• Woensdag 11 september 2019
 • 9 dagen
 • Amsterdam – Kopenhagen – Oslo – Alta
 • Tromsø – Oslo – Amsterdam
 • Groepsreis: noorderlichtreis, herfstreis, Noord-Noorwegen
 • Volgeboekt! Mail ons op info@fruamundsen.nl als u belangstelling hebt voor deze reis in 2020!
 •  Introductieprijs: vanaf € 1.999,- p.p.

Ontdek 70° Noord: van Alta naar Tromsø

Door het land van rendierhouders en Kust-Samen

Van de hoogvlakte naar de kust – langs de fjorden en over de bergen – tijdens deze reis ontdekt u het landschap van Noord-Noorwegen. Op het programma staat een aantal fantastische wandelingen in deze afwisselende  omgeving en u maakt kennis met de mensen die hier van oudsher in harmonie met de natuur leven. Laat die overweldigende natuur op u inwerken en luister naar de stilte.

Beskades, Alta Canyon
Beskades Foto: Fru Amundsen ©

Van woensdag 11 tot en met donderdag 19 september 2019 organiseert Fru Amundsen een prachtige 9-daagse noorderlichtreis naar Finnmark en Nord-Troms – het noorden van Noord-Noorwegen. De natuur is in deze periode getooid in vlammende herfsttinten en ’s avonds is het alweer donker genoeg om het poollicht te kunnen zien. Deze noorderlichtreis wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en met deskundige reisleiding.

Finnmark en Nord-Troms

Finnmark – de noordelijkste provincie van Noorwegen – is letterlijk het ‘land van de Samen’. Finner is de oude benaming voor de oerbevolking van Scandinavië, mark betekent land of grondgebied.

Kåfjord, Nord-Troms
Kåfjord, Fru Amundsen ©

De Samen zelf noemen hun leefgebied Sápmi en het beslaat een groot deel van het Scandinavisch schiereiland: het noordelijke deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

Nord-Troms is een district in het noordoostelijk deel van de provincie Troms. Tromsø is het centrum van deze regio. Oorspronkelijk maakte Nord-Troms deel uit van het historische Finnmark en woonden hier hoofdzakelijk Samen en Kvenen. Kvenen zijn afstammelingen van Finse boeren en vissers die hier vanaf de 16e eeuw vanuit Noord-Finland en Zweden naartoe kwamen.

De reis voert ons vooral door het kustgebied, een gebied dat van oudsher vooral werd bewoond door Samen die leefden van visserij, jacht en veeteelt, de zogeheten Sjøsamer, ook wel Kust-Samen genoemd. Onderweg ontdekken we veel over de historie van deze bevolkingsgroep, onder andere tijdens een bezoek aan een Sjøsamische familie. Zij nemen ons mee op een cultuurhistorische wandeling door Skardalen en laten ons proeven van hun traditionele voedsel.

Kåfjorddalen Foto: Fru Amundsen ©

De reis in vogelvlucht – activiteiten en accommodaties

Alta

De reis begint in de noorderlichtstad Alta met haar beroemde rotstekeningen en bijzondere noorderlichtkerk. We overnachten in Gargia Fjellstue, een in de bossen gelegen authentiek kleinschalig berghotel met enkele bijgebouwen. Onze gezellige hytte is een van de bijgebouwen. Alle kamers hebben een eigen douche en toilet. Gargia ligt aan de voet van de Finnmarksvidda, waar we een wandeling zullen maken naar de rand van de Alta Canyon.

Lyngenfjord

Onze tweede accommodatie is gelegen aan de oever van de Lyngenfjord. We verblijven daar in een tweetal houten villa’s; elk huis beschikt over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. Een van beide huizen gebruiken we voor de gezamenlijke maaltijden en als huiskamer. De reis naar de Lyngenfjord onderbreken we voor een tocht met een rib-boot. We varen we naar het blauwe ijs van de gletsjer Øksfjordjøkelen – de enige gletsjer op het Europese vasteland die afkalft in zee.

Vanuit onze accommodatie aan de Lyngenfjord maken we diverse wandelingen in de omgeving van de Kåford en Manndalen, maar we maken ook een dagexcursie naar Reisadalen. Met een traditionele rivierboot varen we naar de 269 meter hoge Mollifossen – een tocht die ons midden in de ongerepte natuur brengt, aan de rand van het nationaal park Reisa.

Tromsø

De een na laatste dag van de reis verhuizen we naar Tromsø, de grootste stad van Noord-Noorwegen – ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Door de noordelijke ligging is de stad al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen. Mede daardoor zijn er in Tromsø een aantal interessante musea te bezichtigen over onder andere de beroemde poolreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, maar ook over het noorderlicht en het dagelijkse leven in een arctische omgeving. In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het veelzijdige aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

Noorderlicht

Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is op bepaalde breedtegraden vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig en de kuststrook van Noord-Noordwegen is een uitermate gunstige omgeving voor het zien van het noorderlicht.

Ook in september? Jazeker! De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt ’s avonds boven dit gebied en zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, is het mogelijk om het noorderlicht weer te zien – hoewel het natuurlijk altijd een natuurverschijnsel blijft dat zich niet laat regisseren

Meer informatie over het noorderlicht leest u hier.

Kleurrijke Noorse herfst

herfstkleuren, Finnmark, Alta, Gargia
Fru Amundsen ©

Vanaf begin september begint de natuur langzaam te verkleuren, van zomers groen naar vlammend oranje en okergeel. De kortere dagen en koudere nachten zijn voor veel struiken en bomen het signaal om van kleur te veranderen. Meer over het ontstaan van herfstkleuren leest u hier.

Noord-Noorwegen profiteert van de Warme Golfstroom en in september wordt het hier niet extreem koud. Om de kans om noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken, zullen we bij helder weer enkele keren ’s avonds op pad gaan. Omdat de temperatuur in de avonduren aanzienlijk kan dalen, adviseren we u om warme kleding mee te nemen en die in laagjes te dragen. Overdag kan in dit jaargetijde de temperatuur nog heel aangenaam zijn, hoewel een stevige herfststorm ook tot de mogelijkheden behoort.

Fru Amundsen – groepsreizen

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, tijdens deze reis mogelijk tegen betaling van een toeslag en op basis van beschikbaarheid.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 •  Fascinerende landschappen in Finnmark en  Noord-Troms
 •  Alta Museum en Noorderlichtkerk
 •  Wandeling over Beskades naar Alta Canyon
 •  Boottochten naar Øksfjordjøkelen en Mollisfossen
 •  Lyngenfjord en Sjøsamische cultuur
 •  Wandelingen in Skardalen, Kåfjorddalen en Manndalen
 •  De stad Tromsø: Parijs van het Noorden
 •  IJszeekathedraal, Polarmuseum, Universiteitsmuseum
 •  Kennismaking met de cultuur van de Samen
 •  Noorderlichtsafari’s
 •  Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Proeven van de traditioneel Noorse keuken

Prijsinformatie

Introductieprijs: € 1.999,- per persoon, inclusief excursies ter waarde van circa € 300,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Alta via Kopenhagen en Oslo en Tromsø-Amsterdam via Oslo met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag.
 • 8 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen inclusief veerboten
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket en diner): vanaf het ontbijt op dag 2 t/m het ontbijt op dag 9. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de accommodatie
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Naar het Hoge Noorden

In de middag vertrekt u van de luchthaven Schiphol, om via Kopenhagen en Oslo naar Alta te vliegen. U komt daar laat op de avond aan. Op het vliegveld van Alta wordt u opgewacht door Fru Amundsen. We rijden vervolgens naar de accommodatie waar we de eerstkomende drie nachten verblijven.

Gargia Fjellstue ligt in het dal van de rivier Altaelva, aan de oude postweg tussen Alta en Kautokeino en bestaat uit een hoofdgebouw en een aantal bijgebouwen.

Gargia Fjellstue Foto: Gargia Fjellstue ©

In een van deze bijgebouwen nemen wij onze intrek. We beschikken hier over een grote kamer met keuken waar we gezellig bij elkaar kunnen zitten en gezamenlijk onze maaltijden gebruiken.

Omdat het al bijna middernacht is wanneer we aankomen, nemen we snel onze intrek in de kamers. Natuurlijk is er nog wel gelegenheid voor een kop koffie of thee en kunnen we nog even iets nader met elkaar kennis maken.

Te voet naar de Alta Canyon

Gisteravond was het al donker, dus is het vanochtend een verrassing om de omgeving te zien waar u de komende dagen zult verblijven.

De provincie Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en is qua oppervlakte ruim 7000 km2 groter dan Nederland. Het gebied bestaat overwegend uit ongerepte natuur en is dun bevolkt; er wonen amper meer dan 75.000 mensen. De hoogvlakte Finnmarksvidda omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt op een hoogte van 300 tot 500 meter, grotendeels boven de boomgrens. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en vandaag verkennen we op ons gemak het gebied Beskades, aan de rand van de immense Finnmarksvidda. Misschien lopen we wel helemaal tot aan de rand van de indrukwekkende kloof Alta Canyon. Ons lunchpakket nemen we mee en wie weet kunnen we ergens een kampvuur maken om koffie te koken zoals de Noren dat ook graag doen.

Eenmaal terug bij Gargia Fjellstue hebben we tijd om wat te ontspannen en ’s avonds bereidt Fru Amundsen voor  u een heerlijke, traditioneel Noorse maaltijd. Hopelijk staat ons daarna nog een mooie noorderlichtshow te wachten.

Beskades Foto: Fru Amundsen ©
Beskades Foto: Fru Amundsen ©
Beskades canyon Foto: Fru Amundsen ©

Alta – rotstekeningen en noorderlicht

Alta wordt ook wel Nordlysbyen ofwel ‘stad van het noorderlicht’ genoemd en sinds 1 januari 2000 maakt het noorderlicht deel uit van het gemeentelogo. Deze keuze werd vooral gemaakt tegen de achtergrond van het baanbrekende onderzoek dat hier al in sinds 1838 is verricht naar dit bijzondere lichtfenomeen. In 1899 bouwde de jonge professor Kristian Birkeland twee noorderlichtobservatoria, op de berg Haldde en op de Talviktoppen.

© KØ-foto_Alta-kirke-www.nordlyskatedral.no

In de kerk van Alta – die de naam Noorderlichtkathedraal heeft gekregen – is de interactieve tentoonstelling  Borealis Alta ingericht, gewijd aan de geschiedenis van noorderlichtonderzoek en de betekenis hiervan voor de stad Alta. De lijnen van deze kerk zijn even elegant als het noorderlicht zelf: het gebouw slingert zich als een spiraal langs de klokkentoren naar boven.

In de herfst van 1973 werden aan de oever van de Altafjord rotstekeningen ontdekt en sindsdien zijn er in vier verschillende gebieden zo’n 6000 tekeningen gevonden. Het grootste gebied ligt in Hjemmeluft, waar nu het Alta Museum is gebouwd. Tijdens ons bezoek aan dit museum maken we niet alleen een wandeling langs de velden met rotstekeningen maar hebben we ook alle gelegenheid voor de interessante tentoonstellingen over Alta, de Samen en het noorderlicht in het hoofdgebouw.

Alta Museum, rotstekeningen
Alta Museum Foto: Svetlana Funtusova © www.nordnorge.com

Øksfjordjøkelen

Na het ontbijt pakken we onze koffer in en verlaten we Gargia. Via Alta rijden we in westelijke richting. We volgen steeds de oever van de fjord. Rond het middaguur verlaten we bij Alteidet  even de E6 om naar Jøkelfjord te rijden.

Øksfjordjøkelen- Knut Hansvold
Øksfjordjøkelen- Knut Hansvold ©

Daar gaan we aan boord van een rib-boot en varen we naar het blauwe ijs van de gletsjer Øksfjordjøkelen – de enige gletsjer op het Europese vasteland die afkalft in zee. De Øksfjordjøkelen is met zijn oppervlakte van 43 km2 in grootte de achtste gletsjer van Noorwegen. Het hoogste punt van de gletsjer ligt op 1204 meter – en dat is tegelijk het hoogste punt van de provincie Finnmark. Op die hoogte valt er in de winter meer sneeuw dan er ’s zomers smelt – en deze sneeuw verandert in ijs. Vandaag de dag kampt de Øksfjordjøkelen – net als de andere gletsjers in Noorwegen – met de gevolgen van de hedendaagse klimaatveranderingen en smelt het gletsjerijs. Als gevolg daarvan is het onderste deel van de gletsjertong afgebroken.

Via de bergpas Kvænangsfjell rijden we verder naar Storslett en niet veel later bereiken we de Lyngenfjord. Daar nemen we onze intrek in de mooie huizen, pal aan het water. Elk huis beschikt over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. Een van beide huizen gebruiken we voor de gezamenlijke maaltijden en als plek om gezellig bij elkaar te zijn.

De veranda van de huizen aan de Lyngenfjord biedt een fantastisch uitzicht op de Lyngen Alpen en is dé plek om het noorderlicht te aanschouwen, dus laten we hopen dat de omstandigheden ons gunstig gezind zijn.

Kvænangsfjell
Kvænangsfjell, Fru Amundsen ©
Øksfjordjøkelen
Øksfjordjøkelen, Knut Hansvold ©
Lyngen Fjordbuer
Lyngen Fjordbuer ©

Mollisfossen

Mollisfossen
Mollisfossen, Bård Løken©

Vandaag rijden we een stukje terug op de route van gisteren, want bij Storslett maken we een excursie naar de Mollisfossen. Diep verscholen in de bossen van het Reisadal, tussen hoge, steile bergwanden stort deze waterval zich van 269 meter hoogte naar beneden (140 meter vrije val) . We varen met een elvebåt – een traditionele houten rivierboot – stroomopwaarts over de rivier. Het laatste stuk naar de Mollisfossen wordt het dal zo nauw als een kloof. Dan gaan we aan wal en lopen we het laatste stukje – tot de waterval zich in al zijn pracht openbaart. Misschien hebben we wel het geluk een regenboog in het water te zien.

Terug bij de boot maken we een kampvuur en koken we koffie, voordat we de terugreis aanvaarden. Aan het eind van de middag zijn we terug in Nordmannvik. Hopelijk kunnen we vanavond genieten van het noorderlicht.

Mollisfossen, Bård Løken©
kampvuur
Fru Amundsen©
Noorderlicht Austnesfjorden, Lofoten, Noorwegen
Fru Amundsen©

Op bezoek bij een Sjøsamische familie

Skardalen is een klein dorp aan de oever van de Kåfjord. Het merendeel van de bevolking hier is van Sjøsamische afkomst. Jacht op wilde rendieren en visserij waren aanvankelijk de middelen van bestaan en geleidelijk is daar de landbouw, en met name veeteelt, bij gekomen. Tot de Tweede wereldoorlog woonden ’s zomers Rendiersamen in het Skardal, vandaag de dag herinneren alleen overgebleven resten van gammer (Samische turfhutten) nog aan die tijd.

Wij bezoeken vandaag een Samische familie en zij nemen ons mee naar Badjegieddi, de Samische naam voor de plek van het zomerkamp. Ze vertellen ons over de geschiedenis en cultuur, laten ons voorbeelden van oude bouwtradities zien en bereiden en serveren ons hun traditionele rognbollsuppe.

Skardale boothuis Foto: Fru Amundsen ©
Skardalen gamme Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Manndalen

Manndalen
Manndalen, Fru Amundsen©

Rond de Kåfjord rijden we naar Manndalen. Daar rijden we door naar het eind van het dal, waar een prachtige wandeling begint naar een ter plaatse beroemde grot.

In de winter van 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden 12 verzetsmensen aan boord van de Brattholm door de Duiters overrompeld. Elf mannen werden gevangengenomen, de 12e man – Jan Baalsrud – wist te vluchten. In storm en kou weet de gewonde man uit handen van zijn achtervolgers te blijven. Tijdens zijn legendarische vlucht krijgt hij hulp van de lokale bevolking. In Manndalen moest hij zich 17 dagen schuilhouden in een afgelegen grot, voordat hij door Zweedse Samen in veiligheid kon worden gebracht.

Wanneer de tijd het toelaat brengen we in Manndalen ook nog een bezoek aan het Centrum voor noordelijke volkeren– een Samisch- en internationaal cultuurcentrum met focus op de kunst, cultuur en kennis van en over de Samen en andere noordelijke oervolken.

 

Het verhaal van Jan Baalsrud – de 12e man – is ondertussen verfilmd en op dvd verschenen.

Tromsø

We vertrekken vandaag vroeg, zodat we vanuit Olderdalen de ochtendboot naar Lyngseidet halen. We rijden vervolgend een halfuurtje naar Svensby, waar we wederom aan boord van een veerboot gaan.

IJszeekathedraal Tromsø Foto: nrkbeta ©

Vanuit Breivikeidet is het nog een klein uurtje rijden naar Tromsø, maar voordat we de stad bereiken maken we nog even een stop bij de Tromsdalen kerk, vanwege zijn karakteristieke vorm beter bekend als de IJszeekathedraal. Er circuleren talloze ideeën en theorieën over wat de architect heeft geïnspireerd bij het ontwerp van deze kerk. Waren het de klippen op het eiland Håjå, de rekken vol stokvis, de Samische tenten of wellicht het noorderlicht? Tijdens ons bezoek aan deze kerk kunt u uw fantasie hierover de vrije loop laten.

Tromsø staat bekend om de musea die aandacht besteden aan natuur, cultuur en leven in het arctisch gebied. Het Universiteitsmuseum van Tromsø toont de Noord-Noorse natuur en cultuur met onder andere een afdeling gewijd aan de Samische cultuur. Op beeldende wijze wordt de geschiedenis en cultuur van deze oerbevolking van Noord-Scandinavië getoond; ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan traditionele kleding en hun manier van leven en wonen.

Ook het noorderlicht heeft in dit museum een prominente plaats gekregen, bijvoorbeeld in de prachtige film waarin dit lichtfenomeen uitvoerig wordt uitgelegd. Naast aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar poollicht, ziet u ook prachtige opnames de revue passeren.

In Tromsø verblijven we in een hotel in het centrum van de stad. We kunnen hier beschikken over 1- en 2-persoonskamers. Deze kamers beschikken over een wastafel op de kamer, douche en toilet worden gedeeld.

We hebben hier de beschikking over zit- en eetkamer en een keuken, zodat u ook deze dag kunt genieten van de traditioneel Noorse maaltijden van Fru Amundsen.

Misschien gaan we ’s avonds nog naar het Prestvannet – een meertje in een prachtig natuurgebied niet ver van het centrum. Rond dit meer bevinden zich uitstekende plekken om het noorderlicht te spotten.

Noorderlicht in Tromsø, Noorwegen, © foto Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Het centrum van Tromsø – terug naar Nederland

Vanochtend hebt u na het ontbijt nog wat tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken in het centrum van Tromsø, maar ook een bezoek aan het Polarmuseum behoort nog tot de mogelijkheden. Hier wordt aandacht besteed aan de ontdekkingsreizen van Roald Amundsen en Fridtjof Nansen, maar ook aan de reis van Willem Barentsz in 1596, zijn ontdekking van Spitsbergen en de daarop volgende reizen van Nederlandse walvisvaarders.

Polarmuseum Tromsø Foto: Fru Amundsen ©

Aan het eind van de ochtend wordt u naar het vliegveld van Tromsø gebracht , waar rond half 2 de vlucht naar Oslo vertrekt. Daar stapt u over op het vliegtuig naar Amsterdam, waar u in de vroege avond arriveert.

Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee.

Boekingsformulier