vakantie is er gelegenheid om kennis te maken met de cultuur van de Samen en een kijkje te nemen bij de beroemde IJszeekathedraal. In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

Tijdens onze groepsreizen naar Tromsø en omgeving verruilen we de stad na enkele dagen voor een klein dorpje aan de oever van de Lyngenfjord. In Nordmannvik verblijven we dan in twee prachtige houten villa’s en hebben daar vanaf de veranda een fantastisch uitzicht op de bergketen Lyngen Alpen. Wanneer het noorderlicht zich aandient zijn we dus in twee stappen buiten voor een spectaculair schouwspel.
Zowel Tromsø als Normannvik liggen op 69,6⁰ noorderbreedte en zijn dus zeer gunstig gelegen voor een noorderlichtvakantie in Noorwegen.
Groepsreizen die Fru Amundsen naar dit gebied organiseert:
Ontdek 70 graden Noord
Tromsø en de Lyngenfjord
Alta en omgeving
Een derde gebied in Noord-Noorwegen, geschikt voor uw noorderlichtvakantie, ligt zich in Finnmark: het gebied rond Alta. Alta wordt wel de stad van het noorderlicht genoemd. In 1899 werd in het observatorium op de berg Haldde, even buiten Alta, door de Noorse wiskundige Kristian Birkeland baanbrekend onderzoek gedaan naar het ontstaan van het poollicht. Maar ook een halve eeuw eerder in 1838 werd al onderzoek naar het noorderlicht verricht door het Franse expeditieschip La Recherche dat zowel Finnmark als Spitsbergen als bestemming had. Mede door deze activiteiten heeft men in Alta een spectaculair uitziende kerk laten bouwen in de vorm van noorderlicht, de Noorderlichtkathedraal.

Op een half uur rijden buiten Alta bevindt zich het gehucht Gargia, met de gelijknamige accommodatie. Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en de naam betekent zoveel als land van de Samen. Finnmark is qua oppervlakte fors groter dan Nederland. Met ruim 76.000 inwoners is het tegelijkertijd ook de Noorse provincie met het minste aantal inwoners. De hoogvlakte, Finnmarksvidda, omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt tussen de 300 en 500 meter hoog. Omdat deze hoogvlakte op 70⁰ noorderbreedte ligt, is dit al noorderlijk genoeg om regelmatig boven de boomgrens te zijn. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden.
Zowel Alta als Gargia voldoen aan het breedtegraadcriterium voor een potentieel succesvolle noorderlichtvakantie, namelijk 69,9⁰ en 69,8⁰ noorderbreedte.
Groepsreizen die Fru Amundsen naar dit gebied organiseert:
Ontdek 70 graden Noord
Winteravontuur Finnmark
Land van 8 Jaargetijden
Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen vindt u hier.