• Woensdag 29 januari 2020
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Evenes v.v.
 • Groepsreis, noorderlicht, zeearenden, husky’s, Samische rendierhouderij
 • Deze reis is volgeboekt. De reis noorderlicht & husky’s heeft een vergelijkbaar programma, daar is nog wel plaats beschikbaar.
 • Vanaf € 2.179,- p.p.

Poollicht en winterlicht

Bent u ook zo gefascineerd door de verschillende verschijningsvormen van licht?

Winterlicht Foto: Fru Amundsen ©

Licht is onmisbaar en de zon is onze hofleverancier. In deze tijd van de winter staat de zon op de Vesterålen nog laag boven de evenaar en zo ontstaat het hele speciale winterlicht; van heel zacht oranje tot zalmroze en pastelblauw.

Ook ’s nachts is de zon verantwoordelijk voor een heel bijzonder lichtverschijnsel: het poollicht. Poollicht wordt ook noorderlicht of aurora borealis genoemd.

Het programma van deze reis is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen bewonderen, maar overdag ontdekken we het winterlandschap en hopen we het verrassende kleurrijke winterlicht te zien.

Poollicht

Al duizenden jaren vertelt men verhalen over het poollicht, de verzamelnaam voor zowel noorder- als zuiderlicht. Zijn het geesten van overledenen die contact zoeken met nog levende familieleden? Of toch vonken uit een vuurspuwende berg? De verschillende verhalen komen uitgebreid aan bod, ook tijdens de film die we zien in Spaceship Aurora. Poollicht ontstaat doordat magnetisch geladen deeltjes van de zon (zonnewind) botsen op zuurstof- en stikstofdeeltjes in onze atmosfeer. De energie die door deze botsing ontstaat, zien wij als poollicht, op het noordelijk halfrond ‘noorderlicht’ genoemd en op het zuidelijk halfrond ‘zuiderlicht’. Wij zijn in het juiste gebied en in de juiste periode om poollicht te kunnen zien. We zullen dus ’s avonds veel buiten zijn om de momenten dat het helder is niet te missen.

"<yoastmark

Zullen we het zien vanavond? Hoopvol kijken we om ons heen, en dan… wat is dat nu voor rare wolk? En die kleuren: eerst zien we grijs, dan groen. Kijk… het danst langs de hemel in roze en wit! Wat een bijzondere ervaring om dit poollicht met eigen ogen te zien.

Activiteiten

Deze reis biedt een zeer divers activiteitenprogramma maar het bezoek aan de met veel liefde voor de dieren beheerde huskyfarm heeft een warm plekje in ons hart. Naast een rondleiding op de farm met 21 Alaskan husky’s maken we ook een tochtje met de honden. Ook bezoek we Spaceship Aurora waar de medewerkers ons enthousiast vertellen over hun onderzoekswerk naar het poollicht. Op zijn RIB-boot neemt Ian ons mee naar de Hellfjord om “zijn huisdieren” de zeearenden te spotten."Rendier

Tot slot brengen we nog een bezoek aan een rendierhouderij waar de Samische rendierhoudster Laila ons vertelt over de geschiedenis van haar volk en ze ons meeneemt naar haar rendieren.

Accommodaties

We verblijven 5 nachten in twee authentieke, schitterend gelegen accommodaties en 2 nachten in lokaal populaire hotels.

De eerste nacht verblijven we in het hotel bij de brug over de Tjeldsund. In het hotel hebben we 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet voor u gereserveerd. In Kvalnes verblijven we in Kvalnesbrygga, een voormalige handelspost waar in het verleden de vis aan land werd gebracht en verhandeld. Het gebouw, dat ruim honderd jaar oud is, deed ook dienst als telegraafstation, winkel en woonhuis. Deze accommodatie beschikt over 2-persoonskamers en over een gezamenlijke ruimte met grote eetkeuken waar we kunnen genieten van heerlijke, Noorse maaltijden.  Holmvik Brygge in Nyksund is een sfeervol verbouwd pakhuis met 2-persoonskamers, een grote eetkeuken en een gezellige recreatieruimte. Het voormalige sjøhus, waar we drie nachten verblijven, is prachtig gelegen aan de haven.  In beide groepsaccommodaties worden de aanwezige sanitaire voorzieningen gedeeld. De laatste nacht verblijven we in een lokaal populair hotel in Bjerkvik aan de oever van de Ofotfjord, op ca. 40 kilometer ten oosten van het vliegveld Harstad/Narvik (Evenes).

Noorse maaltijden

In de groepsaccommodaties bereidt de reisleiding elke avond de maaltijd. Deze maaltijden zijn gestoeld op de Noorse cultuur en tradities omdat wij u daar graag kennis mee willen laten maken. In de hotels hebben we hierover afspraken gemaakt met de kok. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • Bezoek huskyfarm inclusief korte rit met hondenslede
 • Zeearendsafari met RIB-boot
 • Spaceship Aurora: raketbasis voor noorderlichtonderzoek
 • Samische rendierhouderij
 • Genieten van het landschap van de Vesterålen

Prijsinformatie

Vanaf € 2.179,- per persoon, inclusief excursies ter waarde van circa € 300,-

Exclusief €20 boekingskosten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Naar het hoge Noorden

"Noorderlicht

Met SAS vliegen we naar de Noorse hoofdstad Oslo, waar u aankomt op het vliegveld Gardermoen. Van hieruit vliegen we door naar de luchthaven Harstad/Evenes. De eerste avond verblijven we niet ver van het vliegveld, in Tjeldsund, naast de brug die ons van het vasteland naar de Vesterålen brengt.  Tijdens een Noors welkomstdiner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten.

Vanaf morgen zullen we de gehele week doorbrengen op de eilandengroep Vesterålen. Op de Vesterålen is de zee nooit ver weg. Het landschap is gevarieerd: ruige rotsformaties worden afgewisseld met vlakkere stukken land waar zelfs landbouw mogelijk is. De eilanden worden omringd door de Noorse zee en die zee is hier boven de poolcirkel bepalend voor de mogelijkheden van bestaan.

Vanavond na het diner gaan we als de omstandigheden gunstig zijn direct al op zoek naar het noorderlicht.

Tjeldsund Kro og Motell
Foto: Tjeldsund Kro & Motell ©

Naar Kvalnesbrygga op de Vesterålen

"<yoastmark

’s Morgens na het ontbijt rijden we via de brug over de Tjeldsund naar Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen dat voor een groot deel tot de Vesterålen behoort. De hele archipel bestaat uit vijf grotere en een aantal kleinere eilanden en men leeft hier vooral van de mogelijkheden die de zee biedt zoals visserij.  Bij Risøyhamn bereiken we Andøya, het eiland waarop we de eerste dagen van deze reis verblijven.

De komende drie nachten overnachten we hier in het aan de fjord gelegen Kvalnesbrygga. Deze locatie heeft een goed, vrij zicht op het noorden, dus misschien kunt u vanavond het noorderlicht al zien. Kvalnesbrygga is een voormalige handelspost waar in het verleden de vis aan land werd gebracht en verhandeld. Het gebouw, dat ruim honderd jaar oud is, deed ook dienst als telegraafstation, winkel en woonhuis.

Vanavond verzorgt Fru Amundsen het diner. Vanaf het moment dat het donker is houden we ook in de gaten of het noorderlicht zich laat zien.

Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij Kvalnesbrygga, Noorwegen
Foto: Kvalnesbrygga, Kenneth Pettersen ©
Kvalnesbrygga
Foto: Kvalnesbrygga ©

Poollichtonderzoek en een strandwandeling

Spaceship Aurora Andenes Noorwegen
Foto: Spaceship Aurora

Vanochtend bezoeken we het gloednieuwe bezoekerscentrum van de raketbasis in Andenes. Op deze locatie leren we meer over poollichtonderzoek en de Noorse ruimtevaart. We bekijken een leuke en zeer informatieve film over het noorderlicht en er wordt uitgebreid en enthousiast verteld over de raketten die door het Space center voor onderzoeksdoeleinden afgeschoten worden naar het poollicht.

Voordat we terugrijden naar onze accommodatie Kvalnesbrygga maken we nog een rit over dit noordelijkste eiland van de Vesterålen. We volgen een deel van de Nationaal Toeristische Route die over Andøya loopt en ons onder meer langs het hagelwitte strand van Bleik voert. Wat dacht u van een strandwandeling zo’n 400 km boven de poolcirkel?

Hopelijk dient ook vanavond het noorderlicht zich aan.

Strand Bleik, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Enthousiaste husky’s

Foto: Husky Andøy ©
Foto: Husky Andøy ©

Vandaag is het tijd voor actie! We rijden naar Nygård waar we een rit met een hondenslede gaan maken. Eerst krijgen we een rondleiding over de huskyfarm waarbij we zullen merken dat de mensen van Husky Andøy op een liefdevolle manier hun honden verzorgen en daarna zijn er twee keuzemogelijkheden: met een span van 2 honden zelf een slede besturen voor een tocht in de omgeving of meerijden op een slede met een wat groter span en een gids. Samen met de mensen van Husky Andøy wordt gekeken welke variant voor u het meest geschikt is. Omdat we niet allemaal tegelijk met de hondenslede mee kunnen, hebben we ook gelegenheid om in de omgeving wat te wandelen of we kunnen ons in de lavvo (tent) opwarmen bij het houtkacheltje en een kopje koffie drinken

Foto: Husky Andøy ©

De sledetocht met de husky’s zal ongeveer een uurtje duren en de rust en stilte onderweg zullen een oorverdovende indruk op u maken.

Tegen het eind van de middag zijn we terug in Kvalnesbrygga en start Fru Amundsen weer met de voorbereidingen voor een traditioneel Noors diner. Ook vanavond houden we het weer en de overige relevante omstandigheden in de gaten om het poollicht niet te missen als het zich vertoont.

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Noorderlicht bij Kvalnesbrygga Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Hans Seuters ©
Foto: Hans Seuters ©

Holmvik Brygge in Nyksund 

Het voormalige vissersdorpje Nyksund was enkele tientallen jaren geleden volledig verlaten, maar u zult merken dat de mensen die er nu wonen dit doen uit liefde voor deze bijzondere locatie. Aan het eind van een prachtige route langs de westkant van het eiland Langøya ligt, bereikbaar via een dam, het dorpje Nyksund.

Het Noorse diner wordt vanavond weer door Fru Amundsen voor u bereid en natuurlijk houden we de noorderlichtomstandigheden nauwlettend in de gaten!

 

Noorderlicht Nyksund Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Boottocht op zoek naar zeearenden

"Zeearend

Op deze een na laatste dag van deze reis staat een boottocht op het programma. We rijden eerst naar de buitenkust van de Vesterålen. In Ringstad worden we ontvangen door Ian die ons enthousiast begeleidt bij het zien en fotograferen van ‘zijn’ zeearenden. In een korte introductie legt hij uit hoe de arenden zich gedragen, en geeft hij – voor wie wil – tips over het fotograferen van de dieren. Vanwege hun enorme maximale spanwijdte van bijna 2,5 meter worden de zeearenden ook wel ‘vliegende deuren’ genoemd. Ian neemt ons na zijn presentatie mee aan boord van zijn RIB-boot, nadat u bent voorzien van een warm pak en reddingsvest. Tijdens de boottocht blijven we vlak bij de kust.

Hoewel de kapitein van de RIB-boot met zorg  de boot zal sturen, is deze excursie niet geschikt voor mensen met zware rugklachten. Neem bij twijfel vooral contact met ons op voor overleg.

De rit van en naar deze excursie maakt de dag alleen maar mooier, alle delen van de Vesterålen zijn de moeite van het bezichtigen meer dan waard en op de terugweg maken we, als de sneeuwsituatie dat toelaat, zeker een stop in Bø bij het beroemde beeld De man uit de zee. Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen met betrekking tot het weer en de overige relevante omstandigheden vanavond om het noorderlicht – voor een laatste keer – niet te missen.

 

Zeearendsafari Foto: Fru Amundsen ©

De rendieren van Laila Inga

We nemen afscheid van Holmvik Brygge en rijden terug naar Sortland. Tien minuutjes daar vandaan maakt u eerst nog kennis met de mensen en dieren van een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga zijn een van de weinige rendierhouders op de Vesterålen en Lofoten. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Als u wilt kunt u helpen met het voeren van de rendieren. Tijdens het bezoek serveert Laila ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is.

Rendieren, Inga Sami Siida, Vesterålen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

’s Middags rijden we via de brug bij Tjeldsund naar het vasteland en verlaten we de Vesterålen. De laatste nacht overnachten wei n Bjerkvik aan de Ofotfjord.

Wanneer ’s avonds na het diner er nog kans is op het zien van poollicht, zullen we zeker in ons busje stappen om naar een geschikte locatie te rijden om nog 1 keer van dit natuurwonder te genieten.

"<yoastmark

"Noorderlicht

Bjerkvik Hotell, Bjerkvik, Noorwegen
Foto: Bjerkvik Hotell ©

Op weg naar huis

Op deze laatste dag hebben we nog een mooie rit van een kleine drie kwartier voor de boeg en nemen we afscheid van Noord-Noorwegen. Door het besneeuwde landschap rijden we na het ontbijt van ons hotel in Bjerkvik naar het vliegveld met onderweg nog een laatste kans op het zien van elanden.

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Vanaf het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik) vliegt u met SAS via Oslo weer terug naar Amsterdam.

"Vlucht

Overzicht van alle groepsreizen van Fru Amundsen

klik hier

Boekingsformulier