Stalheim, Flåm, Noorwegen

Hoogtepunten

 • Boottocht door de Nærøyfjord
 • Wandelen in het prachtige fjordengebied
 • Treinreis met de Flåmsbaan
 • Staafkerk Borgund
 • Bezoek vikingdorp Njardarheimr
 • Imposante bergen, fjorden en watervallen
 • Informatie over geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Datum en prijs

  • Woensdag 1 juni (vol) en donderdag 9 juni 2022 (vol)
  • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
  • 8 dagen
  • Amsterdam – Bergen v.v.
  • Vanaf € 1.779,- per persoon

Proef de Lente

Beleef de Noorse fjorden in de lente!

De natuur rondom de Noorse fjorden ontwaakt uit de winterslaap, de laatste sneeuw van de winter smelt. Het ontluikend voorjaarsgroen kleurt de hellingen langs de fjorden en de fruitbomen bloeien in volle pracht. De watervallen zijn op hun allermooist.

Lente in de Noorse fjorden
Lente in de Noorse fjorden. Foto: Fru Amundsen ©

In 2022 organiseert Fru Amundsen wederom deze 8-daagse voorjaarsreis naar het fjordengebied aan de westkust van Noorwegen: Proef de Lente! Op deze reis nemen wij u te voet, per minibus, boot en trein mee door het prachtige fjordenlandschap.

De Noorse fjorden: Sognefjord, Nærøyfjord en Aurlandfjord

Dit is een reis in het Noorse fjordengebied. We ontdekken de natuur rond de indrukwekkende Sognefjord, de bergwereld aan de rand van de Hardangervidda, het traditionele boerenleven in het Nærøydal en de begintijd van het christendom tijdens een bezoek aan de staafkerk in Borgund. We maken de reis met de Flåmsbaan, de 20 kilometer lange reis is één van de steilste spoorwegtrajecten over normaal spoor. Ook zien en beleven we hoe de Vikingen in Noorwegen meer dan 1000 jaar geleden leefden. We maken kennis met lokale gebruiken en gewoonten. We wandelen om de omgeving intens te beleven, verkennen oude wegen en historische paden langs de Noorse fjorden. We nemen de tijd om van de stilte te genieten, de geuren op te snuiven en het landschap in te laten werken. We leren Noorwegen en de Noren beter en op een andere manier kennen.

Uitzicht Stegastein Aurlandsfjorden Noorse fjorden
Uitzicht vanaf Stegastein. Foto: Fru Amundsen ©

Wandelen

De wandelingen die op het programma staan, zijn voor iedereen een belevenis en goed aan te passen aan conditie en eigen wensen. We zoeken beslist niet de moeilijkste routes maar wel die met het mooiste uitzicht of de meest interessante omgeving. Stevige wandelschoenen en een normale conditie en mobiliteit zijn voor deze wandelingen voldoende.

De Noorse fjorden zien? Dan is de plaats Bergen een prima startpunt. U vliegt van Amsterdam naar Bergen. Vanaf het vliegveld Flesland rijden we met een 9-persoons busje naar Bergen voor een korte verkenning van deze beroemde stad.

Ons filmpje over deze reis vindt u hier

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 1.779,- p.p.

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden pas kort voor vertrek bekend.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. De accommodatie heeft twee badkamers/douches voor gezamenlijk gebruik, waar u natuurlijk wel privé over beschikken kunt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Bergen, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner).
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodatie
 • Excursies en entrees zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Stalheimsøy Gård

Tijdens deze reis overnachten we op een bijzondere locatie bij Stalheim, niet ver van de Nærøyfjord. Het prachtige, tegen de berghelling gelegen huis is opgetrokken uit hout en natuursteen. Vanaf het grote terras hebben we uitzicht op de kloof Stalheimskleiva en het Nærøydal met de omringende bergen.

In het huis beschikken we over een sfeervolle woonkamer, 2-persoonsslaapkamers en 2 badkamers. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Stalheimsøygard Foto: Fru Amundsen ©
Stalheimsøygard Foto: Fru Amundsen ©

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

drinkkop Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

 

 

Foto: Fru Amundsen ©

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amun

Dag tot Dag

Van Amsterdam naar Bergen

Op het vliegveld Flesland bij Bergen wordt u opgehaald door Fru Amundsen. Vanaf het vliegveld rijden we voor een kort bezoek naar het centrum van Bergen. We nemen een kijkje op de beroemde vismarkt en wandelen door de nauwe straatjes van Bryggen, de wereldberoemde kade met de gekleurde pakhuizen die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat vermeld. In de middag vervolgen we onze weg naar Stalheim aan de Nærøyfjord en natuurlijk maken we onderweg stops om van de omgeving te genieten en even de benen te strekken.

We verblijven deze week bij Stalheimsøy Gard. Onze prachtige accommodatie ligt midden in de indrukwekkende natuur van het Nærøydal. Mochten de avonden nog kil zijn, dan maken we ’s avonds het vuur aan in de open haard die is gebouwd met stenen uit de rivier. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens deze reis kunt verwachten.

Foto: Fru Amundsen ©
Uitzicht op Bergen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Boottocht Nærøyfjord

De Nærøyfjord werd in 2005 verkozen tot natuurlijk werelderfgoed omdat de omgeving wordt beschouwd als een kenmerkend fjordenlandschap van uitzonderlijke, natuurlijke schoonheid. Met smalle en steile rotswanden tot een hoogte van 1.400 meter boven zeeniveau en 500 meter onder de zeespiegel. Langs de steile wanden van de fjord storten tal van watervallen naar beneden. Langs de oevers zijn nog restanten overgebleven van oude en nu grotendeels verlaten boerderijen – een belangrijk cultureel aspect van dit gebied.

Wij maken vandaag een boottocht door deze fjord en varen van Gudvangen naar Flåm. Vanaf het water zien we ook het dorp Undredal liggen, waar de kleinste staafkerk van Noorwegen staat. Vanuit Flåm rijden we via Aurland naar het uitkijkplatform Stegastein, 600 meter boven de Aurlandsfjord, om van bovenaf te zien waar we gevaren hebben. Als de weg open is, rijden we nog een stukje de Snøvegen (de Sneeuwweg) op, de oude weg van Aurland naar Lærdal.

nærøyfjord
Foto: Fru Amundsen ©
Nærøyfjord Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Staafkerk van Borgund

Staafkerken maken een belangrijk deel uit van de Noorse bouwtraditie. In de Middeleeuwen werden meer dan duizend van dergelijke kerken gebouwd, tegenwoordig zijn er nog 29 bewaard gebleven – al dan niet in originele stijl. We bezoeken de staafkerk van Borgund die over het algemeen wordt beschouwd als de best bewaard gebleven staafkerk van Noorwegen.

Borgund ligt in het Lærdal. Vroeger, voordat er wegen en spoorwegen waren aangelegd, was dit dal een belangrijke verbinding tussen Oost- en West-Noorwegen en eind achttiende eeuw werd door dit dal een koningsweg aangelegd. Een van de mooiste stukken van deze koningsweg is de Vindhellavegen die werd aangelegd in de jaren 1840 – een prachtig staaltje wegenbouwkunst. De 2,7 km lange weg bestaat onder andere uit 4 haardspeldbochten die gebouwd zijn met behulp van hoge muren van steenblokken. Wij verkennen deze fascinerende route te voet.

Vindhellavegen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Borgund staafkerk, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Flåmsbanen

Aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw werd de spoorlijn aangelegd tussen de twee grootste Noorse steden, Oslo en Bergen. Voor de bouw van deze spoorlijn werd een weg aangelegd door het Flåmsdal. Deze onverharde weg slingerde zich in 21 bochten naar boven. Parallel aan deze weg werd in de jaren dertig van de vorige eeuw een spoorlijn aangelegd. Deze Flåmsbaan werd in 1940 in gebruik genomen en wordt beschouwd als een van de spectaculairste spoortrajecten ter wereld. Over een lengte van 20 kilometer wordt een hoogteverschil van 865 meter overbrugd.

Wij reizen met deze trein naar het bergstation Vatnahalsen en we wandelen de prachtige route terug naar Flåm. Het is absoluut niet noodzakelijk het hele traject van twintig kilometer te voet af te leggen. Als u wilt kan een deel met onze minibus.

Flåmsdalen
Foto: Fru Amundsen ©
Flåmsbana - trein door het Flåmsdal, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen
Flåmsdalen
Foto: Fru Amundsen

Wandelen langs de Nærøyfjord naar Styvi

Wederom varen we een stukje over de Nærøyfjord. We worden met een kleine boot overgezet naar Bleiklindi – een deel van de fjord waar geen verkeer of bewoning is maar enkel een wandelpad. Bij de bijzondere lindeboom die al vanaf 1933 beschermd is, begint onze wandeling van 5,5 kilometer naar Styvi.

langs de Nærøyfjord
Foto: Fru Amundsen ©

De wandeling is niet moeilijk en voert ons langs de oever van de Nærøyfjord over een deel van de oude postroute die in de 18e eeuw werd aangelegd tussen Bergen en Oslo.

Styvi was het kleinste postkantoor van Noorwegen, met een eigen postcode (5748) en poststempel maar is vandaag de dag nog zelden geopend. Vanaf Styvi varen we met de veerboot terug naar Gudvangen. Als de zon meewerkt, is het op ons terras heerlijk nagenieten van de bijzondere wandeling van vandaag.

Proef de lente Nærøyfjord
Foto: Fru Amundsen ©
Proef de lente!
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Stalheim, Naeroydal, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Het vikingdorp Njardarheimr

Vandaag ontdekken we de historie van de Noorse Vikingen. Ongeveer rond het jaar 800 was er sprake van overbevolking in Noorwegen en trokken de Noren westwaarts. Ze koloniseerden onder andere de Shetland-eilanden, IJsland, Groenland en de Færøer.

Samen met Deense Vikingen veroverden ze het grootste deel van Ierland en delen van Engeland. Vikingen staan bekend vanwege hun rooftochten en hun snelle en lichte boten. We bezoeken Vikingvalley waar in het dorp Njardarheimr de geschiedenis en de cultuur van het Viking-tijdperk nieuw leven wordt ingeblazen. We maken uitgebreid kennis met de Vikingen en hun traditionele ambachten waarbij u zelf ook een en ander kunt uitproberen als u dat wilt.

Dicht bij ons huis is de Stallheims kloof. ’s Avonds kunnen we nog naar boven rijden met de auto waarna u op uw gemak via de Stalheimskleiva terug wandelt naar huis. Onderweg ziet u klaterende watervallen en prachtige vergezichten.

Foto: Fru Amundsen ©
Njardarheimr VikingValley vikingdorp
Njardarheimr Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Njardarheimr, Vikingvalley ©

Wandelen en meer…

Voor de invulling van deze dag hebben we verschillende opties. Zo kunnen we een kijkje nemen bij de staafkerk van Undredal en daar in de omgeving een wandeling maken bij de fjord. Of we kiezen voor een schitterende wandeling in het berggebied boven Stalheim. In dit berggebied grazen in de zomer de geiten, schapen en koeien en zien we ook diverse zomerboerderijen. Van oudsher verbleef een meisje of vrouw op deze seter – zij molk de dieren en maakte bijvoorbeeld kaas van de melk. Een wandeling in deze omgeving levert in elk geval fantastische vergezichten op!

Ook vanavond smullen we weer van een traditioneel Noorse maaltijd die door Fru Amundsen voor u wordt bereid.

Staafkerk Undredal, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Berggebied boven Stalheim, Foto: Fru Amundsen ©

Een laatste blik op de bergen en fjorden

Nærøyfjord, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag nemen we afscheid van het Nærøydal en Stalheim en rijden terug naar Bergen. Vanaf het vliegveld Flesland reist u terug naar Amsterdam. Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee.

Boekingsformulier