pelgrims mijlpaal Dovre, Noorwegen

Hoogtepunten

 • Wandelen langs de pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim: de laatste 250 km aaneengesloten. Gemiddelde afstand per dag: 20 km
 • Dovrefjell
 • Trondheim en de Nidarosdom, Eysteinskerk en de kerk van Dovre
 • Extra (rust)dag in Oppdal
 • Informatie over de Noorse geschiedenis incl. aandacht voor de achtergrond van de pelgrimsroute
 • Proeven van de traditioneel Noorse keuken

Datum en prijs

 • Donderdag 23 juni 2022 , volgeboekt
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 16 dagen
 • Amsterdam – Trondheim v.v.
 • Vanaf € 2.579,- per persoon

Pelgrimsroute van Dovre naar Nidaros – In het voetspoor van pelgrims

Als pelgrims onderweg naar de Nidaroskathedraal. Fru Amundsen biedt ook in 2022 de mogelijkheid om in een kleine groep de laatste 250 kilometer van het Olavspad te lopen. De hele pelgrimsroute tussen Oslo en Trondheim is 643 kilometer.

Dovrefjell, het letterlijk en figuurlijke hoogtepunt van de route.
Dovrefjell, het letterlijk en figuurlijke hoogtepunt van de route. Foto: Fru Amundsen ©

Tijdens deze groepsreis met maximaal 7 deelnemers wandelen we door een afwisselend landschap Van de kale en ongenaakbare hoogvlakte Dovrefjell door een prachtig cultuurlandschap langs de rivier de Orkla. Vervolgens door bossen en veenmoeras naar de stad Trondheim. En hier staat de imposante Nidarosdom. Ooit stond in deze kerk de schrijn van Olav de Heilige.

Nidaros: bedevaartsoord voor pelgrims

In 1031 werd koning Olav Haraldsson heilig verklaard. Daarna werd tijdens de middeleeuwen zijn graf in Nidaros het belangrijkste bedevaartsoord in Scandinavië. Vanuit alle windrichtingen maakten pelgrims een voettocht naar deze heilige plaats. Men kwam om te bidden, te danken en boete te doen. Na de reformatie kwam er een eind aan de pelgrimstochten. Immers alle uitingen van het katholicisme werden verboden. Vervolgens verdwenen in de loop der eeuwen de zichtbare sporen van de pelgrims. De huizen waar ze overnachtten vervielen en begroeiing overwoekerde de paden.

Herstel van de routes voor pelgrims

Begin jaren 1990 werd in Noorwegen een aarzelend begin gemaakt met het herstel van deze oude routes. En tegenwoordig wandelen moderne pelgrims om talloze redenen langs deze wegen. Bijvoorbeeld om te ontsnappen aan de hectiek van alledag of om stil te staan bij het eigen bestaan. Op zoek naar fysieke en mentale uitdagingen of gewoon om te genieten van de natuur. Wat het motief ook is, uiteindelijk is de tocht zoveel meer dan een gewone bergwandeling of een toeristische reis. Het is vooral een heel persoonlijke ervaring.

Gemiddeld lopen we per dag 20 kilometer en dat vereist een degelijke wandelervaring. We lopen over bospaden, verharde wegen, asfalt of stappen over keien. Hoewel de route stijgt en daalt, hoeven we nergens te klimmen of langs steile afgronden te lopen. We hebben elke dag ruimschoots tijd en mogelijkheid om te genieten van het prachtige landschap. Wellicht niet helemaal als echte pelgrims lopen we enkel met een dagrugzak. Uw bagage wordt vervoerd.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in  leest u hier.

Reviews geschreven door onze gasten leest u hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.579,- p.p.

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden en route pas kort voor vertrek bekend.

Er is geen toeslag voor alleenreizenden. Tijdens deze reis overnachten we in pelgrimsaccommodaties waar u soms uw kamer met andere pelgrims zult delen. Elke accommodatie heeft altijd een of meerdere badkamers/douches voor gezamenlijk gebruik, waar u natuurlijk wel privé over beschikken kunt.

Inbegrepen

 • Vliegtickets Amsterdam –  Oslo en Trondheim – Amsterdam in de goedkoopste boekingsklasse, inclusief 12 kg handbagage en 23 kg ruimbagage
 • Vervoer per 9-persoons minibus
 • Parkeer- en tolgelden
 • 15 overnachtingen in karakteristieke accommodaties aan de pelgrimsroute
 • Alle maaltijden vanaf het diner op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 16. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Pelgrimspas
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • Reisgarantie via STO-Garant
 • Informatie- en kennismakingsbijeenkomst vooraf op zondagmiddag 15 mei 2022 in Hoogland bij Amersfoort

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Overnachten als pelgrims

Langs de pelgrimsroute zijn de afgelopen decennia steeds meer overnachtingsmogelijkheden gerealiseerd voor pelgrims, variërend van uitermate eenvoudig tot comfortabel en luxueus.

We overnachten tijdens deze wandeling in pelgrimsherbergen. Dit zijn overnachtingsmogelijkheden die speciaal voor wandelaars langs de route zijn gecreëerd. Ze zijn te herkennen aan het speciale pelgrimsteken. In een hut op een camping, in traditionele fjellstuer of in authentieke boerderijen. Maar ook in oude voorraadhuizen, in een meer dan eenvoudige hut in de bergen, in een motel of een parochiehuis. Zeker is dat we kennismaken met een bijzonder, niet alledaags deel van Noorwegen.

De slaapplaatsen variëren op deze reis dan ook enorm. Van de vorstelijke fjellstue Kongsvold met een diner in een schitterende entourage naar de matrassen in de hut Ryphusan. En natuurlijk alles daartussenin. Soms een opgemaakt bed en een verwarmde badkamer, dan weer in je eigen slaapzak op een veldbed of in een bedstee. Iedereen neemt op deze reis dus een eigen slaapzak mee. Elke accommodatie beschikt over toiletten en douches voor algemeen gebruik; met dien verstande dat er in Ryphusan geen douches zijn.

pelgrim, Sundet Gard
Foto: Ria Warmerdam ©

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

drinkkop Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

 

 

Foto: Fru Amundsen ©

Dag tot Dag

Overzicht wandelingen

Op het programma staan de volgende wandeletappes:

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 1: Aankomst in Toftemo Turiststasjon
Dag 2: Dovre – Fokstugu               16,9 km
Dag 3: Fokstugu – Hageseter        19,6 km
Dag 4: Hageseter – Kongsvold      16,4 km
Dag 5: Kongsvold – Ryphusan       21 km
Dag 6: Ryphusan – Oppdal            27 km
Dag 7: Rustdag in Oppdal
Dag 8: Oppdal – Langklopp           21,7 km
Dag 9: Langklopp – Stamnan         20 km
Dag 10: Stamnan – Hol                   22,3 km
Dag 11: Hol – Løkken Verk             19 km
Dag 12: Løkken Verk – Gumdalen  9 km
Dag 13: Gumdalen – Skaun            21 km
Dag 14: Skaun – Øysanden            18 km
Dag 15: Øysanden – Trondheim     20,9 km
Dag 16: Bezoek aan Trondheim

Wandelen in Noorwegen

Gemiddeld lopen we per dag 20 kilometer en dat vereist een degelijke wandelervaring. We lopen over bospaden, verharde wegen, asfalt of stappen over keien. Hoewel de route stijgt en daalt, hoeven we nergens te klimmen of langs steile afgronden te lopen. We hebben elke dag ruimschoots tijd en mogelijkheid om te genieten van het prachtige landschap.

Amsterdam – Trondheim – Dovre

Toftemo Turiststasjon Foto: Fru Amundsen ©

Na de rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Trondheim arriveert u aan het eind van de ochtend op de luchthaven Værnes, waar u door Fru Amundsen wordt opgewacht. Met een 9-persoons busje rijden we naar Dovre (ca. 240 kilometer) waar we onze intrek nemen in het Toftemo Turiststasjon. In de annex behorende bij het hotel beschikken we over 2-persoonskamers en een aantal badkamers voor gezamenlijk gebruik.

Na aankomst is er tijd om ontspannen nader met elkaar kennis te maken. In de keuken op de benedenverdieping genieten we van het eerste door Fru Amundsen bereide diner en nemen we de reis die voor ons ligt door zodat u goed voorbereid aan de tocht kunt beginnen.

Dovre – Fokstugu (16,9 km)

De mijlpaal voor de kerk van Dovre – de enige houten kerk in Noorwegen die met leisteen is bekleed – vertelt dat het nog precies 250 kilometer is naar Nidaros. Hier begint onze tocht.

Over asfalt wandelen we de eerste paar kilometer naar Budsjord, een middeleeuwse boerderij met 17 mooi bewaard gebleven gebouwen. Budsjord betekent “het land van de bisschop” en was ooit eigendom van de bisschop van Nidaros.

Even later beginnen we aan de beklimming van Dovrefjell. Tijdens de middeleeuwen was de reis over Dovrefjell waarschijnlijk het meest gevreesde traject van een pelgrimstocht. Op de kale hoogvlakte hebben weer en wind vrij spel en het gebied was berucht om de vele overvallen door rovers. We volgen de oude koningsweg tot aan het hoogste punt van vandaag: Allmannrøysa (1210 meter boven zeeniveau). Eeuwenlang hebben mensen een steen op deze stapel gelegd als ze dit punt passeerden, maar nu heeft de oude weg de status van monument gekregen en is het leggen van stenen hier niet meer toegestaan. Vanaf Allmanrøysa rest ons nog een afdaling van ruim 6 kilometer naar de fjellstue Fokstugu.

Al in de 12e eeuw gaf koning Eystein Magnusson (1088-1123) de opdracht fjellstuer (berghutten) te bouwen op Dovrefjell opdat pelgrims onderweg naar Nidaros onderdak konden vinden. De huidige Fokstugu fjellstue stamt uit de jaren 1880. Dagelijks wordt in de huiskapel Guds Huset de mogelijkheid geboden deel te nemen aan het voor pelgrims traditionele getijdengebed.

de kerk van Dovre, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
pelgrim, allmannroysa
Foto: Fru Amundsen ©
pelgrim, fokstugu
Foto: Fru Amundsen ©

Fokstugu – Hageseter (19,6 km)

dovrefjell, pelgrim
Foto: Fru Amundsen ©

We lopen weer terug naar de andere kant van de E6 en volgen het pad langs de rivier Foksåa. We wandelen omhoog door het Foksådal. Het eerste stuk brengt ons weer boven de boomgrens, maar later wandelen we vooral tussen berkenboompjes. Onderweg genieten we van het grandioze uitzicht over Dovrefjell en het natuurreservaat Fokstumyra Dit is het bekendste vogelreservaat van Noorwegen. Na de aanleg van de spoorlijn Dovrebanen trokken veel vogels hier weg, maar de beschermde status en maatregelen wisten het tij te keren. In 2005 werden 168 vogelsoorten geregistreerd. De blauwborst, kemphaan, watersnip, tureluur, bosruiter, groenpootruiter en grauwe franjepoot zijn veel voorkomende soorten.

Uiteindelijk bereiken we het meer Avsjøen, dat we aan de oostkant passeren. Het gebied wordt hier steeds drassiger, dus loopplanken zijn hier meer dan welkom. Wandelend door een mooi en gevarieerd terrein bereiken we de camping Hageseter, waar we vannacht in hutten verblijven.

Hageseter – Kongsvold (16,4 km)

Eysteinskirka, Hjerkin, Noorwegen
Eysteinskyrkja

Al na anderhalve kilometer bereiken we Veslehjerkinn; dit gebied was al tijdens de Vikingtijd bewoond en hier stond het eerste sælehus – een veilig onderkomen voor pelgrims en reizigers – ook gebouwd in opdracht van koning Eystein Magnusson.

Bij Hjerkinn, op een hoogte van 965 meter, staat de Eysteinkyrkja. De kerk uit 1969 is vormgegeven naar de nationale berg van Noorwegen, Snøhetta. We volgen de oude koningsweg over Hjerkinnhø en passeren na enkele kilometers het hoogste punt (1288 m) met een mooi uitzicht op Snøhetta en Rondane. De drie Knutshøene (Søndre, Midtre en Nordre), vlak bij Kongsvoll, zijn beroemd om hun rijke bergflora. Meer dan 420 planten zijn in deze omgeving geregistreerd en het merendeel is terug te vinden in de botanische tuin bij Kongsvold Fjeldstue.

In het 1670 kreeg Kongsvold Fjeldstue een officiële status als fjellstue. Destijds heette de fjellstue Holet en stonden de gebouwen 2 kilometer verder naar het noorden in Drivdalen. Na een lawine werd in 1701 besloten de gebouwen te verplaatsen naar hun huidige plek en in 1704 besloot koning Fredrik IV dat de fjellstue de naam Kongsvold zou krijgen.

In dit ‘vorstelijke’ onderkomen zullen we overnachten en genieten van een bijzonder pelgrimsdiner in de historische eetzaal.

Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Kongsvold – Ryphusan (21 km)

Foto: Fru Amundsen ©

Onze laatste dag op Dovrefjell begint met een wandeling parallel aan de E6 over een wat moeilijker begaanbaar pad naar het begin van de zogeheten Vårstigen. Vårstigen betekent letterlijk ‘voorjaarspad’’. Het beruchte pad werd gebruikt als de route door het dal na de winter door het vele smeltwater niet gebruikt kon worden.

De beklimming naar het uitkijkpunt bij Tingsvaet – het hoogste punt van de Vårstigen – is steil, maar het uitzicht is de moeite waard. Met een beetje geluk kunnen we aan de andere kant van de E6 muskusossen ontdekken. Hierna word het terrein vlakker en wandelen we door het bos naar de Drivstusætra. Dan gaat het weer omhoog en na de brug over de rivier Vårstigåa verlaat de pelgrimsroute de Vårstigen. Boven de boomgrens wordt het weer wat minder steil en wandelen we relatief gemakkelijk nog ongeveer 10 kilometer door het Vinstradal naar Ryphusan. De pelgrimsherberg is ondergebracht in een voormalige schuur waar we op matrassen overnachten. Waarschijnlijk delen we de hut met andere pelgrims.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Ryphusan – Oppdal (27 km)

Foto: Fru Amundsen ©

Vanaf Ryphusan dalen we verder af door het Vinstradal – een rivierdal met aan weerszijden steile bergwanden. We lopen grotendeels parallel aan de rivier de Vinstra en na ongeveer 12 kilometer passeren we de pelgrimskapel St. Mikael. Deze kapel is hier in 2012 gerealiseerd, opdat pelgrims de mogelijkheid hebben tijdens hun tocht een moment van stilte in te bouwen en ruimte hebben om te mediteren. De kapel heeft zijn naam te danken aan een bronzen figuurtje van de aartsengel Michael dat ongeveer 500 meter van de kapel is gevonden in het grafveld Rise. In de kapel is een replica van de ‘Rise-engel’ te zien.

Door bossen, tussen akkers en langs boerderijen lopen we in de richting van Oppdal. Langs het Vang grafveld met meer dan 750 grafheuvels uit de Vikingtijd bereiken we de kerk van Oppdal. Vanaf de kerk is het nog bijna 2 kilometer naar ons overnachtingsadres in het centrum van Oppdal. In de houten huisjes van Vekve Hyttetun zullen we 2 nachten blijven.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Rustdag in Oppdal

Vandaag rusten we uit van alle inspanningen van de afgelopen dagen. Wellicht een mooie gelegenheid om nog eens naar het grafveld Vang te gaan voor de rondwandeling die daar is uitgezet. Een bezoek aan het centrum van Oppdal is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar wie liever een dagje in en rond onze accommodatie wil genieten, kan dat natuurlijk ook doen.

Foto: Fru Amundsen ©
Vekve hyttetun
Vekve hyttetun
Vekve hyttetun
Vekve hyttetun

Oppdal – Langklopp Fjellgård (21,7 km)

Nadat we Oppdal achter ons hebben gelaten, wandelen we verder door cultuurlandschap en bossen, omgeven door een mooi berggebied. Het is geen moeilijke wandeling; na de eerste kilometers over asfalt wandelen het grootste deel van de dag over typisch Noorse grusveier, afgewisseld met graspaden, naar ons volgende overnachtingsadres, Langklopp Fjellgård. Onderweg hebben we regelmatig mooie uitzichten over het dal aan onze rechterkant.

Foto: Fru Amundsen ©

Langklopp Fjellgård – Stamnan (20 km)

Foto: Fru Amundsen ©

De tocht van vandaag voert door het mooie Orkladal – de rivier slingert door een cultuurlandschap met op de berghellingen uitgestrekte naaldbossen. Tot aan Skjepphaugen, waar we de rivier oversteken, dalen we voornamelijk af. Na de brug kunnen we kiezen tussen een steile beklimming met mooie uitzichten over het dal of een vlakke wandeling langs de oever van de Orkla.

De laatste 2 kilometer voeren parallel aan rijksweg 700 naar de boerderij en pelgrimsherberg Meslo Gård, waar we de nacht zullen doorbrengen en hartelijk zullen worden ontvangen door onze gastvrouw Ingrid.

Foto: Fru Amundsen ©
pelgrim, meslo gard
Meslo Gård
Foto: Fru Amundsen ©

Stamnan-Hol (22,3 km)

Door het bos bereiken we rond lunchtijd Rennebu. Voor een bezoek aan de kerk moeten we even de route verlaten. De Rennebu-kerk uit 1669 is de oudste van de vijf Y-vormige kerken in Noorwegen. In de museumwinkel Gammelbua på Voll is een informatiecentrum voor pelgrims ondergebracht. Het winkeltje, dat tot van 1871 tot 1970 als zodanig dienst heeft gedaan, is nostalgisch ingericht met koopwaar van weleer.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

 

 

 

 

Na Rennebu volgen we een kilometer rijksweg 700 en dan klimmen we weer langs de berghelling omhoog. Onderweg passeren we enkele oude boerderijen – zogeheten trønderlån – de typische stijl van grote en middelgrote boerderijen in Trøndelag. De woonhuizen zijn nooit meer dan 5 tot 6 meter diep, maar kunnen wel 40 meter breed zijn. Nieuwe generaties en moderne eisen aan woonstandaard leidden tot steeds verdere uitbouw in de breedte. Als we terug zijn op de doorgaande weg, is het nog een paar kilometer naar ons overnachtingsadres, Segard Hoel.

Foto: Fru Amundsen ©

Hol – Løkken Verk (19 km)

Meldal Bygdemuseum Foto: Fru Amundsen ©

Ook vandaag een mooie etappe langs de Orkla, door Meldal naar het mijndorp Løkken Verk, veelal over vlakke grusveier, asfalt en graspaden, maar na Meldal en Malmplassen wachten er ook een paar steile klimmetjes.

We wandelen onder andere door het Meldal Bygdemuseum; een openluchtmuseum met zo’n 20 oude gebouwen – hier wordt een mooi beeld geschetst van de traditionele bouwstijl in dit deel van Noorwegen. Verderop bereiken we Olskastet. De hoef van het paard van Olav de Heilige zou hier een afdruk in de rotsen hebben achtergelaten, maar enkele decennia geleden verdwenen deze sporen met de aanleg van de weg. Tegenwoordig getuigt alleen nog de naam Olskastet van dit mirakel. Langs fv 700 is een Olavsbron waar we onze waterflessen kunnen vullen.

Ongeveer 6 kilometer verder bereiken we Løkken Verk. Hier werd in 1652 kopererts gevonden. Twee jaar later werd de eerste mijn geopend en de volgende 333 jaar werd hier erts gedolven. Lag eerst het zwaartepunt bij het delven van kopererts, later kwam daar ook zwavel, zink, zilver en goud bij. In 1908 werd ten behoeve van het ertstransport de spoorlijn Thamshavnbanen in gebruik genomen. In 1987 werden de mijnen gesloten. We overnachten in het motel Sans Bergmannskroa.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Løkken Verk – Gumdalen (8 km)

pelgrim, mijlpaal, Svorkmo
Foto: Fru Amundsen ©

Een korte etappe vandaag, dus eigenlijk een halve rustdag. Bij Malmplassen worden we nog eens aan de mijnindustrie herinnerd en zien we enkele overblijfselen van de oude smeltoven staan. Hier staat ook een mijlpaal die aangeeft dat het nog 61 kilometer is naar Nidaros.

We overnachten in de stabbur – een voormalig voorraadhuis – op de boerderij Gumdal.

Gumdalen – Skaun (21 km)

pelgrim, veenmoeras
veenmoeras – Foto: Fru Amundsen ©

Nadat we het meer Solsjøen en de boerderij Korslia zijn gepasseerd bereiken we een als ‘huiskamer’ ingerichte schuilhut. Een prima plek voor pauze – en koffie. Daarna begint een tocht door een prachtig en verlaten veengebied. Dit was de route die in de zomer door de pelgrims werd gebruikt, ’s winters liepen ze hoger langs de helling door de sneeuw. Hier groeit veel multe , bij ons berg- of kruipbraam genoemd – in de loop van augustus kleuren de vruchten oranje-geel en zijn ze eetbaar.

Na een paar kilometer verlaten we het drassige gebied weer en wandelen we over bospaden en grusveier naar Skaun. In de beroemde historische roman van Sigrid Undset begon Kristin Lavransdochter bij de romaanse kerk van Skaun aan haar pelgrimstocht naar Nidaros.

pelgrim, gapahuk
gapahuk
pelgrim, multe
multe
pelgrim, Skaun kerk
kerk in Skaun

Skaun – Øysanden (18 km)

De mijlpaal in Skaun vermeldt dat het nog 38 kilometer is naar de Nidarosdom in Trondheim. We wandelen eerst naar de historische plek Husaby, vooral bekend geworden door het boek over Kristin Lavransdochter. Na haar huwelijk met Erlend woonde Kristin hier op de boerderij van haar echtgenoot.

Tussen akkers en weilanden wandelen we in de richting van de rivier de Gaula. Daar worden we opgewacht door John Wanvik, de eigenaar van Sundet Gård. Hij zal ons in zijn boot naar de overkant roeien. We overnachten in de schitterend gerestaureerde stabbur op zijn boerderij.

Foto: Fru Amundsen ©
pelgrim, Sundet Gard
Sundet Gård Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Øysanden – Trondheim (20,9 km)

In de eerste kilometers van de laatste etappe naar Trondheim wacht ons nog een korte, maar pittige beklimming. Vervolgens lopen we door een bosgebied en het laatste deel van de route voert ons door de straten van Trondheim naar de Nidarosdom, het uiteindelijke doel van deze pelgrimswandeling.

Een jaar na zijn dood werd Olav Haraldsson in Nidaros begraven. Eerst werd boven zijn graf een houten kapel gemaakt maar in 1070 liet koning Olav Kyrre deze kapel vervangen door een stenen kerk – het begin van de huidige kathedraal.

De Nidarosdom in Trondheim, Noorwegen
Nidarosdom
Nidarosdomen in Trondheim
Olav de Heilige
Mijlpaal Nidarosdom, Olavspad, Noorwegen, Fru Amundsen, pelgrim
Laatste mijlpaal

 

 

 

 

pelgrim, Trondheim, Baklandet Skydsstation
Baklandet Skydsstation – Foto: Bob de Vries ©

Achter de domkerk staat de Nidaros Pilegrimsgård. Hier zullen we de nacht doorbrengen. ´s Avonds dineren we met elkaar in het gezellige restaurant Skydsstation in de oude wijk Bakklandet. Daar wordt ons een heerlijk pelgrimsmenu geserveerd.

Nidaroskathedraal in Trondheim pelgrim
Foto: Fru Amundsen ©

Trondheim – Amsterdam

Vandaag hebben we nog gelegenheid om het centrum van Trondheim te verkennen. Ook een bezoek aan de Nidaroskathedraal en het aartsbisschoppelijk paleis behoren tot de mogelijkheden.

In de namiddag vliegt u terug naar Amsterdam. Hopelijk kijkt u met een voldaan gevoel en veel plezier terug op deze prachtige wandeling!

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier