Droom jij er ook van het mysterieuze noorderlicht eens te zien?

Met de zeven gasten van onze noorderlichtreis zitten we aan tafel in een gezellig verbouwd pakhuis in een voormalig vissersdorpje in Noord-Noorwegen. Hier begint de wereld, zeiden de eigenaren eens tegen ons.

"<yoastmark
Foto 1: Zolang je sterren kunt zien, is er kans op het zien van noorderlicht. Foto: Fru Amundsen ©

Al voor het toetje lopen we naar buiten, de sneeuw kraakt onder de schoenen. Zien we al sterren? Het moet immers helder zijn, wolken maken het lastig om noorderlicht te zien. Iedereen heeft zich warm aangekleed zodat we een tijd buiten kunnen zijn. De spanning stijgt. Zouden we het zien vanavond? Hoopvol kijken we om ons heen, en dan… wat is dat nu voor rare wolk? En die kleuren: eerst zien we grijs, dan groen. Kijk… het danst langs de hemel in roze en wit! Wat een bijzondere ervaring om het noorderlicht met eigen ogen te zien.

Weet jij waar het noorderlicht vandaan komt?

Al duizenden jaren vertelt men verhalen over het poollicht, de verzamelnaam voor zowel noorder- als zuiderlicht. Zijn het geesten van overledenen die contact zoeken met nog levende familieleden? Of toch vonken uit een vuurspuwende berg?  De Samische bevolking benadert het noorderlicht met respect. Je moet het niet bespotten; dat is gevaarlijk – het neemt je mee! In de Noordse mythologie geloofden de Vikingen dat de Walkuren op het slachtveld kwamen aanwijzen wie ging sterven en naar het Walhalla zou gaan. En voor een Viking bestond er geen hoger doel!

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto 2: Zelfs de zee weerspiegelt het noorderlicht groen Foto: Fru Amundsen ©

Hoe ontstaat noorderlicht nou echt?

Noorderlicht ontstaat doordat magnetisch geladen deeltjes van de zon (zonnewind) botsen op zuurstof- en stikstofdeeltjes in onze atmosfeer. De energie die door deze botsing ontstaat, zien wij als poollicht, op het noordelijk halfrond ‘noorderlicht’ genoemd en op het zuidelijk halfrond ‘zuiderlicht’. De zonnewind wordt aangetrokken door de magnetische Noord- en Zuidpool en rondom beide polen ontstaat een ‘poollichtovaal’. Door meer of minder activiteit groeit of krimpt deze ovaal maar is vrijwel altijd wel actief rond de 68e, 69e breedtegraad. De Noorse eilandengroepen Lofoten en Vesterålen en de gezellige stad Tromsø bevinden zich op deze breedtegraden.

Hoe vergroot je je kans op het zien van noorderlicht?

  • Het juiste gebied: de grootste kans maak je rond 68 en 69 graden noorderbreedte
  • De juiste periode: het moet donker zijn. In Noord-Noorwegen is dat tussen eind augustus en begin april het geval
  • Helder weer: de wisselende weersomstandigheden langs de Noorse kust bieden een grote kans op opklaringen, en dus helder weer
  • Volg wat er er op de zon gebeurt. Een uitstekend hulpmiddel is de NASA-gelieerde website Spaceweather.
  • Geduld: noorderlicht spotten blijft een kwestie van geduld en een beetje geluk, maar je vergroot je kans enorm door ’s avonds naar buiten te gaan in plaats van uit het raam te kijken.
Noorderlicht Tromso, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto 3: Je hoeft niet per se buiten de stad te zijn om noorderlicht te kunnen zien. Foto: Fru Amundsen ©

Hoe zoek je noorderlicht met Fru Amundsen?

Wij reizen in kleine groepen met maximaal zeven deelnemers naar diverse bestemmingen in Noorwegen. De twee begeleiders van Fru Amundsen vertellen uitgebreid over het land en de cultuur, maar bereiden ook traditioneel Noorse gerechten, husmannskost. We overnachten in authentieke accommodaties zoals een pastorie, een sjøhus of een grote blokhut en zoeken excursies uit die ervoor zorgen dat je Noorwegen op een net even andere manier ontdekt. Over het algemeen zijn de reiskosten, overnachtingen, maaltijden en excursies inbegrepen in de prijs. ‘Fru’ is Noors voor ‘mevrouw’, Amundsen verwijst naar de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Ontdek Noorwegen!

Reis je liever op eigen gelegenheid? Dan zorgen wij dat je tips meekrijgt waarmee je zelf je kans kunt vergroten op het zien van dit fenomeen.

Wil je het noorderlicht fotograferen?

Vrijwel alle foto’s van het noorderlicht die wij op onze website gebruiken, zijn door onszelf gemaakt. Onze reisinformatie, die je ca. 3 weken voor aanvang van de reis ontvangt, bevat een uitgebreide uitleg over het ontstaan van het noorderlicht en het fotograferen ervan. Tijdens de reis helpen wij je, vanuit onze ervaring, natuurlijk graag. Daarnaast organiseren we ook reizen waarbij we samenwerken me
t een deskundige fotograaf – tijdens deze reizen ligt de focus meer op fotografie en mag je professionele tips en adviezen verwachten.

Wist je dat wij tijdens meer dan 95% van de door Fru Amundsen uitgevoerde noorderlichtreizen het ook echt hebben gezien?

Ga je mee op zoek naar het noorderlicht?

Onze noorderlichtreizen

Auroragroen & Okergeel
Geheim van de Lofoten
Land van 8 jaargetijden

Tromsø en de Lyngenfjord
Wondere Wereld van het Noorderlicht
Winteravontuur Finnmark
Winters Vesterålen