• Op aanvraag tussen 3 februari en 24 maart 2019
 • 6 of 7 dagen
 • Amsterdam – Alta (met 1 of 2 tussenstops)
 • Individuele noorderlichtreis
 • 1 persoon: vanaf € 2.359,- p.p.
  2 personen: vanaf € 1.979,- p.p.

Op avontuur in winters Finnmark

Deze actieve individuele noorderlichtreis is te boeken in twee varianten:

 • 6-dagen: vertrek op zondag tussen 3 februari en 24 maart 2019 Amsterdam-Oslo-Alta en Alta-Oslo-Kopenhagen-Amsterdam
  Individuele reis: noorderlicht, sneeuwscooter, hondenslede en sneeuwschoenwandelen
  Prijs vanaf € 1.581,- p.p. op basis van 2 personen
  Toeslag 1-persoonskamer € 215,- (inclusief individuele rit op sneeuwscooter)
 • 7-dagen: vertrek dinsdag t/m vrijdag tussen 5 februari en 2 maart 2019 Amsterdam-Kopenhagen-Oslo-Alta en Alta-Oslo-Kopenhagen-Amsterdam
  Individuele reis: noorderlicht, sneeuwscooter, hondenslede en sneeuwschoenwandelen
  Prijs vanaf € 1.666,- p.p. op basis van 2 personen
  Toeslag 1-persoonskamer € 250,- (inclusief individuele rit op sneeuwscooter)

Let op! Deze reis is te boeken op basis van beschikbaarheid!

Actieve sneeuwvakantie in het noorden van Noorwegen

Met een sneeuwscooter naar de hoogvlakte de Finnmarksvidda, op sneeuwschoenen door de knisperende sneeuw of met een span uitgelaten husky’s voor de hondenslee – in Finnmark ontdekt u een keur aan avontuurlijke activiteiten in een sprookjesachtig winterlandschap.

Sneeuwschoenwandeling Gargia Finnmark Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

In de winter van 2019 organiseert Fru Amundsen deze actieve individuele noorderlichtreis die bol staat van winteractiviteiten. Gedurende de hele reis verblijft u in Gargia Fjellstue, wat u de mogelijkheid geeft de omgeving ontspannen op allerlei manieren te ontdekken. Deze geheel verzorgde reis maakt u op eigen gelegenheid waarbij u geen huurauto nodig hebt.

Gargia ligt een half uur rijden ten zuiden van Alta – de stad van het noorderlicht. In 1899 werd in het observatorium op de berg Haldde, even buiten Alta, door de Noorse wiskundige Kristian Birkeland baanbrekend onderzoek gedaan naar het ontstaan van het poollicht. Al in 1838 werd er in de omgeving van Alta noorderlichtonderzoek gedaan door de Franse expeditie La Recherche die zowel Finnmark als Spitsbergen als bestemming had. Mede naar aanleiding van deze activiteiten heeft men in Alta een spectaculair uitziende kerk laten bouwen in de vorm van noorderlicht.

Noorderlicht

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot.

Gargia Fjellstue, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Gargia Fjellstue Foto: Fru Amundsen ©

Activiteiten

Tijdens de reis verblijft u aan de voet van de Finnmarksvidda in het noorden van de provincie Finnmark. Deze omgeving is bij uitstek geschikt voor avontuurlijke wandelingen op sneeuwschoenen, een rit op een sneeuwscooter en bovendien een tocht met een hondenslede. Een normale conditie is voor deze excursies in principe voldoende en voor het besturen van een sneeuwscooter is een geldig rijbewijs verplicht. De dagen waarop de activiteiten plaatsvinden worden in overleg met (de mensen van) Gargia Fjellstue gepland.

Sneeuwscooter avontuur Finnmark Fru Amundsen
Foto: Gargia Fjellstue

Accommodatie

U verblijft de hele reis in Gargia Fjellstue, een in de bossen gelegen authentiek kleinschalig berghotel met enkele bijgebouwen. Alle kamers hebben een eigen douche en toilet. U verblijft hier op basis van volpension. Bij het ontbijt maakt u uw eigen lunchpakket klaar zodat u deze mee kunt nemen wanneer u eropuit trekt overdag.

De overnachtingen, een aantal activiteiten en ook de maaltijden zijn ook bij deze individueel te boeken reis van Fru Amundsen inclusief.

Het onderstaande programma is een voorbeeld van hoe uw 7-daagse vakantie zou kunnen verlopen en is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • 1 x wandelingen op sneeuwschoenen
 • 1 x hondensledetocht
 • 1 x rit met een sneeuwscooter (2 personen per scooter)
 • Het fascinerende, arctische landschap van de Finnmarksvidda
 • Facultatief: bubbelbad/sauna. Een tweede hondensledetocht, sneeuwschoenen of sneeuwscootertocht. Bezoek Alta, Alta museum, noorderlichtkathedraal of ijshotel. Deze activiteiten zijn niet inbegrepen in de reissom!

Prijsinformatie

Deze actieve individuele noorderlichtreis is te boeken in twee varianten:

 • 6-dagen: vertrek op zondag tussen 3 februari en 24 maart 2019
  Amsterdam-Oslo-Alta en Alta-Oslo-Kopenhagen-Amsterdam
  Individuele reis: noorderlicht, sneeuwscooter, hondenslede en sneeuwschoenwandelen
  Prijs vanaf € 1.581,- p.p. op basis van 2 personen
  Toeslag 1-persoonskamer € 215,- (inclusief individuele rit op sneeuwscooter)
 • 7-dagen: vertrek dinsdag t/m vrijdag tussen 5 februari en 2 maart 2019
  Amsterdam-Kopenhagen-Oslo-Alta en Alta-Oslo-Kopenhagen-Amsterdam
  Individuele reis: noorderlicht, sneeuwscooter, hondenslede en sneeuwschoenwandelen
  Prijs vanaf € 1.666,- p.p. op basis van 2 personen
  Toeslag 1-persoonskamer € 250,- (inclusief individuele rit op sneeuwscooter)

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Alta en Alta-Amsterdam (niet rechtstreeks), inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 5 of 6 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen vanaf het vliegveld naar Gargia Fjelstue en v.v.
 • Maaltijden: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op de dag van vertrek
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes/consumpties en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekeringLet op! Informeer bij uw eigen reisverzekering of activiteiten zoals het rijden op een sneeuwscooter gedekt zijn.
 • Facultatieve activiteiten
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar Alta

 

Van Amsterdam vliegt u met tussenstops naar Alta in Noord-Noorwegen, waar u in het begin van de middag landt. U wordt opgehaald van het vliegveld door een van de medewerkers van Gargia Fjellstue en rijdt tussen de besneeuwde naaldbomen door in een half uurtje naar uw accommodatie. Gargia Fjellstue ligt in het zuidelijk deel van het dal van de Alta-rivier, aan de oude postweg tussen Alta en Kautokeino. Vlak na de fjellstue is de weg niet meer toegankelijk voor gewoon verkeer wat zorgt voor een rustige, ontspannen sfeer en stilte die slechts af en toe onderbroken wordt door het enthousiaste geblaf van de husky’s. In het restaurant wacht het diner op u en wie weet misschien kunt u vanavond al het noorderlicht zien.

Noorderlicht Gargia, Finnmark
Foto: Gargia fjellstue ©

Sneeuwschoenen Foto Fru Amundsen ©
Moderne sneeuwschoenen Foto Fru Amundsen ©

Sneeuwschoenwandeling

De provincie Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en qua oppervlakte flink groter dan Nederland. Met ruim 76.000 inwoners is het tegelijkertijd ook de Noorse provincie met het minste aantal inwoners. De hoogvlakte, Finnmarksvidda, omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt tussen de 300 en 500 meter hoog. Omdat deze hoogvlakte op 70 graden noorderbreedte ligt, is dit al hoog genoeg om regelmatig boven de boomgrens te zijn. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en vandaag kunt u op uw gemak de omgeving verkennen.

U wandelt op sneeuwschoenen langs de oude postroute die door het berggebied Bæskades loopt. Deze route biedt de mogelijkheid rustig te wennen aan deze hulpmiddelen tijdens het lopen op de diepere sneeuw. Uw lunchpakket neemt u mee.

’s Avonds geniet u weer van een heerlijke maaltijd in het restaurant van de fjellstue en misschien toont het noorderlicht zich vanavond wel. We adviseren u regelmatig even buiten, op een donkere plek, naar de lucht te kijken als het zo helder is dat u ook sterren kunt zien.

Finnmark, Noorwegen, sneeuwschoenwandeling
Foto: Fru Amundsen ©
Gargia, Finnmark, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vrij te besteden dag

Vandaag deelt u de dag in zoals u zelf wilt. Met een boek genieten van een winters zonnetje, een wandeling in de omgeving of gewoon nog een keer de sneeuwschoenen onder binden? Het kan allemaal. Extra activiteiten bij Gargia Fjellstue zijn niet inclusief. In deze omgeving leven elanden, dus wie weet kunt u deze dieren spotten tijdens uw ontdekkingstocht door de omgeving.

Noorderlichtkathedraal, Alta, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©

Het is ook mogelijk een deel van de dag in Alta te besteden. Alta kunt u per openbaar vervoer bereiken. De bijzonder vormgegeven Noorderlichtkathedraal in het centrum van Alta is zeker een bezoek waard. Met zijn 47 m hoge toren is de met titanium beklede kerk een baken voor de noorderlichtstad Alta geworden. Het interieur van de kerk is vormgegeven door de Deense kunstenaar Peter Brandes.

In de kerk is sinds 2016 de interactieve noorderlichtbelevenis Borealis Alta ondergebracht. Het noorderlicht is sinds mensenheugenis een bron geweest voor mythen en sagen, terwijl latere wetenschappers vooral zochten naar een natuurwetenschappelijke verklaring. Deze invalshoeken vormen de basis voor de tentoonstelling. In de winterperiode is de kerk elke werkdag geopend tussen 11.00 en 15.00 uur.

Houdt u vooral ook de noorderlichtactiviteit in de gaten. U maakt uw kans om dit lichtfenomeen te zien echt groter door ’s avonds regelmatig even buiten te kijken. Geef hierbij uw ogen de tijd om te wennen aan het donker!

Onderweg naar Alta Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtkathedraal Alta Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtkathedraal Alta Foto: Fru Amundsen ©
Gargia Fjellstue, Finnmark
Foto Fru Amundsen ©

 Op avontuur met de hondenslede

Vandaag gaat u op avontuur! Met de medewerkers van Garga Fjellstue maakt u een tocht met een hondenslede. Natuurlijk starten zij met uitleg en veiligheidsinstructies – in principe rijdt u samen met een gids, maar als het weer en de sneeuwconditie dat toelaten, kunt u wellicht uw eigen hondenslede rijden. Sølvi, de eigenaresse van Gargia Fjellstue, is een ervaren deelnemer aan de Finnmarksløpet. Dit is een lange afstandswedstrijd voor hondensleden, de variant van 1000 km is zelfs de langste in Europa. Een aantal keren voltooide zij de 500 km race, waarbij de deelnemers tot zo’n 60 uur onderweg zijn. U bent dus in goede handen!

Hondensledetocht in Gargia Foto: Fru Amundsen ©

Het diner staat vanavond weer voor u klaar in het restaurant van Gargia Fjellstue. Hebt u het noorderlicht al gezien tijdens de eerste drie dagen van uw reis? Misschien danst het noorderlicht vanavond nog een keer?

Vrij te besteden dag

Vandaag wederom een dag om zelf in te vullen. Gargia Fjellstue beschikt over een bubbelbad en sauna, misschien wilt u (tegen betaling) van de weldadige warmte genieten. U kunt ook weer buiten genieten van de prachtige omgeving. Het kan ook zijn dat u gisteren u hart verpandt heeft aan de honden en nogmaals met hen op pad wilt in het winterse landschap (deze activiteit is facultatief).

Op 13 km rijden van de fjellstue bevindt zich het beroemde Sorrisniva ijshotel. Dit uit ijsblokken opgebouwde winterhotel is te bezichtigen en door de prachtige in het ijs uitgehakte beelden de moeite van een bezoek meer dan waard.

Vanavond wacht u weer een prima diner in de fjellstue.

Sneeuwscootertocht

Hebt u altijd al eens op een sneeuwscooter willen rijden? Dan is dit uw kans. Onder begeleiding van een gids maakt u een rit op deze machtige machines in de omgeving van de accommodatie.

Sneeuwscooter avontuur Finnmark Fru Amundsen
Foto: Gargia Fjellstue

Elke sneeuwscooter wordt door twee personen gebruikt. Om de sneeuwscooter zelf te mogen besturen, is het nodig dat u een geldig rijbewijs hebt. Voorzien van een helm en de benodigde instructies gaat u op pad voor deze opwindende tocht.

Deze laatste avond wordt u hopelijk weer betoverd door prachtig noorderlicht.

Terugreis

Aan het eind van de ochtend wordt u naar het vliegveld van Alta gebracht, waar u om 14.30 uur vertrekt. Via Oslo (en Kopenhagen) vliegt u vervolgens naar Amsterdam, waar u iets na negen uur in de avond arriveert. Hopelijk is het een reis geworden om niet snel te vergeten!

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier