Fru Amundsen dankt haar naam aan de ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Wij willen onze gasten Noorwegen laten ontdekken.

Roald Amundsen

Roald Amundsen (1872 – 1928) bereikte als eerste mens de Zuidpool. Hij won de door hemzelf verklaarde wedstrijd tegen de Engelsman Robert Falcon Scott op 14 december 1911. Scott en zijn mannen overleefden de terugreis niet.

Hij was succesvol door zijn grondige voorbereidingen en onorthodoxe, veelzijdige aanpak. Van jongs af aan hardde hij zich door veel te sporten en bergtochten te maken. Hij bezat medische kennis door een studie medicijnen die hij voortijdig afbrak na het overlijden van zijn ouders. Om alle taken aan boord van een schip te leren, monsterde Amundsen aan op een walvisjager. En het overleven in extreme koude leerde hij van de Inuit. Van hen leerde hij ook het omgaan met een hondenspan en hondesledes. Van de Samen leerde Amundsen dat de linten aan de schoenen om de benen gewikkeld moesten worden om de sneeuw geen kans te geven in de schoenen te komen.

Standbeeld Roald Amundsen in Tromsø
Standbeeld Roald Amundsen in Tromsø

Amundsen was er in 1897 bij toen voor de eerste keer in Antarctica werd overwinterd – met het schip de Belgica. Vervolgens was hij in 1906 de eerste die de noordwestpassage bevoer, aan de noordzijde van Amerika. Na enkele mislukte pogingen om met een vliegtuig over de Noordpool te vliegen, slaagde hij er in 1926, met de Italiaan Umberto Nobile, wel in dit te doen met het luchtschip Norge. Met deze vlucht werd duidelijk hoe het noordpoolgebied er uit zag: geen land, slechts sneeuw en ijs.In 1928 sluit hij zich aan bij een expeditie op zoek naar de op dat moment vermiste Nobile. Terwijl de Italiaan veilig thuiskomt, raakt Amundsen vermist.

Amundsens ontdekkingen vonden plaats in een periode dat Noorwegen onafhankelijk werd. Hij speelde daarom een belangrijke rol bij het op de wereldkaart zetten van Noorwegen. In het centrum Tromsø staat een standbeeld van onze naamgever.

Over onze organisatie leest u hier meer.