Foto: Fru Amundsen ©

Hoogtepunten

 •  Fascinerende natuur in Finnmark en Noord-Troms
 •  Diverse musea in Alta en Tromsø
 •  Wandeling over Beskades
 •  Boottochten naar Øksfjordjøkelen en Mollisfossen
 •  Lyngenfjord en Sjøsamische cultuur
 •  Wandelingen in Skardalen en Kåfjorddalen
 •  Noorderlichtsafari’s
 •  Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken

Datum en prijs

 • Vrijdag 23 september 2022
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 9 dagen
 • Amsterdam – Alta en Tromsø – Amsterdam (beide niet rechtstreeks)
 • Vanaf € 2.129,- per persoon

Ontdek 70° Noord

Door het land van rendierhouders en Kust-Samen

Van de hoogvlakte naar de kust – langs de fjorden en over de bergen – tijdens deze reis ontdekt u het landschap van Noord-Noorwegen. Op het programma staat een aantal fantastische wandelingen in deze afwisselende  omgeving en u maakt kennis met de mensen die hier van oudsher in harmonie met de natuur leven. Laat die overweldigende natuur op u inwerken en luister naar de stilte.

Beskades, Alta Canyon
Beskades Foto: Fru Amundsen ©

In 2022 organiseert Fru Amundsen voor de tweede keer deze prachtige 9-daagse noorderlichtreis naar Finnmark en Nord-Troms – het noorden van Noord-Noorwegen. De natuur is in deze periode getooid in vlammende herfsttinten en ’s avonds is het alweer donker genoeg om het poollicht te kunnen zien.

Finnmark – de noordelijkste provincie van Noorwegen – is letterlijk het ‘land van de Samen’. Finner is de oude benaming voor de oerbevolking van Scandinavië, mark betekent land of grondgebied.

De Samen zelf noemen hun leefgebied Sápmi en het beslaat een groot deel van het Scandinavisch schiereiland: het noordelijke deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

Kåfjord, Nord-Troms
Kåfjord, Fru Amundsen ©

Nord-Troms is een district in het noordoostelijk deel van de provincie Troms. Tromsø is het centrum van deze regio. Oorspronkelijk maakte Nord-Troms deel uit van het historische Finnmark en woonden hier hoofdzakelijk Samen en Kvenen. Kvenen zijn afstammelingen van Finse boeren en vissers die hier vanaf de 16e eeuw vanuit Noord-Finland en Zweden naartoe kwamen.

De reis voert ons door het kustgebied, langs de zeventigste breedtegraad, door een gebied dat van oudsher vooral werd bewoond door Samen die leefden van visserij, jacht en veeteelt, de zogeheten Sjøsamer, ook wel Zee- of Kust-Samen genoemd. Onderweg ontdekken we veel over de historie van deze bevolkingsgroep, onder andere tijdens een bezoek aan een Sjøsamische familie. Zij nemen ons mee op een cultuurhistorische wandeling door Skardalen en laten ons proeven van hun traditionele voedsel.

Kåfjorddalen Foto: Fru Amundsen ©
herfstkleuren, Finnmark, Alta, Gargia
Fru Amundsen ©

Kleurrijke Noorse herfst

Vanaf begin september begint de natuur langzaam te verkleuren, van zomers groen naar vlammend oranje en okergeel. De kortere dagen en koudere nachten zijn voor veel struiken en bomen het signaal om van kleur te veranderen. Meer over het ontstaan van herfstkleuren leest u hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.129,- per persoon

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden en route pas kort voor vertrek bekend.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. In de accommodatie die we tijdens deze reis gebruiken heeft elke slaapkamer een eigen badkamer.

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Alta en Tromsø-Amsterdam, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag.
 • 8 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen inclusief veerboten
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket en diner): vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de accommodatie
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. Is er ook noorderlicht in de herfst? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven Noord Noorwegen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog. Noord Noorwegen is uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Accommodaties

Voor deze reis hebben we enkele zeer gevarieerde accommodaties gekozen, waar we overal kunnen beschikken over 2-persoonskamers.

Turelv gård, Alta

We verblijven de eerste 3 nachten van deze reis in Turelv gård, een iets ten noorden van Alta aan de fjord gelegen zonnig geel geschilderd groot houten huis. We beschikken hier over 2-persoonskamers en er bevinden zich 2 badkamers met douche en toilet in het huis. Naast de gezellige woonkamer en keuken heeft dit huis een eigen vuurplaats aan het water. Fru Amundsen verzorgt in Turelv gård de traditioneel Noorse maaltijden.

Turelv gard Alta Finnmark noorderlichtreis
Foto: Krempig.no ©

Lyngen Fjordbuer, Nordmannvik

Het tweede deel van de reis nemen we onze intrek in een tweetal prachtig gelegen houten villa’s in Nordmannvik aan de Lyngenfjord. Elk huis beschikt over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. Een van de huizen gebruiken we voor de gezamenlijke maaltijden en als huiskamer.

Lyngen Fjordbuer
Lyngen Fjordbuer ©

Smarthotel Tromsø

De laatste nacht van de reis verblijven we in een hotel in het centrum van de stad Tromsø. We beschikken hier over 1 en 2-persoons slaapkamers met een eigen badkamer.

Foto: Smart Hotell Tromsø
Foto: Smart Hotell Tromsø ©

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

drinkkop Fru Amundsen

 

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Dag tot Dag

Op naar Noord-Noorwegen!

Vanaf Schiphol vliegt u met 1 of meer tussenstops naar Alta. Op het vliegveld van Alta wordt u opgewacht door Fru Amundsen. Na aankomst rijden we langs de kust een stukje noordwaarts naar onze accommodatie waar we de eerste 3 nachten zullen verblijven. Turelv gård ligt in het gebied Russeluft aan een fjord. Het huis heeft een weids uitzicht en een eigen vuurplaats. De eerste avond zal de reisleiding meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

Turelv gard Alta Finnmark noorderlichtreis
Foto: Krempig.no ©

 

Te voet naar de Alta Canyon

De provincie Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en is qua oppervlakte ruim 7000 km2 groter dan Nederland. Het gebied bestaat overwegend uit ongerepte natuur en is dun bevolkt; er wonen amper meer dan 75.000 mensen. De hoogvlakte Finnmarksvidda omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt op een hoogte van 300 tot 500 meter, grotendeels boven de boomgrens. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en vandaag verkennen we op ons gemak het gebied Beskades, aan de rand van de immense Finnmarksvidda. Misschien lopen we wel helemaal tot aan de rand van de indrukwekkende kloof Alta Canyon. Ons lunchpakket nemen we mee en wie weet kunnen we ergens een kampvuur maken om koffie te koken zoals de Noren dat ook graag doen.

Eenmaal terug bijTurelv Gård hebben we tijd om wat te ontspannen. Wie weet laat na het door de reisleiding bereidde Noorse diner het noorderlicht zich wel zien!

Beskades Foto: Fru Amundsen ©
Beskades Foto: Fru Amundsen ©
Beskades canyon Foto: Fru Amundsen ©

Kristian Birkeland Noorderlichtkathedraal Alta Noord-Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Alta – rotstekeningen en noorderlicht

Alta wordt ook wel Nordlysbyen ofwel ‘stad van het noorderlicht’ genoemd en sinds 1 januari 2000 maakt het noorderlicht deel uit van het gemeentelogo. Deze keuze werd vooral gemaakt tegen de achtergrond van het baanbrekende onderzoek dat hier al in sinds 1838 is verricht naar dit bijzondere lichtfenomeen. In 1899 bouwde de jonge professor Kristian Birkeland twee noorderlichtobservatoria, op de berg Haldde en op de Talviktoppen.

In de kerk van Alta – die de naam Noorderlichtkathedraal heeft gekregen – is de interactieve tentoonstelling Borealis Alta ingericht, gewijd aan de geschiedenis van noorderlichtonderzoek en de betekenis hiervan voor de stad Alta. De lijnen van deze kerk zijn even elegant als het noorderlicht zelf: het gebouw slingert zich als een spiraal langs de klokkentoren naar boven.

In de herfst van 1973 werden aan de oever van de Altafjord rotstekeningen ontdekt en sindsdien zijn er in vier verschillende gebieden zo’n 6000 tekeningen gevonden. Het grootste gebied ligt in Hjemmeluft, waar nu het Alta Museum is gebouwd. Tijdens ons bezoek aan dit museum maken we niet alleen een wandeling langs de velden met rotstekeningen maar hebben we ook alle gelegenheid om de interessante tentoonstellingen over Alta, de Samen en het noorderlicht in het hoofdgebouw te bekijken.

Alta Museum, rotstekeningen
Alta Museum Foto: Svetlana Funtusova © www.nordnorge.com

Øksfjordjøkelen

Na het ontbijt pakken we onze koffer in en via Alta rijden we in westelijke richting. We volgen steeds de oever van de fjord. Rond het middaguur verlaten we bij Alteidet even de E6 om naar Jøkelfjord te rijden.

Foto: Fru Amundsen ©

Daar gaan we aan boord van een RIB-boot en varen we naar het blauwe ijs van de gletsjer Øksfjordjøkelen – de enige gletsjer op het Europese vasteland die afkalft in zee. De Øksfjordjøkelen is met zijn oppervlakte van 43 km2 in grootte de achtste gletsjer van Noorwegen. Het hoogste punt van de gletsjer ligt op 1204 meter – en dat is tegelijk het hoogste punt van de provincie Finnmark. Op die hoogte valt er in de winter meer sneeuw dan er ’s zomers smelt – en deze sneeuw verandert in ijs. Vandaag de dag kampt de Øksfjordjøkelen – net als de andere gletsjers in Noorwegen – met de gevolgen van de hedendaagse klimaatveranderingen en smelt het gletsjerijs. Als gevolg daarvan is het onderste deel van de gletsjertong afgebroken.

Via de bergpas Kvænangsfjell rijden we verder naar Storslett en niet veel later bereiken we de Lyngenfjord. Daar nemen we onze intrek in de mooie huizen, pal aan het water. Elk huis beschikt over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. Een van beide huizen gebruiken we voor de gezamenlijke maaltijden en als plek om gezellig bij elkaar te zijn.

De veranda van de huizen aan de Lyngenfjord biedt een fantastisch uitzicht op de Lyngen Alpen en is dé plek om het noorderlicht te aanschouwen, dus laten we hopen dat de omstandigheden ons gunstig gezind zijn.

Lyngen Fjordbuer
Lyngen Fjordbuer ©
Foto: Fru Amundsen ©
Noord-Noorwegen Noorderlicht Lyngsalpene Noorwegen, © foto Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Mollisfossen

Vandaag rijden we een stukje terug op de route van eergisteren. Bij Storslett rijden we het Reisadal in voor een excursie naar de Mollisfossen. Diep verscholen in de bossen, tussen hoge, steile bergwanden stort deze waterval zich van 269 meter hoogte naar beneden (140 meter vrije val) . We varen met een elvebåt – een traditionele houten rivierboot – stroomopwaarts over de rivier. Het laatste stuk naar de Mollisfossen wordt het dal zo nauw als een kloof. Dan gaan we aan wal en lopen we het laatste stukje – tot de waterval zich in al zijn pracht openbaart. Misschien hebben we wel het geluk een regenboog in het water te zien.

Foto: Fru Amundsen ©

Terug bij de boot maken we een kampvuur en koken we koffie, voordat we de terugreis aanvaarden. Aan het eind van de middag zijn we terug in Nordmannvik. Hopelijk kunnen we vanavond genieten van het noorderlicht.

kampvuur
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Austnesfjorden, Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Op bezoek bij een Sjøsamische familie

Skardalen is een klein dorp aan de oever van de Kåfjord. Het merendeel van de bevolking hier is van Sjøsamische afkomst, oftewel de Zee- of Kust-Samen. Jacht op wilde rendieren en visserij waren aanvankelijk de middelen van bestaan en geleidelijk is daar de landbouw, en met name veeteelt, bij gekomen. Tot de Tweede Wereldoorlog woonden ’s zomers Rendiersamen in het Skardal, vandaag de dag herinneren alleen overgebleven resten van gammer (Samische turfhutten) nog aan die tijd.

Wij bezoeken vandaag een Samische familie en zij nemen ons mee naar Badjegieddi, de Samische naam voor de plek van het zomerkamp. Ze vertellen ons over de geschiedenis en cultuur, laten ons voorbeelden van oude bouwtradities zien en bereiden en serveren ons hun traditionele rognbollsuppe.

Skardalen gamme Foto: Fru Amundsen ©
Samische cultuur boothuis Noord-Noorwegen
Skardalen boothuis
Foto: Fru Amundsen ©

Manndalen Noorwegen
Manndalen, Fru Amundsen ©

Manndalen

Rond de Kåfjord rijden we naar Manndalen. In deze omgeving zijn schitterende wandelingen te maken en daar zullen we dan ook de dag aan besteden. Wellicht vinden we nog een mooie plek om een lekker kopje kookkoffie op het kampvuur te maken.

We verblijven nog 1 nacht in onze schitterend gelegen huizen aan de Lyngenfjord. Zou het noorderlicht zich nog eens laten zien?

 

Manndalen Noord-Noorwegen
Manndalen, Fru Amundsen ©
Noorderlicht met volle maan Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht met volle maan Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht Tromso, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Tromsø

We vertrekken vandaag vroeg, zodat we vanuit Olderdalen de ochtendboot naar Lyngseidet halen. We rijden vervolgens een halfuurtje naar Svensby, waar we wederom aan boord van een veerboot gaan.

Vanuit Breivikeidet is het nog een klein uurtje rijden naar Tromsø, maar voordat we de stad bereiken maken we nog even een stop bij de Tromsdalen kerk, vanwege zijn karakteristieke vorm beter bekend als de IJszeekathedraal. Er circuleren talloze ideeën en theorieën over wat de architect heeft geïnspireerd bij het ontwerp van deze kerk. Waren het de klippen op het eiland Håjå, de rekken vol stokvis, de Samische tenten of wellicht het noorderlicht? Tijdens ons bezoek aan deze kerk kunt u uw fantasie hierover de vrije loop laten.

Tromsø staat bekend om de musea die aandacht besteden aan natuur, cultuur en leven in het arctisch gebied. Het Universiteitsmuseum van Tromsø toont de Noord-Noorse natuur en cultuur met onder andere een afdeling gewijd aan de Samische cultuur. Op beeldende wijze wordt de geschiedenis en cultuur van deze oerbevolking van Noord-Scandinavië getoond; ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan traditionele kleding en hun manier van leven en wonen.

Ook het noorderlicht heeft in dit museum een prominente plaats gekregen, bijvoorbeeld in de prachtige film waarin dit lichtfenomeen uitvoerig wordt uitgelegd. Naast aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar poollicht, ziet u ook prachtige opnames de revue passeren.

In Tromsø verblijven we in een hotel in het centrum van de stad. We kunnen hier beschikken over 1- en 2-persoonskamers. Deze kamers beschikken over een eigen badkamer.

Misschien gaan we ’s avonds nog naar het Prestvannet – een meertje in een prachtig natuurgebied niet ver van het centrum. Rond dit meer bevinden zich uitstekende plekken om het noorderlicht te spotten.

Tromsø kerk Noord-Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Ishavskatedral, Tromsø, Noord-Noorwegen, Fru Amundsen
IJszeekathedraal
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Onderweg met SAS
Foto: Fru Amundsen ©

Terug naar Nederland

Vanochtend brengen we u naar het vliegveld van Tromsø, van waar de vlucht naar Oslo vertrekt. Daar stapt u over op het vliegtuig naar Amsterdam, waar u in de vroege avond arriveert.

Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee.

Boekingsformulier