• Donderdag 23 Augustus 2018
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Bodø v.v.
 • Groepsreis: Børgefjell, poolcirkel, wandelen, kanovaren, Samische cultuur
 • 7 plaatsen beschikbaar
 • Vanaf € 2.179,- p.p.

Ontdek Helgeland op z’n Noors!

Van 23 tot en met 30 augustus 2018 organiseert Fru Amundsen in samenwerking met Naturlige Helgeland een bijzondere reis waarbij we kennismaken met de geschiedenis en het leven van Fjellfolket. Bovendien genieten we van de natuur in een nog niet zo bekend deel van Noorwegen: Noordoost-Helgeland. Dit gebied strekt zich uit van het Nationaal Park Børgefjell tot aan de noordpoolcirkel. Hoge bergtoppen, vruchtbare dalen, talloze heldere bergmeertjes, klaterende watervallen en een rijk vogelleven kenmerken deze bestemming. Merethe Kvandal en Anita Sommerset van Naturlige Helgeland kennen Helgeland uit-en-ter-na en nemen ons mee op een bijzondere en verrassende reis door de natuur en cultuur van dit verrassende gebied.

Fjellfolket

Foto: Furuheim Gard, www.visithelgeland.com ©
Foto: Furuheim Gard, www.visithelgeland.com ©

De regio Helgeland is een omgeving waar van oudsher Zuid-Samen wonen en tot halverwege de 19e eeuw zelfs in de meerderheid waren. Lokaal cultureel erfgoed, plaatsnamen en een rijke mondelinge traditie getuigen van hun eeuwenlange aanwezigheid in dit gebied. De nabijheid van de Zweedse grens leidde tot een uitwisseling op cultureel en handelsgebied tussen Noren, Zweden en Samen. De bewoners van dit gebied noemen zich Fjellfolket. Tijdens deze reis ervaren we hoe zij de natuur beleven en hoe zij in en met de natuur leven.

Bijzonder aan deze reis

Deze reis van Fru Amundsen wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Naturlige Helgeland. De reis wordt begeleid door 2 reisleiders: een namens Fru Amundsen en een van Naturlige Helgeland. Tijdens deze reis spreken we Nederlands en Engels. En Noors voor wie kan en wil, waarbij vertaalhulp altijd dichtbij is.

Wie is Naturlige Helgeland?

Foto: Anita en Merethe, Naturlige Helgeland ©
Foto: Anita en Merethe, Naturlige Helgeland, Merete N. Kvitnes ©

Merethe Kvandal en Anita Sommerset zijn twee veelzijdige, sportieve vrouwen die hun passie volgen door toeristen Helgeland te laten ontdekken – de streek waar zij zijn opgegroeid en waaraan zij hun hart hebben verloren. Dit doen zij te voet, per fiets, met een kajak, of met klimuitrusting een gletsjer op. Gedurende de winter, zomer, lente of herfst – aan de prachtige kust van Helgeland of in het verrassende, bergachtige binnenland.

Merethe is al meer dan 20 jaar werkzaam in de reisbranche, waarbij haar werkzaamheden variëren van gidswerkzaamheden tot marketing- en verkoopactiviteiten voor een touroperator. Een deel van deze activiteiten heeft zij op Svalbard verricht. Anita werkt al vele jaren als buitensport- en sportpedagoog met kinderen en is gecertificeerd cultuur- en natuurgids. Anita en Merethe hebben elkaar tijdens hun opleiding ontmoet en hebben enkele jaren geleden de reisorganisatie Naturlige Helgeland opgericht.

Fru Amundsen en Naturlige Helgeland vinden elkaar in hun enthousiasme en passie waarmee ze hun gasten laten kennismaken met hun vertrouwde en geliefde Noorwegen. Ook Merethe en Anita kiezen voor typisch Noorse activiteiten als te voet van de omgeving genieten, onderweg koffie koken op een houtvuur, vertellen over het culturele erfgoed en de geschiedenis, maar ook kennismaken met de Noorse keuken door bijvoorbeeld zelf bessen te plukken en te verwerken of brood te bakken. Naturlige Helgeland, belevenissen die je niet zult vergeten!

Accommodaties

Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©

In Helgeland verblijven we op een tweetal authentieke boerderijen die het boerenbedrijf combineren met toeristische diensten. Op deze boerderijen beschikken we over gezellige 2-persoonskamers en delen we de aanwezige badkamers. Deze kunt u privé gebruiken. De eerste en laatste nacht verblijven we in een tweetal appartementen en/of blokhutten waarbij we de maaltijden gezamenlijk in een van beide verblijven gebruiken. De maaltijden tijdens deze reis zijn gebaseerd op de traditionele Noorse husmannskost waarbij we zoveel als mogelijk lokaal geproduceerde of door ons zelf verzamelde of gevangen producten gebruiken.

Activiteiten

We maken uitgebreid kennis met onze gastvrouwen en -heren van de boerderijen waar we verblijven. We krijgen een interessante rondleiding op beide boerderijen en maken kennis met de manier van leven van Fjellfolket. Natuurlijk gaan we er ook op uit in de natuur. We ontdekken de omgeving te voet: de wandelingen zijn niet heel zwaar en er zijn voldoende pauzes. Ook maken we een kanotocht over een brede, rustige rivier met zandstrandjes die uitnodigen voor een pauze of zelfs een bad!

Erlend Haarberg www.visithelgeland.com ©
Erlend Haarberg www.visithelgeland.com ©

Onderweg plukken we bessen, vissen we in een bergmeertje of maken we een kampvuur. De door ons verzamelde producten zullen we later gebruiken tijdens onze avondmaaltijd. De wandelingen worden afgewisseld met meer cultureel gerichte activiteiten: een bezoek aan een Samisch cultureel centrum, een wandeling door het historische centrum van Mosjøen of het bakken van brood en/of het maken van kaas op de traditionele manier. Omdat het vooraf verzamelen, vangen of bereiden van ons voedsel deel is van deze reis, bent u van harte welkom om samen met ons de maaltijden te bereiden. Voor de buitenactiviteiten zijn een dagrugzak, wandelstokken, stevige wandelschoenen, wind- en waterdichte kleding en een eigen thermoskan aan te bevelen. Grandioos genieten in en van de natuur!

De beschreven overnachtingen, entrees, activiteiten en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noordpoolcirkel en de bergpas over Saltfjell
 • Saltstraumen, de sterkste getijstroom ter wereld
 • Op een typische Noorse manier kennismaken met de regio Helgeland en zijn bewoners
 • Diverse wandelingen o.a. in het Nationaal Park Børgefjell
 • Bessen en paddenstoelen plukken, vissen, brood bakken en/of kaas maken
 • Samische geschiedenis en cultuur in Hattfjelldal
 • Kanotocht over een brede rivier
 • Rondleiding Sjøgata in Mosjøen en bezoek Helgeland Museum
 • Lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: we koken traditioneel Noors

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot 4 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

€ 2.179,- per persoon

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Vluchten Amsterdam – Oslo – Bodø en Bodø – Oslo – Amsterdam met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Maaltijden: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). We koken traditioneel Noors.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding van zowel Fru Amundsen als Naturlige Helgeland
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Dag 1 – donderdag 23 augustus 2018 – 30 km

Vebjørn Karlsen www.nordnorge.com ©
Saltstraumen – Vebjørn Karlsen www.nordnorge.com ©

Uw vlucht naar Bodø, via Oslo, vertrekt om 10.50 uur vanaf Schiphol. Aan het eind van de middag arriveert u op het vliegveld van Bodø waar u opgewacht wordt door de reisleider van Fru Amundsen. Met het 9-persoonsbusje rijden we naar ons overnachtingsadres zo’n 30 kilometer buiten de stad. We verblijven in twee appartementen of blokhutten op de camping die direct naast Saltstraumen ligt, de sterkste getijstroom ter wereld. Na het gezamenlijke diner zullen we zeker even een kijkje gaan nemen bij dit natuurfenomeen. Elke zes uur passeert hier tot wel 400 miljoen m³ zeewater door een 3 km lange en 150 m brede zeestraat. Waar de stroming op zijn sterkst is, kunnen grote draaikolken ontstaan, een machtig gezicht dat we vanaf de brug prima kunnen bekijken.

Onderweg met SAS
Foto: Fru Amundsen ©
Saltstraumen camping ©
Saltstraumen camping ©
Tommy Andreassen www.nordnorge.com ©
Tommy Andreassen www.nordnorge.com ©

Dag 2 – vrijdag 24 augustus 2018 – 370 km

www.svartisen.com www.visithelgeland.com ©
www.svartisen.com www.visithelgeland.com ©

Na een heerlijk Noors ontbijt gaan we vroeg op pad want we hebben een mooie rit voor de boeg. Natuurlijk stoppen we onderweg regelmatig om de benen even te strekken en van de omgeving te genieten. We rijden van Saltstraumen zuidwaarts via het Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen over de hoogvlakte van Saltfjellet waarbij we de noordpoolcirkel voor de eerste keer zullen passeren. Deze prachtige omgeving nodigt uit voor diverse stops en natuurlijk nemen we een kijkje bij de noordpoolcirkel. Verderop op onze route passeren we het dorpje Korgen, waar we Merethe of Anita zullen ontmoeten, de tweede gids van deze reis en een van de dames achter de Noorse reisorganisatie Naturlige Helgeland. We vervolgen onze weg via de bosrijke route Villmarksveien en bezoeken in het dorp Hattfjelldal Fjellfolkets hus, waar we voor het eerst kennis maken met de geschiedenis van de mensen in deze omgeving. Ook de specifiek Samische geschiedenis is hier bijna tastbaar aanwezig en indien mogelijk bezoeken we het Samisch cultuurcentrum.

Ons overnachtingsadres Sæterstad Gård is een ecologisch gedreven fjellgård – bergboerderij – zo genoemd vanwege de hogere ligging in het Hattfjelldal. De komende drie nachten verblijven we op deze bijzondere locatie.

Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©

Dag 3 – zaterdag 25 augustus 2018

Onze gastvrouw – Trond Isaksen www.visithelgeland.com ©

Veel boerderijen in Noorwegen combineren diverse activiteiten om het hoofd boven water te houden. Vanochtend nemen we de tijd om mensen van de onalledaagse boerderij waar we verblijven wat beter te leren kennen. Op Sæterstad Gård houdt men geiten en produceert men op biologische wijze heerlijke kaas en andere zuivel. Bovendien kweken ze hier forel vanuit een verrassende filosofie waar ze u graag over vertellen. We krijgen een rondleiding waarbij u meer te weten komt over deze bijzondere locatie en de mensen die er wonen. Enkele jaren geleden was Sæterstad gård het onderwerp in de Noorse serie Der ingen skulle tru at nokon skulle bu – een reeks programma’s waar exceptionele locaties aan bod komen waarvan men versteld staat dat mensen er een leven hebben kunnen opbouwen. De uitzending is in het Noors, de beelden zijn via deze link terug te kijken.

Sæterstad gård ligt in de directe nabijheid van het vogelrijke meer Bessvatnet en we maken er een mooie wandeling. De lunch bereiden we op een kampvuur en een kop koffie met de op deze boerderij geproduceerde, befaamde kaffeost hoort erbij! Laat u verrassen!

Later in de middag gaan we met hulp van onze gastvrouw aan de slag en zullen we onze eigen kaas produceren of brood bakken in de houtgestookte oven. Ook het traditioneel Noorse diner bereiden we gezamenlijk en we gebruiken zoveel mogelijk de door onszelf verzamelde of gemaakte producten.

Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©
Fru Amundsen ©
Fru Amundsen ©
Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©

Dag 4 – zondag 26 augustus 2018

Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©

Vanochtend is het tijd voor de wandelschoenen, dagrugzak en thermosfles! We wandelen een kleine 2 kilometer naar Lenninga, een uitvalsbasis voor vele mooie tochten. Onze tocht zetten we voort via het water want hier liggen enkele kano’s voor ons klaar. De rivier is groot en breed met relatief langzaam stromend water en volop zandstrandjes die uitnodigen voor een pauze of zelfs een bad! Als er na deze heerlijke tocht nog tijd over is, kunnen we vanaf de boerderij nog een wandeling maken naar een bergmeer op ca. 3 kilometer afstand met bankjes en een idyllisch gelegen vuurplaats. Wie wil kan hier proberen of de bergforel ook wil bijten.

Eten we vanavond de door onszelf gevangen forel? Of wordt het de forel die door onze gastheer wordt gekweekt? Beiden zullen verrukkelijk smaken na een dag in de natuur!

Sæterstad Gård ©
Sæterstad Gård ©

Dag 5 – maandag 27 augustus 2018 – ca. 70 km

Marek rabben - Susendalen
Marek rabben – Susendalen

We nemen afscheid van de boer en boerin van Sæterstad Gård en rijden naar Furuheim Gård, mooi gelegen aan de rivier Susna in Susendalen. Nadat we hier onze intrek hebben genomen maken we een wandeling naar Marek-rabben, een tocht door het bos naar de boomgrens. We lopen hier in de voetsporen van de Tsjech Vaclav Marek die in deze omgeving leefde en wiens verhalen en karakteristieke foto’s de geschiedenis van Fjellfolket levend houden. Het keerpunt van de wandeling ligt op de top van Susenfjellet op 1208 meter hoogte. Voor deze wandeling staat, inclusief pauzes, zo’n 4 tot 5 uur maar we gebruiken in alle rust de tijd die we nodig hebben. En eventueel eerder omkeren als de situatie daarom vraagt is geen schande, zoals in de Noorse bergregels geschreven staat.

Wie laat zich aan het eind van de middag nog verleiden tot een bad in de rivier Susna? De mensen van Furuheim Gård combineren de rundveehouderij met toeristische activiteiten. Toen Fru Amundsen deze boerderij begin september 2017 bezocht, waren we getuige van de geboorte van een kalfje. Misschien hebt u ook wel zoveel geluk?

Bij de Susendalen-rivier
Bij de Susendalen-rivier
Erlend Haarberg www.visithelgeland.com ©
Erlend Haarberg www.visithelgeland.com ©
Foto: Furuheim gård ©
Foto: Furuheim gård ©

Dag 6 – dinsdag 28 augustus 2018

Foto: Furuheim gård ©
Foto: Furuheim gård ©

Vandaag bekijken we de boerderij Furuheim Gård wat uitgebreider en brengen we de dag door in Susendal en nabije omgeving. In dit mooie bergdorp met een Samische geschiedenis is de kerk gebouwd door de lokale bevolking. Het altaarstuk is door de in Noorwegen bekende kunstenaar Karl Erik Harr geschilderd. Zijn werk is onder meer te bekijken op het Hurtigruteschip Nordkapp. Op 6 februari 1917 vond in Trondheim de eerste belangrijke bijeenkomst plaats tussen Samen uit heel Scandinavië en Rusland. De in Susendal geboren Elsa Laula Renberg vervulde hierbij een cruciale rol, ook later was zij belangrijk in de strijd voor de rechten van de Samen. We gaan vandaag uitgebreid in op deze geschiedenis.

De omgeving verkennen we weer met een wandeling, wellicht is het meer Legdvatnet in het Nationale park Børgefjell een optie. Het meer ligt op een aangename 2 uur wandelen door de ruige natuur en de bergforel bijt hier over het algemeen heel goed. Onderweg en in de omgeving van het meer gaan we op zoek naar bessen en paddenstoelen en ander lekkers uit de natuur waarmee we onze avondmaaltijd zullen bereiden. Vandaag dus een emmertje mee!

Na het diner gaan we vanavond nogmaals de keuken in. Onze gastvrouw Trine leert ons het lokale mjukbrød bakken. Ons avondmaal van de volgende dag zal zeker dit traditionele, door onszelf gebakken brood bevatten. Overnachting op Furuheim Gård.

Foto: Terje Rakke / Nordic Life, www.visitnorway.com ©
Foto: Terje Rakke / Nordic Life, www.visitnorway.com ©
Foto: Furuheim gård ©
Foto: Furuheim gård ©
Johan Berge - Visitnorway.com ©
Johan Berge – Visitnorway.com ©

Dag 7 – woensdag 29 augustus 2018 – ca. 320 km

Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©
Foto: Orsoyla Haarberg, www.visithelgeland.com ©

We nemen afscheid van Furuheim Gård en rijden naar Laksfors waar we hopelijk de zalm kunnen zien springen. Na een kop koffie rijden we noordwaarts en de volgende stop is Mosjøen, het handelscentrum en verkeersknooppunt van de regio en de oudste stad in de provincie Helgeland. We bezoeken het Helgeland museum en wandelen onder begeleiding van een gids door de bekende Sjøgata met de mooi gerestaureerde huizen uit het begin van de 19e eeuw voordat we direct na de lunch afscheid nemen van Merethe of Anita van Naturlige Helgeland. In de middag rijden we verder naar het noorden en passeren we nogmaals de noordpoolcirkel en genieten we van de omgeving in het Nationaal park Saltfjellet-Svartisen. We nemen een korte omweg naar het Junkerdal waar we zullen overnachten en voor het laatst gezamenlijk onze avondmaaltijd bereiden.

Visit Junkerdalen ©
Visit Junkerdalen ©
Visit Junkerdalen ©
Visit Junkerdalen ©
Visit Junkerdalen ©
Visit Junkerdalen ©

Dag 8 – donderdag 30 augustus 2018 – ca. 135 km

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Na het ontbijt brengt Fru Amundsen u via een mooie rit langs de Saltdalsfjord naar het vliegveld bij Bodø, waarna u met SAS terug naar Oslo vliegt. Op het vliegveld Gardermoen bij Oslo hebt u tijd voor uw laatste inkopen voordat u verder vliegt naar Amsterdam.

Boekingsformulier