Op rendiertrek met de Samen (7 dagen)

De reis van uw leven!

Deze unieke reis wordt een ervaring om nooit te vergeten! Met een Samische rendierhouder volgt u van 10 tot en met 16 april 2018 de rendieren op hun voorjaarstrek vanuit het binnenland in de richting van de kust. Dé reis voor avontuurlijke mensen die graag iets bijzonders willen beleven. Deelnemen aan de voorjaarstrek betekent leven met de Samen, zoals de Samen!

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

Nog slechts een klein deel van de Samische bevolking leeft van rendierhouderij. Dit zijn de enige Samen die altijd een nomadisch bestaan hebben geleid, omdat rendieren van nature altijd de beste weidegronden zoeken. In Finnmark en Nord-Troms liggen de winterweiden in het binnenland en trekken de dieren in het voorjaar naar de kust. De zomerweiden liggen op landtongen tussen de fjorden en op de eilanden. In de herfst trekken de dieren weer naar het binnenland en voor de kerst zijn de dieren terug in het winterweidegebied

Geleidelijk aan zijn op de Finnmarksvidda dorpen ontstaan, waar de Samen tegenwoordig hun winterverblijf hebben. Maar in het vroege voorjaar vertrekken ze uit deze dorpen om met de rendierkuddes mee naar de kust te verhuizen. Een reis die dwars over de Finnmarksvidda voert; een uitgestrekte besneeuwde hoogvlakte, zonder wegen, ver van de bewoonde wereld. Met een oppervlakte van meer dan 22.000 vierkante kilometer is deze hoogvlakte de grootste van Noorwegen. Zowel van oost naar west als van noord naar zuid is het ongeveer 330 kilometer. Van oudsher trokken de Samen met hun hele familie met de kuddes mee, op sledes die door rendieren over de eindeloze sneeuwvlakte werden voortgetrokken. Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van sneeuwscooters.

Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com

Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com

Fru Amundsen biedt u de unieke mogelijkheid om deze bijzondere rendiertrek van dichtbij mee te maken.

De reis kent geen strak tijdschema: u reist mee in het natuurlijke tempo en ritme dat door de rendieren wordt aangegeven. ‘Gewoon’ met de stroom mee, ontspannen en leven naar de omstandigheden die door de natuur worden bepaald. De route, het weer en de locatie waar u zich bevindt zijn daarin doorslaggevend. U werkt zij aan zij met de Samische rendierhoeders. Daardoor leert u nieuwe vaardigheden en maakt u op intensieve wijze kennis met een totaal andere kijk op het leven.

Op de Finnmarksvidda overnacht u met de andere leden van uw groep in twee lavvo’s (Samische tenten) en reist u afwisselend met een rendierslede of een sneeuwscooter. In deze periode is het bijna 24 uur per dag licht, afhankelijk van de rendieren vindt de trek ook ’s nachts plaats. Het weer op de hoogvlakte kan enorm variëren.

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

De gemiddelde temperatuur overdag ligt tussen de -5 en -10 graden Celsius, maar de temperatuur kan ook boven nul komen, vooral als de zon op het hoogste punt staat. ’s Nachts kan het tot -20 graden Celsius vriezen, maar met de warme overal en de speciale winterslaapzak bent u goed tegen de kou beschermd.

Bent u ook geïntrigeerd door de leefwijze van de Samen en de rendieren? Dan is dit wellicht de reis van uw leven!

Belangrijk!
Het karakter van deze reis vraagt om een goede conditie en een flexibele instelling. Deze reis vindt plaats met een internationale groep van maximaal acht deelnemers en wordt begeleid door een ervaren, lokale gids. Let op! Dit is geen groepsreis van Fru Amundsen, wij bieden deze reis aan namens Tromsø Lapland. Het ligt wel in de bedoeling dat iemand namens Fru Amundsen aansluit bij deze groep. Voor meer informatie belt u met: 050 - 527 9850.

Kaart

De meest noordelijke locatie is Alta
De meest zuidelijke locatie is Láhpoluoppal
De meest oostelijke locatie is de omgeving van Iešjávri

Dag 1

DAG 1 - 10 april

Rit met rendierslede met Fru Amundsen in Noorwegen

© foto Tromsø Lapland

 

U wordt opgehaald bij het vliegveld in Alta. De groep van maximaal acht deelnemers komt bij elkaar op de Alta Strand Camping, waar u overnacht in een grote bungalow. In de bungalow zijn genoeg bedden, maar er is niet voor iedereen een privéslaapkamer. Wel hebt u hier de beschikking over een toilet, badkamer, sauna. Voor of na de warme maaltijd wordt informatie verstrekt over de tocht die morgen gaat beginnen.

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

Dag 2 t/m 5

DAG 2 t/m 5 - 11-15 april

De tweede dag wordt u met een minibus naar Láhpoluoppal gebracht (ca. 100 km). Vandaar gaat de reis verder met sneeuwscooter en rendierslede naar Šuorbmu, waar de rendierkudde is. Met de kudde reist u vijf dagen en vier nachten mee tot Lešjávri op de Finnmarksvidda.

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

Dag 6-7

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

DAG 6-7 - 15-16 april

 

Vanaf de hoogvlakte gaat u terug naar Alta, waar u de laatste nacht weer in de bungalow op de Alta Strand Camping doorbrengt. De volgende dag neemt u afscheid van de groep. Samen hebt u een onvergetelijke week beleefd.

Praktische informatie

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

Praktische informatie

Tijdens de trek overnacht u met 4-6 personen in een lavvo (er worden 2 lavvo’s meegenomen). Onderweg wordt gebruik gemaakt van een mobiel toilet.

De lavvo wordt verwarmd door middel van een kleine kachel, waarop ook wordt gekookt. Als de omstandigheden het toelaten wordt buiten een kampvuur aangelegd.

Er wordt voor warme winterslaapzakken gezorgd. U ligt op rendierhuiden die dienst doen als  isolatielaag .

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

We kunnen hier geen dag-tot-dagprogramma geven, omdat het ritme van de dag wordt bepaald door de rendieren. We volgen het tempo van de kudde, en soms is dit moeilijk te voorspellen. Tijdschema’s passen ook niet bij het leven op de vidda. U leeft als een Samische rendierhouder en dit betekent dat u soms ook ’s nachts onderweg bent. In deze tijd van het jaar is het bijna 24 uur per etmaal licht en omdat de sneeuw ’s nachts harder is, is het dan voor de dieren gemakkelijker om over de sneeuw te lopen. Dit maakt deel uit van het traditionele nomadische leven en daarin staat het welzijn van de dieren op de eerste plaats.

Onderweg werkt u voor zover dat kan mee. U helpt bij het opzetten en afbreken van de lavvo’s, bij het koken, het voeren van de dieren en bij het in de gaten houden van de kudde.

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

Paklijst

Wat neemt u mee

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

Tijdens de tocht neemt u zo min mogelijk bagage mee. U pakt de bagage die u meeneemt in een rugzak of tas met maximaal 40 liter inhoud. De overige bagage kunt u zo nodig in Alta achterlaten.

Tijdens de tocht worden u een warme overal, schoenen en dikke handschoenen ter beschikking gesteld.

 

Paklijst:

Twee paar wollen ondergoed met lange mouwen en pijpen

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

Een dikke wollen trui

Twee paar wollen sokken

Ondergoed

Broek, fleece

Een warme, wollen sjaal en een wollen muts

Dunne handschoenen (makkelijk om mee te werken wanneer we de tenten opzetten)

© foto Tromsø Lapland

© foto Tromsø Lapland

Een mes

Zonnebril en zonnecrème

Toilet artikelen en andere persoonlijke artikelen

 

 

 

De Reis

Vertrek: Maandag 10 april 2018
Duur: 7 dagen
Soort: Rendiertrek in het voorjaar

Hoogtepunten

•De voorjaarstrek van de rendieren vanuit het binnenland naar de kust
• Leven met de Samen, zoals de Samen!
• De eindeloze verlatenheid van de besneeuwde Finnmarksvidda
• Overnachten in een lavvo
• Rijden met een rendierslede
• Rijden op een sneeuwscooter
• De reis van uw leven

Er kunnen maximaal 8 deelnemers op deze reis mee.


Op dit product zijn de annuleringsvoorwaarden van Tromsø Lapland van toepassing.
Annulering tot 62 dagen voor vertrek: u ontvangt het gehele bedrag retour.
Annulering tussen 62 en 31 dagen voor vertrek: u betaalt 50% van de reissom.
Annulering vanaf 31 dagen voor vertrek of korter: u betaalt het volledige bedrag. Op verzoek of bij boeking ontvangt u het volledige document van Tromsø Lapland.

Let op: voor de eventuele uitbreiding van deze reis zijn de algemene voorwaarden van Fru Amundsen van toepassing. Deze vindt u via de link onderaan op elke pagina van deze website.

Prijsinformatie

29.000 NOK - Plus overige kosten: vliegtickets en eventueel extra overnachtingen. Fru Amundsen stelt graag in overleg met u een passend pakket samen.

Exclusief €20 boekingskosten
Boekingsformulier >>

Inbegrepen

• 6 overnachtingen
• Vervoer in Noorwegen
• Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 7.
• Gebruik winterkleding
• Gebruik rendierslede en sneeuwscooter (rijbewijs vereist)
• Begeleiding lokale gids
• STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

• Vliegticktets
• Persoonlijke uitgaven
• Reis- en annuleringsverzekering

Fru Amundsen is u graag behulpzaam bij het aanvragen van de vliegtickets. Natuurlijk kunt u de reis naar eigen wens verder uitbreiden met bijvoorbeeld extra dagen in Alta of een bezoek aan Tromsø. Mail of bel ons gerust voor overleg.


Print Friendly, PDF & Email