Foto: Fru Amundsen ©

Hoogtepunten

 • De adembenemende natuur van het nationaal park Rondane
 • Staafkerk Ringebu
 • Wandeling naar Rondvassbu
 • Peer Gynt seterweg
 • Bezoek geitenboerderij
 • Bezoek Lom inclusief staafkerk
 • Wandelen naar de Peer Gynt-hytte
 • Trondheim, inclusief bezoek aan het Trøndelag Folk Museum en Nidarosdom

Datum en prijs

 • Woensdag 17 augustus 2022 (vol!)
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo en Trondheim – Amsterdam
 • Introductieprijs vanaf € 1.799,- per persoon

Rondje Rondane

Til fjells, til fjells
hvor de ville rein omkapp
med vinden flyr!

Kom og reis med til fjells!

Dit schreef J.A. Friis (1821-1896) in de inleiding van zijn boek over vakanties in de bergen. Friis bracht een groot deel van zijn vrije tijd door in de bergwereld van Rondane waar hij onder andere op rendierjacht ging. In het nationaal park Rondane leeft een van de laatst overgebleven wilde rendierkuddes van Noorwegen.

Foto: Fru Amundsen ©

Toen na de laatste ijstijd het ijs verdween kwamen de rendieren naar dit gebied, gevolgd door roofdieren als wolven en veelvraten. En door mensen die leefden van de jacht op deze dieren. Overal in het landschap van Rondane worden vangstkuilen teruggevonden die aan deze jacht herinneren. Maar waar elders in Noorwegen de wilde rendieren in de loop der eeuwen verdwenen, wisten ze zich in dit berggebied tot op de dag van vandaag te handhaven.

Naar de bergen, naar de bergen
waar de rendieren vliegen
op de wind!

Kom en reis naar de bergen

Nationaal park Rondane

Het Noorse Rondane Nasjonalpark ligt in de provincies Hedmark en Oppland, ongeveer driehonderd kilometer ten noorden van Oslo. Het is het eerste nationale park van Noorwegen en een van de populairste wandelgebieden van het land. Het gebied ligt tussen 1000 en 2000 meter hoog. Kenmerkend zijn de afgeronde bergen, de langgerekte dalen en het gebrek aan vegetatie. Op de voedselarme bodem groeien vooral korstmossen en wat kleine dwergberken, maar de uitzichten over dit uitgestrekte berglandschap zijn van een ongekende schoonheid. In het 963 vierkante kilometer grote park reiken 10 bergtoppen boven de 2000 meter. De hoogste top, Rondslottet – het kasteel van Rondane – steekt 2.178 meter boven de zeespiegel uit.

Wandelen door Rondane

Rondane is een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers die houden van wandelen en geschikt voor lopers van elk niveau. Tijdens deze reis verblijven we aan de rand van het nationaal park en ondernemen we verschillende wandeltochten om het landschap van Rondane te verkennen. Het berggebied is bijzonder toegankelijk en we kunnen met onze auto diverse parkeerplaatsen bereiken om van daaruit te voet verder te gaan. De routes die we lopen voeren door het ongerepte landschap maar het zijn wel gebaande paden en hoewel het nergens helemaal vlak is, hoeven we geen echte beklimmingen te doen. Onderweg worden we alleen maar omgeven door een overweldigend landschap waar we in alle rust van kunnen genieten.

Rondje Rondane is geen wandelreis pur sang maar wel een reis waarbij we dagelijks een mooie wandeltocht inplannen.

Foto: Fru Amundsen ©

Rondane is altijd een berggebied geweest waar de boeren uit de omgeving een zomerboerderij hadden. Daar verbleven ze enkele maanden met hun dieren. Vaak waren het de vrouwen die hun tijd hier doorbrachten, de mannen bewerkten het land rond de boerderij. De vrouwen pasten op de dieren, molken de koeien en de geiten en van die melk maakten ze boter en kaas voor de winter. Aan de oostkant van Rondane gaan wij op bezoek bij zo’n zomerboerderij om te kijken hoe het werk daar in deze tijd gaat. Aansluitend maken we ook daar een mooie bergwandeling die we volgens goed Noors gebruik afsluiten met een kop koffie of thee en een heerlijke wafel.

Foto: Fru Amundsen ©

Staafkerken

Na de kerstening van Noorwegen werden tijdens de Middeleeuwen in het hele land kerken gebouwd. Het overgrote deel hiervan was opgetrokken uit hout in een specifieke bouwstijl. Van de ongeveer tweeduizend staafkerken die tot de 14e eeuw zijn gebouwd, zijn er vandaag de dag nog 28 bewaard gebleven. Tijdens deze reis bezoeken wij twee van deze oude kerken, in Ringebu en in Lom. Meer over staafkerken leest u hier.

We verblijven 6 nachten in een groot vakantiehuis niet ver van het meer Furusjøen. Aansluitend brengen we nog een nacht in Trondheim door, waarvandaan we de volgende dag terugvliegen naar Nederland. In Trondheim brengen we natuurlijk een bezoek aan de trots van de stad, de imposante Nidaroskathedraal, maar ook aan het openluchtmuseum Sverresborg.

Hoe gasten Fru Amundsen beoordelen leest u onder meer hier.

Foto: Fru Amundsen ©

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 1.799,- per persoon

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Oslo v.v. met KLM in de goedkoopste boekingsklasse, inclusief 1 stuk handbagage en 1 accessoire zoals een handtas, samen maximaal 12 kg en 1 stuk ruimbagage van maximaal 23 kg.
 • 7 overnachtingen in kamers met eigen badkamer
 • Vervoer in Noorwegen inclusief tolwegen
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket en diner): vanaf het diner op dag 1 t/m de lunch op dag 8. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de accommodatie
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • Reisgarantie via STO-Garant

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Rondaplassen, Kvamsfjell

We verblijven 6 nachten op Kvamsfjell (Rondane) in het Furusjøen-huis op Rondaplassen. Hier hebben alle slaapkamers een eigen badkamer. In de huiskamer kunnen we de haard aanmaken en natuurlijk hebben we hier alle ruimte voor onze gezamenlijk maaltijden en om bij elkaar te zitten. Bij het huis is ook een sauna waar we gebruik van kunnen maken.

Rondaplassen Furusjøen ©
Furusjøen ©

Nidaros Pilegrimsgaard, Trondheim

De laatste nacht van deze reis verblijven we in Nidaros Pilegrimsgaard in Trondheim. We beschikken hier over 2-persoonskamers met eigen badkamer.

De accommodatie ligt in het centrum van Trondheim dichtbij de Nidarosdom dus ideaal om de stad te verkennen.

Foto: Fru Amundsen ©
Nidaros Pilegrimsgard Foto: Fru Amundsen ©

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

drinkkop Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

 

 

 

 

Smullen met Fru Amundsen kookboek
Smullen met Fru Amundsen Foto: Fru Amundsen ©

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Dag tot Dag

Naar Rondaplassen

In de ochtend vliegt u van Amsterdam naar de luchthaven van Oslo. Daar wordt u opgehaald door Fru Amundsen en vervolgens rijden we via Hamar en Lillehammer, door het Gudbrandsdal in noordelijke richting.

In Ringebu maken we een stop om de staafkerk te bezoeken. Het oudste deel van de huidige staafkerk dateert van rond het jaar 1220. De staafkerk is een belangrijk baken voor pelgrims die langs het Olavspad naar Trondheim lopen maar is ook de parochiekerk voor Ringebu.

Bij Kvam verlaten we de E6 en rijden bergopwaarts naar Rondaplassen waar we onze intrek nemen in het huis Furusjøen.

Wellicht is er nog wat tijd om voor het diner de omgeving nader te verkennen terwijl de reisleiding de traditioneel Noorse maaltijd bereidt.

Foto: Fru Amundsen ©
Ringebu Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Rondvassbu

Foto: stringfixer.com ©

We rijden vanochtend eerst terug naar de E6 en iets noordelijker weer bergopwaarts naar Mysusaeter, een klein dorpje dat slechts bestaat uit vakantiehuisjes, een hotel, een winkeltje en café. We parkeren aan de rand van de hoogvlakte van Rondane. De eerste wandeling van deze reis brengt ons naar de berghut Rondvassbu, over een relatief vlak pad, min of meer parallel aan de rivier Storula. De wandeling naar Rondvassbu is ongeveer 7 kilometer. Rondvassbu ligt aan de zuidoever van het meer Rondevatnet en rondom liggen de bergtoppen Svartnuten, Vinjeronden, Storronden en de hoogste berg van Rondane: Rodeslottet (2178 m).

Foto: Fru Amundsen ©

Na de picknicklunch lopen we weer terug. Als we weer bij de auto zijn kunnen we – als we willen – nog een korte wandeling maken naar de prachtige waterval Storulfossen.

Peer Gynt-seterveg

Niet ver van ons huis begint een prachtige tolweg door een gebied met veel zomerboerderijen; de Per Gynt seterveg, genoemd naar de legendarische Peer Gynt die hier in de omgeving moet hebben geleefd. We rijden rustig naar boven – met de nodige fotostops onderweg – tot we uiteindelijk bij Krøkla het hoogste punt van de weg bereiken (1109 m). Hier hebben we een prachtig uitzicht op zowel Rondane als de bergen van Jotunheimen. Er ligt hier op bepaalde punten het hele jaar door sneeuw.

Vanaf de parkeerplaats bij Krøkla hebben we de keuze uit verschillende wandelroutes. Misschien maken we wel een tochtje naar de top?

Na de wandeling vervolgen we de Peer Gynt Seterveg. In Vinstra maken we een stop voor wat inkopen en aansluitend rijden we weer terug naar onze accommodatie.

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Lom

Vandaag rijden we langs een prachtige route naar Lom. Onderweg genieten we van het steeds veranderende berglandschap van Noorwegen.

De staafkerk van Lom is een van de grootste en meest bijzondere staafkerken van Noorwegen. Oorspronkelijk gebouwd in 1170 en in de jaren daarna verder uitgebreid. Vanwege de handelsroute die vroeger langs Lom voerde was deze kerk een belangrijke stop voor pelgrims. Het meeste meubilair in de kerk stamt uit de achttiende eeuw.

Wanneer we in het centrum hebben rondgekeken, hebben we ook nog gelegenheid voor een wandeling door Lom of de directe omgeving van het dorp.

In de namiddag rijden we via een andere route terug naar Rondaplassen.

Foto: Fru Amundsen ©

Omgeving Peer Gynt hytte – Foto: Fru Amundsen ©

Peer Gynt hytte

Vandaag staat een tocht naar de Peer Gynt-hut op het programma. Peter Christen Asbjørnsen – verzamelaar van Noorse volksverhalen – was hier in de zomer van 1842 op rendierjacht. Toen hij de avond met de andere jagers doorbracht in de hut, waren de sterke verhalen niet van de lucht. Op deze manier maakte hij kennis met de verhalen over Peer Gynt, een man afkomstig uit Sødorp die de wildste avonturen beleefde in de bergen. Later heeft hij deze verhalen onder de titel ‘Na een rendierjacht in Rondane’ opgenomen in de bundel Noorse volkssprookjes die hij samen met Jørgen Moe publiceerde.

 

We rijden naar weer een andere plek aan de rand van het nationaal park en lopen door het ruige landschap naar de hut. Daar hebben we alle tijd om te lunchen.

Per Gynt hytta – Jakub Bitomsky
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Op bezoek bij de geitenboerderij

Vandaag moeten we vroeg uit de veren voor ons bezoek aan een geitenboerderij. Een zomerboerderij wordt in het Noors een seter genoemd. In de zomer werden de geiten boven in de bergen gebracht om daar de bergweiden te begrazen. Beneden in het dal kon de boer dan het grasland bewerken en maaien om weer voldoende voedsel voor de dieren voor de winter te verkrijgen.

De melkmeisjes gingen met de geiten naar de bergboerderij. Vandaag wordt ons hier het ontbijt geserveerd. We maken kennis met de geiten en er wordt verteld over het leven op een seter in vroegere dagen, maar ook in de tegenwoordige tijd.

Vanuit de seter maken we een prachtige wandeling naar Rondane River Lodge waar we worden ontvangen met koffie of thee met een heerlijke wafel.

Foto: stringfixer.com ©

Sverresborg – openluchtmuseum in Trondheim

Vandaag pakken we onze koffers weer in en we verlaten Rondaplassen. We rijden over de imposante Dovrefjell naar Trondheim waarbij we zeker enkele stops zullen inlassen om van de omgeving te genieten en foto’s te maken.

Eenmaal aangekomen in Trondheim staat een bezoek aan Sverresborg op het programma. In dit openluchtmuseum zien we een aantal typisch Noorse woningen uit vorige eeuwen, zowel van het platteland als uit de stad Trondheim zelf.

We overnachten in de Nidaros Pilegrimsgaard, aan de oever van de rivier de Nidar. Het diner gebruiken we vanavond in een van de populairste restaurants in de wijk Bakklandet.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Nog even genieten van Trondheim

Vandaag brengen we eerst een bezoek aan de Nidaroskathedraal en daarna hebben we nog gelegenheid om op eigen houtje het centrum van Trondheim te verkennen.

In de namiddag vliegt u terug naar Amsterdam. Hopelijk kijkt u met een voldaan gevoel en veel plezier terug op deze prachtige reis in Rondane!

De Nidarosdom in Trondheim, Olavspad Foto: Fru Amundsen ©
De Nidarosdom Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier